ΚΥΠΡΟΣ | 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2015

21/12 - 21/3 
Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 1ο του 2015:

Η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται προς την ανάδειξή της σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτόν τον τομέα θα παίξει ρόλο επίγειος σταθμός δορυφορικών στοιχείων, ο τρίτος εξειδικευμένος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό το λόγο, τη σύσταση συντονιστικής μονάδας για τις επιχειρήσεις διάσωσης έχει αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης. Στη νέα μονάδα θα υπαχθούν όλα τα υφιστάμενα μέσα που υπάγονται σε διάσπαρτες υπηρεσίες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα υπάρξει προκήρυξη απόκτησης τεσσάρων σκαφών μήκους 15-16m για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης με χρήση κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον, όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Πολίτης" και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση", υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ενός σμήνους ΜΕΑ.


Υπεγράφη στις 25/2 με τη Ρωσική Ομοσπονδία συμφωνία διευκολύνσεων σε λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε πλοία του Ρωσικού Ναυτικού.

Παράρτημα Ι: Πολυεθνικά Προγράμματα
Η Εθνική Φρουρά πρωτοπορεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος "Go Green" και θα καλύψει ενεργειακές ανάγκες τα επόμενα 20 έτη με την κατασκευή έργων παραγωγής πράσινης ένεργειας στην ΑΒ Πάφου. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης Ελλαδα, Λουξεμβούργο και Τσεχία. 
 
Παράρτημα ΙΙ: Βρετανική Δραστηριότητα
Σύμφωνα με τα βρετανικά στοιχεία, από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ως την 1η Μαρτίου, τα βομβαρδιστικά Tornado GR4 έχουν πλήξει 159 στόχους. Τα αεροσκάφη επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου. Εκεί συνολικά βρίσκονται οκτώ Tornado GR4, δύο ΑΣΕΠΕ E-3D Sentry, δύο μεταφορικά C-130J, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού Voyager καθώς επίσης άγνωστος αριθμός εξοπλισμένων ΜΕΑ Reaper. Κατά την ενημέρωση στο βρετανικό κοινοβούλιο γνωστοποιήθηκε ότι τα τελευταία πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο οκτώ αναγνωστικές αποστολές στη Συρία. Την ΑΒ Ακρωτηρίου επισκέφτηκε στις 5 Μαρτίου μεταφορικό αεροσκάφος A400M της Βρετανικής Αεροπορίας, σηματοδοτόντας την πρώτη επιχειρησιακή αποστολή του τύπου με τα βρετανικά εθνόσημα.

Σχόλια