ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (8)

21/2/2015 - 21/3/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Προς σύμβαση τα P-3 - Επίσημα στην αφετηρία το CERES
Έως το 2021 το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι εξοπλισμένο 4+1 αναβαθμισμένα P-3 - (c) Πολεμική Αεροπορία
  • Το δρόμο της σύμβασης έχει πάρει το πρόγραμμα αναβάθμισης 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) από τις Lockheed Martin, ΕΑΒ και ISI Hellas, καθώς με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε 450 εκατ. Ευρώ. Σε δεύτερη φάση αναμένεται η προώθηση της προμήθειας 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D αντί 100 εκατ. Ευρώ.
  • Το ζήτημα συντήρησης των σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων που υπηρετούν στις ΕΕΔ συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Ρωσία.
  • Βελτίωση της υποστήριξης του στόλου φρεγατών τύπου S του ΠΝ θα προσφέρει το πακέτο υλικών από τα HAE, τονίζει κείμενο του "On Alert". Το αναφερόμενο πακέτο είναι ευχάριστα πλούσιο, αναλύει άρθρο του περιοδικού "ΕΑ&Τ". Τα ΗΑΕ είχαν αποκτήσει τη δεκαετία του 1990 δύο φρεγάτες του τύπου από το Ολλανδικό Ναυτικό και πλήθος ανταλλακτικών.
  • Στα μέσα Φεβρουαρίου υψώθηκε η ελληνική σημαία στην ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ", μεταδίδει άρθρο της "ΕΑ&Τ". Το πλοίο είναι το πέμπτο από συνολικά επτά σκάφη Super Vita που πρόκειται να εξοπλίσουν το ΠΝ.
  • Συνεχίζονται οι δοκιμές των τριών υπό παραλαβή υποβρυχίων AIP του ΠΝ. Όπως μετέφερε η "e-Άμυνα", μεταξύ 3 και 5 Μαρτίου ήταν προγραμματισμένες μετρήσεις της ακουστικής τους υπογραφής στη θαλάσσια περιοχή Σούδας.
Η Raytheon έχει αναλάβει πρόσθετες μηχανολογικές εργασίες στα ραντάρ του α/α Patriot - (c) Πολεμική Αεροπορία
  • Από την Τετάρτη 4 έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η ΝΑΤΟϊκή Αξιολόγηση (CAPEVAL) της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων Βλημάτων (350ΠΚΒ), στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, από το HQ AIRCOM/TACEVAL Division (Ramstein), ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο 115 αξιολογητών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση της Raytheon, θα υπάρξουν πρόσθετες μηχανολογικές εργασίες σε ραντάρ α/α Patriot συμμαχικών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας που θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2016.
Στην αρχική γερμανική προσφορά των Leopard 1 A5DK συμπεριλαμβάνονταν 35 βελτιωμένα Leopard 1 A5DK-1 - (c) Detlef Riebesell / panzerbaer.de
  • Νεότερες πληροφορίες για την προσφορά των Leopard-1A5 παρουσιάζει το περιοδικό "Δούρειος Ίππος". Τα άρματα μάχης προσφέρονται από τη γερμανική εταιρία FFG και αφορούν πρώην δανεζικά άρματα μάχης που αντικαταστάθηκαν από Leopard-2. 
  • Aβάσιμο αποδείχθηκε δημοσίευμα γερμανικής προσφοράς 120 Leopard-2A4, αφού αποδείχθηκε ό, τι πρόκειτο για ελληνικό αίτημα παραχώρησης το οποίο απέρριψε η Γερμανία.
  • Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του UCAV nEUROn επίδειξης τεχνολογίας επί γαλλικού εδάφους, με το πρωτότυπο να έχει ολοκληρώσει 100 πτήσεις. Θα ακολουθήσουν δοκιμές του nEUROn στην Ιταλία.
Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα CERES η Ελλάδα μπαίνει στο κλειστό club χωρών με ικανότητα δορυφορικών υποκλοπών - (c) DGA
  • Στις 12 Μαρτίου η DGA ανέθεσε στις Airbus Defence & Space και Thales την κατασκευή και εκτόξευση τριών δορυφόρων CERES SIGINT αντί 450 εκατ. Ευρώ. Οι δορυφόροι θα είναι επιχειρησιακοί το 2020. Πέρα από τη Γαλλία, στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος Ελλάδα και Σουηδία.
ΚΥΠΡΟΣ
Αυξάνονται οι δυνάμεις των Βρετανών
Τα οκτώ Tornado GR4  έχουν πλήξει 159 στόχους στο Ιράκ  - (C) Βρετανικό υπουργείο άμυνας
  • Υπεγράφη στις 25/2 με τη Ρωσική Ομοσπονδία συμφωνία διευκολύνσεων σε λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πλοία του Ρωσικού Ναυτικού.
  • Σύμφωνα με τα βρετανικά στοιχεία, από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ως την 1η Μαρτίου, τα βομβαρδιστικά Tornado GR4 έχουν πλήξει 159 στόχους. Τα αεροσκάφη επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου. Εκεί συνολικά βρίσκονται οκτώ Tornado GR4, δύο ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry, δύο μεταφορικά C-130J, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager καθώς επίσης άγνωστος αριθμός εξοπλισμένων ΜΕΑ Reaper. Κατά την ενημέρωση στο βρετανικό κοινοβούλιο γνωστοποιήθηκε ότι τα τελευταία πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο οκτώ αναγνωστικές αποστολές στη Συρία.
Στις 5 Μαρτίου το Ακρωτήρι επισκέφτηκε για πρώτη φορά μεταφορικό αεροπλάνο A400M της RAF - (C) Βρετανική Αεροπορία
  • Την ΑΒ Ακρωτηρίου επισκέφτηκε στις 5 Μαρτίου μεταφορικό αεροσκάφος A400M της Βρετανικής Αεροπορίας, σηματοδοτόντας την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του τύπου με τα βρετανικά εθνόσημα.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σοκ από τις συντριβές Phantom - Παραδοχή νέων εκδόσεων SOM και Yildirim
  • Περισσότερες πληροφορίες για την τουρκική επέμβαση στη Συρία (21/2). Ο Τουρκικός Στρατός απεγκλώβισε τη φρουρά του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, δύναμης 40 ανδρών, κατέστρεψε την περιοχή με σκοπό να μεταφέρει τα οστά σε βορειότερη τοποθεσία - εντός Συρίας. Υπενθυμίζεται ό, τι στην επιχείρηση όπου συμμετείχαν 572 άτομα και 50 στρατιωτικά οχήματα σκοτώθηκε ένας στρατιώτης.
  • Περίπου 1.000 Τούρκοι έχουν ενταχθεί στη δύναμη του Ισλαμικού Κράτους κατά την τουρκική κυβέρνηση.
  • Στο τουρκικό οπλοστάσιο βρίσκονται εκδόσεις με εμβέλεια 300km των βαλλιστικών πυραύλων Yildirim και κρουζ SOM αφού την επιτυχή δοκιμή τους ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός άμυνας Ismet Yilmaz.
  • Μαχητικό αεροσκάφος F-4E 2020 συνετρίβη στις 5 Μαρτίου στην περιοχή του Ικονίου με αποτέλεσμα να ανασυρθούν νεκροί οι δύο χειριστές.
  • Το σύνολο των φωτοαναγνωριστικών αεροσκαφών RF-4E της Τουρκικής Αεροπορίας έχει αποσυρθεί μετά τη συντριβή δύο αεροπλάνων του τύπου στην περιοχή της Μαλάτιας στις 24/2. Σε υπηρεσία βρίσκονταν οκτώ με 14 RF-4E. Από τη συντριβή τους σκοτώθηκαν τέσσερις χειριστές.
  • Μετά τα RF-4E, θα αποσυρθούν τα F-4E 2020. Σύμφωνα με την "e-Άμυνα", η διαδικασία απόσυρσης σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2020 και περιλαμβάνει την απόσυρση 1 αεροσκάφους το 2015, 5 το 2016, 8 το 2017, 7 το 2018, 7 το 2019 και 20 το 2020.
  • Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν από συνάδερφό τους που εμφάνισε κρίση αμόκ στην Ανατ. Τουρκία στις 27/2.
  • Η Τουρκία είναι σε θέση να διασυνδέσει το ΗQ-9 με τα νατοϊκά συστήματα εφόσον επιλεγεί, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ibrahim Kalin. Οι δηλώσεις του πάντως είναι αντίθετες από εκείνες του Τούρκου υπουργού άμυνας Ismet Yilmaz.
  • Το ΜΕΑ Karayel πέρασε επιτυχώς δοκιμές μεταφέροντας φορτίο 51kg. Οι δοκιμές του έχουν ξεκινήσει από το 2009, ενώ για την ανάπτυξή του έχουν διατεθεί τα δέκα τελευταία έτη 30 εκατ. $. Όταν μπει σε υπηρεσία, θα μπορεί να πετά σε υψόμετρο έως 22,500 πόδια μέχρι 20 ώρες με φορτίο 70kg.
  • Η φρεγάτα F-244 TCG Barbaros τύπου MEKO 200 Track IIA έχει ολοκληρώσει την εγκατάσταση του ραντάρ SMART-S Mk2 3D και του VLS Mk.41, σύμφωνα με φωτογραφία τουρκικού ιστοτόπου. Άγνωστο παραμένει αν έχει τοποθετηθεί VLS 16 κελιών (πιθανώς τέτοιο έχει εγκατασταθεί) όπως στις δύο φρεγάτες τύπου MEKO 200 Track IIB.
  • Η Τουρκία αναζητά ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση Κυβερνητοεπιθέσεων. Για το σκοπό αυτό διοργανώθηκε στις 17/2 στην Άγκυρα συνάντηση του European Cyber Security Protection Alliance (CYSPA) με αντιπροσώπους από το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία και τη Ρουμανία.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ 
Σε πρώτο ρόλο τα νέα μαχητικά
  • Η Lockheed Martin θεωρεί πιθανή την αύξηση του αριθμού των μαχητικών F-16 της Ρουμανικής Αεροπορίας. Υπενθυμίζεται ό, τι η Ρουμανία πρόκειται να αποκτήσει από το 2016 12 μεταχειρισμένα F-16AM/BM από την Πορτογαλία και έχει ήδη παραγγείλει όπλα και ατρακτίδια στοχοποίησης από τις ΗΠΑ.
  • Μία από τις επιλογές που εξετάζει η Βουλγαρία για την ενίσχυση της πολεμικής της αεροπορίας είναι η μίσθωση μαχητικών F-16. Παράλληλα έγινε γνωστή η πρόσθεση του Πακιστάν να προσφέρει στη Σόφια το μαχητικό JF-17, προϊόν συνεργασίας του Πακιστάν και της Κίνας. Ωστόσο, η Βουλγαρία φέρεται να δείχνει ενδιαφέρον κυρίως για το F-16 ή το JAS 39 Gripen.
Με το MMS προσφέρονται τα 16 OH-58D στην Κροατία
  • Τα 16 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D που επιθυμεί να αποκτήσει η Κροατία θα παραδοθούν με το MMS. Παράλληλα, έξι μεταφορικά ελικόπτερα Mi-8 θα αποσυναρμολογηθούν ώστε να σταλούν μέρη τους για συντήρηση στην Τσεχία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Σλοβακία και την Ουκρανία.
  • Στις 13/3 σερβικό ελικόπτερο Mi-17 συνετρίβη κατά την αεροδιακομιβή βρέφους σε νοσοκομείου. Από την πρόσκρουση πέθαναν επτά άνθρωποι.
  • Η Βοσνία προκειται να δωρήσει στο Ιράκ 500 τόνους πυρομαχικών.
ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Δίχως τέλος ο πόλεμος στη Συρία - Προς νέα τεθωρακισμένα το Ισραήλ
  • Ξεπέρασαν τις 220.000 οι νεκροί του τετραετούς Συριακού Εμφύλιου πολέμου. 
  • Χειριστές βομβαρδιστικών της 9th Expeditionary Bomb Squadron, που έχει αναπτυχθεί από τον περασμένο Ιούλιο στο Κατάρ, περιγράφουν σε δημοσίευμα της "WSJ" πως η δράση και η συνεργασία με τους Κούρδους μαχητές οδήγησαν στην ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι της Β. Συρίας. Οι επιχειρήσεις των αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών του τύπου στην περιοχή ξεκίνησαν τον Οκτώβριο. Αν και στην αρχή προξένησαν την καχυποψία των Κούρδων, οδήγησαν σε άψογη συνεργασία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
  • Το 92% των αεροπορικών πληγμάτων κατά της ISIS στη Συρία διεξάγεται από αμερικανικά μέσα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία. Από τον Αύγουστο έως τις 18 Μαρτίου, ο διεθνής συνασπισμός δυτικών και αραβικών χωρών έχει πλήξει συνολικά 5.314 στόχους της ISIS σε Ιράκ και Συρία.
  • Σύμφωνα με αλβανική εφημερίδα, Αλβανοί μαχητές χρησιμοποιούνται ως ασπίδα κατά τις επιχειρήσεις της ISIS στο Ιράκ και τη Συρία. 
  • Την εμφάνισή τους στον ουρανό της Συρίας, με βάση οπτικό υλικό, έχουν κάνει μαχητικά Su-22 της Ιρανικής Αεροπορίας.
  • Στις 17 Μαρτίου ένα αμερικανικό MEA MQ-1 συνετρίβη στην περιοχή της Λατάκειας. Η Συρία ισχυρίζεται ό, τι το κατέρριψε.
  • Η πίεση που ασκεί στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες η Συριακή Αεροπορία έχει οδηγήσει στη δημιουργία συστήματος τούνελ στο Χαλέπι και υπόγειες πυροδοτήσεις εκρηκτικών κατά κυβερνητικών θέσεων.
  • Η Αίγυπτος έχει προτείνει το σχηματισμό παναραβικής δύναμης για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Αν και έως σήμερα έχουν παραγγελθεί 33 F-35 Adir, η Ισραηλινή Αεροπορία απαιτεί περισσότερα μαχητικά  - (C) USAF
  • Το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνία απόκτησης 14 μαχητικών F-35 "Adir" αντί 2,82 δις $. Επιδίωξη της Ισραηλινής Αεροπορίας υπήρξε η αγορά 31 μαχητικών, κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Το ισραηλινό υπουργείο άμυνας πρόκρινε πάντως μελλοντικά την αγορά περισσότερων F-35 για την κάλυψη των αναγκών της Αεροπορίας. 
  • Το Ισραήλ εργάζεται στη βελτίωση του αντιπυραυλικού συστήματος Arrow-2 μετά τις ανεπιτυχείς δοκιμές του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, ζητούνται 317 εκατ. $ από τις ΗΠΑ για τη βελτίωση των αντιπυραυλικών συστημάτων.
  • Η Ισραηλινή Αεροπορία εξετάζει την προμήθεια ενός προσωμοιωτή boom για την καλύτερη κατάρτιση χειριστών boom.  
  • Προβλήματα αντιμετώπισε το υποβρύχιο Tanin λόγω ζητήματος με μπαταρία. 
Με την χρήση εμπορικών τεχνολογικών εφαρμογών ο Ισραηλινός Στρατός θέλει να περιορίσει τις απώλειες έμψυχου δυναμικού - (c) Ισραηλινός Στρατός.
  • Τη χρήση γυαλιών Google Glass από στρατιώτες για την καλύτερη και ταχύτερη μετάδοση πληροφοριών στους αξιωματικούς σκέφτεται ο Ισραηλινός Στρατός.
  • Ο Ισραηλινός Στρατός σχεδιάζει την επιτάγχυνση της παραγωγής αρμάτων μάχης Merkava IV και βαρέων ΤΟΜΠ Namer.
Τις προσεχείς εβδομάδες θα ξεκινήσει η ναυπήγηση της πρώτης GOWIND 2500 του Αιγυπτιακό Ναυτικό - (C) DCNS
  • Υπέρ της επέκτασης του υπό παραγγελία αιγυπτιακού στολίσκου Type 209 τοποθετήθηκε η γερμανική κυβέρνηση.
  • Η φρεγάτα Normandie του Γαλλικού Ναυτικού που θα μεταβιβαστεί στο Αιγυπτιακό Ναυτικό θα μετωνομαστεί σε Al-Cairo. Οι πρώτοι Αιγύπτιοι χειριστές μαχητικών θα έχουν μεταβεί έως το τέλος Μαρτίου στη Γαλλία για την έναρξη κατάρτισης σε μαχητικά Rafale.
  • Τον Απρίλιο θα μεταβεί στη Γαλλία αποστολή του αιγυπτιακού υπουργείου άμυνας για την παρακολούθηση της σύμβασης προμήθειας τεσσάρων κορβετών GOWIND 2500. Η ναυπήγηση του πρώτου πλοίου αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες.
  • Για τον εξοπλισμό των αιγυπτιακών Rafale, υπάρχει το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν 96 πύραυλοι MICA και 180 κατευθυνόμενες βόμβες AASM από τα αποθέματα της Γαλλικής Αεροπορίας.
  • Σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα, η διαμόρφωση των αιγυπτιακών Rafale αφορά την έκδοση F3R, με μόνες τροποποιήσεις το διαφορετικό σύστημα επικοινωνιών επειδή η Αίγυπτος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και την έλλειψη υποδομής χρήσης του πύραυλου ASMP-A. Τα τρία πρώτα μαχητικά θα παραδοθούν το τρέχον έτος.
  • Μέσα σε ένα έτος η Αίγυπτος θα έχει παραλάβει τα πρώτα συστήματα αντιβαλλιστικών ANTEY-2500. Ήδη φαίνεται να έχει αρχίσει η παράδοση βοηθητικού τεχνολογικού εξοπλισμού. Το συμβόλαιο ύψους ενός δις $ περιλαμβάνει την προμήθεια τριών μεραρχιών, γράφουν ρωσικά δημοσιεύματα.
  • Η Αίγυπτος θα λάβει από τις ΗΠΑ ποσότητα αντιαρματικών πυραύλων AGM-114.
  • Η Αίγυπτος φέρεται ό, τι έχει παραχωρήσει στη Λιβύη δύο μαχητικά MiG-21MF. Πριν ένα χρόνο, είχε προμηθεύσει τρία μαχητικά MiG-21MF και τρία ελικόπτερα Mi-8.
  • Το Ισραήλ ισχυρίζεται ό, τι η σιϊτική οργάνωση Χεσμπολάχ πιθανώς είναι εξοπλισμένη με βαλλιστικούς πυραύλους Scud-D, που φέρουν πολεμική κεφαλή 500kg και έχουν εμβέλεια μεγαλύτερη των 700km. 
  • Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του CSIS, διεξάγονται συζητήσεις ΗΠΑ-Λιβάνου για τη μεταβίβαση αρμάτων μάχης M-1A1.
  • Οι τρεις Combattante FS56 θα παραδοθούν στο Λίβανο χωρίς αντιπλοϊκούς πυραύλους MM-40. Το πρώτο σκάφος θα παραληφθεί το 2018.
  • Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο σημείωμα, ο Λιβανικός Στρατός παρέλαβε 30 ΤΟΜΠ M-113 και 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109 από την Ιορδανία (23/2).

Σχόλια