ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (9)

21/3/2015 - 21/4/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Μέριμνα για Α/Α - ESSM Blk II για το ΠΝ - Αναφορά για ΕΜΖ των F-16 από ΥΕΘΑ 
Με την ένταξη του ESSM Block II από το 2019 θα βελτιωθούν οι α/α ικανότητες των MEKO 200 - via Thales Group
  • Η πυραυλάκατος "Ρίτσος", πέμπτη από επτά συνολικά Super Vita που πρόκειται να προμηθευτεί το Πολεμικό Ναυτικό, πραγματοποιεί "τα τελικά δοκιμαστικά του πλοίου", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνος.
  • Σε απάντησή του σε δημοσιεύματα που ασκούν δριμύ κριτική για το πρόγραμμα αναβάθμισης έως πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B του Πολεμικού Ναυτικού το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναφέρει: 
  1. η συμφωνία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P3 είναι διακρατική μέσω FMS
  2. απαράβατος όρος της ελληνικής πλευράς ήταν οι εργασίες να γίνουν στην Ελλάδα από ελληνική βιομηχανία
  3. η λύση της αναβάθμισης κρίνεται συμφερότερη από την προμήθεια νέων αεροσκαφών για πολλούς λόγους
  4. ο χρόνος ζωής των αεροσκαφών παρατείνεται για τουλάχιστον 20 χρόνια
  5. υπάρχουν ήδη ανταλλακτικά για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, εκπαιδευμένο προσωπικό, οργανωμένη μονάδα υποστήριξης
  6. είχε προταθεί η προμήθεια παροπλισμένων αεροσκαφών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία όμως χρειάζονταν τις ίδιες εργασίες αναβάθμισης με μεγαλύτερο κόστος ώστε να είναι διαθέσιμα ενώ όλες οι εργασίες θα γίνονταν στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.
  7. το ΓΕΝ είχε εισηγηθεί να γίνει επισκευή μέσω FMS και πέρασε ΚΥΣΕΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2014. 
  8. η ίδια συμφωνία προσυπεγράφη και πέρασε ΚΥΣΕΑ με τους ίδιους όρους και την χρηματοδότηση στις 15 Μαρτίου 2015 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία
  • Το Πολεμικό Ναυτικό θα έχει εντάξει στο οπλοστάσιό του ως το Μάιο του 2019 τα πρώτα α/α βλήματα ESSM Block II, σύμφωνα με ανάθεση έργου του αμερικανικού Πενταγώνου ύψους 517,3 εκατ. δολαρίων προς την εταιρία Raytheon. Το συμβόλαιο αναφέρεται στην ανάπτυξη και δοκιμή του όπλου, που στην έκδοση Block I υπηρετεί ήδη στο ΠΝ και τις φρεγάτες MEKO 200HN. Η ελληνική συμμετοχή αφορά το 1,5% της παραγωγής και το 1% του βιομηχανικού έργου. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, η εμβέλεια του ESSM είναι 40km.
Βασικό γνώρισμα της νέας έκδοσης του ESSM αποτελεί η ενσωμάτωση ενός νέου αισθητήρα διπλής διαμόρφωσης ενεργού / ημιενεργού ραντάρ ώστε να αντιμετωπιστούν οι μεταβαλλόμενες απειλές βλημάτων κατά πλοίων από το 2020 και ύστερα. Τον αισθητήρα αναμένεται ό, τι θα λάβουν και τα ESSM Block I που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία.
  • Ως πτυχή της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, γράφεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Παραπολιτικά" και αναδημοσιεύει το ιστολόγιο "Σταράτα Λόγια", αναμενόταν να συζητηθεί η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά φέρεται να ενδιαφέρεται για την αναθέρμανση του ζητήματος προμήθειας 422 ΤΟΜΑ BMP-3 και την αντικατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-215 με Be-200. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει "τη συντήρηση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, ρωσικής σχεδιάσεως και προελεύσεως, που είχαν πολύ σοβαρό πρόβλημα στον τομέα της Follow-On Support (FOS) υποστηρίξεώς τους".
  • Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Ρωσία συζητήθηκε η συντήρηση των υφιστάμενων α/α συστημάτων ρωσικής προέλευσης, των αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E και η συμπλήρωση του αποθέματος πυραύλων του α/α συστήματος S-300PMU-1 της Πολεμικής Αεροπορίας. 
Ο αντιαρματικός πύραυλος Kornet-E έχει μέγιστη εμβέλεια 5,5km - via ellinikos-stratos.com

  • Η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των εορτασμών της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου υπήρξε αφορμή για την εμφάνιση δημοσιευμάτων λίστας εξοπλιστικών προγραμμάτων που η Ελλάδα επιθυμεί να αποκτήσει από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το "On Alert", υπάρχει συζήτηση για 48 ελικόπτερα UH-60 Blackhawk, οχήματα για την ΜΟΜΑ και τουλάχιστον 24 αεροσκάφη F-15. Ο Υπουργός, ωστόσο, σε δηλώσεις του μίλησε ονομαστικά μόνο για πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 και γενικότερα σε "πολύ μεγάλη βοήθεια σε παροχή αμυντικού υλικού δωρεάν και σε συνεργασίες".
  • Η καναδική βιομηχανία έχει εκδηλώσει, σύμφωνα με άρθρο της "ΕΑ&Τ", ενδιαφέρον για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ Πολεμικού Ναυτικού. Αξίζει να σημειωθεί ό, τι η εταιρία Lockheed Martin Canada έχει αναλάβει το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO 200 της Νέας Ζηλανδίας.  
  • Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος παρέστη στην επίσημη τελετή ολοκλήρωσης της επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (EUFOR RCA), η οποία πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ελληνικού Στρατηγείου Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα, αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ. Η Επιχείρηση EUFOR RCA συστάθηκε, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 10 Φεβρουαρίου 2014, σε συνέχεια του ψηφίσματος 2134/2014 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ στις 1 Απριλίου 2014 τα πρώτα στρατεύματα αφίχθησαν στο Bangui.
  • Η Γερμανία θέλει να χρηματοδοτήσει με 210 εκατ. Ευρώ τον τρίτο δορυφόρο του προγράμματος CSO / MUSIS, στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα. 
  • Ξεκίνησαν οι δοκιμές του nEUROn στην ΑΒ Decimomannu στη Σαρδηνία της Ιταλίας.
  • Ο επικεφαλής του ΕΟΑ (EDA) συναντήθηκε στις 23/3 με την υπουργό άμυνας της Ολλανδίας για να συζητήσουν τη συνεισφορά της Ολλανδίας σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα. Υπενθυμίζεται ό, τι οι Ολλανδία, Πολωνία και Νορβηγία έχουν πρόθεση να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση προμήθειας κοινού στόλου αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού τύπου A330 MRTT, σε ένα πρόγραμμα που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν επιπλέον επτά κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

ΚΥΠΡΟΣ
Δορυφορική απεικόνιση μέρους του Ακρωτηρίου - (c) Digital Globe
  • Δορυφορική φωτογραφία παρμένη τον Ιανουάριο του 2015 απεικονίζει τμήμα της βρετανικής παρουσίας στην ΑΒ Ακρωτηρίου. Σε αυτήν εμφανίζονται τρία μεταφορικά αεροσκάφη C-130J (που συμμετείχαν τον Αύγουστο του 2014 σε ρίψεις εφοδίων στο Ιράκ), τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 κι ένα βομβαρδιστικό Tornado GR4. Σε άλλη φωτογραφία επιπλέον εμφανίζεται αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager KC2/3.
Η συνεχιζόμενη δράση των Tornado GR4 στο Ιράκ από την ΑΒ Ακρωτηρίου έχει οδηγήσει σε συνομιλίες για την προμήθεια επιπλέον πυρομαχικών, ειδικά Paveway IV. Τα διθέσια βομβαρδιστικά επιχειρούν με κατευθυνόμενες βόμβες Paveway IV και αντιαρματικούς πυραύλους Brimstone. Ακόμη φέρουν ατρακτίδιο στοχοποίησης Litening III και αναγνώρισης RAPTOR. 

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση των F-16
Η ολοκλήρωση του PO III δημιουργεί εντυπωσιακή ομοιογένεια στον τουρκικό στόλο μαχητικών F-16 - (c) TAI
  • Η εταιρία TUMOSAN υπέγραψε στις 17/3 συμφωνία ύψους 190 εκατ. Ευρώ για την ανάπτυξη και δοκιμή κινητήρα που προορίζεται για το άρμα μάχης Altay. Η σύμβαση έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης 54 μηνών.
  • Η εταιρία Aselsan υπέγραψε πέντε συμβάσεις με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αξίας 124 εκατ. Ευρώ. Οι συμβάσεις αφορούν συστήματα επικοινωνιών. 
  • Συριακός πύραυλος κατέπεσε στις 24/3 στη νότια περιοχή της Αντιόχειας προκαλώντας ζημιές σε δύο στρατιωτικά οχήματα. Ο πύραυλος έπεσε 200 μέτρα μακρυά από τη στρατιωτική μονάδα. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε κρατήρας 15 μέτρων. Σε αντίποινα, δύο πυροβόλα Firtina έπληξαν συνοριακή συριακή θέση στις 25/3. Την ίδια ημέρα η Συρία ισχυρίστηκε την κατάρριψη τουρκικού ΜΕΑ στην περιοχή του Χαλεπίου. Παράλληλα, έγινε γνωστή συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για επιχειρήσεις δύο αμερικανικών οπλισμένων συστημάτων ΜΕΑ από την ΑΒ Ιντσιρλίκ.
Η Τουρκική Αεροπορία έχει προμηθευτεί τέσσερα DB-100 - (c) Τουρκική Αεροπορία
  • Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16C/D BLock 40 & 50 Peace Onyx III της Τουρκικής Αεροπορίας. Η τελευταία συνολικά παρέλαβε 163 αναβαθμισμένα αεροσκάφη, 147 από την TAI και 16 που υποβλήθηκαν σε εργασίες από την ίδια. Σήμερα η Τουρκική Αεροπορία επιχειρεί με 188 F-16C και 57 F-16D. Επιπλέον ανακοινώθηκε η πρόθεση εγχώριου εκσυγχρονισμού των F-16C/D Block 30.
Το τουρκικό πρόγραμμα CCIP περιλαμβάνει εγκατάσταση ραντάρ μηχανικής σάρωσης APG-68(v)9, έγχρωμες οθόνες απεικόνισης, HMD JHMCS, Link-16, νέο σύστημα IFF, διόπτρες νυκτερινής όρασης AN/AVS-9, βελτιωμένο σύστημα ναυτιλίας, σύστημα ΗΠ AN/ALQ-178(V)5+ και πιστοποιήσεις όπλων δυτικής και τουρκικής προέλευσης.
  • Η Lockheed Martin ανέλαβε από το αμερικανικό Πεντάγωνο αναθεση έργου για την κατασκευή και παράδωση συστημάτων αυτοπροστασίας AIDEWS που προορίζονται να εξοπλίσουν τουρκικά μαχητικά F-16. Το ύψος του έργου ανέρχεται σε 13 εκατ. δολάρια $. 
  • Στις 27 Μαρτίου έγινε πτήση του Τούρκου Α/ΓΕΑ με F-16 που έφερε ατρακτίδιο αναγνώρισης DB-110.
  • Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου θα πρέπει να αναμένεται επιτάγχυνση των διαδικασιών στο πρόγραμμα ανάπτυξης του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων στο ξένο Τύπο.
  • Τέσσερις εταιρίες θα διαγωνιστούν για το πρόγραμμα Golge της Τουρκικής Αεροπορίας, που περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία παρεμβολέων σε πολιτικά αεροσκάφη. Σκοπός του προγράμματος αποτελεί η παρεμβολή εχθρικών ραντάρ σε αποστάσεις έως 400 χιλιομέτρων. 
Οι καθυστερήσεις στο Hurkus οδηγούν στην παραγγελία 15 επιπλέον KT-1T - (c) TAI
  • Η Τουρκική Αεροπορία θα ξεκινήσει την κατάρτιση νατοϊκών χειριστών μέσα στο 2015 στην αεροπορική βάση της Σμύρνης. Οι ξένοι χειριστές θα καταρτιστούν στα εκπαιδευτικά αεροσκάφη SF-260D, KT-1T και T-38M.
  • Θα προχωρήσει τελικά η συμφωνία με την KAI για την απόκτηση 15 εκπαιδευτικών αεροσκαφών KT-1T. Το κόστος θα ανέλθει σε 150 εκατ. δολάρια $. Τα αεροσκάφη θα αποκτηθούν ως ενδιάμεση λύση μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και έναρξη παραγωγής του Hurkus, που θα γίνει το 2018.
Πριν τα A-400M, η μεταφορά ελικοπτέρων απαιτούσε τη χρήση ξένων αεροσκαφών - via Kokpit Aero
  • Η Ρωσία θα μπορούσε να ξανασυμμετάσχει στο διαγωνισμό απόκτησης νέου α/α συστήματος εφόσον η τιμή και η μεταφορά τεχνολογίας καλύπτει τις τουρκικές απαιτήσεις. Όπως για το εγχώριο μαχητικό, εξελίξεις στο πρόγραμμα που προηγείται το κινεζικό HQ-9 αναμένονται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου.
  • Το Τουρκικό Ναυτικό θα έχει εντάξει ως το Μάιο του 2019 τα πρώτα α/α βλήματα ESSM Block II, σύμφωνα με ανάθεση έργου του αμερικανικού Πενταγώνου ύψους 517,3 εκατ. δολαρίων $ προς την εταιρία Raytheon. Το συμβόλαιο αναφέρεται στην ανάπτυξη και δοκιμή του όπλου. Η τουρκική συμμετοχή αφορά το 4,5% της παραγωγής και το 2% του βιομηχανικού έργου. 
  • Ο πρώτος τουρκικός κινητήρας για τον SOM θα παραδοθεί τον Απρίλιο του 2016.  
  • Τουρκικό αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών A-400M μετέφερε στο Αφγανιστάν μεταφορικό ελικόπτερο S-70 Blackhawk του Τουρκικού Στρατού, κάνοντας επίδειξη των μεταφορικών δυνατοτήτων του τύπου. Σήμερα σε υπηρεσία με την Τουρκική Αεροπορία είναι δύο A-400M με άλλα δύο να είναι προγραμματισμένα να παραδοθούν φέτος. Η παράδοση των δύο αεροσκαφών πάντως αναμένεται να καθυστερήσει.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Προχωρούν τα κροατικά OH-58D - Προς υπηρεσία οι ρουμανικοί I-Hawk
Το πιθανό βρετανικό πακέτο αναβάθμισης των Type-22R θα μπορούσε να περιλαμβάνει το Type 997 Artisan 3D ραντάρ - via wikipedia
  • Η Βουλγαρία έδωσε στα μέσα Μαρτίου έγκριση για την κατασκευή και λειτουργία νατοϊκού κέντρου διοίκησης στη Σόφια. Οι εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν μέσα στο 2015. Ένα δεύτερο κέντρο για την ανταλλαγή ναυτικών πληροφοριών θα λειτουργήσει στο Μπουργκάς το 2016.  
  • Η Βουλγαρία αναμενόταν να παραλάβει στις αρχές Απριλίου συστήματα ΜΕΑ Scout. Πολύ πιθανό η προμήθεια αφορά το Aeryon Scout. Είχε προηγηθεί την περασμένη χρονιά η παραλαβή συστημάτων ΜΕΑ RQ-11 Raven. 
  • Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε μεταφορικό ελικόπτερο IAR-330 της Ρουμανικής Αεροπορίας στις 17/3. Μετά το περιστατικό δόθηκε εντολή καθήλωσης του συνόλου του στόλου ελικοπτέρων του τύπου. 
  • Η Μ. Βρετανία ενδιαφέρεται να συμμετέχει στο πρόγραμμα αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22R του Ρουμανικού Ναυτικού. 
  • Η Ρουμανία εξόπλισε τα α/α συστήματα I-Hawk με σύστημα C3 C3 H & V. 
  • Tο 2014 η Σερβία πούλησε στην Κένυα όπλα αξίας 29 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ. Άναμεσά τους έγινε γνωστή η πώληση 18 α/κ πυροβόλα B-52 NORA 155mm και 15 ΤΟΜΠ. 
  • Η Σερβία προτίθεται να αποκτήσει δύο μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17/17-1. Επιπλέον, πρόκειται να αγοραστούν ανταλλακτικά για τα μαχητικά MiG-29 και MiG-21. 
  • Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προωθεί τη συγκρότηση στρατού μέσω νομοθεσίας, όπου απαιτείται η σύμπραξη των εκπροσώπων της σερβικής κοινότητας. 
  • Η Κροατία παρουσίασε στις 20/3 τους νεότερους τύπους οχημάτων που χρησιμοποιεί ο Κροατικός Στρατός. Εμφανίστηκαν τέσσερις εκδόσεις του Armoured Modular Vehicle (AMV) (νοσοκομειακή, εφοδιασμού, διοίκησης, μεταφοράς προσωπικού), MRAV M-ATV, MRAV MaxxPro, RG33, Humvee και LMV. Το σύνολο των οχημάτων ξεχωριστά αφορούν 126, 212, 30, 20, 20 και δέκα αντίστοιχα.  
  • Στα 213,4 εκατ. $ ανήλθαν οι κροατικές εξαγωγές όπλων το 2014, 20% περισσότερες σε σχέση με το 2013. Κυριότερη αγορά των προϊόντων ήταν οι ΗΠΑ.
Το F-16 θα μπορούσε να αντικαταστήσει το MiG-21 στην Κροατική Αεροπορία - (c) Νορβηγική Αεροπορία
  • Η Κροατία θέλει να αντικαταστήσει τα μαχητικά MiG-21 με νεότερα δυτικής προέλευσης, πιθανώς F-16 ή Gripen. Δεν αποκλείεται να εξεταστούν τα Mirage 2000, Kfir και T-50. 
  • Κροατική επιτροπή αξιωματικών θα επιθεωρήσει στις ΗΠΑ το Μάιο στόλο εξοπλισμένων ελικοπτέρων τύπου OH-58D με σκοπό να επιλέξει 16 από αυτά. 
Το ενδιαφέρον της Κροατίας για τα εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D άρχισε το 2014, όταν ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση 16 ελικοπτέρων του τύπου από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Επειδή η χώρα έδειξε πρώτη ενδιαφέρον, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει πρώτη αυτά που θέλει από μία δεξαμενή ελικοπτέρων. Τα ελικόπτερα θα φέρουν το MMS, ενώ αν η απόκτηση προχωρήσει, τότε, θα παραδοθούν σε 12 μήνες.
  • Η τουρκική εταιρία ASELSAN θα κατασκευάσει μη επανδρωμένους πυργίσκους πυροβόλων τύπου SMASH για τον εξοπλισμό των νέων περιπολικών του Κροατικού Ναυτικού. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 4,2 εκατ. δολάρια Ευρώ. 
  • Η Κροατία θα τεθεί μετά από συμφωνία επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων Αλβανίας, Βοσνίας, Σκοπίων, Μαυροβουνίου και Κροατίας στο Αφγανιστάν. 
  • Η Κροατία σκέφτεται την επαναφορά της στρατιωτικής θητείας.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Άρση των αμερικανικών περιορισμών στην Αίγυπτο
  • Η κατάληψη παραθαλάσσιων περιοχών της Μεσογείου από εξτρεμιστές Ισλαμιστές θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανεμφάνιση κρουσμάτων πειρατείας αλλά και την αύξηση ροής μεταναστών και τρομοκρατών προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Ήδη η Ιταλία αποφάσισε την επιτήρηση των λιβυκών ακτών με δύο φρεγάτες FREMM, ένα περιπολικό σκάφος και ΜΕΑ Predator. 
  • Η Αίγυπτος παίρνει μέρος με αεροσκάφη και πλοία στην επέμβαση αραβικών κρατών στην Υεμένη.
  • Η πλειοψηφία της κοινής αραβικής δύναμης 40.000 ανδρών θα αποτελείται από την Αίγυπτο, τη Σ. Αραβία και το Μαρόκο και θα φιλοξενείται στην Αίγυπτο, σύμφωνα με απόφαση της 25ης Μαρτίου. 
  • Το Αιγυπτιακό Ναυτικό συμμετέχει με δύο φρεγάτες και δύο μικρότερα πλοία στις επιχειρήσεις στην Υεμένη. 
Καλλιτεχνική απεικόνιση αιγυπτιακής κορβέτας Gowind 2500 - (c) DCNS
  • Οι ΗΠΑ ήραν την απαγόρευση παράδοσης κύριων οπλικών συστημάτων στην Αίγυπτο. Έτσι, προβλέπεται επανέναρξη παραδόσεων για 12 μαχητικά F-16C/D Block 52 Adv, 20 πυραύλων Harpoon και ως 125 αρμάτων μάχης M-1, καθώς και συνέχιση της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την αφρικανική χώρα. Παράλληλα, η Αίγυπτος θα παραλάβει αντιαρματικούς πυραύλους 356 AGM-114K/R3 Hellfire. 
  • Ξεκίνησε η διαδικασία ναυπήγησης της πρώτης κορβέτας Gowind 2500 του Αιγυπτιακού Ναυτικού. Το πλοίο θα παραδοθεί στα τέλη του 2017 ή το 2018. 
Η Αίγυπτος έχει συνολικά παραγγείλει τέσσερα πλοία Gowind 2500, με πλήρωμα 65 ατόμων και εξοπλισμένα με οκτώ πυραύλους MM-40 Block III, 16 πυραύλους MICA-VL, πυροβόλο 76mm και δύο πολυβόλα 20mm. Τρία από τα τέσσερα σκάφη θα ναυπηγηθούν στην Αλεξάνδρεια.
  • Ο Καναδάς είναι το δεύτερο δυτικό κράτος που πραγματοποιεί αεροπορικές επιχειρήσεις κατά της ISIS στη Συρία. 
  • Αμερικανικό UAV που επιχειρούσε από την Τουρκία κατέπεσε στη ΒΔ Συρία. 
  • Ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας Mi-14 του Συριακού Ναυτικού κατέπεσε στο Idbil στις 22/3. Το πλήρωμα αιχμαλωτίστηκε. Ήταν η πρώτη απώλεια Mi-14 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη Συρία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 
  • Η ισλαμική οργάνωση Al Nustra κατέλαβε τη συριακή πόλη Idlib. 
  • Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Yarmouk, στα περίχωρα της Δαμασκού.  
  • Η Συριακή Αεροπορία έχει πραγματοποιήσει 7.972 εξόδους το πρώτο τρίμηνο του 2015, αναφέρουν στοιχεία του Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Με βάση τα ίδια στοιχεία, έχουν γίνει 4.400 επιδρομές με βόμβες βαρέλια. Τα θύματα των αεροπορικών επιχειρήσεων έχουν στοιχήσει τη ζωή 1.126 πολιτών. 
  • Το Ισραήλ πραγματοποίησε επιτυχή δοκιμή (τέταρτη συνολικά) του πυραύλου Stunner, ο οποίος αποτελεί τμήμα του α/α συστήματος David's Sling. 
  • Το Ισραηλινό Ναυτικό θεωρεί ό, τι η Χεσμπολάχ θα μπορούσε να έχει επάκτιους πυραύλους Yakhont. 
  • Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση στο Ισραήλ του πέμπτου υποβρυχίου τύπου Dolphin και δεύτερου Dolphin II.
Το Ισραήλ θέλει να αντικαταστήσει το M-109 με σύστημα νεότερης γενιάς - via wikipedia
  • Ο Ισραηλινός Στρατός αναζητά τον αντικαταστάτη του M-109. Το νέο πυροβόλο πρέπει να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια και ικανότητα shoot & scoot. 
  • Ο Ισραηλινός Στρατός μελετά την ένταξη νεός νέου ΜΕΑ για την κάλυψη των αναγκών σε επίπεδο ταξιαρχίας. 
  • Η Ισραηλινή Αεροπορία θα αποκτήσει τα δύο πρώτα μαχητικά F-35 το Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με αξιωματούχο της Lockheed Martin. Προηγούμενως θεωρείτο ό, τι οι παραδόσεις των πρώτων μαχητικών θα ξεκινούσαν το 2017. 
  • Σε 25.000 υπολογίζονται οι ξένοι μαχητές που στελεχώνουν τη δύναμη του Ισλαμικού Κράτους. Από αυτούς εκτιμάται ό, τι 3.000 προέρχονται από την Τυνησία. Όσον αφορά αποκλειστικά τη Συρία, εκεί βρίσκονται 6.000 μαχητικές από χώρες της Ε.Ε.
  • Τη Δευτέρα 20/4 έγινε η παράδοση 48 Α/Τ συστημάτων Milan από τη Γαλλία στο Λίβανο, σηματοδοτώντας την έναρξη παραδόσεων του υπό σαουδο-αραβική χρηματοδότηση πακέτου όπλων στις λιβανικές ένοπλες δυνάμεις. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνονται 250 τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων, 24 α/κ πυροβόλα Caesar, επτά μεταφορικα ελικόπτερα Cougar και τρεις πυραυλακάτους Combattante III FS-56.
  • Η SOCOM χρησιμοποιεί MEA στο Λίβανο προς βοήθεια του Λιβανικού Στρατού κατά των Ισλαμιστών μαχητών. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εμφάνισή τους έχουν κάνει γύρω από την ΑΒ Hamat δύο ΜΕΑ Aerosonde Mk 4.7.

Σχόλια