ΠΕΡΙΛΗΨΗ | 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2015 (ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ)

21/12/2014 - 21/3/2015  
(c) NASA
Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 1ο του 2015: 

1. ΕΛΛΑΔΑ

Έκδοση Λευκής Βίβλου
Το τελευταίο δεκαήμερο Ιανουαρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η "Λευκή Βίβλος των Ενόπλων Δυνάμεων 2014". Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, "μέσα από τα κείμενα της Λευκής Βίβλου, αντιλαμβάνεται κανείς  τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάς προσεγγίζει τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας. Μια προσέγγιση, πανοπτική, με ορθή και ρεαλιστική εκτίμηση της απειλής, με ψυχραιμία, με εμπειρία".

Ειδικές Δυνάμεις 
Απόλυτα επιτυχείς χαρακτηρίζει τις δοκιμές του σκάφους ανορθοδόξου πολέμου "Ωκύαλος" δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή". Το σκάφος αναμενόταν να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του τρέχοντος έτους. 



Στρατός Ξηράς
Στις αρχες Δεκεμβρίου 2014 έγινε γνωστή στο Υπουργείο Άμυνας γερμανική προσφορά παραχώρησης 100 αρμάτων μάχης Leopard-1A5. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άρματα μάχης προσφέρονται από τη γερμανική εταιρία FFG και αφορούν πρώην δανεζικά άρματα μάχης που αντικαταστάθηκαν από Leopard-2, αλλά ο αριθμός τους έχει έκτοτε μειωθεί. Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά φέρεται ό, τι έχει απορρίψει αίτημα παραχώρησης 120 μεταχειρισμένων Leopard-2A4.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΕΣ θέλει 50 BMP-1/ZU-23 και 50 M-113/M-61. Τα συστήματα θα προέλθουν από τροποποίηση υφιστάμενων οχημάτων.
Όπως αναφέρει το περιοδικό "Δούρειος Ίππος", οι Πεζοναύτες αντικαθιστούν τα ρ/κ πυροβόλα M-101A1 με α/κ πυροβόλα M-109A2/A3GEA1. Το ζήτημα συντήρησης των σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων που υπηρετούν στις ΕΕΔ συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Ρωσία. Επιπλέον, δεν θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να αποκλειστούν εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. 

Μετά από εντολή του Υπουργείου Άμυνας, αναβάλλονται οι παραλαβές νέων ελικοπτέρων NH-90 έως ότου βρεθεί λύση στο πρόβλημα της τεχνικής υποστήριξης. Η απόφαση ελήφθη την παραμονή παραλαβής του 12ου ελικοπτέρου. Αντίθετα, αναζωπυρωμένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον για απόκτηση μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60, με το θέμα να έχει συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό πρεσβευτή. Στο άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό των 10 CH-47D, αναμένεται επίτευξη συμφωνίας μετά την αντίστοιχη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3. Σύμφωνα, με την "ΕΑ&Τ", στο αίτημα παραχώρησης 60 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού περιλαμβάνεται η απόκτηση επιπλέον οκτώ ως 10 για χρήση ως ανταλλακτικά. 

Πολεμικό Ναυτικό 
Δίχως επίσημη τελετή καθελκύστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου το υποβρύχιο "Ματρώζος", τρίτο υποβρύχιο Type 214 και δεύτερου υποβρυχίου που ναυπηγήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή διεξάγονται επιτυχείς δοκιμές στα υπόλοιπα τρία Υ/Β υπό παραλαβή. Από το αρχικό πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων Type 214 απομένει αισίως η ολοκλήρωση κατασκευής του τελευταίου, για το οποίο όμως απαιτείται γερμανική εταιρική συνδρομή.
Μετά την εκτέλεση προγράμματος ΕΜΖ στο σύνολο των φρεγατών MEKO 200 τα πλοία θα παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον ως το 2035, σύμφωνα με ομιλία εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού στο συνέδριο "IQPC Surface Warships 2015" που έγινε στη Γένοβα στις 28 Ιανουαρίου. Στην ομιλία παρουσιάστηκαν οι ελλείψεις, ο ΕΜΖ και η συμμετοχή ή μη των εγχώριων ναυπηγείων. Το κόστος του EMZ θα ανέλθει σε 400 εκατ. Ευρώ ή 457 εκατ. $. Βελτίωση της υποστήριξης του στόλου φρεγατών τύπου S του ΠΝ θα προσφέρει το πακέτο υλικών από τα HAE, τονίζει κείμενο του "On Alert". Το αναφερόμενο πακέτο είναι ευχάριστα πλούσιο, αναλύει άρθρο του περιοδικού "ΕΑ&Τ". Τα ΗΑΕ είχαν αποκτήσει τη δεκαετία του 1990 δύο φρεγάτες του τύπου από το Ολλανδικό Ναυτικό και πλήθος ανταλλακτικών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το πρόγραμμα αξιοποίησης των ελικοπτέρων τύπου Aegeanhawk από το στόλο φρεγατών S. 

Στα μέσα Φεβρουαρίου υψώθηκε η ελληνική σημαία στην ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ", μεταδίδει άρθρο της "ΕΑ&Τ". Το πλοίο είναι το πέμπτο από συνολικά επτά σκάφη Super Vita που πρόκειται να εξοπλίσουν το ΠΝ. Είχε προηγηθεί την 4 Φεβρουαρίου επισκέψη του Α/ΓΕΝ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ενημέρωση για τις εργασίες ναυπήγησης της ΤΠΚ "Ρίτσος" και επισκευής της ΤΠΚ "Μυκονιός".

Το δρόμο της σύμβασης έχει πάρει το πρόγραμμα αναβάθμισης 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) από τις Lockheed Martin, ΕΑΒ και ISI Hellas, καθώς με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε 450 εκατ. Ευρώ.
Πολεμική Αεροπορία
Ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Α/ΓΕΑ φιλοξενεί δημοσίευμα του στρατιωτικού συντάκτη Λεωνίδα Μπλαβέρη για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σύμφωνα με αυτές, «η Ελλάδα έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό της Τουρκίας στις εξαγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό που έχει θέλουμε και προς τα εκεί στρέφουμε την προσπάθεια μας είναι να έχουμε αυτά τα οπλικά συστήματα, ώστε να σκεφτεί να επιχειρήσει κάτι σε βάρος μας, να γνωρίζει ότι θα υποστεί τέτοια ζημία ώστε να υποχρεωθεί να σταματήσει. Αυτό λέγεται ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Σήμερα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό σύγχρονων Mirage 2000-5, F-16C/D Block 52+, καθώς και F-16C/D Block 52+ADV. Αυτά μαζί με τις εξαιρετικές δυνατότητες μας σε στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος (stand off weapons) διατηρούν την ισορροπία για τα επόμενα χρόνια. Για μετά το 2020, κάτι που πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα, πιστεύω ότι το F-35 δεν το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο F-35, γιατί τότε πας σε απλή αριθμητική αντιπαράθεση. Ένα τέτοιο αεροσκάφος το αντιμετωπίζεις με αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης και αεροπορικής υπέροχης σου. Δηλαδή, αναβάθμιση των F-16 με νέο, ικανότερο ραντάρ AESA, που να μπορεί να εντοπίσει στόχους μακρύτερα και χαμηλότερα, και δυνατότητες διασύνδεσης Link-16 για την μεταφορά πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που τώρα το έχουν μόνο τα F-16 ADV και τα ιπτάμενα ραντάρ. Αλλά για να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς κενά, πρέπει να τα αποφασίσουμε σε εύλογο χρόνο και πριν να είναι αργά».
Δύο θα είναι οι εταιρίες που θα διεκδικήσουν το πιθανό πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της ΠΑ, υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και υπεύθυνος για τα προγράμματα F-16 & F-22 Roderick McLean: η Lockheed Martin και η Boeing. Είχε προηγηθεί στις 22 Δεκεμβρίου παρουσίαση της Lockheed Martin για τα προγράμματα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και την προοπτική αγοράς του μαχητικού F-35, όπως τονίζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο εκδότης και δημοσιογράφος Σάββας Βλάσσης. Η αμερικανική εταιρία προτείνει πλήρη αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών των προγραμμάτων PX II, III και ΙV, με τοποθέτηση ραντάρ τύπου AESA SABR, και αναβάθμιση των αεροσκαφών του προγράμματος PX I με χρήση πλεοναζόντων υποσυστημάτων που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη της πρώτης περίπτωσης. Στην έκθεσή της προβλέπει τιμή αγοράς του F-35 85 εκατ. $ το 2018.

Τραγικό δυστύχημα με μαχητικό F-16D Block 50D που συμμετείχε στην αεροπορική άσκηση TLP στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας συνέβη στις 26 Ιανουαρίου. Για άγνωστο ακόμη λόγο, κατά την απογείωση το μαχητικό εξετράπη της πορείας του και συνετρίβη στο χώρο που βρίσκονταν σταθμευμένα άλλα αεροσκάφη. Οι δύο χειριστές δεν διασώθηκαν. Στην επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρεται: "Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16. Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση. Λόγω ύπαρξης τοξικών - σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως". 
Από την Τετάρτη 4 έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η ΝΑΤΟϊκή Αξιολόγηση (CAPEVAL) της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων Βλημάτων (350ΠΚΒ), στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, από το HQ AIRCOM/TACEVAL Division (Ramstein), ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο 115 αξιολογητών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση της Raytheon, θα υπάρξουν πρόσθετες μηχανολογικές εργασίες σε ραντάρ α/α συστήματα Patriot συμμαχικών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας που θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2016.

Παράρτημα Ι: ΕΕΔ & "Norman Atlantic"
Ελικόπτερα των ΕΕΔ συμμετείχαν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες στην υπό ιταλική διεύθυνση επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και πληρώματος του επιβατηγού πλοίου "Norman Atlantic" στο Στενό του Οτράντο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνολικά διατέθηκαν δύο ελικόπτερα Super Puma και δύο ελικόπτερα Aegean Hawk (που πραγματοποίησαν διασώσεις), τρία ελικόπτερα AB-205, δύο ελικόπτερα Chinook και δύο ελικόπτερα NH-90. Επιπλέον, συνέδραμαν η φρεγάτα "Ναυαρίνον" και ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130.
Παράρτημα ΙΙ: Πολυεθνικά Προγράμματα
Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του UCAV nEUROn επίδειξης τεχνολογίας επί γαλλικού εδάφους, με το πρωτότυπο να έχει ολοκληρώσει 100 πτήσεις. Θα ακολουθήσουν δοκιμές του nEUROn στην Ιταλία.
 
Στις 12 Μαρτίου η DGA ανέθεσε στις Airbus Defence & Space και Thales την κατασκευή και εκτόξευση τριών δορυφόρων CERES SIGINT αντί 450 εκατ. Ευρώ. Οι δορυφόροι θα είναι επιχειρησιακοί το 2020. Πέρα από τη Γαλλία, στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος Ελλάδα και Σουηδία.
 
Ο ΕΟΑ (EDA) επιδιώκει την αύξηση των οφελών για αμυντικούς σκοπούς από τη συνεργασία πολιτικών και στρατιωτικών δορυφόρων. Ορίζοντας υλοποιησης το 2016 ή 2017.
- - - - - - - - - - - -

2. ΚΥΠΡΟΣ

Η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται προς την ανάδειξή της σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτόν τον τομέα θα παίξει ρόλο επίγειος σταθμός δορυφορικών στοιχείων, ο τρίτος εξειδικευμένος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό το λόγο, τη σύσταση συντονιστικής μονάδας για τις επιχειρήσεις διάσωσης έχει αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης. Στη νέα μονάδα θα υπαχθούν όλα τα υφιστάμενα μέσα που υπάγονται σε διάσπαρτες υπηρεσίες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα υπάρξει προκήρυξη απόκτησης τεσσάρων σκαφών μήκους 15-16m για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης με χρήση κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον, όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Πολίτης" και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση", υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ενός σμήνους ΜΕΑ.


Υπεγράφη στις 25/2 με τη Ρωσική Ομοσπονδία συμφωνία διευκολύνσεων σε λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πλοία του Ρωσικού Ναυτικού.
 

Παράρτημα Ι: Πολυεθνικά Προγράμματα
Η Εθνική Φρουρά πρωτοπορεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Go Green" και θα καλύψει ενεργειακές ανάγκες τα επόμενα 20 έτη με την κατασκευή έργων παραγωγής πράσινης ένεργειας στην ΑΒ Πάφου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης Ελλαδα, Λουξεμβούργο και Τσεχία. 
 
Παράρτημα ΙΙ: Βρετανική Δραστηριότητα
Σύμφωνα με τα βρετανικά στοιχεία, από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ως την 1η Μαρτίου, τα βομβαρδιστικά Tornado GR4 έχουν πλήξει 159 στόχους. Τα αεροσκάφη επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου. Εκεί συνολικά βρίσκονται οκτώ Tornado GR4, δύο ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry, δύο μεταφορικά C-130J, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager καθώς επίσης άγνωστος αριθμός εξοπλισμένων ΜΕΑ Reaper. Κατά την ενημέρωση στο βρετανικό κοινοβούλιο γνωστοποιήθηκε ότι τα τελευταία πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο οκτώ αναγνωστικές αποστολές στη Συρία. Την ΑΒ Ακρωτηρίου επισκέφτηκε στις 5 Μαρτίου μεταφορικό αεροσκάφος A400M της Βρετανικής Αεροπορίας, σηματοδοτόντας την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του τύπου με τα βρετανικά εθνόσημα.
- - - - - - - - - - - - 

3. ΤΟΥΡΚΙΑ
Γενικά Στοιχεία

Η ένοπλη εξέγερση της κουρδικής οργάνωσης PKK στη ΝΑ Τουρκία από την έναρξή της έως σήμερα έχει στοιχίσει στην τουρκική οικονομία ζημία ενός τρισεκατομμυρίου $, σύμφωνα με δηλώσεις στις 26 Δεκεμβρίου του Τούρκου υπουργού οικονομικών Mehmet Şimşek.


Στρατός Ξηράς

Στο τουρκικό οπλοστάσιο βρίσκονται εκδόσεις με εμβέλεια 300km των βαλλιστικών πυραύλων Yildirim.
Το ΜΕΑ Karayel πέρασε επιτυχώς δοκιμές μεταφέροντας φορτίο 51kg. Οι δοκιμές του έχουν ξεκινήσει από το 2009, ενώ για την ανάπτυξή του έχουν διατεθεί τα δέκα τελευταία έτη 30 εκατ. $. Όταν μπει σε υπηρεσία, θα μπορεί να πετά σε υψόμετρο έως 22,500 πόδια μέχρι 20 ώρες με φορτίο 70kg.
Πολεμικό Ναυτικό
Η Τουρκία φέρεται να έχει τροποποιήσει το κατάστρωμα του πλοίου LHD που θα παραδοθεί στο Τουρκικό Ναυτικό το 2019 για πιθανή χρήση του μαχητικού F-35B.
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt" αναφέρεται στο ενδεχόμενο η Thyssen-Krupp να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημιώσεων έως 100 εκατ. Ευρώ προς την Τουρκία για καθυστερήσεις στη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Type 214TN. 
 
Το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν συμπεριέλαβε  στα ναυτικά χωρών που θα μεταβιβάσει φρεγάτες τύπου O.H. Perry από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού το Τουρκικό Ναυτικό. Είχε προηγηθεί μη αποδέσμευση δύο πλοίων του τύπου στην Τουρκία το 2012.
Σύμφωνα με φωτογραφία τουρκικής ιστοσελίδας, στην φρεγάτα τύπου O.H. Perry "TCG Giresun" έχει τοποθετηθεί τρισδιάστατο ραντάρ SMART-S Mk.2 και VLS Mk.41 για χρήση πυραύλων επιφανείας - αέρος ESSM. Έτσι, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης τεσσάρων από οκτώ φρεγατών O.H. Perry που υπηρετούν στο Τουρκικό Ναυτικό. 
Η φρεγάτα F-244 TCG Barbaros τύπου MEKO 200 Track IIA έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση του ραντάρ SMART-S Mk2 3D και του VLS Mk.41, σύμφωνα με φωτογραφία τουρκικού ιστοτόπου. Άγνωστο παραμένει αν έχει τοποθετηθεί VLS 16 κελιών (πιθανώς τέτοιο έχει εγκατασταθεί) όπως στις δύο φρεγάτες τύπου MEKO 200 Track IIB.
 
Η Γερμανία έχει προτείνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου IDAS. Ο IDAS θα εκτοξεύεται από υποβρύχιο για την αντιμετώπιση παράκτιων, θαλάσσιων και εναέριων απειλών. 
Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ό, τι σημειώθηκε επιτυχής δοκιμή εγχώριου πρωτότυπου όπλου laser από μηχανικούς. Για το σκοπό ανάπτυξής τους έχουν μεριμνηθεί 450 εκατ. $ και πρώτη εφαρμογή πιστεύεται πως θα έχει στα πλοία του προγράμματος TF-2000. 
Στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική βολή πυραύλου L-UMTAS από ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο Seahawk του Τουρκικού Ναυτικού. Η εμβέλεια του όπλου ανέρχεται σε 8km.  
 
Πολεμική Αεροπορία
Το σύνολο των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E της Τουρκικής Αεροπορίας έχει αποσυρθεί μετά τη συντριβή δύο αεροπλάνων του τύπου στην περιοχή της Μαλάτιας στις 24/2. Σε υπηρεσία βρίσκονταν οκτώ με 14 RF-4E. Από τη συντριβή τους σκοτώθηκαν τέσσερις χειριστές.
Μετά τα RF-4E, θα αποσυρθούν τα F-4E 2020. Σύμφωνα με την "e-Άμυνα", η διαδικασία απόσυρσης σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020 και περιλαμβάνει την απόσυρση 1 αεροσκάφους το 2015, 5 το 2016, 8 το 2017, 7 το 2018, 7 το 2019 και 20 το 2020. 
 
Μαχητικό αεροσκάφος F-4E 2020 συνετρίβη στις 5 Μαρτίου στην περιοχή του Ικονίου με αποτέλεσμα να ανασυρθούν νεκροί οι δύο χειριστές.
 
Στις 22/12 παρελήφθη το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος A400M. Η Τουρκία θα παραλάβει συνολικά 10 αεροσκάφη. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι παραδόσεις να καθυστερήσουν λίγο, εφόσον τα δύο επόμενα προς παράδοση παραληφθούν από τη Βρετανική Αεροπορία μετά από διμερή συμφωνία. 
 
Δεν "προχωρά" το πρόγραμμα απόκτησης 15 επιπλέον εκπαιδευτικών αεροσκαφών ΚΤ-1Τ από την ΚΑΙ για την πλήρωση του εκπαιδευτικού έργου της Τουρκικής Αεροπορίας, σε μία προσπάθεια να στηριχθεί το εγχώριο πρόγραμμα Hurkus.
 
Για ακόμη μία φορά αναβλήθηκε η λήψης οριστικής απόφασης για το α/α σύστημα μεγάλης εμβέλειας. Βέβαια, είναι πιθανό η Τουρκία να προχωρήσει στην αγορά HQ-9, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί η διασύνδεσή του με το νατοϊκό δίκτυο.
Στο τουρκικό οπλοστάσιο βρίσκονται εκδόσεις με εμβέλεια 300km των κρουζ SOM.
 
Παράλληλα, σημειώθηκε η παρθενική πτήση του MEA Anka-B και εκδόθηκε RfP για την απόκτηση stand-off παρεμβολέων. Η RfP για την προμήθεια stand-off παρεμβολέων από εταιρία του εξωτερικού, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυξης συστήματος εγχωρίως, φανερώνει ό, τι η Τουρκική Αεροπορία θέλει άμεσα να καλύψει τη συγκεκριμένη ανάγκη. Η RfP λήγει στις 23/2 και το πρόγραμμα φέρει το όνομα "Golge" (που σημαίνει στα τούρκικα "Σκιά"). Το σύστημα θα τοποθετηθούν σε αεροσκάφη της Gulfstream.

Παράρτημα Ι: Αποφάσεις 7 Ιανουαρίου
Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έγκριση απόκτησης τεσσάρων μαχητικών F-35A και πέντε επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F. Ένα από τα ελικόπτερα θα διατεθεί για τις μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου. Τα τέσσερα μαχητικά προστίθενται σε άλλα δύο, ανεβάζοντας τα έως τώρα τουρκικά F-35 σε έξι. Στόχος παραμένει η αγορά 100 F-35. Παράλληλα, εγκρίθηκε η συνέχιση σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής ενός δικινητήριου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους. Τέλος, δόθηκε "πράσινο φως" για την παραγωγή 35.000 τυφεκίων MPT 76 των 7.62mm.
Παράρτημα ΙΙ: Τουρκική επιχειρήση στη Συρία
Ο Τουρκικός Στρατός απεγκλώβισε τη φρουρά του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, δύναμης 40 ανδρών, κατέστρεψε την περιοχή με σκοπό να μεταφέρει τα οστά σε βορειότερη τοποθεσία - εντός Συρίας. Στην επιχείρηση όπου συμμετείχαν 572 άτομα και 50 στρατιωτικά οχήματα σκοτώθηκε ένας στρατιώτης.
Περίπου 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στη δύναμη του Ισλαμικού Κράτους κατά την τουρκική κυβέρνηση.  
 
Η ροή τζιχαντιστών διαμέσου της Τουρκίας προς την Συρία είναι ασταμάτητη, προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυποουργός. Επιπλέον, δημοσιεύματα κατηγορούν την Τουρκία για αποστολή όπλων στους Ισλαμιστές μαχητές στη Συρία καθώς και την πώληση κλεμμένων οχημάτων. Για πρώτη φορά συνελήφθη μέλος της ISIS στη χώρα, στις αρχές Φεβρουαρίου.
Παράρτημα ΙΙΙ: Πολυεθνικές επιχειρήσεις και Τουρκία
Οι τουρκικές δυνάμεις ανέλαβαν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ στις 31 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της νέας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Η γερμανική αποστολή αντιπυραυλικής προστασίας της ΝΑ Τουρκίας από συριακούς πυραύλους θα παραταθεί έως τον επόμενο Ιανουάριο. Δύο γερμανικά συστήματα Patriot βρίσκονται στην επαρχία Kahramanmaraş, επαρχία 100km βόρεια των συνόρων με τη Συρία. Για την ίδια αποστολή, τα ολλανδικά συστήματα αντικαθίστανται από ισπανικά στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Η ισπανική αποστολή Patriot αποτελείται από πέντε εκτοξευτές.

- - - - - - - - - - - - 

4. ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

ΑΛΒΑΝΙΑ 

Σύμφωνα με αλβανική εφημερίδα, Αλβανοί μαχητές χρησιμοποιούνται ως ασπίδα κατά τις επιχειρήσεις της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. 

ΒΟΣΝΙΑ
Η Βοσνία προκειται να δωρήσει στο Ιράκ 500 τόνους πυρομαχικών.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Βουλγαρικό δημοσίευμα κάνει λόγο για εξέταση απόκτησης δυτικών αρμάτων μάχης από τη Βουλγαρικό Στρατό.
 
Η Βουλγαρική Αεροπορία σκέφτεται να επιλέξει η Πολωνία να είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των μαχητικών MiG-29 όταν λήξει η υφιστάμενη συμφωνία με τη Ρωσία. Παράλληλα, το Μάρτιο θα βρεθεί στις ΗΠΑ ο υπουργός άμυνας για να συζητήσει ζήτημα πιθανής μεταβίβασης μαχητικών F-16 για την κάλυψη των αναγκών της αεροπορίας της χώρας. Εναλλακτική επιλογή φαίνεται να αποτελεί ανεπίσημη πρόταση από τον Καναδά για μαχητικα CF-18A. Παράλληλα έγινε γνωστή η πρόσθεση του Πακιστάν να προσφέρει στη Σόφια το μαχητικό JF-17, προϊόν συνεργασίας του Πακιστάν και της Κίνας. Ωστόσο, η Βουλγαρία φέρεται να δείχνει ενδιαφέρον κυρίως για το F-16 ή το JAS 39 Gripen.Το ΝΜΑ σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσει έξι MiG-21bis. Σε περίπτωση που δεν μπορεί αυτόνομα να περιπολεί τον εναέριο χώρο της, η Βουλγαρία σκέφτεται νατοϊκή βοήθεια ή συνεργασία με την Ελλάδα ή την Τουρκία.
Η Βουλγαρία, συνεχίζοντας την πολιτική παραχώρησης πλεονασματικών όπλων σοβιετικής προέλευσης, μεταβίβασε 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα D-20 στο Ιράκ.
Καθ' όλη τη διάρκεια παρουσίας της στην ISAF, η Βουλγαρία απέστειλε συνολικά περισσότερους από 8.000 στρατιώτες, χωρίς κάποια ανθρώπινη απώλεια. Σήμερα στο Αφγανιστάν βρίσκονται 110 Βούλγαροι ως στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές.   
ΚΡΟΑΤΙΑ
Με την εξοικονόμηση χρημάτων που θα δαπανούνταν για την παρουσία της Κροατίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν κατά μέρος τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα. Η Κροατία θα μεριμνήσει για τη λειτουργία των ραντάρ ναυτικής επιτήρησης και την αγορά πυροσβεστικών  αεροσκαφών AT-802. Όσον αφορά τα εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D, το Μάρτιο θα σταλεί επιτροπή στις ΗΠΑ για την επιλογή 16 μονάδων. Επειδή η Κροατία εκδήλωσε πρώτη ενδιαφέρον, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα ελικόπτερα που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Τα 16 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D που επιθυμεί να αποκτήσει η Κροατία θα παραδοθούν με το MMS. Παράλληλα, έξι μεταφορικά ελικόπτερα Mi-8 θα αποσυναρμολογηθούν ώστε να σταλούν μέρη τους για συντήρηση στην Τσεχία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. Για τα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τέλος, προβλέπεται η διάθεση 10 εκατ. $ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ειδικών δυνάμεων. 
Εκτός των ΗΠΑ, η Κροατία έχει στραφεί επίσης στην απόκτηση γερμανικών όπλων. Μετά την υπογραφή αγοράς 12 μεταχειρισμένων πυροβόλων PzH-2000, αναμένεται η παραλαβή 370 οχημάτων διαφόρων τύπων από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, με τα πρώτα να έχουν ήδη παραληφθεί. Το Κροατικό Ναυτικό, τέλος, επιδιώκει την απόκτηση δύο ναρκοθηρευτικών έως το 2016.
Για να καλυφθεί τμήμα των δαπανών απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων, η Κροατία επιθυμεί να πωλήσει επτά επιθετικά ελικόπτερα Mi-24D, έξι εκπαιδευτικά αεροσκάφη PC-9 και δύο μεταφορικά αεροσκάφη AN-32. 
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Το Βουκουρέστι θέλει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του σε 2% του ΑΕΠ από το 2017.
 
Η Ρουμανία εξήγαγε όπλα ύψους 180 εκατ. Ευρώ το 2013.
Η Ρουμανία φιλοδοξεί να υλοποιήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22. Το Ρουμανικό Ναυτικό επιθυμεί αρχικά την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος μάχης και ραντάρ 3D και μετέπειτα αντιαεροππορικών, αντιπλοϊκών πυραύλων και CIWS. 
 
Η Lockheed Martin θεωρεί πιθανή την αύξηση του αριθμού των μαχητικών F-16 της Ρουμανικής Αεροπορίας. Υπενθυμίζεται ό, τι η Ρουμανία πρόκειται να αποκτήσει από το 2016 12 μεταχειρισμένα F-16AM/BM από την Πορτογαλία και έχει ήδη παραγγείλει όπλα και ατρακτίδια στοχοποίησης από τις ΗΠΑ.
 
Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των επτά μεταφορικών αεροσκαφών C-27J για λογαριασμό της Ρουμανικής Αεροπορίας. Τα πρώτα δύο C-27J είχαν παραδοθεί στις 12 Απριλίου 2010.
Με παραπάνω 450 στρατιώτες αποφασίστηκε να συμμετέχει η Ρουμανία στην επιχείρηση "Resolute Support" στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση του Αφγανικού Στρατού. Η αρχική συνδρομή αφορούσε 200 στρατιώτες. Η Ρουμανία έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη φύλαξης του αεροδρομίου της Κανταχάρ και μίας βάσης στα νότια της χώρας. 

Οι ΗΠΑ ενισχύουν προσωρινά τις δυνάμεις τους στη Ρουμανία με επιπλέον 250 στρατιώτες.

Στα τέλη του 2015 πρόκειται να σταθμεύσουν περιοδικά σε χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης περί τα 150 άρματα μάχης και ΤΟΜΑ του Αμερικανικού Στρατού. Μία από αυτές τις χώρες θα μπορούσε να είναι η Ρουμανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αμερικανικές δυνάμεις θα περιλαμβάνουν 150 έως 160 M-1 και M-2 καθώς επίσης 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109.
ΣΕΡΒΙΑ    
Η Σερβία θα δαπανήσει για το 2015 55 δισεκατομμύρια Δηνάρια (ή 452 εκατ. Ευρώ) για την άμυνά της, ποσό μειωμένο κατά πέντε δις σε σχέση με το 2014. Χρηματικό ποσό τριών δις θα διατεθούν για προμήθειες όπλων, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει την αγορά ραντάρ, α/α συστημάτων ή μαχητικών αεροσκαφών. Διακόσια εκατ. Δηνάρια θα δαπανηθούν για την κατασκευή υποδομών στην ΑΒ Batajnica.  
Η Σερβία πραγματοποίησε δοκιμές νέων ρουκετών για το ΠΕΠ LRSVM Morava. Το σύστημα μπορεί να φέρει ρουκέτες 122 και 128mm με βεληνεκή ως 35km. 
Η Σερβία ανακοίνωσε τη διάθεση προς πώληση 282 αρμάτων μάχης T-55, 220 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ M-60, M-80, BTR-50 και BTR-60 καθώς και 200 ρ/κ πυροβόλα, 1.100 α/α πυροβόλα αντιαρματικά, λοιπός φορητός οπλισμός, 23 ΠΕΠ Μ-63 και τρία συστήματα ραντάρ SNAR-10.  
Στις 13/3 σερβικό ελικόπτερο Mi-17 συνετρίβη κατά την αεροδιακομιβή βρέφους σε νοσοκομείου. Από την πρόσκρουση πέθαναν επτά άνθρωποι.  

- - - - - - - - - - - - 

5. ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η Αίγυπτος πραγματοποιεί επιδρομές κατά της ISIS στη Λιβύη μετά την εκτέλεση 21 Αιγυπτίων πολιτών. Παρακλάδι της ISIS στη χερσόνησο του Σινά ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο τουλάχιστον 30 Αιγυπτίων στρατιωτών και αστυνομικών. 
Η Αίγυπτος έχει προτείνει το σχηματισμό παναραβικής δύναμης για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αιγυπτιακός Στρατός ολοκλήρωσε τις παραλαβές στρατιωτικών οχημάτων KrAZ. Από το 1961, το Κάιρο έχει παραλάβει περισσότερα από 4.000 οχήματα της εταιρίας ενώ εκκρεμεί νέος διαγωνισμός για αγορά άλλων 400.
 
Η Γερμανία είναι θετική στην επέκταση της σύμβασης συμβατικών υποβρυχίων Type 209 από δύο σε τέσσερα. Τα υποβρύχια θα αντικαταστήσουν παρωχημένα κινεζικής προέλευσης Romeo.
 
Το Αιγυπτιακό Ναυτικό θα προμηθευτεί εντός του 2015 μία φρεγάτα FREMM, με κόστος 1,1 δις Ευρώ. Το πλοίο θα εξοπλίσουν πύραυλοι Exocet και ASTER-15.
Τον Απρίλιο θα μεταβεί στη Γαλλία αποστολή του αιγυπτιακού υπουργείου άμυνας για την παρακολούθηση της σύμβασης προμήθειας τεσσάρων κορβετών GOWIND 2500. Η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες. 
 
Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα αποκτήσει 24 μαχητικά Rafale έως το 2019 αντί 3,5 δις Ευρώ. Επιπλέον κόστος θα διατεθεί για την αγορά πυραύλων MICA, Black Shahine, 180 AASM και ατρακτιδίων αναγνώρισης. Πέρα από αυτά, τα Rafale θα φέρουν ραντάρ RBE-2 AA και σύστημα EW SPECTRA. Οι πρώτοι Αιγύπτιοι χειριστές μαχητικών θα έχουν μεταβεί έως το τέλος Μαρτίου στη Γαλλία για την έναρξη κατάρτισης σε μαχητικά Rafale. 
Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, η διαμόρφωση των αιγυπτιακών Rafale αφορά την έκδοση F3R, με μόνες τροποποιήσεις το διαφορετικό σύστημα επικοινωνιών επειδή η Αίγυπτος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την έλλειψη υποδομής χρήσης του πύραυλου ASMP-A. Τα τρία πρώτα μαχητικά θα παραδοθούν το τρέχον έτος. 
 
Ένας άγνωστος αριθμός μαχητικών Mirage 2000-9 των ΗΑΕ φαίνεται ό, τι έχει προταθεί για παραχώρηση προς την Αίγυπτο.
Για τον εξοπλισμό των αιγυπτιακών Rafale, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν 96 πύραυλοι MICA και 180 κατευθυνόμενες βόμβες AASM από τα αποθέματα της Γαλλικής Αεροπορίας.
Η Αίγυπτος θα λάβει από τις ΗΠΑ ποσότητα αντιαρματικών πυραύλων AGM-114.
 
Στο πλαίσιο αρχικής συμφωνίας για απόκτηση όπλων αξίας 3 δις $ από τη Ρωσία, η Αίγυπτος φέρεται να κουβεντιάζει για αγορά 24 MiG-35, 12 Mi-35P, αντιπλοϊκών πυραύλων Bastion και α/α συστημάτων TOR-M2. Στο μεταξύ άλλη αναφορά υπογραμμίζει ό, τι η Αίγυπτος είναι η δεύτερη εξαγωγική χρήστης του αντιπυραυλικού συστήματος Antey-2500.
Μέσα σε ένα έτος η Αίγυπτος θα έχει παραλάβει τα πρώτα συστήματα αντιβαλλιστικών ANTEY-2500. Ήδη φαίνεται να έχει αρχίσει η παράδοση βοηθητικού τεχνολογικού εξοπλισμού. Το συμβόλαιο ύψους ενός δις $ περιλαμβάνει την προμήθεια τριών μεραρχιών, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα. 
 
Το 2017 θα λειτουργήσει στην Αίγυπτο κέντρο επισκευών ελικοπτέρων Mi-8/-17.  
Η Αίγυπτος φέρεται ό, τι έχει παραχωρήσει στη Λιβύη δύο μαχητικά MiG-21MF. Πριν ένα χρόνο, είχε προμηθεύσει τρία μαχητικά MiG-21MF και τρία ελικόπτερα Mi-8. 
 
ΙΣΡΑΗΛ
Ο Ισραηλινός Στρατός σχεδιάζει την επιτάγχυνση της παραγωγής αρμάτων μάχης Merkava IV και βαρέων ΤΟΜΠ Namer.  
Το Ισραήλ πρόκειται να θέσει σε λειτουργία νέο δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας βασισμένο στην τεχνολογία RoIP. Το νέο σύστημα θα επισκευάζεται ταχύτερα σε περίπτωση προβλημάτων εντός ευρύτερης περιοχής.
Τη χρήση γυαλιών Google Glass από στρατιώτες για την καλύτερη και ταχύτερη μετάδοση πληροφοριών στους αξιωματικούς σκέφτεται ο Ισραηλινός Στρατός.
 
Προβλήματα αντιμετώπισε το υποβρύχιο Tanin λόγω ζητήματος με μπαταρία. 
 
Το Ισραηλινό Ναυτικό θα ναυπηγήσει τέσσερα πλοία MEKO 80 για να πλαισιώσει τις τρεις κορβέτες SAAR 5. Τα νέα πλοία θα κοστίσουν 2,3 δις Σεκέλ, κομμάτι των οποίων θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία. Το σύνολο των σκαφών θα κατασκευαστεί στη Γερμανία. Στον εξοπλισμό τους θα συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι επιφανείας - αέρος BARAK-8 και ραντάρ τύπου AESA MF-STAR.
Το σύστημα επιτήρησης ναυτικών υποδομών "AquaShield" τέθηκε σε λειτουργία. Αποστολή του συστήματος είναι η έγκαιρη αποκάλυψη δυτών και μικρών ταχυπλόων σκαφών.
 
Το 2017 θα φθάσουν στο Ισραήλ τα πρώτα μαχητικά F-35I της Ισραηλινής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του στο Ισραήλ θα λάβει το προσωνύμιο "Ha-Adir" (που σημαίνει "ο Μέγιστος"). 
Το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνία απόκτησης 14 μαχητικών F-35 "Adir" αντί 2,82 δις $. Επιδίωξη της Ισραηλινής Αεροπορίας υπήρξε η αγορά 31 μαχητικών, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Το ισραηλινό υπουργείο άμυνας πρόκρινε πάντως μελλοντικά την αγορά περισσότερων F-35 για την κάλυψη των αναγκών της Αεροπορίας.  
 
Η Ισραηλινή Αεροπορία θα αναβαθμίσει το στόλο μαχητικών F-15I με ραντάρ τύπου AESA, πιθανώς APG-82(V)1. Η αναβάθμιση θα γίνει λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των μαχητικών F-35I αλλά και την ενίσχυση των αεροπορικών στόλων άλλων χωρών στη Μέση Ανατολή.
Το ισραηλινό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την ένταξη σε υπηρεσία του πυρομαχικού ακριβείας SPICE-250. Κάθε μαχητικό F-16 μπορεί να φέρει 16 κομμάτια του τύπου, ενώ κάθε F-15 έως 28!  
Το Ισραήλ εργάζεται στη βελτίωση του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-2 μετά τις ανεπιτυχείς δοκιμές του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, ζητούνται 317 εκατ. $ από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των αντιπυραυλικών συστημάτων. 
 
Να διατηρήσουν το καθεστώς έκπτωσης για την απόκτηση έξι μεταφορικών αεροσκαφών V-22 καλεί το Ισραήλ τις ΗΠΑ. Η αμερικανική προσφορά είχε λήξει στις 10 Δεκεμβρίου.
Το Ισραήλ προχωρά σε εκσυγχρονισμό μεταφορικών αεροσκαφών C-130H. Το πρόγραμμα θα αφορά αντικατάσταση δομικών μερών και ηλεκτρονικών.  
Η Ισραηλινή Αεροπορία εξετάζει την προμήθεια ενός προσωμοιωτή boom για την καλύτερη κατάρτιση χειριστών boom.   
 
Με εννέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346/Lavi από συνολικά 30 στο δυναμικό της, η Ισραηλινή Αεροπορία ξεκίνησε τη λειτουργία κέντρου κατάρτισης νέων χειριστών στην ΑΒ Hazerim, στα νότια της χώρας.
 
Ρεκόρ σημειώνει το εκπαιδευτικό κέντρο ΜΕΑ στην ΑΒ Palmahim της Ισραηλινής Αεροπορίας. Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 10 χρόνια. Η μεγέθυνση της δραστηριότητας οφείλεται στην αύξηση των μοιρών στο Ισραήλ που επιχειρούν με ΜΕΑ. Την ίδια στιγμή, υφίσταται εκπαίδευση σε αποστολές συνεργασίας ΜΕΑ και επανδρωμένων μαχητικών για συλλογή πληροφοριών.
ΛΙΒΑΝΟΣ
Στις 28/1 η σιϊτική οργάνωση Χεσμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινή οχηματοπομπή. Απαντώντας, το Ισραηλινό Πυροβολικό και η Ισραηλινή Αεροπορία έπληξαν θέσεις στο Λίβανο. Από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας Κυανόκρανος.
 
Από το συνολικής αξίας τριών δις $ εξοπλιστικό πακέτο για το Λίβανο, 2,1 δις θα διατεθεί για αγορά υλικού και 900 εκατομμύρια για την εκπαίδευση προσωπικού. Η διάρκεια του πακέτου είναι 10 έτη. Στο γαλλικό πακέτο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επτά εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και ισάριθμα μεταφορικά ελικόπτερα Puma.
Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του CSIS, διεξάγονται συζητήσεις ΗΠΑ-Λιβάνου για τη μεταβίβαση αρμάτων μάχης M-1A1.
 
Η γερμανική κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς εξαγωγης γερμανικών υποσυστημάτων σε γαλλικά οπλικά συστήματα, κάτι που επιτρέπει την πώληση του VAB Mk.3 στο Λίβανο. Ενδιαφέρον για μια αμφίβια έκδοση του γαλλικού οχήματος έχει εκφρασει ακόμα η Αίγυπτος.
Ο Λιβανικός Στρατός θα αποκτήσει 80 οχήματα από την ιταλική εταιρία IVECO, στα οποία περιλαμβάνονται 25 Lince όπως και αριθμός οχημάτων για την κάλυψη αναγκών της αστυνομίας. Επιπλέον, ο Λίβανος θα προμηθευτεί 10 τροχοφόρα VBTP από τη Βραζιλία.
Ο Λίβανος παρέλαβε 70 ρ/κ πυροβόλα M-198 από τις ΗΠΑ. Ο Λιβανικός Στρατός παρέλαβε 30 ΤΟΜΠ M-113 και 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109 από την Ιορδανία.
Οι τρεις Combattante FS56 θα παραδοθούν στο Λίβανο χωρίς αντιπλοϊκούς πυραύλους MM-40. Το πρώτο σκάφος θα παραληφθεί το 2018.  
 
Ο στόλος ΜΕΑ του Λιβάνου θα εμπλουτιστεί με επτά συστήματα DVF 2000.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ό, τι η σιϊτική οργάνωση Χεσμπολάχ πιθανώς είναι εξοπλισμένη με βαλλιστικούς πυραύλους Scud-D, που φέρουν πολεμική κεφαλή 500kg και έχουν εμβέλεια μεγαλύτερη των 700km. 
 
ΣΥΡΙΑ
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel" ισχυρίζεται ό, τι η Συρία κατασκευάζει μυστικές υπόγειες εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Στον αντίποδα, άρχισε η καταστροφή υποδομών και εξοπλισμού παραγωγής χημικών όπλων και ολοκληρώθηκε ο χημικός αφοπλισμός της Συρίας.
 
Η Συριακή Αεροπορία πρόκειται να ενισχυθεί με 10-12 μαχητικά MiG-29 το χρονικό διάστημα 2016-17, ισχυρίζεται η γαλλική έκδοση της "Φωνή της Ρωσίας". 
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μεταξύ των κύριων γεγονότων ξεχωρίζουν: 
  • η εστίαση των αμερικανικών βομβαρδισμών στην κουρδική πόλη Κομπάνι
  • η συντριβή ιορδανικού μαχητικού F-16 και η αιχμαλωσία του χειριστή από την ISIS
  • η αδυναμία των αντίπαλων προς την ISIS χερσαίων δυνάμεων να ανακτήσουν εδάφη από την ισλαμιστική οργάνωση
  • η επανεμφάνιση της Συριακής Αεροπορίας
  • η εμφάνιση συριακών συστημάτων ΠΕΠ BM-30
  • η νέα ισραηλινή επιδρομή κατά μαχητών της Χεσμπολά, στην οποία σκοτώθηκε Ιρανός αξιωματικός
  • περίπου 6.000 μαχητές της ISIS έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών σε Ιράκ και Συρία από τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε η CENTCOM. Από αυτούς οι 73 είναι Γάλλοι
  • έως τα τέλη Δεκεμβρίου, τα συμμαχικά και αμερικανικά αεροσκάφη είχαν πετάξει 6.981 πολεμικές εξόδους ΕΑΥ, συνοδείας & απαγόρευσης, 2.164 εξόδους ISR και 1.992 εξόδους μεταφορών / ρίψεων. Μόλις ένα από κάθε πέντε αεροσκάφη που έχουν πραγματοποιήσει επιδρομή δεν είναι αμερικανικό. Το 80% των πληγμάτων έγιναν στην περιοχή του Κομπάνι. Μεταξύ των αμερικανικών αεροσκαφών που πραγματοποιούν επιδρομές κατά της ISIS στη Συρία είναι το A-10
  • ύστερα από την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου, η Ιορδανία επέκτεινε τις επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ και ζητά τη μεταβίβαση περισσότερων όπλων από τις ΗΠΑ
  • η Τουρκία αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια για πτήσεις V-22 από την Τουρκία προς Συρία ή Ιράκ 
  • το περιοδικό της Αμερικανικής Αεροπορίας περιγράφει σε κείμενο εντυπώσεις από την πρώτη πολεμική δράση του μαχητικού F-22, ειδικά την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών κατά της ISIS στη Συρία όταν μαχητικο του τύπου έπληξε με δύο κατευθυνόμενες βόμβες JDAM των 1000 lb κτήριο διοίκησης και ελέγχου 50 μίλια από το Χαλέπι 
  • ο Σύρος πρόεδρος επιθυμεί να υπάρξει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της ISIS και άλλων ισλαμικών οργανώσεων
  • οι Κούρδοι μαχητές, με τη συνεργασία των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων, πέτυχαν να αποκρούσουν την ISIS και να ανακτήσουν ολόκληρο το Κομπάνι.
  • ξεπέρασαν τις 220.000 οι νεκροί του τετραετούς Συριακού Εμφύλιου πολέμου
  • χειριστές βομβαρδιστικών της 9th Expeditionary Bomb Squadron, που έχει αναπτυχθεί από τον περασμένο Ιούλιο στο Κατάρ, περιγράφουν σε δημοσίευμα της "WSJ" πως η δράση και η συνεργασία με τους Κούρδους μαχητές οδήγησαν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι της Β. Συρίας. Οι επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών του τύπου στην περιοχή ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Αν και στην αρχή προξένησαν την καχυποψία των Κούρδων, οδήγησαν σε άψογη συνεργασία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά
  • το 92% των αεροπορικών πληγμάτων κατά της ISIS στη Συρία διεξάγεται από αμερικανικά μέσα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Από τον Αύγουστο έως τις 18 Μαρτίου, ο διεθνής συνασπισμός δυτικών και αραβικών χωρών έχει πλήξει συνολικά 5.314 στόχους της ISIS σε Ιράκ και Συρία
  • σύμφωνα με αλβανική εφημερίδα, Αλβανοί μαχητές χρησιμοποιούνται ως ασπίδα κατά τις επιχειρήσεις της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία
  • την εμφάνισή τους στον ουρανό της Συρίας, με βάση οπτικό υλικό, έχουν κάνει μαχητικά Su-22 της Ιρανικής Αεροπορίας
  • στις 17 Μαρτίου ένα αμερικανικό MEA MQ-1 συνετρίβη στην περιοχή της Λατάκειας. Η Συρία ισχυρίζεται ό, τι το κατέρριψε 
  • η πίεση που ασκεί στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες η Συριακή Αεροπορία έχει οδηγήσει στη δημιουργία συστήματος τούνελ στο Χαλέπι και υπόγειες πυροδοτήσεις εκρηκτικών κατά κυβερνητικών θέσεων
 
 
 

Σχόλια