ΕΛΛΑΔΑ | 1ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2015

21/12 - 21/3

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 1ο του 2015:  

Έκδοση Λευκής Βίβλου
Το τελευταίο δεκαήμερο Ιανουαρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η "Λευκή Βίβλος των Ενόπλων Δυνάμεων 2014". Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, "μέσα από τα κείμενα της Λευκής Βίβλου, αντιλαμβάνεται κανείς  τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάς προσεγγίζει τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας. Μια προσέγγιση, πανοπτική, με ορθή και ρεαλιστική εκτίμηση της απειλής, με ψυχραιμία, με εμπειρία".


Ειδικές Δυνάμεις 
Απόλυτα επιτυχείς χαρακτηρίζει τις δοκιμές του σκάφους ανορθοδόξου πολέμου "Ωκύαλος" δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή". Το σκάφος αναμενόταν να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του τρέχοντος έτους. 

Στρατός Ξηράς
Στις αρχες Δεκεμβρίου 2014 έγινε γνωστή στο Υπουργείο Άμυνας γερμανική προσφορά παραχώρησης 100 αρμάτων μάχης Leopard-1A5. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα άρματα μάχης προσφέρονται από τη γερμανική εταιρία FFG και αφορούν πρώην δανεζικά άρματα μάχης που αντικαταστάθηκαν από Leopard-2, αλλά ο αριθμός τους έχει έκτοτε μειωθεί. Την ίδια στιγμή, η γερμανική πλευρά φέρεται ό, τι έχει απορρίψει αίτημα παραχώρησης 120 μεταχειρισμένων Leopard-2A4.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΕΣ θέλει 50 BMP-1/ZU-23 και 50 M-113/M-61. Τα συστήματα θα προέλθουν από τροποποίηση υφιστάμενων οχημάτων.

Όπως αναφέρει το περιοδικό "Δούρειος Ίππος", οι Πεζοναύτες αντικαθιστούν τα ρ/κ πυροβόλα M-101A1 με α/κ πυροβόλα M-109A2/A3GEA1. Το ζήτημα συντήρησης των σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης οπλικών συστημάτων που υπηρετούν στις ΕΕΔ συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας στη Ρωσία. Επιπλέον, δεν θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να αποκλειστούν εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα. 

Μετά από εντολή του Υπουργείου Άμυνας, αναβάλλονται οι παραλαβές νέων ελικοπτέρων NH-90 έως ότου βρεθεί λύση στο πρόβλημα της τεχνικής υποστήριξης. Η απόφαση ελήφθη την παραμονή παραλαβής του 12ου ελικοπτέρου. Αντίθετα, αναζωπυρωμένο εμφανίζεται το ενδιαφέρον για απόκτηση μεταχειρισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60, με το θέμα να έχει συζητηθεί κατά την πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Άμυνας με τον Αμερικανό πρεσβευτή. Στο άλλο σημαντικό ζήτημα, αυτό των 10 CH-47D, αναμένεται επίτευξη συμφωνίας μετά την αντίστοιχη των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3. Σύμφωνα, με την "ΕΑ&Τ", στο αίτημα παραχώρησης 60 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού περιλαμβάνεται η απόκτηση επιπλέον οκτώ ως 10 για χρήση ως ανταλλακτικά. 

Πολεμικό Ναυτικό 
Δίχως επίσημη τελετή καθελκύστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου το υποβρύχιο "Ματρώζος", τρίτο υποβρύχιο Type 214 και δεύτερου υποβρυχίου που ναυπηγήθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή διεξάγονται επιτυχείς δοκιμές στα υπόλοιπα τρία Υ/Β υπό παραλαβή. Από το αρχικό πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων Type 214 απομένει αισίως η ολοκλήρωση κατασκευής του τελευταίου, για το οποίο όμως απαιτείται γερμανική εταιρική συνδρομή.

Μετά την εκτέλεση προγράμματος ΕΜΖ στο σύνολο των φρεγατών MEKO 200 τα πλοία θα παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον ως το 2035, σύμφωνα με ομιλία εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού στο συνέδριο "IQPC Surface Warships 2015" που έγινε στη Γένοβα στις 28 Ιανουαρίου. Στην ομιλία παρουσιάστηκαν οι ελλείψεις, ο ΕΜΖ και η συμμετοχή ή μη των εγχώριων ναυπηγείων. Το κόστος του EMZ θα ανέλθει σε 400 εκατ. Ευρώ ή 457 εκατ. $. Βελτίωση της υποστήριξης του στόλου φρεγατών τύπου S του ΠΝ θα προσφέρει το πακέτο υλικών από τα HAE, τονίζει κείμενο του "On Alert". Το αναφερόμενο πακέτο είναι ευχάριστα πλούσιο, αναλύει άρθρο του περιοδικού "ΕΑ&Τ". Τα ΗΑΕ είχαν αποκτήσει τη δεκαετία του 1990 δύο φρεγάτες του τύπου από το Ολλανδικό Ναυτικό και πλήθος ανταλλακτικών. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το πρόγραμμα αξιοποίησης των ελικοπτέρων τύπου Aegeanhawk από το στόλο φρεγατών S. 


Στα μέσα Φεβρουαρίου υψώθηκε η ελληνική σημαία στην ΤΠΚ "ΡΙΤΣΟΣ", μεταδίδει άρθρο της "ΕΑ&Τ". Το πλοίο είναι το πέμπτο από συνολικά επτά σκάφη Super Vita που πρόκειται να εξοπλίσουν το ΠΝ. Είχε προηγηθεί την 4 Φεβρουαρίου επισκέψη του Α/ΓΕΝ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ενημέρωση για τις εργασίες ναυπήγησης της ΤΠΚ "Ρίτσος" και επισκευής της ΤΠΚ "Μυκονιός".

Το δρόμο της σύμβασης έχει πάρει το πρόγραμμα αναβάθμισης 4+1 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) από τις Lockheed Martin, ΕΑΒ και ISI Hellas, καθώς με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε 450 εκατ. Ευρώ.

Πολεμική Αεροπορία
Ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Α/ΓΕΑ φιλοξενεί δημοσίευμα του στρατιωτικού συντάκτη Λεωνίδα Μπλαβέρη για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σύμφωνα με αυτές, «η Ελλάδα έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό της Τουρκίας στις εξαγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό που έχει θέλουμε και προς τα εκεί στρέφουμε την προσπάθεια μας είναι να έχουμε αυτά τα οπλικά συστήματα, ώστε να σκεφτεί να επιχειρήσει κάτι σε βάρος μας, να γνωρίζει ότι θα υποστεί τέτοια ζημία ώστε να υποχρεωθεί να σταματήσει. Αυτό λέγεται ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Σήμερα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό σύγχρονων Mirage 2000-5, F-16C/D Block 52+, καθώς και F-16C/D Block 52+ADV. Αυτά μαζί με τις εξαιρετικές δυνατότητες μας σε στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος (stand off weapons) διατηρούν την ισορροπία για τα επόμενα χρόνια. Για μετά το 2020, κάτι που πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα, πιστεύω ότι το F-35 δεν το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο F-35, γιατί τότε πας σε απλή αριθμητική αντιπαράθεση. Ένα τέτοιο αεροσκάφος το αντιμετωπίζεις με αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης και αεροπορικής υπέροχης σου. Δηλαδή, αναβάθμιση των F-16 με νέο, ικανότερο ραντάρ AESA, που να μπορεί να εντοπίσει στόχους μακρύτερα και χαμηλότερα, και δυνατότητες διασύνδεσης Link-16 για την μεταφορά πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που τώρα το έχουν μόνο τα F-16 ADV και τα ιπτάμενα ραντάρ. Αλλά για να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς κενά, πρέπει να τα αποφασίσουμε σε εύλογο χρόνο και πριν να είναι αργά».
Δύο θα είναι οι εταιρίες που θα διεκδικήσουν το πιθανό πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της ΠΑ, υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και υπεύθυνος για τα προγράμματα F-16 & F-22 Roderick McLean: η Lockheed Martin και η Boeing. Είχε προηγηθεί στις 22 Δεκεμβρίου παρουσίαση της Lockheed Martin για τα προγράμματα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και την προοπτική αγοράς του μαχητικού F-35, όπως τονίζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο εκδότης και δημοσιογράφος Σάββας Βλάσσης. Η αμερικανική εταιρία προτείνει πλήρη αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών των προγραμμάτων PX II, III και ΙV, με τοποθέτηση ραντάρ τύπου AESA SABR, και αναβάθμιση των αεροσκαφών του προγράμματος PX I με χρήση πλεοναζόντων υποσυστημάτων που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη της πρώτης περίπτωσης. Στην έκθεσή της προβλέπει τιμή αγοράς του F-35 85 εκατ. $ το 2018.

Τραγικό δυστύχημα με μαχητικό F-16D Block 50D που συμμετείχε στην αεροπορική άσκηση TLP στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας συνέβη στις 26 Ιανουαρίου. Για άγνωστο ακόμη λόγο, κατά την απογείωση το μαχητικό εξετράπη της πορείας του και συνετρίβη στο χώρο που βρίσκονταν σταθμευμένα άλλα αεροσκάφη. Οι δύο χειριστές δεν διασώθηκαν. Στην επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρεται: "Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16. Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση. Λόγω ύπαρξης τοξικών - σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως". 
Από την Τετάρτη 4 έως την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η ΝΑΤΟϊκή Αξιολόγηση (CAPEVAL) της 350 Πτέρυγας Κατευθυνομένων Βλημάτων (350ΠΚΒ), στην Αεροπορική Βάση Σέδες, στη Θεσσαλονίκη, από το HQ AIRCOM/TACEVAL Division (Ramstein), ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο 115 αξιολογητών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με εταιρική ανακοίνωση της Raytheon, θα υπάρξουν πρόσθετες μηχανολογικές εργασίες σε ραντάρ α/α συστήματα Patriot συμμαχικών χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας που θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2016.

Παράρτημα Ι: ΕΕΔ & "Norman Atlantic"
Ελικόπτερα των ΕΕΔ συμμετείχαν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες στην υπό ιταλική διεύθυνση επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και πληρώματος του επιβατηγού πλοίου "Norman Atlantic" στο Στενό του Οτράντο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνολικά διατέθηκαν δύο ελικόπτερα Super Puma και δύο ελικόπτερα Aegean Hawk (που πραγματοποίησαν διασώσεις), τρία ελικόπτερα AB-205, δύο ελικόπτερα Chinook και δύο ελικόπτερα NH-90. Επιπλέον, συνέδραμαν η φρεγάτα "Ναυαρίνον" και ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130.
Παράρτημα ΙΙ: Πολυεθνικά Προγράμματα
Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του UCAV nEUROn επίδειξης τεχνολογίας επί γαλλικού εδάφους, με το πρωτότυπο να έχει ολοκληρώσει 100 πτήσεις. Θα ακολουθήσουν δοκιμές του nEUROn στην Ιταλία.
Στις 12 Μαρτίου η DGA ανέθεσε στις Airbus Defence & Space και Thales την κατασκευή και εκτόξευση τριών δορυφόρων CERES SIGINT αντί 450 εκατ. Ευρώ. Οι δορυφόροι θα είναι επιχειρησιακοί το 2020. Πέρα από τη Γαλλία, στο πρόγραμμα παίρνουν μέρος Ελλάδα και Σουηδία.
Ο ΕΟΑ (EDA) επιδιώκει την αύξηση των οφελών για αμυντικούς σκοπούς από τη συνεργασία πολιτικών και στρατιωτικών δορυφόρων. Ορίζοντας υλοποιησης το 2016 ή 2017.





Σχόλια