ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ | 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2015

21/12/2014 - 21/3/2015 
Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 1ο του 2015.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η Αίγυπτος πραγματοποιεί επιδρομές κατά της ISIS στη Λιβύη μετά την εκτέλεση 21 Αιγυπτίων πολιτών. Παρακλάδι της ISIS στη χερσόνησο του Σινά ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο τουλάχιστον 30 Αιγυπτίων στρατιωτών και αστυνομικών. 

Η Αίγυπτος έχει προτείνει το σχηματισμό παναραβικής δύναμης για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.


Ο Αιγυπτιακός Στρατός ολοκλήρωσε τις παραλαβές στρατιωτικών οχημάτων KrAZ. Από το 1961, το Κάιρο έχει παραλάβει περισσότερα από 4.000 οχήματα της εταιρίας ενώ εκκρεμεί νέος διαγωνισμός για αγορά άλλων 400.

Η Γερμανία είναι θετική στην επέκταση της σύμβασης συμβατικών υποβρυχίων Type 209 από δύο σε τέσσερα. Τα υποβρύχια θα αντικαταστήσουν παρωχημένα κινεζικής προέλευσης Romeo.

Το Αιγυπτιακό Ναυτικό θα προμηθευτεί εντός του 2015 μία φρεγάτα FREMM, με κόστος 1,1 δις Ευρώ. Το πλοίο θα εξοπλίσουν πύραυλοι Exocet και ASTER-15.

Τον Απρίλιο θα μεταβεί στη Γαλλία αποστολή του αιγυπτιακού υπουργείου άμυνας για την παρακολούθηση της σύμβασης προμήθειας τεσσάρων κορβετών GOWIND 2500. Η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες. 

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα αποκτήσει 24 μαχητικά Rafale έως το 2019 αντί 3,5 δις Ευρώ. Επιπλέον κόστος θα διατεθεί για την αγορά πυραύλων MICA, Black Shahine, 180 AASM και ατρακτιδίων αναγνώρισης. Πέρα από αυτά, τα Rafale θα φέρουν ραντάρ RBE-2 AA και σύστημα EW SPECTRA. Οι πρώτοι Αιγύπτιοι χειριστές μαχητικών θα έχουν μεταβεί έως το τέλος Μαρτίου στη Γαλλία για την έναρξη κατάρτισης σε μαχητικά Rafale. 

Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, η διαμόρφωση των αιγυπτιακών Rafale αφορά την έκδοση F3R, με μόνες τροποποιήσεις το διαφορετικό σύστημα επικοινωνιών επειδή η Αίγυπτος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την έλλειψη υποδομής χρήσης του πύραυλου ASMP-A. Τα τρία πρώτα μαχητικά θα παραδοθούν το τρέχον έτος. 

Ένας άγνωστος αριθμός μαχητικών Mirage 2000-9 των ΗΑΕ φαίνεται ό, τι έχει προταθεί για παραχώρηση προς την Αίγυπτο.

Για τον εξοπλισμό των αιγυπτιακών Rafale, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν 96 πύραυλοι MICA και 180 κατευθυνόμενες βόμβες AASM από τα αποθέματα της Γαλλικής Αεροπορίας.

Η Αίγυπτος θα λάβει από τις ΗΠΑ ποσότητα αντιαρματικών πυραύλων AGM-114.

Στο πλαίσιο αρχικής συμφωνίας για απόκτηση όπλων αξίας 3 δις $ από τη Ρωσία, η Αίγυπτος φέρεται να κουβεντιάζει για αγορά 24 MiG-35, 12 Mi-35P, αντιπλοϊκών πυραύλων Bastion και α/α συστημάτων TOR-M2. Στο μεταξύ άλλη αναφορά υπογραμμίζει ό, τι η Αίγυπτος είναι η δεύτερη εξαγωγική χρήστης του αντιπυραυλικού συστήματος Antey-2500.

Μέσα σε ένα έτος η Αίγυπτος θα έχει παραλάβει τα πρώτα συστήματα αντιβαλλιστικών ANTEY-2500. Ήδη φαίνεται να έχει αρχίσει η παράδοση βοηθητικού τεχνολογικού εξοπλισμού. Το συμβόλαιο ύψους ενός δις $ περιλαμβάνει την προμήθεια τριών μεραρχιών, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα. 

Το 2017 θα λειτουργήσει στην Αίγυπτο κέντρο επισκευών ελικοπτέρων Mi-8/-17.  

Η Αίγυπτος φέρεται ό, τι έχει παραχωρήσει στη Λιβύη δύο μαχητικά MiG-21MF. Πριν ένα χρόνο, είχε προμηθεύσει τρία μαχητικά MiG-21MF και τρία ελικόπτερα Mi-8. 

ΙΣΡΑΗΛ
Ο Ισραηλινός Στρατός σχεδιάζει την επιτάγχυνση της παραγωγής αρμάτων μάχης Merkava IV και βαρέων ΤΟΜΠ Namer. 

Το Ισραήλ πρόκειται να θέσει σε λειτουργία νέο δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας βασισμένο στην τεχνολογία RoIP. Το νέο σύστημα θα επισκευάζεται ταχύτερα σε περίπτωση προβλημάτων εντός ευρύτερης περιοχής.

Τη χρήση γυαλιών Google Glass από στρατιώτες για την καλύτερη και ταχύτερη μετάδοση πληροφοριών στους αξιωματικούς σκέφτεται ο Ισραηλινός Στρατός.

Προβλήματα αντιμετώπισε το υποβρύχιο Tanin λόγω ζητήματος με μπαταρία. 

Το Ισραηλινό Ναυτικό θα ναυπηγήσει τέσσερα πλοία MEKO 80 για να πλαισιώσει τις τρεις κορβέτες SAAR 5. Τα νέα πλοία θα κοστίσουν 2,3 δις Σεκέλ, κομμάτι των οποίων θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία. Το σύνολο των σκαφών θα κατασκευαστεί στη Γερμανία. Στον εξοπλισμό τους θα συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι επιφανείας - αέρος BARAK-8 και ραντάρ τύπου AESA MF-STAR.

Το σύστημα επιτήρησης ναυτικών υποδομών "AquaShield" τέθηκε σε λειτουργία. Αποστολή του συστήματος είναι η έγκαιρη αποκάλυψη δυτών και μικρών ταχυπλόων σκαφών.

Το 2017 θα φθάσουν στο Ισραήλ τα πρώτα μαχητικά F-35I της Ισραηλινής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του στο Ισραήλ θα λάβει το προσωνύμιο "Ha-Adir" (που σημαίνει "ο Μέγιστος"). 

Το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνία απόκτησης 14 μαχητικών F-35 "Adir" αντί 2,82 δις $. Επιδίωξη της Ισραηλινής Αεροπορίας υπήρξε η αγορά 31 μαχητικών, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Το ισραηλινό υπουργείο άμυνας πρόκρινε πάντως μελλοντικά την αγορά περισσότερων F-35 για την κάλυψη των αναγκών της Αεροπορίας.  

Η Ισραηλινή Αεροπορία θα αναβαθμίσει το στόλο μαχητικών F-15I με ραντάρ τύπου AESA, πιθανώς APG-82(V)1. Η αναβάθμιση θα γίνει λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των μαχητικών F-35I αλλά και την ενίσχυση των αεροπορικών στόλων άλλων χωρών στη Μέση Ανατολή.

Το ισραηλινό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την ένταξη σε υπηρεσία του πυρομαχικού ακριβείας SPICE-250. Κάθε μαχητικό F-16 μπορεί να φέρει 16 κομμάτια του τύπου, ενώ κάθε F-15 έως 28!  

Το Ισραήλ εργάζεται στη βελτίωση του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-2 μετά τις ανεπιτυχείς δοκιμές του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, ζητούνται 317 εκατ. $ από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των αντιπυραυλικών συστημάτων. 

Να διατηρήσουν το καθεστώς έκπτωσης για την απόκτηση έξι μεταφορικών αεροσκαφών V-22 καλεί το Ισραήλ τις ΗΠΑ. Η αμερικανική προσφορά είχε λήξει στις 10 Δεκεμβρίου.

Το Ισραήλ προχωρά σε εκσυγχρονισμό μεταφορικών αεροσκαφών C-130H. Το πρόγραμμα θα αφορά αντικατάσταση δομικών μερών και ηλεκτρονικών.  

Η Ισραηλινή Αεροπορία εξετάζει την προμήθεια ενός προσωμοιωτή boom για την καλύτερη κατάρτιση χειριστών boom.   

Με εννέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346/Lavi από συνολικά 30 στο δυναμικό της, η Ισραηλινή Αεροπορία ξεκίνησε τη λειτουργία κέντρου κατάρτισης νέων χειριστών στην ΑΒ Hazerim, στα νότια της χώρας.

Ρεκόρ σημειώνει το εκπαιδευτικό κέντρο ΜΕΑ στην ΑΒ Palmahim της Ισραηλινής Αεροπορίας. Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 10 χρόνια. Η μεγέθυνση της δραστηριότητας οφείλεται στην αύξηση των μοιρών στο Ισραήλ που επιχειρούν με ΜΕΑ. Την ίδια στιγμή, υφίσταται εκπαίδευση σε αποστολές συνεργασίας ΜΕΑ και επανδρωμένων μαχητικών για συλλογή πληροφοριών.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Στις 28/1 η σιϊτική οργάνωση Χεσμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινή οχηματοπομπή. Απαντώντας, το Ισραηλινό Πυροβολικό και η Ισραηλινή Αεροπορία έπληξαν θέσεις στο Λίβανο. Από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας Κυανόκρανος.

Από το συνολικής αξίας τριών δις $ εξοπλιστικό πακέτο για το Λίβανο, 2,1 δις θα διατεθεί για αγορά υλικού και 900 εκατομμύρια για την εκπαίδευση προσωπικού. Η διάρκεια του πακέτου είναι 10 έτη. Στο γαλλικό πακέτο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επτά εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και ισάριθμα μεταφορικά ελικόπτερα Puma.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του CSIS, διεξάγονται συζητήσεις ΗΠΑ-Λιβάνου για τη μεταβίβαση αρμάτων μάχης M-1A1.

Η γερμανική κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς εξαγωγης γερμανικών υποσυστημάτων σε γαλλικά οπλικά συστήματα, κάτι που επιτρέπει την πώληση του VAB Mk.3 στο Λίβανο. Ενδιαφέρον για μια αμφίβια έκδοση του γαλλικού οχήματος έχει εκφρασει ακόμα η Αίγυπτος.

Ο Λιβανικός Στρατός θα αποκτήσει 80 οχήματα από την ιταλική εταιρία IVECO, στα οποία περιλαμβάνονται 25 Lince όπως και αριθμός οχημάτων για την κάλυψη αναγκών της αστυνομίας. Επιπλέον, ο Λίβανος θα προμηθευτεί 10 τροχοφόρα VBTP από τη Βραζιλία.

Ο Λίβανος παρέλαβε 70 ρ/κ πυροβόλα M-198 από τις ΗΠΑ. Ο Λιβανικός Στρατός παρέλαβε 30 ΤΟΜΠ M-113 και 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109 από την Ιορδανία

Οι τρεις Combattante FS56 θα παραδοθούν στο Λίβανο χωρίς αντιπλοϊκούς πυραύλους MM-40. Το πρώτο σκάφος θα παραληφθεί το 2018.  

Ο στόλος ΜΕΑ του Λιβάνου θα εμπλουτιστεί με επτά συστήματα DVF 2000.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ό, τι η σιϊτική οργάνωση Χεσμπολάχ πιθανώς είναι εξοπλισμένη με βαλλιστικούς πυραύλους Scud-D, που φέρουν πολεμική κεφαλή 500kg και έχουν εμβέλεια μεγαλύτερη των 700km. 

ΣΥΡΙΑ
Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel" ισχυρίζεται ό, τι η Συρία κατασκευάζει μυστικές υπόγειες εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Στον αντίποδα, άρχισε η καταστροφή υποδομών και εξοπλισμού παραγωγής χημικών όπλων και ολοκληρώθηκε ο χημικός αφοπλισμός της Συρίας.

Η Συριακή Αεροπορία πρόκειται να ενισχυθεί με 10-12 μαχητικά MiG-29 το χρονικό διάστημα 2016-17, ισχυρίζεται η γαλλική έκδοση της "Φωνή της Ρωσίας". 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μεταξύ των κύριων γεγονότων ξεχωρίζουν: 
  • η εστίαση των αμερικανικών βομβαρδισμών στην κουρδική πόλη Κομπάνι
  • η συντριβή ιορδανικού μαχητικού F-16 και η αιχμαλωσία του χειριστή από την ISIS
  • η αδυναμία των αντίπαλων προς την ISIS χερσαίων δυνάμεων να ανακτήσουν εδάφη από την ισλαμιστική οργάνωση
  • η επανεμφάνιση της Συριακής Αεροπορίας
  • η εμφάνιση συριακών συστημάτων ΠΕΠ BM-30
  • η νέα ισραηλινή επιδρομή κατά μαχητών της Χεσμπολά, στην οποία σκοτώθηκε Ιρανός αξιωματικός
  • περίπου 6.000 μαχητές της ISIS έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών σε Ιράκ και Συρία από τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε η CENTCOM. Από αυτούς οι 73 είναι Γάλλοι
  • έως τα τέλη Δεκεμβρίου, τα συμμαχικά και αμερικανικά αεροσκάφη είχαν πετάξει 6.981 πολεμικές εξόδους ΕΑΥ, συνοδείας & απαγόρευσης, 2.164 εξόδους ISR και 1.992 εξόδους μεταφορών / ρίψεων. Μόλις ένα από κάθε πέντε αεροσκάφη που έχουν πραγματοποιήσει επιδρομή δεν είναι αμερικανικό. Το 80% των πληγμάτων έγιναν στην περιοχή του Κομπάνι. Μεταξύ των αμερικανικών αεροσκαφών που πραγματοποιούν επιδρομές κατά της ISIS στη Συρία είναι το A-10
  • ύστερα από την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου, η Ιορδανία επέκτεινε τις επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ και ζητά τη μεταβίβαση περισσότερων όπλων από τις ΗΠΑ
  • η Τουρκία αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια για πτήσεις V-22 από την Τουρκία προς Συρία ή Ιράκ 
  • το περιοδικό της Αμερικανικής Αεροπορίας περιγράφει σε κείμενο εντυπώσεις από την πρώτη πολεμική δράση του μαχητικού F-22, ειδικά την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών κατά της ISIS στη Συρία όταν μαχητικο του τύπου έπληξε με δύο κατευθυνόμενες βόμβες JDAM των 1000 lb κτήριο διοίκησης και ελέγχου 50 μίλια από το Χαλέπι 
  • ο Σύρος πρόεδρος επιθυμεί να υπάρξει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της ISIS και άλλων ισλαμικών οργανώσεων
  • οι Κούρδοι μαχητές, με τη συνεργασία των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων, πέτυχαν να αποκρούσουν την ISIS και να ανακτήσουν ολόκληρο το Κομπάνι.
  • ξεπέρασαν τις 220.000 οι νεκροί του τετραετούς Συριακού Εμφύλιου πολέμου
  • χειριστές βομβαρδιστικών της 9th Expeditionary Bomb Squadron, που έχει αναπτυχθεί από τον περασμένο Ιούλιο στο Κατάρ, περιγράφουν σε δημοσίευμα της "WSJ" πως η δράση και η συνεργασία με τους Κούρδους μαχητές οδήγησαν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι της Β. Συρίας. Οι επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών του τύπου στην περιοχή ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Αν και στην αρχή προξένησαν την καχυποψία των Κούρδων, οδήγησαν σε άψογη συνεργασία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά
  • το 92% των αεροπορικών πληγμάτων κατά της ISIS στη Συρία διεξάγεται από αμερικανικά μέσα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Από τον Αύγουστο έως τις 18 Μαρτίου, ο διεθνής συνασπισμός δυτικών και αραβικών χωρών έχει πλήξει συνολικά 5.314 στόχους της ISIS σε Ιράκ και Συρία
  • σύμφωνα με αλβανική εφημερίδα, Αλβανοί μαχητές χρησιμοποιούνται ως ασπίδα κατά τις επιχειρήσεις της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία
  • την εμφάνισή τους στον ουρανό της Συρίας, με βάση οπτικό υλικό, έχουν κάνει μαχητικά Su-22 της Ιρανικής Αεροπορίας
  • στις 17 Μαρτίου ένα αμερικανικό MEA MQ-1 συνετρίβη στην περιοχή της Λατάκειας. Η Συρία ισχυρίζεται ό, τι το κατέρριψε 
  • η πίεση που ασκεί στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες η Συριακή Αεροπορία έχει οδηγήσει στη δημιουργία συστήματος τούνελ στο Χαλέπι και υπόγειες πυροδοτήσεις εκρηκτικών κατά κυβερνητικών θέσεων 
   

Σχόλια