ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ | 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2015

21/12/2014 - 21/3/2015
Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 1ο του 2015.

ΑΛΒΑΝΙΑ 
Σύμφωνα με αλβανική εφημερίδα, Αλβανοί μαχητές χρησιμοποιούνται ως ασπίδα κατά τις επιχειρήσεις της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. 

ΒΟΣΝΙΑ
Η Βοσνία προκειται να δωρήσει στο Ιράκ 500 τόνους πυρομαχικών.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Βουλγαρικό δημοσίευμα κάνει λόγο για εξέταση απόκτησης δυτικών αρμάτων μάχης από τη Βουλγαρικό Στρατό.

Η Βουλγαρική Αεροπορία σκέφτεται να επιλέξει η Πολωνία να είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των μαχητικών MiG-29 όταν λήξει η υφιστάμενη συμφωνία με τη Ρωσία. Παράλληλα, το Μάρτιο θα βρεθεί στις ΗΠΑ ο υπουργός άμυνας για να συζητήσει ζήτημα πιθανής μεταβίβασης μαχητικών F-16 για την κάλυψη των αναγκών της αεροπορίας της χώρας. Εναλλακτική επιλογή φαίνεται να αποτελεί ανεπίσημη πρόταση από τον Καναδά για μαχητικα CF-18A. Παράλληλα έγινε γνωστή η πρόσθεση του Πακιστάν να προσφέρει στη Σόφια το μαχητικό JF-17, προϊόν συνεργασίας του Πακιστάν και της Κίνας. Ωστόσο, η Βουλγαρία φέρεται να δείχνει ενδιαφέρον κυρίως για το F-16 ή το JAS 39 Gripen.Το ΝΜΑ σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσει έξι MiG-21bis. Σε περίπτωση που δεν μπορεί αυτόνομα να περιπολεί τον εναέριο χώρο της, η Βουλγαρία σκέφτεται νατοϊκή βοήθεια ή συνεργασία με την Ελλάδα ή την Τουρκία.

Η Βουλγαρία, συνεχίζοντας την πολιτική παραχώρησης πλεονασματικών όπλων σοβιετικής προέλευσης, μεταβίβασε 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα D-20 στο Ιράκ.

Καθ' όλη τη διάρκεια παρουσίας της στην ISAF, η Βουλγαρία απέστειλε συνολικά περισσότερους από 8.000 στρατιώτες, χωρίς κάποια ανθρώπινη απώλεια. Σήμερα στο Αφγανιστάν βρίσκονται 110 Βούλγαροι ως στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές.   

ΚΡΟΑΤΙΑ
Με την εξοικονόμηση χρημάτων που θα δαπανούνταν για την παρουσία της Κροατίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν κατά μέρος τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα. Η Κροατία θα μεριμνήσει για τη λειτουργία των ραντάρ ναυτικής επιτήρησης και την αγορά πυροσβεστικών  αεροσκαφών AT-802. Όσον αφορά τα εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D, το Μάρτιο θα σταλεί επιτροπή στις ΗΠΑ για την επιλογή 16 μονάδων. Επειδή η Κροατία εκδήλωσε πρώτη ενδιαφέρον, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα ελικόπτερα που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Τα 16 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D που επιθυμεί να αποκτήσει η Κροατία θα παραδοθούν με το MMS. Παράλληλα, έξι μεταφορικά ελικόπτερα Mi-8 θα αποσυναρμολογηθούν ώστε να σταλούν μέρη τους για συντήρηση στην Τσεχία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Σλοβακία και την Ουκρανία. Για τα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τέλος, προβλέπεται η διάθεση 10 εκατ. $ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ειδικών δυνάμεων. 

Εκτός των ΗΠΑ, η Κροατία έχει στραφεί επίσης στην απόκτηση γερμανικών όπλων. Μετά την υπογραφή αγοράς 12 μεταχειρισμένων πυροβόλων PzH-2000, αναμένεται η παραλαβή 370 οχημάτων διαφόρων τύπων από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, με τα πρώτα να έχουν ήδη παραληφθεί. Το Κροατικό Ναυτικό, τέλος, επιδιώκει την απόκτηση δύο ναρκοθηρευτικών έως το 2016.

Για να καλυφθεί τμήμα των δαπανών απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων, η Κροατία επιθυμεί να πωλήσει επτά επιθετικά ελικόπτερα Mi-24D, έξι εκπαιδευτικά αεροσκάφη PC-9 και δύο μεταφορικά αεροσκάφη AN-32. 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Το Βουκουρέστι θέλει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του σε 2% του ΑΕΠ από το 2017.

Η Ρουμανία εξήγαγε όπλα ύψους 180 εκατ. Ευρώ το 2013.

Η Ρουμανία φιλοδοξεί να υλοποιήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22. Το Ρουμανικό Ναυτικό επιθυμεί αρχικά την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος μάχης και ραντάρ 3D και μετέπειτα αντιαεροππορικών, αντιπλοϊκών πυραύλων και CIWS. 

Η Lockheed Martin θεωρεί πιθανή την αύξηση του αριθμού των μαχητικών F-16 της Ρουμανικής Αεροπορίας. Υπενθυμίζεται ό, τι η Ρουμανία πρόκειται να αποκτήσει από το 2016 12 μεταχειρισμένα F-16AM/BM από την Πορτογαλία και έχει ήδη παραγγείλει όπλα και ατρακτίδια στοχοποίησης από τις ΗΠΑ.

Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των επτά μεταφορικών αεροσκαφών C-27J για λογαριασμό της Ρουμανικής Αεροπορίας. Τα πρώτα δύο C-27J είχαν παραδοθεί στις 12 Απριλίου 2010.

Με παραπάνω 450 στρατιώτες αποφασίστηκε να συμμετέχει η Ρουμανία στην επιχείρηση "Resolute Support" στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση του Αφγανικού Στρατού. Η αρχική συνδρομή αφορούσε 200 στρατιώτες. Η Ρουμανία έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη φύλαξης του αεροδρομίου της Κανταχάρ και μίας βάσης στα νότια της χώρας. 

Οι ΗΠΑ ενισχύουν προσωρινά τις δυνάμεις τους στη Ρουμανία με επιπλέον 250 στρατιώτες.

Στα τέλη του 2015 πρόκειται να σταθμεύσουν περιοδικά σε χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης περί τα 150 άρματα μάχης και ΤΟΜΑ του Αμερικανικού Στρατού. Μία από αυτές τις χώρες θα μπορούσε να είναι η Ρουμανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αμερικανικές δυνάμεις θα περιλαμβάνουν 150 έως 160 M-1 και M-2 καθώς επίσης 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109.

ΣΕΡΒΙΑ    
Η Σερβία θα δαπανήσει για το 2015 55 δισεκατομμύρια Δηνάρια (ή 452 εκατ. Ευρώ) για την άμυνά της, ποσό μειωμένο κατά πέντε δις σε σχέση με το 2014. Χρηματικό ποσό τριών δις θα διατεθούν για προμήθειες όπλων, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει την αγορά ραντάρ, α/α συστημάτων ή μαχητικών αεροσκαφών. Διακόσια εκατ. Δηνάρια θα δαπανηθούν για την κατασκευή υποδομών στην ΑΒ Batajnica.  

Η Σερβία πραγματοποίησε δοκιμές νέων ρουκετών για το ΠΕΠ LRSVM Morava. Το σύστημα μπορεί να φέρει ρουκέτες 122 και 128mm με βεληνεκή ως 35km. 

Η Σερβία ανακοίνωσε τη διάθεση προς πώληση 282 αρμάτων μάχης T-55, 220 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ M-60, M-80, BTR-50 και BTR-60 καθώς και 200 ρ/κ πυροβόλα, 1.100 α/α πυροβόλα αντιαρματικά, λοιπός φορητός οπλισμός, 23 ΠΕΠ Μ-63 και τρία συστήματα ραντάρ SNAR-10.  

Στις 13/3 σερβικό ελικόπτερο Mi-17 συνετρίβη κατά την αεροδιακομιβή βρέφους σε νοσοκομείου. Από την πρόσκρουση πέθαναν επτά άνθρωποι. 

Σχόλια