ΤΟΥΡΚΙΑ | 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2015

21/12/2014 - 21/3/2015

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 1ο του 2015:

Γενικά Στοιχεία
Η ένοπλη εξέγερση της κουρδικής οργάνωσης PKK στη ΝΑ Τουρκία από την έναρξή της έως σήμερα έχει στοιχίσει στην τουρκική οικονομία ζημία ενός τρισεκατομμυρίου $, σύμφωνα με δηλώσεις στις 26 Δεκεμβρίου του Τούρκου υπουργού οικονομικών Mehmet Şimşek.

Στρατός Ξηράς
Στο τουρκικό οπλοστάσιο βρίσκονται εκδόσεις με εμβέλεια 300km των βαλλιστικών πυραύλων Yildirim.

Το ΜΕΑ Karayel πέρασε επιτυχώς δοκιμές μεταφέροντας φορτίο 51kg. Οι δοκιμές του έχουν ξεκινήσει από το 2009, ενώ για την ανάπτυξή του έχουν διατεθεί τα δέκα τελευταία έτη 30 εκατ. $. Όταν μπει σε υπηρεσία, θα μπορεί να πετά σε υψόμετρο έως 22,500 πόδια μέχρι 20 ώρες με φορτίο 70kg.


Πολεμικό Ναυτικό
Η Τουρκία φέρεται να έχει τροποποιήσει το κατάστρωμα του πλοίου LHD που θα παραδοθεί στο Τουρκικό Ναυτικό το 2019 για πιθανή χρήση του μαχητικού F-35B.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt" αναφέρεται στο ενδεχόμενο η Thyssen-Krupp να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημιώσεων έως 100 εκατ. Ευρώ προς την Τουρκία για καθυστερήσεις στη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Type 214TN. 

Το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν συμπεριέλαβε  στα ναυτικά χωρών που θα μεταβιβάσει φρεγάτες τύπου O.H. Perry από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού το Τουρκικό Ναυτικό. Είχε προηγηθεί μη αποδέσμευση δύο πλοίων του τύπου στην Τουρκία το 2012.

Σύμφωνα με φωτογραφία τουρκικής ιστοσελίδας, στην φρεγάτα τύπου O.H. Perry "TCG Giresun" έχει τοποθετηθεί τρισδιάστατο ραντάρ SMART-S Mk.2 και VLS Mk.41 για χρήση πυραύλων επιφανείας - αέρος ESSM. Έτσι, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης τεσσάρων από οκτώ φρεγατών O.H. Perry που υπηρετούν στο Τουρκικό Ναυτικό. 

Η φρεγάτα F-244 TCG Barbaros τύπου MEKO 200 Track IIA έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση του ραντάρ SMART-S Mk2 3D και του VLS Mk.41, σύμφωνα με φωτογραφία τουρκικού ιστοτόπου. Άγνωστο παραμένει αν έχει τοποθετηθεί VLS 16 κελιών (πιθανώς τέτοιο έχει εγκατασταθεί) όπως στις δύο φρεγάτες τύπου MEKO 200 Track IIB.

Η Γερμανία έχει προτείνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου IDAS. Ο IDAS θα εκτοξεύεται από υποβρύχιο για την αντιμετώπιση παράκτιων, θαλάσσιων και εναέριων απειλών. 

Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ό, τι σημειώθηκε επιτυχής δοκιμή εγχώριου πρωτότυπου όπλου laser από μηχανικούς. Για το σκοπό ανάπτυξής τους έχουν μεριμνηθεί 450 εκατ. $ και πρώτη εφαρμογή πιστεύεται πως θα έχει στα πλοία του προγράμματος TF-2000. 

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική βολή πυραύλου L-UMTAS από ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο Seahawk του Τουρκικού Ναυτικού. Η εμβέλεια του όπλου ανέρχεται σε 8km.  

Πολεμική Αεροπορία
Το σύνολο των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E της Τουρκικής Αεροπορίας έχει αποσυρθεί μετά τη συντριβή δύο αεροπλάνων του τύπου στην περιοχή της Μαλάτιας στις 24/2. Σε υπηρεσία βρίσκονταν οκτώ με 14 RF-4E. Από τη συντριβή τους σκοτώθηκαν τέσσερις χειριστές.

Μετά τα RF-4E, θα αποσυρθούν τα F-4E 2020. Σύμφωνα με την "e-Άμυνα", η διαδικασία απόσυρσης σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020 και περιλαμβάνει την απόσυρση 1 αεροσκάφους το 2015, 5 το 2016, 8 το 2017, 7 το 2018, 7 το 2019 και 20 το 2020. 

Μαχητικό αεροσκάφος F-4E 2020 συνετρίβη στις 5 Μαρτίου στην περιοχή του Ικονίου με αποτέλεσμα να ανασυρθούν νεκροί οι δύο χειριστές.

Στις 22/12 παρελήφθη το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος A400M. Η Τουρκία θα παραλάβει συνολικά 10 αεροσκάφη. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι παραδόσεις να καθυστερήσουν λίγο, εφόσον τα δύο επόμενα προς παράδοση παραληφθούν από τη Βρετανική Αεροπορία μετά από διμερή συμφωνία. 

Δεν "προχωρά" το πρόγραμμα απόκτησης 15 επιπλέον εκπαιδευτικών αεροσκαφών ΚΤ-1Τ από την ΚΑΙ για την πλήρωση του εκπαιδευτικού έργου της Τουρκικής Αεροπορίας, σε μία προσπάθεια να στηριχθεί το εγχώριο πρόγραμμα Hurkus.

Για ακόμη μία φορά αναβλήθηκε η λήψης οριστικής απόφασης για το α/α σύστημα μεγάλης εμβέλειας. Βέβαια, είναι πιθανό η Τουρκία να προχωρήσει στην αγορά HQ-9, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί η διασύνδεσή του με το νατοϊκό δίκτυο.

Στο τουρκικό οπλοστάσιο βρίσκονται εκδόσεις με εμβέλεια 300km των κρουζ SOM.

Παράλληλα, σημειώθηκε η παρθενική πτήση του MEA Anka-B και εκδόθηκε RfP για την απόκτηση stand-off παρεμβολέων. Η RfP για την προμήθεια stand-off παρεμβολέων από εταιρία του εξωτερικού, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυξης συστήματος εγχωρίως, φανερώνει ό, τι η Τουρκική Αεροπορία θέλει άμεσα να καλύψει τη συγκεκριμένη ανάγκη. Η RfP λήγει στις 23/2 και το πρόγραμμα φέρει το όνομα "Golge" (που σημαίνει στα τούρκικα "Σκιά"). Το σύστημα θα τοποθετηθούν σε αεροσκάφη της Gulfstream.

Παράρτημα Ι: Αποφάσεις 7 Ιανουαρίου
Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έγκριση απόκτησης τεσσάρων μαχητικών F-35A και πέντε επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F. Ένα από τα ελικόπτερα θα διατεθεί για τις μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου. Τα τέσσερα μαχητικά προστίθενται σε άλλα δύο, ανεβάζοντας τα έως τώρα τουρκικά F-35 σε έξι. Στόχος παραμένει η αγορά 100 F-35. Παράλληλα, εγκρίθηκε η συνέχιση σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής ενός δικινητήριου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους. Τέλος, δόθηκε "πράσινο φως" για την παραγωγή 35.000 τυφεκίων MPT 76 των 7.62mm.

Παράρτημα ΙΙ: Τουρκική επιχειρήση στη Συρία
Ο Τουρκικός Στρατός απεγκλώβισε τη φρουρά του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, δύναμης 40 ανδρών, κατέστρεψε την περιοχή με σκοπό να μεταφέρει τα οστά σε βορειότερη τοποθεσία - εντός Συρίας. Στην επιχείρηση όπου συμμετείχαν 572 άτομα και 50 στρατιωτικά οχήματα σκοτώθηκε ένας στρατιώτης.

Περίπου 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στη δύναμη του Ισλαμικού Κράτους κατά την τουρκική κυβέρνηση.  

Η ροή τζιχαντιστών διαμέσου της Τουρκίας προς την Συρία είναι ασταμάτητη, προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυποουργός. Επιπλέον, δημοσιεύματα κατηγορούν την Τουρκία για αποστολή όπλων στους Ισλαμιστές μαχητές στη Συρία καθώς και την πώληση κλεμμένων οχημάτων. Για πρώτη φορά συνελήφθη μέλος της ISIS στη χώρα, στις αρχές Φεβρουαρίου.


Παράρτημα ΙΙΙ: Πολυεθνικές επιχειρήσεις και Τουρκία
Οι τουρκικές δυνάμεις ανέλαβαν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ στις 31 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της νέας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Η γερμανική αποστολή αντιπυραυλικής προστασίας της ΝΑ Τουρκίας από συριακούς πυραύλους θα παραταθεί έως τον επόμενο Ιανουάριο. Δύο γερμανικά συστήματα Patriot βρίσκονται στην επαρχία Kahramanmaraş, επαρχία 100km βόρεια των συνόρων με τη Συρία. Για την ίδια αποστολή, τα ολλανδικά συστήματα αντικαθίστανται από ισπανικά στα τέλη του τρέχοντος μήνα. Η ισπανική αποστολή Patriot αποτελείται από πέντε εκτοξευτές.

Σχόλια