ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ | ΜΕΤΑ ΤΑ CHINOOK ΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ;

"Αναβάθμιση AH-64A" είναι το πρόγραμμα που αποκτά περισσότερη σημασία μετά τα Chinook, στο πλαίσιο ψηφοφορίας που φιλοξενήθηκε στο ΙΔΒΑΜ. Ακολούθησαν "Απόκτηση ΟΗ-58", "Αντικατάσταση / Αναβάθμιση Huey" και "Ολοκλήρωση παραδόσεων NH-90". Η επιλογή "Κανένα από τα παραπάνω" δεν έλαβε ψήφο.

Η Ψηφοφορία

Τα AH-64A αναβάθμισαν κατακόρυφα τις Α/Τ ικανότητες του ΕΣ - (c) ΓΕΕΘΑ
1. Πραγματοποιήθηκε για ένα μήνα, με αφετηρία την 12 Δεκεμβρίου 2014.
2. Ψήφισαν 37.

Η "Αναβάθμιση ΑΗ-64" έλαβε 20 ψήφους. Η "Απόκτηση OH-58" επιλεχθηκε 9 φορές. Η "Αντικατάσταση / Αναβάθμιση Huey" πήρε 7 προτιμήσεις. Τέλος, η "Ολοκληρωση παραδόσεων NH-90" ψηφίστηκε 1 φορά.

Τα αποτελέσματα δεν μπορεί φυσικά να θεωρηθούν πως οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αφορμή για την αναδρομή στη συγκεκριμένη πτυχή του θέματος.

Επιλογή και ένταξη

Ο Ελληνικός Στρατός είχε αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον για απόκτηση επιθετικών ή εξοπλισμένων ελικοπτέρων στις αρχές της δεκαετίας του 1980, χωρίς ωστόσο το ενδιαφέρον αυτό να υλοποιηθεί. Αργότερα, στα πλαίσια του ΕΜΠΑΕ 1988 - 1992, εντάχθηκε πρόγραμμα 25 εξοπλισμένων ελικοπτέρων. Επειδή όμως υπήρξε βαρύτητα στον αντιαρματικό ρόλο του νέου ελικοπτέρου, σε συνδυασμό με τη μικρή οροφή που όρισε για τα επιθετικά ελικόπτερα η Συνθήκη CFE, προτιμήθηκε η απόκτηση του AH-64A. Συνολικά έγιναν δύο παραγγελίες: η πρώτη για 12 ελικόπτερα και η δεύτερη, που υπήρξε option της αρχικής, για οκτώ. Η προσπάθεια απόκτησης τεσσάρων μεταχειρισμένων AH-64A από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού για συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού δύναμης του 1ου ΤΕΕΠ κατά το ΕΜΠΑΕ 1996-2000 δεν τελεσφόρησε.

Τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Η παραλαβή των ελικοπτέρων, αφού περνά το απαραίτητο χρονικό διάστημα εξοικείωσης και κατάρτισης του προσωπικού, αποδεικνύει το αυτονόητο: Η ΑΣ έχει βρει το κορυφαίο αντιαρματικό επιθετικό ελικόπτερο στον κόσμο και ο ΕΣ έναν ανεκτίμητο πολλαπλασιαστή ισχύος στο δυνητικό πεδίο μάχης. Τα AH-64A είναι σε θέση να κινηθούν με ταχύτητα κατά αντίπαλων τεθωρακισμένων σχηματισμών και να τους εξουδετερώσουν με ακρίβεια από ασφαλή απόσταση. Τα ελικόπτερα εκπληρώνουν με επιτυχία διάφορους ρόλους και χρησιμοποιούν διάφορους συνδυασμούς όπλων. Έως το καλοκαίρι του 1998 γίνονται προσπάθειες για τη συμπλήρωση δύναμης 24 ελικοπτέρων για την πλήρη συγκρότηση της σύνθεσης του 1 ΤΕΕΠ. Το θέμα αγοράς τεσσάρων AH-64A από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού όμως δεν υλοποιείται λόγω κόστους (111 εκατ. $), επιφυλάξεων για την επιβάρυνση των συστημάτων από την αμερικανική χρήση αλλά και το άτυπο εμπάρκο των ΗΠΑ την περίοδο Φεβρουάριος - Απρίλιος 1999. Σαν αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον πέφτει στη νεότερη έκδοση AH-64D. Έτσι, μόνο τυχαία το ΑΑΣ δεν προχωρά την απόκτηση επιπλέον 12+4 νέων Apache - αυτή την φορά AH-64D & Longbow - που το ΚΥΣΕΑ επιλέγει το 2003.
Η παραλαβή των νέων Apache ολοκληρώνεται με μεγάλη καθυστέρηση (περισσότερα αναφέρονται στο fox2magazine vol.3). Είναι ενδεικτικό πως η τελετή ένταξης πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2010. Μαζί της γίνεται οξύς ο προβληματισμός για τα τότε 19 AH-64A: Μετά από μία 15ετή υπηρεσία, δεν θα έπρεπε να αναβαθμιστούν σε εφάμιλλο επίπεδο με τα 12 AH-64D;


Προτάσεις Αναβάθμισης

2003-2007
 

Παρά τη στροφή προς τα Apache Delta & Longbow (ουσιαστικά από το 1997 εκδηλώνεται ενδιαφέρον αν και η επιλογή γίνεται το 2003), η ΑΣ επιδιώκει να φέρει σε αναβαθμισμένο επίπεδο τα παλαιότερα Alpha. Η πρώτη μέριμνα αφορά τη βελτίωση του συστήματος αυτοπροστασίας. Μία μεγαλύτερη αναβάθμιση μετακυλίεται στο μέλλον, μαζί με την απόκτηση ενός νέου εξομοιωτή πτήσεων. Μοναδική προσθήκη είναι η αγορά αριθμού πυραύλων Hellfire.
2008-Σήμερα
 

Στις 26 Αυγούστου 2008 το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) αποφασίζει την αναβάθμιση των 20 AH-64A (ένα απωλέσθηκε αργότερα σε δυστύχημα στις 5/11/2008) σε επίπεδο AH-64D έως το 2012. Οι προσφορές όμως της κατασκευάστριας εταιρίας θεωρήθηκαν υπερβολικές. Η δεινή δημοσιονομική κρίση περιορίζει ως σήμερα τις επιλογές. Μόνες αξιωσημείωτες κινήσεις αποτελούν έκτοτε η μέριμνα για καλύτερη υποστήριξη και κατάρτιση στον τύπο και η προμήθεια πυρομαχικών.

Εφόσον αποκτηθούν τα 60 OH-58D, θα πολλαπλασιαστεί η αξία των AH-64 στο πεδίο της μάχης - (c) ΓΕΕΘΑ

Επίλογος
 

Στόχος του ΕΣ παραμένει η αναβάθμιση των AH-64A ή τουλάχιστον ικανού αριθμού για τη συγκρότηση δύναμης 24 AH-64D / Longbow. Παρά σποραδικά δημοσιεύματα, δεν φαίνεται πιθανή η απόκτηση μεταχειρισμένων AH-64A και η προτεραιότητα έχει περάσει στην απόκτηση έως 60 ελικοπτέρων OH-58D.

Σχόλια