ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (7)

21/1/2015 - 21/2/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Νέα Στρατηγική για ΠΑ - Συνεχής Πρόοδος στο Πολεμικό Ναυτικό
    Πάγια απαίτηση του Στρατού Ξηράς παραμένει η αντικατάσταση των UH-1/AB-205 - (c) USArmy
  • Τραγικό δυστύχημα με μαχητικό F-16D Block 50D που συμμετείχε στην αεροπορική άσκηση TLP στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας συνέβη στις 26 Ιανουαρίου. Για άγνωστο ακόμη λόγο, κατά την απογείωση το μαχητικό εξετράπη της πορείας του και συνετρίβη στο χώρο που βρίσκονταν σταθμευμένα άλλα αεροσκάφη. Οι δύο χειριστές δεν διασώθηκαν. Στην επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρεται: "Τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 και ώρα Ελλάδας 16:16, διθέσιο αεροσκάφος F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας, συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό των δύο (2) Ιπταμένων. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16. Στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση. Λόγω ύπαρξης τοξικών - σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ' αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως".
  • Το τελευταίο δεκαήμερο Ιανουαρίου δόθηκε στη δημοσιότητα η "Λευκή Βίβλος των Ενόπλων Δυνάμεων 2014". Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας, "Μέσα από τα κείμενα της Λευκής Βίβλου, αντιλαμβάνεται κανείς  τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάς προσεγγίζει τις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας. Μια προσέγγιση, πανοπτική, με ορθή και ρεαλιστική εκτίμηση της απειλής, με ψυχραιμία, με εμπειρία". 
  • Κατά το 3ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος, ο Α/ΓΕΑ επισήμανε την ανάγκη εξορθολογισμού της ΠΑ σε έναν ελεγχόμενο μετασχηματισμό, που θα βασίζεται : "(α) στην αναθεώρηση της Δομής Δυνάμεων, προσανατολισμένη στους δείκτες επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και όχι στην αριθμητική σύγκριση και αντιπαράθεση δυνάμεων, (β) τη μείωση του λειτουργικού κόστους στο πλαίσιο της νέας αναθεωρημένης Δομής Δυνάμεων και των διατιθέμενων πιστώσεων με παράλληλα αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων, (γ) τον εξορθολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών με έμφαση στην περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχόντων μέσων, την επαύξηση των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης και τη σταδιακή υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης του κύκλου ζωής των οπλικών συστημάτων και μέσων και (δ) την ιεράρχηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων, όπως αυτές θα περιλαμβάνονται σε αυστηρά προτεραιοποιημένες κατηγορίες προγραμμάτων, σε διακλαδικό επίπεδο, ως εξής:
  1. Συντήρηση – Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων και Μέσων, με ολοκληρωμένες προτάσεις εν συνεχεία υποστήριξης. 
  2. Επέκταση ορίου ζωής υπαρχόντων οπλικών συστημάτων με υψηλό δείκτη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.  
  3. Αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με βάση την επιχειρησιακή αναγκαιότητα και στόχο την αύξηση του δείκτη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και επιβιωσιμότητας.  
  4. Τον έγκαιρο σχεδιασμό για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, με στόχο την προσθήκη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, τον πολλαπλασιασμό της ισχύος και τη βελτιστοποίηση του συντελεστή κόστους / αποτελεσματικότητα".
  • Συνεχίζοντας ο Α/ΓΕΑ την ομιλία του κατέληξε: "Επιπρόσθετα, οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές που είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν μέσω του μετασχηματισμού που προανέφερα, θα πρέπει να περιλαμβάνουν : 
  1. Στοχευμένες βελτιώσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι, η διοίκηση και ο έλεγχος των επιχειρήσεων, η βελτίωση του συστήματος συλλογής πληροφοριών και η επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του εναέριου χώρου έναντι των νέων μορφών απειλών. 
  2. Υιοθέτηση αλλαγών στη διοίκηση, οργάνωση και επιχειρησιακή λειτουργία των Μονάδων με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους και παράλληλα τη βελτίωση του παραγόμενου επιχειρησιακού αποτελέσματος. 
  3. Και τέλος, την επανεκκίνηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων εργοστασιακής συντήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την αυτονομία στον μέγιστο δυνατό βαθμό, την αύξηση των διαθεσιμοτήτων και την επίτευξη οικονομίας κλίμακας".
  • Αίτημα μεταβίβασης μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού συζήτησε σε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "On Alert", "ο Αμερικανός πρέσβης από την πλευρά του επαναβεβαίωσε την απόφαση. Ήδη αντιλλάγησαν πληροφορίες και διευκρινήσεις με επιστολές και απομένει απόφαση του ΚΥΣΕΑ".
  • Την 4 Φεβρουαρίου ο Α/ΓΕΝ επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και ενημέρωθηκε για τις εργασίες ναυπήγησης της ΤΠΚ "Ρίτσος" και επισκευής της ΤΠΚ "Μυκονιός".
  • Επιτυχής βολή τορπίλης πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Σαρωνικό από το υποβρύχιο "Ωκεανός", τονίζει σε κείμενό του το "Defence-Point".
  • Δίχως επίσημη τελετή καθελκύστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου το υποβρύχιο "Ματρώζος", τρίτο υποβρύχιο Type 214 και δεύτερου υποβρυχίου που ναυπηγήθηκε ποτέ στην Ελλάδα.
  • Μετά την εκτέλεση προγράμματος ΕΜΖ στο σύνολο των φρεγατών MEKO 200 τα πλοία θα παραμείνουν σε υπηρεσία τουλάχιστον ως το 2035, σύμφωνα με ομιλία εκπροσώπου του Πολεμικού Ναυτικού στο συνέδριο "IQPC Surface Warships 2015" που έγινε στη Γένοβα στις 28 Ιανουαρίου. Στην ομιλία παρουσιάστηκαν οι ελλείψεις, ο ΕΜΖ και η συμμετοχή ή μη των εγχώριων ναυπηγείων. Το κόστος του EMZ θα ανέλθει σε 400 εκατ. Ευρώ ή 457 εκατ. $. 
  • Γερμανική προσφορά 120 αρμάτων μάχης Leopard-2A4 ισχυρίζεται ό, τι υπάρχει το περιοδικό "Στρατηγική". 
  • Δύο θα είναι οι εταιρίες που θα διεκδικήσουν το πιθανό πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της ΠΑ, υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin και υπεύθυνος για τα προγράμματα F-16 & F-22 Roderick McLean: η Lockheed Martin και η Boeing. 
  • Ο ΕΟΑ (EDA) επιδιώκει την αύξηση των οφελών για αμυντικούς σκοπούς από τη συνεργασία πολιτικών και στρατιωτικών δορυφόρων. Ορίζοντας υλοποιησης το 2016 ή 2017.

ΚΥΠΡΟΣ
AWACS στο Ακρωτήρι
Αεροσκάφος E-3D προσγειώνεται στο Ακρωτήρι - (C) Βρετανικό υπουργείο άμυνας
  • Η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται προς την ανάδειξή της σε περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτόν τον τομέα θα παίξει ρόλο επίγειος σταθμός δορυφορικών στοιχείων, ο τρίτος εξειδικευμένος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • ΑΣΕΠΕ E-3D έκανε στις 27/1 την εμφάνισή του στην ΑΒ Ακρωτηρίου, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Βρετανικής Αεροπορίας κατά της ISIS στο Ιράκ. Από την ίδια βάση επιχειρούν οκτώ βομβαρδιστικά Tornado GR4.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Καθυστερήσεις σε υποβρύχια και καθοριστικές αποφάσεις
  • Η ροή τζιχαντιστών διαμέσου της Τουρκίας προς την Συρία είναι ασταμάτητη, προειδοποίησε ο Τούρκος πρωθυποουργός. Επιπλέον, δημοσιεύματα κατηγορούν την Τουρκία για αποστολή όπλων στους Ισλαμιστές μαχητές στη Συρία καθώς και την πώληση κλεμμένων οχημάτων. Για πρώτη φορά συνελήφθη μέλος της ISIS στη χώρα, στις αρχές Φεβρουαρίου.
  • Στρατιωτική επιχείρηση για την ανακούφιση της φρουράς του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ και τη μεταφορά των οστών σε νέο μέρος πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου. Κατα την επιχείρηση σκοτώθηκε ένας στρατιώτης, με την επίσημη εκδοχή να αποκλείει την απώλεια από πυρά.
  • Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Handelsblatt" αναφέρεται στο ενδεχόμενο η Thyssen-Krupp να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημιώσεων έως 100 εκατ. Ευρώ προς την Τουρκία για καθυστερήσεις στη ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Type 214TN. 
  • Η Γερμανία έχει προτείνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του πυραύλου IDAS. Ο IDAS θα εκτοξεύεται από υποβρύχιο για την αντιμετώπιση παράκτιων, θαλάσσιων και εναέριων απειλών.
Η Τουρκική Αεροπορία θα προμηθευτεί 10 MEA ANKA - (c) TAI
  • Στις 30/1 έγινε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ΜΕΑ ANKA B.
  • Η RfP για την προμήθεια stand-off παρεμβολέων από εταιρία του εξωτερικού, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυξης συστήματος εγχωρίως, φανερώνει ό, τι η Τουρκική Αεροπορία θέλει άμεσα να καλύψει τη συγκεκριμένη ανάγκη. Η RfP λήγει στις 23/2 και το πρόγραμμα φέρει το όνομα "Golge" (που σημαίνει στα τούρκικα "Σκιά"). Το σύστημα θα τοποθετηθούν σε αεροσκάφη της Gulfstream.
  • Τούρκοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ό, τι σημειώθηκε επιτυχής δοκιμή εγχώριου πρωτότυπου όπλου laser από μηχανικούς. Για το σκοπό ανάπτυξής τους έχουν μεριμνηθεί 450 εκατ. $ και πρώτη εφαρμογή πιστεύεται πως θα έχει στα πλοία του προγράμματος TF-2000.
  • Είναι πιθανό η Τουρκία να προχωρήσει στην αγορά HQ-9, ακόμη κι αν δεν επιτευχθεί η διασύνδεσή του με το νατοϊκό δίκτυο. Βέβαια, η τελική απόφαση αναμένεται ληφθεί στις 25/4 εκτός κι αν αναβληθεί εκ νέου...
  • Η ισπανική αποστολή Patriot, που αντικατέστησε την ολλανδική, έχει αναπτυχθεί στην περιοχή των Αδάνων. Αποτελείται από πέντε εκτοξευτές.
Το Seahawk "TCB-66" χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή του L-UMTAS - μέσω turkishnavy.net
  • Στις 16 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική βολή πυραύλου L-UMTAS από ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο Seahawk του Τουρκικού Ναυτικού. Η εμβέλεια του όπλου ανέρχεται σε 8km.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Η Ρουμανία "κοιτά" τη θάλασσα
Η Σερβία αναβαθμίζει τις ικανότητες των ρουκετοβόλων LRSVM Morava - (C) Σερβικό υπουργείο άμυνας
  • Η Βουλγαρική Αεροπορία σκέφτεται να επιλέξει η Πολωνία να είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των μαχητικών MiG-29 όταν λήξει η υφιστάμενη συμφωνία με τη Ρωσία. Παράλληλα, το Μάρτιο θα βρεθεί στις ΗΠΑ ο υπουργός άμυνας για να συζητήσει ζήτημα πιθανής μεταβίβασης μαχητικών F-16 για την κάλυψη των αναγκών της αεροπορίας της χώρας. Εναλλακτική επιλογή φαίνεται να αποτελεί ανεπίσημη πρόταση από τον Καναδά για μαχητικα CF-18A. Το ΝΜΑ σε πρώτη φάση θα αντικαταστήσει έξι MiG-21bis. 
  • Σε περίπτωση που δεν μπορεί αυτόνομα να περιπολεί τον εναέριο χώρο της, η Βουλγαρία σκέφτεται νατοϊκή βοήθεια ή συνεργασία με την Ελλάδα ή την Τουρκία.
  • Βουλγαρικό δημοσίευμα κάνει λόγο για εξέταση απόκτησης δυτικών αρμάτων μάχης από τη Βουλγαρικό Στρατό.
  • Η Σερβία πραγματοποίησε δοκιμές νέων ρουκετών για το ΠΕΠ LRSVM Morava. Το σύστημα μπορεί να φέρει ρουκέτες 122 και 128mm με βεληνεκή ως 35km. 
  • Η Σερβία ανακοίνωσε τη διάθεση προς πώληση 282 αρμάτων μάχης T-55, 220 ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ M-60, M-80, BTR-50 και BTR-60 καθώς και 200 ρ/κ πυροβόλα, 1.100 α/α πυροβόλα αντιαρματικά, λοιπός φορητός οπλισμός, 23 ΠΕΠ Μ-63 και τρία συστήματα ραντάρ SNAR-10.
Μοναδικό ουσιαστικό όπλο των ρουμανικών Type 22 είναι ένα πυροβόλο 76/62 Super Rapid (c) BAE Systems
  • Η Ρουμανία φιλοδοξεί να υλοποιήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των δύο φρεγατών Type 22. Το Ρουμανικό Ναυτικό επιθυμεί αρχικά την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος μάχης και ραντάρ 3D και μετέπειτα αντιαεροππορικών, αντιπλοϊκών πυραύλων και CIWS.
  • Οι ΗΠΑ ενισχύουν προσωρινά τις δυνάμεις τους στη Ρουμανία με επιπλέον 250 στρατιώτες.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Αίγυπτος πολεμά σε δύο μέτωπα
  • Περίπου 6.000 μαχητές της ISIS έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των αμερικανικών βομβαρδισμών σε Ιράκ και Συρία από τον περασμένο Αύγουστο, ανακοίνωσε η CENTCOM. Από αυτούς οι 73 είναι Γάλλοι.
  • Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία πλέον οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 210.000!
  • Ολοκληρώθηκε ο χημικός αφοπλισμός της Συρίας.
  • Έως τα τέλη Δεκεμβρίου, τα συμμαχικά και αμερικανικά αεροσκάφη είχαν πετάξει 6.981 πολεμικές εξόδους ΕΑΥ, συνοδείας & απαγόρευσης, 2.164 εξόδους ISR και 1.992 εξόδους μεταφορών / ρίψεων. Μόλις ένα από κάθε πέντε αεροσκάφη που έχουν πραγματοποιήσει επιδρομή δεν είναι αμερικανικό. Το 80% των πληγμάτων έγιναν στην περιοχή του Κομπάνι. Μεταξύ των αμερικανικών αεροσκαφών που πραγματοποιούν επιδρομές κατά της ISIS στη Συρία είναι το A-10.
  • Ύστερα από την εκτέλεση του Ιορδανού πιλότου, η Ιορδανία επέκτεινε τις επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ και ζητά τη μεταβίβαση περισσότερων όπλων από τις ΗΠΑ. 
  • Η Τουρκία αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια για πτήσεις V-22 από την Τουρκία προς Συρία ή Ιράκ.
  • Το περιοδικό της Αμερικανικής Αεροπορίας περιγράφει σε κείμενο εντυπώσεις από την πρώτη πολεμική δράση του μαχητικού F-22, ειδικά την πρώτη ημέρα των βομβαρδισμών κατά της ISIS στη Συρία όταν μαχητικο του τύπου έπληξε με δύο κατευθυνόμενες βόμβες JDAM των 1000 lb κτήριο διοίκησης και ελέγχου 50 μίλια από το Χαλέπι.
  • Ο Σύρος πρόεδρος επιθυμεί να υπάρξει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον πόλεμο κατά της ISIS και άλλων ισλαμικών οργανώσεων. 
  • Οι Κούρδοι μαχητές, με τη συνεργασία των συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων, πέτυχαν να αποκρούσουν την ISIS και να ανακτήσουν ολόκληρο το Κομπάνι.
  • Στις 28/1 η σιϊτική οργάνωση Χεσμπολάχ επιτέθηκε σε ισραηλινή οχηματοπομπή. Απαντώντας, το Ισραηλινό Πυροβολικό και η Ισραηλινή Αεροπορία έπληξαν θέσεις στο Λίβανο. Από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας Κυανόκρανος.
  • Παρακλάδι της ISIS στη χερσόνησο του Σινά ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατο τουλάχιστον 30 Αιγυπτίων στρατιωτών και αστυνομικών. 
  • Η Αίγυπτος πραγματοποιεί επιδρομές κατά της ISIS στη Λιβύη μετά την εκτέλεση 21 Αιγυπτίων πολιτών.
  • Οι πρώτοι Ισραηλινοί μαθητές χειριστές πέταξαν με το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346 Lavi της Ισραηλινής Αεροπορίας.
  • Το Ισραήλ προχωρά σε εκσυγχρονισμό μεταφορικών αεροσκαφών C-130H. Το πρόγραμμα θα αφορά αντικατάσταση δομικών μερών και ηλεκτρονικών. 
Απεικόνιση λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης και ασφαλείας AquaShield - (c) DSIT
  • Το σύστημα επιτήρησης ναυτικών υποδομών "AquaShield" τέθηκε σε λειτουργία. Αποστολή του συστήματος είναι η έγκαιρη αποκάλυψη δυτών και μικρών ταχυπλόων σκαφών.
  • Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα αποκτήσει 24 μαχητικά Rafale έως το 2019 αντί 3,5 δις Ευρώ. Επιπλέον κόστος θα διατεθεί για την αγορά πυραύλων MICA, Black Shahine, 180 AASM και ατρακτιδίων αναγνώρισης. Πέρα από αυτά, τα Rafale θα φέρουν ραντάρ RBE-2 AA και σύστημα EW SPECTRA. Επιπλέον, το Αιγυπτιακό Ναυτικό θα προμηθευτεί εντός του 2015 μία φρεγάτα FREMM, με κόστος 1,1 δις Ευρώ. Το πλοίο θα εξοπλίσουν πύραυλοι Exocet και ASTER-15.
  • Ένας άγνωστος αριθμός μαχητικών Mirage 2000-9 των ΗΑΕ φαίνεται ό, τι έχει προταθεί για παραχώρηση προς την Αίγυπτο.
  • Το 2017 θα λειτουργήσει στην Αίγυπτο κέντρο επισκευών ελικοπτέρων Mi-8/-17.
  •  Η Γερμανία είναι θετική στην επέκταση της σύμβασης συμβατικών υποβρυχίων Type 209 από δύο σε τέσσερα. Τα υποβρύχια θα αντικαταστήσουν παρωχημένα κινεζικής προέλευσης Romeo.
  • Στο πλαίσιο αρχικής συμφωνίας για απόκτηση όπλων αξίας 3 δις $ από τη Ρωσία, η Αίγυπτος φέρεται να κουβεντιάζει για αγορά 24 MiG-35, 12 Mi-35P, αντιπλοϊκών πυραύλων Bastion και α/α συστημάτων TOR-M2. Στο μεταξύ άλλη αναφορά υπογραμμίζει ό, τι η Αίγυπτος είναι η δεύτερη εξαγωγική χρήστης του αντιπυραυλικού συστήματος Antey-2500. 
Η Αίγυπτος εκτελεί πλέον φανερά αεροπορικές επιδρομές κατά της ISIS στη Λιβύη - (C) Αιγυπτιακό υπουργείο άμυνας
  • Η γερμανική κυβέρνηση ήρε τους περιορισμούς εξαγωγης γερμανικών υποσυστημάτων σε γαλλικά οπλικά συστήματα, κάτι που επιτρέπει την πώληση του VAB Mk.3 στο Λίβανο. Ενδιαφέρον για μια αμφίβια έκδοση του γαλλικού οχήματος έχει εκφρασει ακόμα η Αίγυπτος.
  • Ο Λίβανος παρέλαβε 70 ρ/κ πυροβόλα M-198 από τις ΗΠΑ καθώς επίσης αριθμό α/κ πυροβόλων M-109 από την Ιορδανία. Τα πρώτα γαλλικά όπλα του πακέτου των τριών δις Ευρώ θα φθάσουν τον Απρίλιο.

Σχόλια