ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (10)

21/4/2015 - 21/5/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Γιατί τα P-3Β - Ποια προγράμματα θέλουν οι Κλάδοι - Καθελκύεται ο "Κατσώνης"
Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις, φαίνεται δρομολογημένη η συντήρηση των S-300PMU-1 και η συμπλήρωση του αποθέματος πυραύλων που αυτό φέρει - (c) ΠΑ
  • Ύστερα από τη σκληρή κριτική που έχει δεχθεί η απόφαση υλοποίησης του προγράμματος αναβάθμισης 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, το Πολεμικό Ναυτικό γνωστοποίησε τις παραμέτρους που έπαιξαν κύριο λόγο γι' αυτή. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: 
  1. το υψηλότερο κόστος που θα απαιτούσε η απόκτηση νέων αεροσκάφων με παρόμοιες ικανότητες όπως το P-3
  2. το P-3 καλύπτει τις βασικές επιχειρησιακές απαιτήσεις
  3. η απόκτηση μεταχειρισμένων P-3C από τις ΗΠΑ θα στερούσε την ανάληψη εγχώριου βιομηχανικού έργου
  4. αγορά μεταχειρισμένων P-3 από τρίτη χώρα θα απαιτούσε την έγκριση των ΗΠΑ για τη μεταπώλησή τους
  5. υπάρχουν ήδη υποδομές, κατάρτιση, επισκευαστικές δυνατότητες και ανταλλακτικά 
  6. κατά τις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε μείωση του κόστους κατά 86 εκατ. $ και το συνολικό κόστος κατανέμεται στην 7ετία 2015-2022

  • Στα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου αναμένεται να γίνει η καθέλκυση του τέταρτου υποβρυχίου Type 214, Υ/Β "Κατσώνης", αναφέρει το "Via Diplomacy". Υπενθυμίζεται ό, τι το ΠΝ αναμένει την παράδοση άλλων δύο υποβρυχίων του τύπου, στο πλαίσιο αναθεωρημένης σύμβασης, των οποίων η κατασκευή υπό τις παρούσες συνθήκες παραμένει αβέβαιη.
Η αδυναμία αγοράς ΝΜΑ πιθανώς να οδηγήσει στην εκτέλεση προγράμματος αναβάθμισης των F-16C/D Block 30 και Mirage 2000EGM/BGM που αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1980 - (c) ΠΑ
  • Σε κείμενο της εφημερίδας "Το Παρασκήνιο" που δημοσιεύτηκε στις 25/4 και μιλά για πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αναγράφονται οι κυριότερες - αναθεωρημένες (;) - απαιτήσεις των τριών Κλάδων. Ο Στρατός Ξηράς ενδιαφέρεται για μεταφορικά ελικόπτερα Blackhawk, μεταφορικά ελικόπτερα Chinook και άρματα μάχης M-1 Abrams. Μετά την απόφαση εκσυγχρονισμού των P-3B, το Ναυτικό επιθυμεί τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO 200. Η Αεροπορία θέλει την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και Mirage 2000, ενώ φαίνεται δρομολογημένη η προμήθεια πυραύλων για το Α/Α σύστημα S-300. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "On Alert", επιπλέον, φαίνεται να υπάρχει εισήγηση για "επανεξέταση παραλαβής μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ M2 Bradley από τις ΗΠΑ".
  • Ένα έτος μόλις μετά τη γνωστοποίηση πρόθεσης διεθνοποίησης της άσκησης "Ηνίοχος", σε αυτή συμμετέχουν δυνάμεις από άλλες χώρες, ισραηλινά αεροσκάφη και αμερικανικές ειδικών επιχειρήσεων. Η άσκηση διεξήχθη από τις 20 έως τις 30 Απριλίου.
  • Στην φάση της κατασκευής βρίσκεται το δεύτερο πρωτότυπο του ταχύπλοου σκάφους ανορθοδόξου πολέμου "Ωκύαλος", μεταφέρει ανάρτηση του "Defencenews.gr". Το νέο σκάφος είναι κατά ένα μέτρο μεγαλύτερο και ικανό να μεταφέρει δέκα άτομα.
Το σύνολο των Super Vita θα διαθέτουν την πιο σύγχρονη έκδοση του συστήματος RAM - via hellnavyforce.blogspot.gr
  • Το Πολεμικό Ναυτικό έχει ξεκινήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των εκτοξευτών του αντιπυραυλικού συστήματος RAM που φέρουν τα υφιστάμενα ΤΠΚ τύπου Super Vita, πληροφορεί η "e-Άμυνα". Τα τελευταία τρία σκάφη θα παραδοθούν με την πλέον εξελιγμένη έκδοση του συστήματος. Παράλληλα, πρόσφατα ξεκίνησαν οι δοκιμές του επισκευασμένου ΤΠΚ "Μυκονιός".
Το RAM Block II είναι αναβάθμιση του σημερινού Block 1/1A. Έχει μεγαλύτερο, πιο δυνατό πυραυλοκινητήρα, δύομισι φορές μεγαλύτερη ευελιξία για ελιγμούς και μιάμισι φορά μεγαλύτερη δραστική εμβέλεια, αλλά και καλύτερες επιδόσεις απέναντι σε πιο σύγχρονα αντιπλοϊκά βλήματα.
  • Επιταγχύνεται η κατασκευή του τρίτου δορυφόρου του προγράμματος CSO/MUSIS, ύστερα από την εξέταση χρηματοδότησης από τη γαλλική κυβέρνηση. Στην κατασκευή του δορυφόρου συνδράμει η Γερμανία κάτα τα 2/3 (περίπου 200 εκατ. Ευρώ).
  • Το Βέλγιο σκοπεύει να αποκτήσει έως τρία αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού A330MRTT, το πρώτο μέχρι το 2020 και τα τελευταία δύο ως το 2025. Το κόστος θα ανέλθει σε 280 εκατ. Ευρώ / μονάδα, ενώ πιθανόν σχετίζεται με το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα κοινού στόλου ιπτάμενων τάνκερ όπου συμμετέχει μεταξύ άλλων χωρών η Ελλάδα. Διαφορετικά, θα επιλέξει την ενοικίαση ωρών. Παράλληλα, εξετάζει την απόκτηση συλλογών για μεταφορικά A400M. Την ίδια στιγμή, η Πολωνία αναμένεται να κάνει χρήση των 22% ωρών πτήσης του προς απόκτηση κοινού στόλου αεροσκαφών.

ΚΥΠΡΟΣ
Αλληλεγγύη στο Λίβανο


  • Η Κύπρος υπέγραψε στις 23 Απριλίου τη συμμετοχή της στο κοινό πρόγραμμα δορυφορικών επικοινωνιών Satcom του ΕΟΑ (EDA). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμη μεταξύ άλλων η Ελλάδα και η Ρουμανία. Πάραλληλα, προσεχώς θα εγκαινιασθεί ο ένας από τους τρεις συνολικά ευρωπαϊκούς επίγειους δορυφορικούς σταθμούς, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατιάς ως ισχυρό περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης.
  • Γαλλικό δημοσίευμα έκανε γνωστό ό, τι η Κύπρος παρέδωσε πρόσφατα 10.000 κομμάτια φορητού οπλισμού, μεταξύ αυτού τυφεκίων Kalashnikov (7,62x39mm). Τα τυφέκια συνόδεψε μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και η μεταβίβαση ήταν αποτέλεσμα πρόσφατης επίσκεψης του διοικητή του Λιβανικού Στρατού στην Κυπριακή Δημοκρατία, συμπληρώνει λιβανικό δημοσίευμα.  
  • Με βάση δορυφορική φωτογραφία κατά τη διάρκεια του Απριλίου στο Ακρωτήρι και σε σύγκριση με τα προηγούμενα στοιχεία, στη βάση φέρονται να έχουν αναπτυχθεί αεροσκάφος επιτήρησης Sentinel R1 και τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα WAH-64. Επιπλέον, παραμένουν αναπτυγμένα δύο ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στον αστερισμό της IDEF - Σε πλήρη ανάπτυξη τα εξοπλιστικά προγράμματα.

  • Τους κύριους άξονες της αναδιοργάνωσης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων το 2033 μεταφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Milliyet". Αυτοί αφορούν: (1) την ανανέωση της δομής του Στρατού Ξηράς, (2) την αναβάθμιση των Ειδικών Δυνάμεων, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, (3) την προμήθεια εξελιγμένων οπλικών συστημάτων και (4) επέκταση των δραστηριοτήτων στο διαστημικό τομέα.
  • Το στόχο εξαφάνισης των εισαγωγών σε οπλικά συστήματα ως το 2023 επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος. Σήμερα η Τουρκία καλύπτει τις απαιτήσεις της σε ποσοστό 54% από εγχώρια όπλα.
Το Τουρκικό Ναυτικό επίσημα πια θα προμηθευτεί πλοίο παρόμοιο με το ισπανικό Juan Carlos I - via wikipedia
  • Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα υπήρξε η έκθεση όπλων "IDEF-2015", που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 5 και 8 Μαΐου. Στην έκθεση παρουσιάστηκε η τελική μορφή του άρματος μάχης Altay, νέα ή αναβαθμισμένα οχήματα όπως τα ΤΟΜΑ KAPLAN-20 και TULPAR-S, τα αντιαεροπορικά συστήματα HISAR-A και KORKUT, συστήματα ΠΕΠ, διάφορα ΜΕΑ, το επιθετικό ελικόπτερο T-129B και τα όπλα του, συστήματα αυτοπροστασίας οχημάτων και πλοίων, τα προγράμματα πλοίων ΤΠΚ, F-100 και TF-2000, πυρομαχικά ακριβείας για μαχητικά, ατρακτίδιο ΗΠ για μαχητικά και οι εξελίξεις του 2014 στο πρόγραμμα μαχητικού F-35. (Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ
  • Αισιόδοξος είναι ο Τούρκος υπουργός άμυνας για ένταξη σε υπηρεσία του υπό ανάπτυξη εγχώριου άρματος μάχης Altay το 2018 στον Τουρκικό Στρατό. 
  • Στο πλαίσιο της "IDEF-2015", στις 7 Μαΐου υπογράφθηκε η σύμβαση προμήθειας έναντι περίπου 1 δις $ ενός εγχώριου LPD βασισμένου στο αεροπλανοφόρο Juan Carlos I της ισπανικής εταιρίας Navantia. Το πλοίο θα παραδοθεί το 2021. Θα μπορεί να μεταφέρει 1200 στρατιώτες και πλήρωμα, οκτώ ελικόπτερα γενικής χρήσης, τρία ΜΕΑ και 150 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου αριθμού αρμάτων μάχης. Το πλοίο θα είναι ικανό να υποστηρίξει τη χρήση μαχητικών F-35B.
  • Η δεύτερη γενιά πλοίων του προγράμματος MILGEM θα είναι εξοπλισμένη με 16 κελιά Mk41, 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους και αντιπυραυλικό σύστημα Phalanx. 
Το Τουρκικό Ναυτικό θα προμηθευτεί τέσσερα Phalanx Block 1B και θα αναβαθμίσει 17 Block 0 - via wikipedia
  • Στις 7 Μαΐου έφθασε στις εγκαταστάσεις της TAI ο κατασκοπευτικός δορυφόρος Gokturk-1. Ο δορυφόρος μεταφέρθηκε στην Τουρκία για περιβαλλοντικές δοκιμές. 
Η συμφωνία κατασκευής του δορυφόρου Gokturk-1 υπογράφθηκε στις 13 Ιουλίου 2009 και υπεύθυνη για την κατασκευή είναι κοινοπραξία Telespazio. Ο δορυφόρος προσφέρει διακριτική ανάλυση του 0,8m.
  • Στις 20 Μαΐου έγινε γνωστή η έγκριση προμήθειας στο Τουρκικό Ναυτικό τεσσάρων συστημάτων Phalanx Block 1B Baseline 2 και η αναβάθμιση σε αντίστοιχο επίπεδο άλλων 17 Phalanx Block 0. Το εκτιμώμενο κόστος θα ανέλθει σε 310 εκάτ. $.
  • 1.500 Τούρκοι πολεμούν ως μέλη ενόπλων οργανώσεων στη Συρία, σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek.
  • Στις 16 Μαΐου τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν στα τουρκοσυριακά σύνορα συριακό ΜΕΑ.
  • Προβληματισμό σε ΜΜΕ επηρεασμένα από το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να προκαλεί το φλερτ της Άγκυρας να αποκτήσει το κινεζικό HQ-9, που πιθανότατα δεν πρόκειται να διασυνδεθεί αποτελεσματικά στο νατοϊκό δίκτυο, όπως και άλλα εγχώρια προγράμματα που έχουν σκοπό να θέλουν τέλος στην ανάληψη συμβάσεων από δυτικές εταιρίες.
  • Εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουκρανία επιδιώκει η Άγκυρα. Η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει μέσα από μία πιθανή συνεργασία με την Ουκρανία ικανότητες στη σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή οπλικών συστημάτων όπως κινητήρες και θωρακίσεις αρμάτων μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα.
  • Στις 9 Μαΐου συνετρίβη στη Σεβίλη το τρίτο προς παράδοση στη Τουρκική Αεροπορία μεταφορικό αεροσκάφος A400M. Νεκροί ανασύρθηκαν τέσσερα άτομα, όλοι προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρίας. Μετά το δυστύχημα καθηλώθηκαν στο έδαφος τα δύο αεροσκαφή A400M που βρίσκονται σε υπηρεσία. 
  • Στις 15 Απριλίου έγινε η πρώτη αερομεταφορά επιθετικού ελικοπτέρου T-129 από μεταφορικό αεροσκάφος A400M της Τουρκικής Αεροπορίας.
  • Στη ΝΑ Τουρκία πρόκειται να αναπτυχθούν για πρώτη φορά δύο επιθετικά ελικόπτερα T-129, σε πιθανές επιχειρήσεις κατά του PKK.
  • Η Τουρκική Αεροπορία σχεδιάζει να εξοπλίσει τα ελικόπτερα CSAR Cougar με πολυβόλο τύπου Gatling.
  • Η Τουρκία κατέθεσε RfI για οπλισμένα MEA. Παράλληλα, αναμένεται να διατεθεί έως ένα δις $ για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους και θα προχωρήσει η ανάπτυξη μεταφορικού αεροσκάφους για πολιτική και στρατιωτική χρήση. 
  • Σε πέντε ανέρχονται τα αμερικανικά συστήματα ΜΕΑ Predator που επιχειρούν από την ΑΒ του Ιντσιρλίκ.
Πρόπλασμα του ινδονησιακού άρματος μάχης Pindad. Στην ανάπτυξή του συμμετέχει η FNSS - via armyrecognition.com
  • Εντός του 2015 πρόκειται να κατασκευαστούν δύο πρωτότυπα του ινδονησιακού άρματος μάχης Pindad. Στην ανάπτυξή του συμμετέχει η τουρκική εταιρία FNSS. Το Pindad θα εξοπλιστεί με πυροβόλο των 105mm.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Ο UCK επιστρέφει - Νέο άρμα μάχης για τη Ρουμανία;


  • Διπλή επίθεση από οπλισμένους άνδρες στην ΠΓΔΜ. Στις 21 Απριλίου περίπου 40 οπλισμένοι άνδρες που είχαν εμβλήματα του UCK κατέλαβαν συνοριακό σταθμό της ΠΓΔΜ, στα όρια με το Κόσσοβο. Οι ένοπλοι κράτησαν ομήρους τέσσερις τελωνειακούς υπαλλήλους και τον εγκατέλειψαν χωρίς θύματα. Στις 9 Μαϊου 40 ένοπλοι επιτέθηκαν σε δημόσια κτίρια στο Κουμάνοβο, με απολογισμό οκτώ νεκρούς αστυνομικούς και 14 ενόπλους.
  • Τρομοκρατική επίθεση από ισλαμιστή Βόσνιο έγινε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Σβόρνικ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Από την επίθεση πέθανε ένας αστυνομικός και ο δράστης.
  • Καταγγελίες για απειλή και απόπειρα δωροδοκίας κατήγγειλε ο υπουργός εθνικής άμυνας της Βουλγαρίας, σε ζητήματα που αφορούσαν την επέκταση συντήρησης των μαχητικών αεροσκαφών MiG-29. Εφόσον δεν γίνει συμφωνία συντήρησης των σοβιετικής προέλευσης μαχητικών και τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέψουν την απόκτηση πιο προηγμένων μαχητικών δυτικής προέλευσης, τότε, εξετάζεται το σενάριο αστυνόμευσης του εναέριου χώρου από άλλή ή άλλες χώρες. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο επέκτασης της πτητικής ζωής δύο MiG-29 ως το τέλος του 2016.
Το M1117 φαντάζει ως μία από τις υποψηφιότητες στο βουλγαρικό πρόγραμμα απόκτησης οχημάτων - via wikipedia
  • Η Βουλγαρία θα μπορούσε να συνεργαστεί για τη συμπαραγωγή του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος M1117 με τις ΗΠΑ για την κάλυψη των αναγκών του Βουλγαρικού Στρατού. Σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία επτά οχήματα του τύπου, εκ των οποίων έξι στην ειρηνευτική αποστολή στο Αφγανιστάν, ενώ άλλα 10 πρόκειται να παραδοθούν τον Ιούνιο. Μία άλλη πιθανή υποψηφιότητα είναι η παραχώρηση μεταχειρισμένων M93 Fox (παραλλαγή του TPz Fuchs) από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.
  • Ρουμανική εταιρία έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης για το Ρουμανικό Στρατό. Το προτεινόμενο άρμα θα έχει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, βάρος 52 εώς 56 τόνους, θα αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 70 km/h σε δρόμο και 50km/h σε ανώμαλο έδαφος, κινητήρα 1500hp, μέγιστη αυτονομία 500km. Το άρμα μάχης θα έχει πυροβόλο των 120mm, ικανότητα να πλήξει επίγειους στόχους σε απόσταση 5.000m και θα μεταφέρει 42 βλήματα. Πιθανή συμμετοχή μπορεί να έχει η γερμανική εταιρία KMW, εκπρόσωπος της οποίας συναντήθηκε πρόσφατα με Ρουμάνο υφυπουργό άμυνας.
  • Ανάθεση έργου παραγωγής 44 έως 52 βλημάτων SM-3 Block IB έναντι 559 εκατ. $ απέσπασε η εταιρία Raytheon. Τα βλήματα προορίζονται για το Deveselu της Ρουμανίας.  
  • Σε ανακοίνωσή της η Lockheed Martin γνωστοποίησε την έναρξη παραδόσεων μη αναφερόμενου αριθμού ατρακτιδίων στοχοποίησης SNIPER ATP εντός του 2015. Παράλληλα, ρουμανικό δημοσίευμα αναφέρει ό, τι έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αναβάθμισης σε έξι από τα 12 προς παραλαβή μαχητικά F-16A/B MLU.
Πέρα από τα όπλα δυτικής και ισραηλινής προέλευσης (Magic-2, Python-3, συλλογές κατευθυνόμενων βομβών) καθώς επίσης το ατρακτίδιο στοχοποίησης Litening, τα 12 νέα ρουμανικά μαχητικά πρόκειται να εξοπλιστούν με 30 AIM-120C, 60 AIM-9M, 10 EGBU-12 και 18 AGM-65H/KB.

  • Το ΝΑΤΟ αναμένεται να πραγματοποίησει έργα αναβάθμισης των ρουμανικών αεροπορικών βάσεων Otopeni και Campia Turzii.
Οι τελευταίοι αρματοφορείς του Σερβικού Στρατού είχαν αποκτηθεί το 1982 - via armyrecognition.com
  • Ο Σερβικός Στρατός έχει αποκτήσει τρεις αρματοφορείς, με την προοπτική να προσθέσει άλλους τρεις ως τις αρχές του 2016. Παράλληλα, θα αποκτηθούν έως το τέλος Μαΐου 10 φορτηγά FAP, ενώ ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης M-84 βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Η Κροατία θα συμμετέχει στη σύνθεση του EUBG 2016, μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Τσεχία.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Πόσα πυρηνικά έχει το Ισραήλ; - Υπογραφή για τις τέσσερις MEKO 80

  • Σταθερή παραμένει η ποσότητα των πυρηνικών όπλων που έχει το Ισραήλ. Σύμφωνα με έκθεση του "Federation of American Scientists", το οπλοστάσιό του περιλαμβάνει 80 κεφαλές. Κύρια πλατφόρμα μεταφοράς είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι Jericho και φημολογούμενη πλατφόρμα τα υποβρύχια τύπου Dolphin. Μελλοντικά δεν αποκλείεται η μεταφορά όπλων από μαχητικά F-35. Η έκθεση, τέλος, δεν αποκλείει την ύπαρξη αποθηκευμένων αμερικανικών βομβών B-61 εντός του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, το Ιράν θεωρεί ό, τι το Ισραήλ κατέχει 400 πυρηνικά όπλα.
  • Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται σε θέση να παράγει ετησίως 300 εκατ. $ και να διατηρεί δύναμη τουλάχιστον 30.000 μαχητών.
  • Σύμφωνα με το SOHR, ο Διεθνής Συνασπισμός και οι αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει 2.000 θανάτους στη Συρία από την έναρξη των επιχειρήσεων. Από αυτούς, οι 1.922 νεκροί χαρακτηρίζονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι 66 άμαχοι ενήλικες και τα 10 παιδιά. Στους 66 προστέθηκαν άλλοι 52 μετά από πολύνεκρη επιδρομή σε χωριό κοντά στο Χαλέπι στις 2/5.
  • Περισσότερα από 2.000 είναι τα θύματα που σκοτώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία από τον Ιούνιο του 2014.
  • Ο επικεφαλής της ISIS υπέστη τραυματισμούς το Μάρτιο από αεροπορική επιδρομή, αναφέρουν δυτικά ΜΜΕ.

  • Στις 16 Μαΐου έγινε επιδρομή αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην επικράτεια της Συρίας κατά την οποία φονεύθηκε ο υπεύθυνος πετρελαίου της ISIS. Οι Αμερικανοί είχαν ως ορμητήριο ιρακινή βάση και χρησιμοποίησαν ελικόπτερα Blackhawk και αεροσκάφος V-22. Μαζί με τον αξιωματούχο σκοτώθηκαν άλλοι 32 ισλαμιστές μαχητές.

  • Η ISIS κατέλαβε στις 20 Μαΐου την πόλη Παλμύρα, πρώτη πόλη που κατέλαβε στη Συρία έπειτα από μάχη με το Συριακό Στρατό.
  • Μαχητικό αεροσκάφος της Συριακής Αεροπορίας κατέπεσε στη Νότια Συρία στις 24/4, με την ISIS να ισχυρίζεται ό, τι το κατέρριψε.
  • Έξαρση παρουσιάζει η χρήση Α/Τ πυραύλων από τις αντικαθεστωτικές ένοπλες ομάδες. Από το Φεβρουάριο ως το Μάιο γνωστοποιήθηκαν 98 επιθέσεις. Μεταξύ των Α/Τ συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν ήταν BGM-71 TOW, HJ-8 Red Arrow, 9M113 Konkurs, 9M113 Kornet, 9K115-2 Metis-M, 9M14 Malyutka, MILAN. Οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν με BGM-71 TOW.
  • Το Ισραήλ εξαπέλυσε στις 24/4 αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων στα λιβανο-συριακά σύνορα με την αιτιολογία ό, τι οι πύραυλοι άνηκαν στη Χεσμπολλάχ. Είχε προηγηθεί δύο ημέρες νωρίτερα επιδρομή σε οχηματοπομπή μεταφοράς όπλων της λιβανικής οργάνωσης, όπως ισχυρίζεται η ισραηλινή πλευρά.
  • Επιδρομή σε εγκατάσταση όπλων στο Σουδάν πραγματοποιήσε το Ισραήλ στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με αραβικά δημοσιεύματα. Στην επιδρομή καταρρίφθηκε ένα ΜΕΑ, ισχυρίζεται ο Σουδανικός Στρατός.
Η Ισραηλινή Αεροπορία προμηθεύεται συλλογές JDAM και LJDAM - (c) Αμερικανική Αεροπορία
  • Οι ΗΠΑ ενέκριναν ποσό 474 εκατ. $ για τη χρηματοδότηση των ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων David's Sling και Arrow. Επιπλέον, θα χορηγηθούν 267,6 εκατ. $ για την ανάπτυξη συστήματος καταπολέμησης των τούνελ της Χαμάς. 
  • Ο Ισραηλινός Στρατός πρόκειται να εφοδιάσει 100 βαρέα ΤΟΜΠ Acharit με νέες συλλογές κινητήρα και μετάδοσης. Το πρόγραμμα κόστους 17 εκατ. $ θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2017. Επιπλέον συμφωνήθηκε η παραγωγή απροσδιόριστου αριθμού βαρέων ΤΟΜΠ Namer αντί 310 εκατ. $.
  • Στην προμήθεια 14.500 συλλογών JDAM, 4.100 SDB, 2.200 συλλογών Paveway, 3.000 πυραύλους Hellfire και 250 AIM-120C θα πραγματοποιήσει το Ισραήλ. Το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 1,9 δισεκατομμύρια $.
  • Στις 11 Μαΐου υπογράφθηκε η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων κορβετών MEKO 80 για το Ισραηλινό Ναυτικό από τη Γερμανία. Τα πλοία θα κοστίσουν 430 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων το Ισραήλ θα πληρώσει τα 315. Στο κόστος δεν περιλαμβάνονται ο εξοπλισμός και τα όπλα των πλοίων. Τα τέσσερα σκάφη θα παραδοθούν τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η TKMS προτείνει δύο εκδόσεις, την 1.800 τόνων MEKO 80 (που μπορεί επίσης να διατεθεί σε 1.900 ή 2.100 τόνους) και ένα 87 μέτρων OPV με εκτόπισμα 1.800 τόνους. Τα τέσσερα πλοία θα ονομαστούν Saar 6.
  • Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή του πυραυλικού συστήματος Lance. Το σύστημα μπορεί να εξουδετερώσει στόχους σε απόσταση ως 40km και να εκτοξευτεί από συστήματα MLRS. 
  • Ο Ισραηλινός στρατός πειραματίζεται τη χρήση οχημάτων Humvee στη σύνθεση τεθωρακισμένων ταξιαρχιών για αποστολές αναγνώρισης.
  • Το Ισραήλ πρόκειται να αποκτήσει αρκετά αερόστατα επιτήρησης Skystar 300. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί επιπλέον τα αερόστατα σε ρόλους αντιμετώπισης βομβών IED.
  • Η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί να στείλει στη Μεσόγειο ένα πλοίο, τρία ελικόπτερα και δύο περιπολικά σκάφη για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας μετανάστευσης. Η Ιταλία έχει ήδη διαθέσει δυνάμεις και επιθυμεί να ηγηθεί της επιχείρησης, ενώ η Γαλλία θέλει να υπάρξει απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για την καταστροφή των σκαφών των δουλεμπορικών κυκλωμάτων. Η Γερμανία, τέλος, συμμετέχει με τη φρεγάτα τύπου F-124 "Hessen" και το πλοίο AOR "Berlin". 
  • Υπό διαμόρφωση διάδρομο από/προσγειώσεων μήκους 670m αποκαλύπτει δημοσίευμα του "IHS Jane's" στο βόρειο τμήμα της Κοιλάδας Μπεκά, στο Λίβανο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τον κατασκευάζει η οργάνωση Χεσμπολλάχ για την εξυπηρέτηση των συστημάτων ΜΕΑ που διατηρεί. 
Το VAB Mk. III βρίσκεται στο γαλλικό πακέτο όπλων για το Λίβανο - (c) Renault Trucks Defense
  • Δίνοντας συνέχεια στο υπό σαουδο-αραβική χρηματοδότηση γαλλικό πακέτο όπλων, αυτό φαίνεται ό, τι περιλαμβάνει: (1) επτά ελικόπτερα Gazelle εξοπλισμένα με πυραύλους HOT, επτά Puma και Cougar, (2) πυραύλους Milan και Mistral, (3) 24 πυροβόλα Caesar, (4) οχήματα VBL - ορισμένα εξοπλισμένα με Mistral, (5) τρία ΤΠΚ Combattante FS-56, (6) τροχοφόρα 6x6 VAB Mk. III με πυροβόλο 30mm και (7) τροχοφόρα οχήματα VBC-90.
  • Γαλλικό δημοσίευμα έκανε γνωστό ό, τι η Κύπρος παρέδωσε πρόσφατα 10.000 κομμάτια φορητού οπλισμού, μεταξύ αυτού τυφεκίων Kalashnikov (7,62x39mm). Τα τυφέκια συνόδεψε μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και η μεταβίβαση ήταν αποτέλεσμα πρόσφατης επίσκεψης του διοικητή του Λιβανικού Στρατού στην Κυπριακή Δημοκρατία, σύμπληρώνει λιβανικό δημοσίευμα.

Σχόλια