ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (6)

21/12/2014 - 21/01/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Αναζητώντας τις κατάλληλες επιλογές
  • Ελικόπτερα των ΕΕΔ συμμετείχαν κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες στην υπό ιταλική διεύθυνση επιχείρηση διάσωσης των επιβατών και πληρώματος του επιβατηγού πλοίου "Norman Atlantic" στο Στενό του Οτράντο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συνολικά διατέθηκαν δύο ελικόπτερα Super Puma και δύο ελικόπτερα Aegean Hawk (που πραγματοποίησαν διασώσεις), τρία ελικόπτερα AB-205, δύο ελικόπτερα Chinook και δύο ελικόπτερα NH-90. Επιπλέον, συνέδραμαν η φρεγάτα "Ναυαρίνον" και ένα μεταφορικό αεροσκάφος C-130.
Η αναβάθμιση των F-16 έχει σημαντικό ρόλο στους σχεδιασμούς της ΠΑ - (c) ΠΑ

  • Στις 22 Δεκεμβρίου έγινε παρουσίαση της Lockheed Martin για τα προγράμματα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, την προοπτική αγοράς του μαχητικού F-35 αλλά και το πρόγραμμα αναβάθμισης των P-3B, τονίζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο εκδότης και δημοσιογράφος Σάββας Βλάσσης. Η αμερικανική εταιρία προτείνει πλήρη αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών των προγραμμάτων PX II, III και ΙV, με τοποθέτηση ραντάρ τύπου AESA SABR, και αναβάθμιση των αεροσκαφών του προγράμματος PX I με χρήση πλεοναζόντων υποσυστημάτων που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη της πρώτης περίπτωσης. Στην έκθεσή της προβλέπει τιμή αγοράς του F-35 85 εκατ. $ το 2018. Η ίδια προσθέτει ό, τι το 2020 η Τουρκική Αεροπορία θα έχει παραλάβει 36 F-35. Όσον αφορά την αναβάθμιση των P-3B, τέλος, η LM υπογραμμίζει την υψηλή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την έλλειψη εναλλακτικής επιλογής.
  • Στις αρχες Δεκεμβρίου 2014 έγινε γνωστή στο Υπουργείο Άμυνας γερμανική προσφορά παραχώρησης 100 αρμάτων μάχης Leopard-1A5, γνωστοποιεί κείμενο του περιοδικού "Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία". Το ίδιο περιοδικό αναφέρει ό, τι στο αίτημα παραχώρησης 60 εξοπλισμένων ελικοπτέρων OH-58D από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού περιλαμβάνεται η απόκτηση επιπλέον οκτώ ως 10 για χρήση ως ανταλλακτικά. 
  • Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας "On Alert", πραγματοποιήθηκε επιτυχημένη βολή τορπίλης από το Υ/Β "Πιπίνος" κατά τη διάρκεια γυμνασίων σε περιοχή του Σαρωνικού. Επιπλέον, σημειώνεται ό, τι η καθέλκυση του τρίτου υποβρυχίου Type 214, του "Ματρώζου", θα γίνει εντός Φεβρουαρίου.
  • Ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Α/ΓΕΑ φιλοξενεί δημοσίευμα του στρατιωτικού συντάκτη Λεωνίδα Μπλαβέρη για την εφημερίδα "Παραπολιτικά" που αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση". Σύμφωνα με αυτές, «η Ελλάδα έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό της Τουρκίας στις εξαγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό που έχει θέλουμε και προς τα εκεί στρέφουμε την προσπάθεια μας είναι να έχουμε αυτά τα οπλικά συστήματα, ώστε να σκεφτεί να επιχειρήσει κάτι σε βάρος μας, να γνωρίζει ότι θα υποστεί τέτοια ζημία ώστε να υποχρεωθεί να σταματήσει. Αυτό λέγεται ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Σήμερα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό σύγχρονων Mirage 2000-5, F-16C/D Block 52+, καθώς και F-16C/D Block 52+ADV. Αυτά μαζί με τις εξαιρετικές δυνατότητες μας σε στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος (stand off weapons) διατηρούν την ισορροπία για τα επόμενα χρόνια. Για μετά το 2020, κάτι που πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα, πιστεύω ότι το F-35 δεν το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο F-35, γιατί τότε πας σε απλή αριθμητική αντιπαράθεση. Ένα τέτοιο αεροσκάφος το αντιμετωπίζεις με αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης και αεροπορικής υπέροχης σου. Δηλαδή, αναβάθμιση των F-16 με νέο, ικανότερο ραντάρ AESA, που να μπορεί να εντοπίσει στόχους μακρύτερα και χαμηλότερα, και δυνατότητες διασύνδεσης Link-16 για την μεταφορά πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που τώρα το έχουν μόνο τα F-16 ADV και τα ιπτάμενα ραντάρ. Αλλά για να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς κενά, πρέπει να τα αποφασίσουμε σε εύλογο χρόνο και πριν να είναι αργά».
  • "Στον αέρα" βρίσκεται η τύχη των πρόσφατων εξοπλιστικών αποφάσεων (όπως τα αεροσκάφη P-3B και τα ελικόπτερα CH-47D) λόγω των πρόωρων εκλογών, επισημαίνει δημοσίευμα της ιστοσελίδας On Alert.
  • Μεταξύ 12 και 15 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που αφορούσε στην ανασκόπηση της τεχνικής υποστήριξης των ΗΠΑ στην Αεροπορία Στρατού, μεταφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας "Defence Line". Τμήμα των συζητήσεων ήταν τα προγράμματα απόκτησης 10 CH-47D και 60 OH-68D καθώς και θέματα γύρω από τα AH-64, προσθέτει αναφορά της ιστοσελίδας "On Alert".
  • Απόλυτα επιτυχείς χαρακτηρίζει τις δοκιμές του σκάφους ανορθοδόξου πολέμου "Ωκύαλος" δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή". Το σκάφος αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του τρέχοντος έτους. 
Το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει αθόρυβα το πρόγραμμα υποστήριξης των ελικοπτέρων Aegeanhawk από το σύνολο των φρεγάτων - (c) ΠΝ

  • Συνεχίζεται το πρόγραμμα αξιοποίησης των ελικοπτέρων τύπου Aegeanhawk από το στόλο φρεγατών S. 
  • Η Ελληνική Αεροπορία φέρεται κατά το "Flight International" να έχει συμφωνήσει στην απόκτηση άγνωστου αριθμού MEA SpyLite και ThunderB. Κατά το δημοσίευμα, οι παραδόσεις αναμένονται να αρχίσουν το Φεβρουάριο, ενώ τα συστήματα θα συμπληρώσουν ένα υφιστάμενο SpyLite που αποκτήθηκε μετά από δοκιμές το 2013, στο πλαίσιο της FRONTEX.
Το ThunderB έχει επιχειρησιακή αυτονομία ως 24h - (c) BlueBird
  • Με το τέλος του 2014 έπαψε η λειτουργία της ISAF. Η Ελλάδα συμμετείχε στα πλαίσιά της με αρχική συνδρομή 175 αξιωματικών και υπαξιωματικών. Η Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν ή Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) λειτούργησε με έναρξη την 19 Φεβρουαρίου 2002. Έως τον επαναπατρισμό της το 2012, συνολικά υπηρέτησαν στις τάξεις της 3.295 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

ΚΥΠΡΟΣ
Η επιτήρηση σε πρώτη γραμμή

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχεια παραγγελιών
  • Επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν στις 22/12 στην ΝΑ Τουρκία όταν στρατιωτικό όχημα επλήγη από έκρηξη νάρκης τοποθετημένης σε δρόμο. Σε μια άλλη περίπτωση, ένας στρατιώτης - επίσης στα ΝΑ - τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών. 
  • Η ένοπλη εξέγερση της κουρδικής οργάνωσης PKK στη ΝΑ Τουρκία από την έναρξή της έως σήμερα έχει στοιχίσει στην τουρκική οικονομία ζημία ενός τρισεκατομμυρίου $, σύμφωνα με δηλώσεις στις 26 Δεκεμβρίου του Τούρκου υπουργού οικονομικών Mehmet Şimşek. 
  • Οι τουρκικές δυνάμεις ανέλαβαν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ στις 31 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της νέας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. 
  • Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο συνοπτικό σημείωμα, η Τουρκία φέρεται να έχει τροποποιήσει το κατάστρωμα του πλοίου LHD που θα παραδοθεί στο Τουρκικό Ναυτικό το 2019 για πιθανή χρήση του μαχητικού F-35B.
Με την απόφαση αγοράς πέντε νέων CH-47F, ο τουρκικός στόλος CH-47F αυξάνεται σε 11 - (c) Αμερικανικός Στρατός

  • Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έγκριση απόκτησης τεσσάρων μαχητικών F-35A και πέντε επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F. Ένα από τα ελικόπτερα θα διατεθεί για τις μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου. Τα τέσσερα μαχητικά προστίθενται σε άλλα δύο, ανεβάζοντας τα έως τώρα τουρκικά F-35 σε έξι. Στόχος παραμένει η αγορά 100 F-35. Παράλληλα, εγκρίθηκε η συνέχιση σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής ενός δικινητήριου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους. Τέλος, δόθηκε "πράσινο φως" για την παραγωγή 35.000 τυφεκίων MPT 76 των 7.62mm.
  • Για ακόμη μία φορά αναβλήθηκε η λήψης οριστικής απόφασης για το α/α σύστημα μεγάλης εμβέλειας. 
  • Παράλληλα, σημειώθηκε η παρθενική πτήση του MEA Anka-B και εκδόθηκε RfP για την απόκτηση stand-off παρεμβολέων.
  • Η γερμανική αποστολή αντιπυραυλικής προστασίας της ΝΑ Τουρκίας από συριακούς πυραύλους θα παραταθεί έως τον επόμενο Ιανουάριο. Δύο γερμανικά συστήματα Patriot βρίσκονται στην επαρχία Kahramanmaraş, επαρχία 100km βόρεια των συνόρων με τη Συρία. Για την ίδια αποστολή, τα ολλανδικά συστήματα αντικαθίστανται από ισπανικά στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
  • Η Τουρκία επιθυμεί να τροφοδοτήσει τα επόμενα δύο χρόνια το MEA ΑΝΚΑ με εγχώριο κινητήρα. 
  • Το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν συμπεριέλαβε  στα ναυτικά χωρών που θα μεταβιβάσει φρεγάτες τύπου O.H. Perry από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού το Τουρκικό Ναυτικό. Είχε προηγηθεί μη αποδέσμευση δύο πλοίων του τύπου στην Τουρκία το 2012. 
  • Σύμφωνα με πρόσφατη φωτογραφία τουρκικής ιστοσελίδας, στην φρεγάτα τύπου O.H. Perry "TCG Giresun" έχει τοποθετηθεί τρισδιάστατο ραντάρ SMART-S Mk.2 και VLS Mk.41 για χρήση πυραύλων επιφανείας - αέρος ESSM. Έτσι, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης τεσσάρων από οκτώ φρεγατών O.H. Perry που υπηρετούν στο Τουρκικό Ναυτικό.
Με την ένταξη σε υπηρεσία των A400M
η Τουρκία αποκτά ικανότητα "στρατηγικών" μεταφορών - (c) Airbus Defence & Space
  • Στις 22/12 παρελήφθη το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος A400M. Η Τουρκία θα παραλάβει συνολικά 10 αεροσκάφη. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι παραδόσεις να καθυστερήσουν λίγο, εφόσον τα δύο επόμενα προς παράδοση παραληφθούν από τη Βρετανική Αεροπορία μετά από διμερή συμφωνία. 
  • Δεν "προχωρά" το πρόγραμμα απόκτησης 15 επιπλέον εκπαιδευτικών αεροσκαφών ΚΤ-1Τ από την ΚΑΙ για την πλήρωση του εκπαιδευτικού έργου της Τουρκικής Αεροπορίας, σε μία προσπάθεια να στηριχθεί το εγχώριο πρόγραμμα Hurkus.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Κροατική κινητικότητα
  • Η Σερβία θα δαπανήσει για το 2015 55 δισεκατομμύρια Δηνάρια (ή 452 εκατ. Ευρώ) για την άμυνά της, ποσό μειωμένο κατά πέντε δις σε σχέση με το 2014. Χρηματικό ποσό τριών δις θα διατεθούν για προμήθειες όπλων, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει την αγορά ραντάρ, α/α συστημάτων ή μαχητικών αεροσκαφών. Διακόσια εκατ. Δηνάρια θα δαπανηθούν για την κατασκευή υποδομών στην ΑΒ Batajnica. 
  • Με παραπάνω 450 στρατιώτες αποφασίστηκε να συμμετέχει η Ρουμανία στην επιχείρηση "Resolute Support" στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση του Αφγανικού Στρατού. Η αρχική συνδρομή αφορούσε 200 στρατιώτες. Η Ρουμανία έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη φύλαξης του αεροδρομίου της Κανταχάρ και μίας βάσης στα νότια της χώρας. 
  • Η Ρουμανία εξήγαγε όπλα ύψους 180 εκατ. Ευρώ το 2013.
Δύο από τα επτά ρουμανικά C-27J. Διακρίνεται εξοπλισμός EW - (c) Ρουμανικό υπουργείο άμυνας

  • Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των επτά μεταφορικών αεροσκαφών C-27J για λογαριασμό της Ρουμανικής Αεροπορίας. Τα πρώτα δύο C-27J είχαν παραδοθεί στις 12 Απριλίου 2010.
  • Το Βουκουρέστι θέλει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του σε 2% του ΑΕΠ από το 2017.
  • Στα τέλη του 2015 πρόκειται να σταθμεύσουν περιοδικά σε χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης περί τα 150 άρματα μάχης και ΤΟΜΑ του Αμερικανικού Στρατού. Μία από αυτές τις χώρες θα μπορούσε να είναι η Ρουμανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αμερικανικές δυνάμεις θα περιλαμβάνουν 150 έως 160 M-1 και M-2 καθώς επίσης 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109.
Οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον περιορίζουν τη μάχη για το ΝΜΑ της Βουλγαρίας μεταξύ του F-16 και CF-18 - (c) Καναδική Αεροπορία

  • Μεταξύ των επιλογών για την κάλυψη του νέου βουλγαρικού μαχητικού συγκαταλέγονται μαχητικά αεροσκάφη CF-18 της Καναδικής Αεροπορίας.
  • Η Βουλγαρία, συνεχίζοντας την πολιτική παραχώρησης πλεονασματικών όπλων σοβιετικής προέλευσης, μεταβίβασε 18 ρυμουλκούμενα πυροβόλα D-20 στο Ιράκ. 
  • Καθ' όλη τη διάρκεια παρουσίας της στην ISAF, η Βουλγαρία απέστειλε συνολικά περισσότερους από 8.000 στρατιώτες, χωρίς κάποια ανθρώπινη απώλεια. Σήμερα στο Αφγανιστάν βρίσκονται 110 Βούλγαροι ως στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές.
  • Με την εξοικονόμηση χρημάτων που θα δαπανούνταν για την παρουσία της Κροατίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν κατά μέρος τα κύρια εξοπλιστικά προγράμματα. Η Κροατία θα μεριμνήσει για τη λειτουργία των ραντάρ ναυτικής επιτήρησης και την αγορά πυροσβεστικών  αεροσκαφών AT-802. Όσον αφορά τα εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58D, το Μάρτιο θα σταλεί επιτροπή στις ΗΠΑ για την επιλογή 16 μονάδων. Επειδή η Κροατία εκδήλωσε πρώτη ενδιαφέρον, θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τα ελικόπτερα που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Για τα μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τέλος, προβλέπεται η διάθεση 10 εκατ. $ για την αναβάθμιση του εξοπλισμού των ειδικών δυνάμεων. 
  • Εκτός των ΗΠΑ, η Κροατία έχει στραφεί επίσης στην απόκτηση γερμανικών όπλων. Μετά την υπογραφή αγοράς 12 μεταχειρισμένων πυροβόλων PzH-2000, αναμένεται η παραλαβή 370 οχημάτων διαφόρων τύπων από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, με τα πρώτα να έχουν ήδη παραληφθεί. Το Κροατικό Ναυτικό, τέλος, επιδιώκει την απόκτηση δύο ναρκοθηρευτικών έως το 2016.
  • Για να καλυφθεί τμήμα των δαπανών απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων, η Κροατία επιθυμεί να πωλήσει επτά επιθετικά ελικόπτερα Mi-24D, έξι εκπαιδευτικά αεροσκάφη PC-9 και δύο μεταφορικά αεροσκάφη AN-32.

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Εντυπωσιακές εξελίξεις για το Ισραήλ
  • Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel" ισχυρίζεται ό, τι η Συρία κατασκευάζει μυστικές υπόγειες εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Στον αντίποδα, άρχισε η καταστροφή υποδομών και εξοπλισμού παραγωγής χημικών όπλων. 
  • Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Μεταξύ των κύριων γεγονότων ξεχωρίζουν: (1) η εστίαση των αμερικανικών βομβαρδισμών στην κουρδική πόλη Κομπάνι, (2) η συντριβή ιορδανικού μαχητικού F-16 και η αιχμαλωσία του χειριστή από την ISIS, (3) η αδυναμία των αντίπαλων προς την ISIS χερσαίων δυνάμεων να ανακτήσουν εδάφη από την ισλαμιστική οργάνωση, (4) η επανεμφάνιση της Συριακής Αεροπορίας, (5) η εμφάνιση συριακών συστημάτων ΠΕΠ BM-30  και (6) η νέα ισραηλινή επιδρομή κατά μαχητών της Χεσμπολά, στην οποία σκοτώθηκε Ιρανός αξιωματικός. 
  • Η Συριακή Αεροπορία πρόκειται να ενισχυθεί με 10-12 μαχητικά MiG-29 το χρονικό διάστημα 2016-17, ισχυρίζεται η γαλλική έκδοση της "Φωνή της Ρωσίας". 
  • Η προμήθεια δύο φρεγατών FREMM και 23-26 μαχητικών Rafale από την Αίγυπτο μπορεί να οδηγηθεί σε ναυάγιο επειδή το γαλλικό οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται διστακτικό να εγγυηθεί / χορηγήσει οικονομική βοήθεια στην Αίγυπτο για την ολική χρηματοδότηση των δύο προγραμμάτων. Το ύψος της συνολικής δαπάνης, εφόσον τελεσφορήσει ολόκληρο το πακέτο, θα ανέλθει μεταξύ πέντε - έξι δις Ευρώ. 
  • Ανεξάρτητα από την κατάληξη του ζητήματος προμήθειας του Rafale, η Αιγυπτιακή Αεροπορία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση κατευθυνόμενων βομβών AASM. 
  • Ο Αιγυπτιακός Στρατός ολοκλήρωσε τις παραλαβές στρατιωτικών οχημάτων KrAZ. Από το 1961, το Κάιρο έχει παραλάβει περισσότερα από 4.000 οχήματα της εταιρίας ενώ εκκρεμεί νέος διαγωνισμός για αγορά άλλων 400. 
Με την παράδοση των τεσσάρων νέων πλοίων MEKO 80, το Ισραήλ θα έχει τουλάχιστον επτά πλοία με ικανότητα AAW περιοχής - (c) TKMS

  • Το Ισραηλινό Ναυτικό θα ναυπηγήσει τέσσερα πλοία MEKO 80 για να πλαισιώσει τις τρεις κορβέτες SAAR 5. Τα νέα πλοία θα κοστίσουν 2,3 δις Σεκέλ, κομμάτι των οποίων θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία. Το σύνολο των σκαφών θα κατασκευαστεί στη Γερμανία. Στον εξοπλισμό τους θα συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι επιφανείας - αέρος BARAK-8 και ραντάρ τύπου AESA MF-STAR. 
  • Ρεκόρ σημειώνει το εκπαιδευτικό κέντρο ΜΕΑ στην ΑΒ Palmahim της Ισραηλινής Αεροπορίας. Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 10 χρόνια. Η μεγέθυνση της δραστηριότητας οφείλεται στην αύξηση των μοιρών στο Ισραήλ που επιχειρούν με ΜΕΑ. Την ίδια στιγμή, υφίσταται εκπαίδευση σε αποστολές συνεργασίας ΜΕΑ και επανδρωμένων μαχητικών για συλλογή πληροφοριών.
Τα 30 ισραηλινά M-346 αντικαθιιστούν τα γηρασμένα A-4 Skyhawk - (c) Ισραηλινή Αεροπορία
  • Με εννέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346/Lavi από συνολικά 30 στο δυναμικό της, η Ισραηλινή Αεροπορία παρουσιάζεται έτοιμη να αρχίσει τη λειτουργία κέντρου κατάρτισης νέων χειριστών στην ΑΒ Hazerim, στα νότια της χώρας.
  • Το 2017 θα φθάσουν στο Ισραήλ τα πρώτα μαχητικά F-35I της Ισραηλινής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του στο Ισραήλ θα λάβει το προσωνύμιο "Ha-Adir" (που σημαίνει "ο Μέγιστος"). 
  • Η Ισραηλινή Αεροπορία θα αναβαθμίσει το στόλο μαχητικών F-15I με ραντάρ τύπου AESA, πιθανώς APG-82(V)1. Η αναβάθμιση θα γίνει λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των μαχητικών F-35I αλλά και την ενίσχυση των αεροπορικών στόλων άλλων χωρών στη Μέση Ανατολή.
  • Να διατηρήσουν το καθεστώς έκπτωσης για την απόκτηση έξι μεταφορικών αεροσκαφών V-22 καλεί το Ισραήλ τις ΗΠΑ. Η αμερικανική προσφορά είχε λήξει στις 10 Δεκεμβρίου.
  • Το Ισραήλ πρόκειται να θέσει σε λειτουργία νέο δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας βασισμένο στην τεχνολογία RoIP. Το νέο σύστημα θα επισκευάζεται ταχύτερα σε περίπτωση προβλημάτων εντός ευρύτερης περιοχής.
Τα F-15I θα λάβουν νέο ραντάρ, τύπου AESA - (c) Ισραηλινή Αεροπορία

  • Το ισραηλινό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την ένταξη σε υπηρεσία του πυρομαχικού ακριβείας SPICE-250. Κάθε μαχητικό F-16 μπορεί να φέρει 16 κομμάτια του τύπου, ενώ κάθε F-15 έως 28!
  • Από το συνολικής αξίας τριών δις $ εξοπλιστικό πακέτο για το Λίβανο, 2,1 δις θα διατεθεί για αγορά υλικού και 900 εκατομμύρια για την εκπαίδευση προσωπικού. Η διάρκεια του πακέτου είναι 10 έτη. Στο γαλλικό πακέτο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επτά εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και ισάριθμα μεταφορικά ελικόπτερα Puma.
  • Ο Λιβανικός Στρατός θα αποκτήσει 80 οχήματα από την ιταλική εταιρία IVECO, στα οποία περιλαμβάνονται 25 Lince όπως και αριθμός οχημάτων για την κάλυψη αναγκών της αστυνομίας. Επιπλέον, ο Λίβανος θα προμηθευτεί 10 τροχοφόρα VBTP από τη Βραζιλία.
  • Ο στόλος ΜΕΑ του Λιβάνου θα εμπλουτιστεί με επτά συστήματα DVF 2000.

Σχόλια