ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ | 1 - 2014/15 (ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ)

 
Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο εξάμηνο, από τις 21 Ιουλίου 2014 έως τις 21 Ιανουαρίου 2015:

1. ΕΛΛΑΔΑ

Προϋπολογισμός
Σε 3,25 δις Ευρώ θα ανέλθει ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2015. Από αυτά 700 εκατ. θα διατεθούν για πιστώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ειδικές Δυνάμεις
Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) αναπτύσσει τους τελευταίους μήνες ταχύπλοο σκάφος που προορίζεται για την κάλυψη αναγκών της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών. Το πρόγραμμα φέρει το όνομα «Ωκύαλος». Το σκάφος αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του τρέχοντος έτους. Εν τω μεταξύ, με μη υλοποίηση κινδυνεύει η παράδοση τεσσάρων ΣΑΠ τύπου Mk. V, αφού θεωρείται πιθανή η αποδέσμευση όλων των σκαφών σε άλλη χώρα.Στρατός Ξηράς
Το κόστος είναι ο παράγοντας που έχει αποτρέψει την εισαγωγή του άρματος μάχης M-1A1 στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) αναφέρει ο Α/ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή». Κατά αυτό, «η προμήθεια δεν είναι δωρεάν. Θα μας στοιχίσει 1,9 δις Ευρώ και γι' αυτό από την πλευρά μας έχει απορριφθεί». Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2014 αμερικανική απάντηση στην ελληνική αίτηση σχετικά με τη δυνητική πώληση 90 αρμάτων μάχης M-1A1. Το συνολικό κόστος εκτιμήθηκε σε 560 εκατομμύρια $ ή περίπου 417 εκατ. Ευρώ. Στο κόστος περιλαμβανόταν  συναφής εξοπλισμός και ποσότητα πυρομαχικών. Πέρα από τα Abrams, το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει γερμανική προσφορά παραχώρησης 100 αρμάτων μάχης Leopard-1A5 που έγινε γνωστή στις αρχές Δεκεμβρίου. Πρόοδος, τέλος, σημειώθηκε στο πολύπαθο πρόγραμμα απόκτησης πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard-2A4/A6Hel. Με ανακοίνωσή της η εταιρία Rheinmetall γνωστοποίησε τον περασμένο Αύγουστο την έναρξη της υλοποίησης της σύμβασης για 12.000 σύγχρονα πυρομαχικά μέσα στο 2014. Στις προτεραιότητες του ΓΕΣ επίσης παραμένει η προμήθεια επιπλέον 30.360 βλημάτων για την κάλυψη των αναγκών στα άρματα μάχης με κάνη 120mm. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 148 εκατ. Ευρώ.

Στις 10 Νοεμβρίου έφθασαν τα 460 τεθωρακισμένα οχήματα της οικογένειας M-113 που παραχώρησαν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Τα οχήματα ξεφορτώθηκαν στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σε μία άλλη εξέλιξη, στις 3 Δεκεμβρίου έγιναν δοκιμές από την 96 ΑΔΤΕ του πιλοτικού προγράμματος BMP-1/ZU-23. Οι δοκιμές χαρακτηρίστηκαν επιτυχείς. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΕΣ θέλει 50 BMP-1/ZU-23 και 50 M-113/M-61.

Μετά την επιτυχημένη ένταξη σε υπηρεσία των 232  M-109A3GE2, η προσοχή του Πυροβολικού Μάχης μεταφέρεται στην αναβάθμιση και ενίσχυση των συστημάτων MLRS, για τα οποία σχεδιάζεται εκσυγχρονισμός των οχημάτων-εκτοξευτών στην έκδοση M270A1 και η αγορά νέων ρουκετών και πυραύλων εδάφους-εδάφους. Ο προϋπολογισμός για τα δύο προγράμματα εκτιμάται σε 365,5 εκατ. και 157 εκατ. Ευρώ αντίστοιχα. Μαζί με την αναβάθμιση των διαθέσιμων MLRS, ο ΕΣ αναμένεται να ενισχυθεί με 40 μεταχειρισμένα βελτιωμένα συστήματα του τύπου από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Σαν αποτέλεσμα θα υπάρξει διπλασιασμός του αριθμού συστημάτων MLRS σε υπηρεσία, που σε συνδυασμό με τα νέα όπλα θα απογειώσει τις ικανότητες αποτροπής του ΕΣ. Το κόστος της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται σε 5,2 εκατ. Ευρώ. Για την προμήθεια βλημάτων πυροβόλων με κάνη 155mm έχει ακόμη προϋπολογιστεί κονδύλι 37,5 εκατ. Ευρώ. Όσον αφορά το Α/Α Πυροβολικό, υπογράφτηκε το Δεκέμβριο η συμφωνία υποστήριξης των α/α συστημάτων TOR-M1 και OSA-AKM.

Η Αεροπορία Στρατού επιθυμεί την ενίσχυση των επιθετικών και μεταφορικών της ικανοτήτων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ΓΕΣ έχει ξεκινήσει διαδικασία αιτήματος για έως 60 εξοπλισμένα ελικόπτερα τύπου OH-58D από τις ΗΠΑ. Τα ελικόπτερα αποσύρονται στο πλαίσιο περικοπών από τις τάξεις του Αμερικανικού Στρατού. Επιπλέον, όλα δείχνουν ό, τι θα γίνει σύντομα απόκτηση πυρομαχικών για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/D, αν και η επιτακτική αναβάθμιση των AH-64A σε -D όμως εξακολουθεί να παραμένει μετέωρη. Στο χώρο των μεταφορικών ελικοπτέρων, σε 11 έχουν φθάσει τα παραδοθέντα μεταφορικά ελικόπτερα NH-90TGRA. Τα τρία τελευταία έφθασαν στην Ελλάδα στις 30 Ιουλίου, 18 Νοεμβρίου και τις 18 Δεκεμβρίου. Στο έτερο μέτωπο των αερομεταφορών, πράσινο φως υπήρξε για την απόκτηση 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Τα 10 Chinook, πριν παραδοθούν στην ΑΣ, θα υποστούν πρόγραμμα ανακαίνισης. Το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 150 εκατ. $.

Πολεμικό Ναυτικό
Στις 6 και 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες τελετές καθέλκυσης των υποβρυχίων «Πιπίνος» και «Ωκεανός», κλάσης Type 214 και Type 209/1200 AIP αντίστοιχα. Οι δοκιμές των σκαφών χαρακτηρίζονται επιτυχείς. Το Φεβρουάριο αναμένεται η καθέλκυση του υποβρυχίου «Ματρώζος», τρίτου από τα έξι Type 214 που έχει παραγγείλει το ΠΝ.

Το πρόγραμμα ΕΜΖ των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200HN θα περιοριστεί επί τω πλείστω στην αντικατάσταση των κύριων αισθητήρων, ενώ οι εργασίες με τα σημερινά δεδομένα θα γίνουν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τονίζει δημοσίευμα του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία». Προωθείται επίσης η βελτίωση της υποστήριξης των πλοίων τύπου S σε συνεργασία με τα ΗΑΕ.

Σημαντική τροπολογία πέρασε από το Κοινοβούλιο για το ναυπηγικό πρόγραμμα των τριών ΤΠΚ Super Vita. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η επισκευή της ΤΠΚ «Μυκονιός». Με την επιτυχή παράδοση των σκαφών, η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών θα αποτελείται επί τω πλείστω από νέες ή αναβαθμισμένες πυραυλακάτους. Επιπλέον, το ΠΝ προωθεί τον επανεξοπλισμό των ΤΠΚ Combattante IIIB με πυραύλους επιφανείας-επιφανείας Harpoon.

Η κάλυψη των απαιτήσεων για Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) φαίνεται ό, τι θα υλοποιηθεί μέσω εκσυγχρονισμού τεσσάρων, με επιλογή επέκτασης σε ακόμη ένα, P-3B αντί δυνητικού κόστους 394 εκατ. Ευρώ. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», υπογραμμίζει ό, τι η επαναφορά των τεσσάρων ΑΦΝΣ P-3 θα γίνει σε δύο φάσεις, για να ακολουθήσει η αναβάθμισή τους. Τα «αναγεννημένα» P-3 θα υπηρετούν με το έμβλημα του Πολεμικού Ναυτικού και θα εξοπλίσουν τη Μοίρα Αεροπορίας Ναυτικού (ΜΑΝ). Τα αεροσκάφη πρόκειται να παραδοθούν έως επτά έτη από την υπογραφή της σύμβασης - κάτι που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη κριτική. Η εναλλακτική πρόταση αναφερόταν στην αγορά πέντε μεταχειρισμένων AP-3C της πολεμικής αεροπορίας της Αυστραλίας, ο χρόνος παράδοσης των οποίων θα μπορούσε να αρχίσει το 2015 με κόστος έως 140 εκατ. Ευρώ. Όσον αφορά τη δύναμη ελικοπτέρων, συνεχίζεται αθόρυβα το πρόγραμμα υποστήριξης των ελικοπτέρων Seahawk από τις φρεγάτες S.

Πολεμική Αεροπορία
Ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Α/ΓΕΑ φιλοξενεί δημοσίευμα του στρατιωτικού συντάκτη Λεωνίδα Μπλαβέρη για την εφημερίδα «Παραπολιτικά». Σύμφωνα με αυτές, «η Ελλάδα έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τον φρενήρη ρυθμό της Τουρκίας στις εξαγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό που έχει θέλουμε και προς τα εκεί στρέφουμε την προσπάθεια μας είναι να έχουμε αυτά τα οπλικά συστήματα, ώστε να σκεφτεί να επιχειρήσει κάτι σε βάρος μας, να γνωρίζει ότι θα υποστεί τέτοια ζημία ώστε να υποχρεωθεί να σταματήσει. Αυτό λέγεται ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Σήμερα έχουμε ικανοποιητικό αριθμό σύγχρονων Mirage 2000-5, F-16C/D Block 52+, καθώς και F-16C/D Block 52+ADV. Αυτά μαζί με τις εξαιρετικές δυνατότητες μας σε στρατηγικά όπλα μακρού πλήγματος (stand off weapons) διατηρούν την ισορροπία για τα επόμενα χρόνια. Για μετά το 2020, κάτι που πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα, πιστεύω ότι το F-35 δεν το αντιμετωπίζεις με ένα άλλο F-35, γιατί τότε πας σε απλή αριθμητική αντιπαράθεση. Ένα τέτοιο αεροσκάφος το αντιμετωπίζεις με αναβάθμιση του συστήματος επιτήρησης και αεροπορικής υπέροχης σου. Δηλαδή, αναβάθμιση των F-16 με νέο, ικανότερο ραντάρ AESA, που να μπορεί να εντοπίσει στόχους μακρύτερα και χαμηλότερα, και δυνατότητες διασύνδεσης Link-16 για την μεταφορά πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που τώρα το έχουν μόνο τα F-16 ADV και τα ιπτάμενα ραντάρ. Αλλά για να τα κάνουμε όλα αυτά χωρίς κενά, πρέπει να τα αποφασίσουμε σε εύλογο χρόνο και πριν να είναι αργά».

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) σκέφτεται την προσθήκη ραντάρ τύπου AESA σε τμήμα του συνόλου αυτών. Ο προς αναβάθμιση αριθμός F-16 που θα εξοπλιστούν με το νέας τεχνολογίας ραντάρ διαφέρει ανάλογα με τα δημοσιεύματα. Φαίνεται όμως δεδομένο ό, τι αυτές οι προτάσεις θα είναι αρκετά ακριβότερες από τις έως πριν λίγα έτη προτεινόμενες επιλογές εκσυγχρονισμού. Στις 22 Δεκεμβρίου έγινε παρουσίαση της Lockheed Martin για τα προγράμματα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και την προοπτική αγοράς του μαχητικού F-35, τονίζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο εκδότης και δημοσιογράφος Σάββας Βλάσσης. Η αμερικανική εταιρία προτείνει πλήρη αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών των προγραμμάτων PX II, III και ΙV, με τοποθέτηση ραντάρ τύπου AESA SABR, και αναβάθμιση των αεροσκαφών του προγράμματος PX I με χρήση πλεοναζόντων υποσυστημάτων που θα προκύψουν από τα αεροσκάφη της πρώτης περίπτωσης. Στην έκθεσή της προβλέπει τιμή αγοράς του F-35 85 εκατ. $ το 2018. Παράλληλα, υπάρχει μελέτη για την αντικατάσταση υποσυστημάτων των υφιστάμενων μαχητικών Mirage 2000 με ραντάρ RDM. Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απέκλεισε κατηγορηματικά την πώληση μαχητικών F-16 σε άλλη χώρα. Είχε προηγηθεί κείμενο της εφημερίδας «Η Καθημερινή» το οποίο έκανε λόγο για συζητήσεις πώλησης μονοψήφιου αριθμού F-16 στη Βουλγαρία και αναπλήρωσής τους με μισθωμένα αναβαθμισμένα ιδίου τύπου της Αμερικανικής Αεροπορίας. Στο μεταξύ, εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ πρόγραμμα υποστήριξης του στόλου μαχητικών F-16C/D της Πολεμικής Αεροπορίας. Το δυνητικό κόστος ανέρχεται σε 188 εκατ. $.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΠΑ, «την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 13:42, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής τριάδας αεροσκαφών F-16 της 115ΠΜ/343Μ και ενώ βρισκόταν 14 ναυτικά μίλια Βόρεια της νήσου Γαύδου, εκτελέσθηκε επιτυχής εγκατάλειψη από τους δύο Ιπτάμενους του Νο 2, διθέσιου, αεροσκάφους του σχηματισμού, λόγω μηχανικής βλάβης. Στις 14:34, ολοκληρώθηκε η περισυλλογή των δύο Ιπταμένων, σώων, από ελικόπτερο AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο τους μετέφερε με ασφάλεια στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ)». Την Τρίτη 26 Αυγούστου συνετρίβη βόρεια της Κομοτηνής ελαφρύ βομβαρδιστικό A-7E. Ο χειριστής εγκατέλειψε το αεροσκάφος επιτυχώς.

Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 116ΠΜ η τελετή απόσυρσης του ελαφρού βομβαρδιστικού A-7 Corsair II, μετά από 39 χρόνια παρουσίας στο οπλοστάσιο της ΠΑ. Με την απόσυρση του τύπου η 336Μ θα επιχειρεί με μαχητικά F-16C/D Block 52M.

Παράρτημα Ι: Κοινοβουλευτική Ενημέρωση 30ης Ιουλίου 2014
Στις 30 Ιουλίου ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας η Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων του Κοινοβουλίου σχετικά με την απόφαση υλοποίησης 42 προγραμμάτων. Αυτά αφορούν προγράμματα συντήρησης και αναβάθμισης υφιστάμενων οπλικών συστημάτων / υποδομών και απόκτηση πυρομαχικών με ορίζοντα εκτέλεσης την περίοδο 2014-2020. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται η απόκτηση οπλικών συστημάτων που εγκρίθηκε σε προηγούμενο χρόνο ή βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης.Τα κυριότερα από τα 42 προγράμματα είναι:
-Αναβάθμιση φρεγατών MEKO 200HN Mod.3 (400 εκατ. Ευρώ)
-Αναβάθμιση ΑΦΝΣ P-3B (350 εκατ. Ευρώ)
-Προμήθεια πυρομαχικών συστημάτων ΠΕΠ MLRS (365,5 εκατ. Ευρώ)
-Εκσυγχρονισμός συστημάτων ΠΕΠ MLRS (157 εκατ. Ευρώ)
-Προμήθεια 30.360 βλημάτων για άρματα μάχης με κάνη 120mm (148 εκατ. Ευρώ)
-Προμήθεια βλημάτων πυροβόλων με κάνη 155mm (37,5 εκατ. Ευρώ)
-Προμήθεια Α/Τ πυραύλων (18 εκατ. Ευρώ)

Παράρτημα ΙΙ: Πολυεθνικά Προγράμματα
Στις 27 Νοεμβρίου οι Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν τη χρηματοδότηση του τρίτου δορυφόρου παρατήρησης του προγράμματος CSO. Στο CSO, γνωστότερο ως MUSIS, συμμετέχει και η Ελλάδα.

Υπό την αιγίδα της EDA έγινε συνάντηση αντιπροσώπων των πέντε κρατών-μελών χρηστών του C-27J (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Λιθουανία). Σκοπός της η παροχή κοινών λύσεων σε ζητήματα κατάρτισης και υποστήριξης. Οι πέντε χώρες ανήκουν στο European Air Transport Fleet, μαζί με άλλες 15. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται όλες οι χώρες-μέλη του European Air Transport Command.

Στις 19 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η πρόθεση των Ολλανδίας, Πολωνίας και Νορβηγίας για έναρξη διαπραγμάτευσης με την Airbus για την απόκτηση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και μεταφορών A330 MRTT και την κοινή τους χρήση. Η Ολλανδία ευελπιστεί η συμφωνία να έχει υπογραφθεί μέχρι το 2016 ώστε τα A330 να είναι επιχειρησιακά το 2020. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τέσσερα αεροσκάφη. Το Άμστερνταμ φιλοδοξεί τα A330 να έχουν βάση το Άιτχοφεν.Την κίνηση χαιρετίζει η EDA. Τα τρία κράτη, που αποτελούν μέρος των δέκα (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), καλούν κι άλλα να συνδράμουν στο εγχείρημα.

Η ThalesRaytheonSystems ανακοίνωσε στις 13 Νοεμβρίου τη διενέργεια επιτυχούς δοκιμής του νατοϊκού συστήματος ACCS. Το πρόγραμμα, που συμμετέχουν όλα τα κράτη - μέλη του NATO, υπόσχεται κοινή υποδομή κατάρτισης, σημαντικό μειωμένο κόστος υποστήριξης και αυξημένη ευελιξία επάνδρωσης.

Έπειτα από οκτώ έτη προσπαθειών το ευρωπαϊκό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης MANSUR, στο οποίο μετέχει η Ελλάδα, κατέστη επιχειρησιακό. Κύριο χαρακτηριστικό του MANSUR είναι ό, τι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να συλλέξει ξεχωριστά τα δικά του δεδομένα και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών.
- - - - - - - - - - - -

2. ΚΥΠΡΟΣ

Προϋπολογισμός
Μειωμένος κατά 1,5 εκατ. Ευρώ θα είναι ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνολικά ανέρχεται σε 319 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων 70 αφορούν την αγορά πολεμικού υλικού.

Eθνική Φρουρά
Την απόκτηση θερμικών αισθητήρων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής αλλά και πλοίων επιτήρησης της ΑΟΖ θέλει προχωρήσει η Κύπρος. Επίσης, τη σύσταση συντονιστικής μονάδας για τις επιχειρήσεις διάσωσης αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη νέα μονάδα θα υπαχθούν όλα τα υφιστάμενα μέσα που υπάγονται σε διάσπαρτες υπηρεσίες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα υπάρξει προκήρυξη απόκτησης τεσσάρων σκαφών μήκους 15-16m για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης με χρήση κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον, όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Πολίτης" και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση", υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ενός σμήνους ΜΕΑ. Η Εθνική Φρουρά ενέταξε στις 6/12  στο οπλοστάσιό της το παράκτιο περιπολικό "Αμμόχωστος".

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη UNFICYP πέρασε σε γυναικεία χέρια μετά την ανάληψη της διοίκησής της από την Νορβηγίδα υποστράτηγο Kristin Lund. Παράλληλα, η UNFICYP κατέχει την ιστορική πρωτιά δύναμης του ΟΗΕ που διοικείται από διπλή γυναικεία ηγεσία αφού ήδη το πολιτικό σκέλος διαθέτει γυναίκα επικεφαλής.

Παράρτημα Ι: Πολυεθνικά Προγράμματα 

Έπειτα από οκτώ έτη προσπαθειών το ευρωπαϊκό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης MANSUR, στο οποίο μετέχει η Κύπρος, κατέστη επιχειρησιακό. Κύριο χαρακτηριστικό του MANSUR είναι ό, τι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να συλλέξει ξεχωριστά τα δικά του δεδομένα και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών.

Παράρτημα ΙΙ: Κατοχικές Δυνάμεις

Στη στρατιωτική παρέλαση των Κατοχικών Στρατευμάτων για την επέτειο ανακήρυξης της παράνομης ανεξαρτησίας του "Ψευδοκράτους" παρήλασαν μεταξύ άλλων άρματα μάχης M-48A5T2, τεθωρακισμένα οχήματα AIFV και M-113 (ως φορέας πυραύλων TOW), οχήματα Land Rover (ως φορέας πυραύλων Konkurs), συστήματα ΠΕΠ T-122, α/κ πυροβόλα M-52T και ρ/κ πυροβόλα M-115.

Παράρτημα ΙΙΙ: Βρετανική Δραστηριότητα

Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιχειρήσεις βομβαρδιστικών Tornado GR4 ("Operation Shader") της Μεγάλης Βρετανίας κατά της ISIS στο Ιράκ. Σε αυτές παίρνουν μέρος οκτώ αεροσκάφη του τύπου από την ΑΒ Ακρωτηρίου. Στην ίδια βάση βρίσκονται τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47. Η διεύθυνση των επιχειρήσεων ωστόσο δεν βρίσκεται στη συγκεκριμένη βάση αλλά σε άλλη στο Κατάρ. Πάντως, άσχημη περιγράφει δημοσίευμα του "BBC" την κατάσταση στη βρετανική βάση. Το ηθικό των στρατιωτών χαρακτηρίζεται χαμηλό και οι ίδιοι περιγράφονται ως εξαντλημένοι.  
- - - - - - - - - - - - 

3. ΤΟΥΡΚΙΑ


Προϋπολογισμός
Σύμφωνα με στοιχεία του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2015, περιλαμβάνεται δαπάνη 4 δις $ για εξοπλιστικά προγράμματα και χρηματοδότηση από 5 ως 10% του συνολικού προϋπολισμού σε εγχώρια ιδρύματα / προγράμματα. Ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός για το 2015 θα ανέλθει σε 13,5 δις $. Παράλληλα, θα τρέξει σχέδιο εκταμίευσης 8 δις $ από πρόγραμμα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας. Ο αντίστοιχος αμυντικός προϋπολογισμός του 2014 άγγιξε τα 13,2 δις $.  Η Τουρκία προγραμματίζει να αφιερώσει 70 δις $ σε απόκτηση πολεμικού υλικού ως το 2023. Παρά τη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ όμως την τελευταία δεκαετία, η αδυναμία απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων για την αντικατάσταση των παλιών στην απαιτούμενη κλίμακα, σε συνδυασμό κακών προγραμματισμένων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού, δημιουργούν ερωτήματα για τις δομές οροφών των ΕΔ της Τουρκίας.


Στρατός Ξηράς
Επτά στρατιώτες τραυματίστηκαν στις 22/12 στην ΝΑ Τουρκία όταν στρατιωτικό όχημα επλήγη από έκρηξη νάρκης τοποθετημένης σε δρόμο. Σε μια άλλη περίπτωση, ένας στρατιώτης - επίσης στα ΝΑ - τραυματίστηκε κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών.
 
Οι τουρκικές δυνάμεις ανέλαβαν τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ στις 31 Δεκεμβρίου στα πλαίσια της νέας επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. 
Σε δοκιμασία πρόκειται να μπει η Otokar το προσεχές διάστημα σχετικά με το αν θα είναι αυτή που θα παραγάγει το εγχώριο άρμα μάχης Altay ή αν είναι μία εκ των BMC ή FNSS. Μολονότι φαβορί για την ανάθεση έργου, γιατί η Otokar έχει δημιουργήσει τα πρωτότυπα του προγράμματος, ο ιδιοκτήτης της δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, μετά την αποτυχία εγκατάστασης γερμανικού ή ιαπωνικού κινητήρα στο Altay, ανατέθηκε στην τουρκική εταιρία Tumosan η ανάπτυξη ενός εγχώριου.
 
Ο Τουρκικός Στρατός (ΤΣ) παρέλαβε τα εννέα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα T-129. Η αρχή έγινε στις 17 Οκτωβρίου οπότε εντάχθηκαν σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό τα πρώτα πέντε από συνολικά εννέα επιθετικά ελικόπτερα T-129A. Η Τουρκία αναμένει επιπλέον την παράδοση 51 T-129B, προϊόντα εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής.
Η TAI προχώρησε στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του εγχώριου ελαφρού ελικοπτέρου Ozgun. Το Ozgun φέρεται ό, τι σχεδιαστικά "κατάγεται" από το AW-139.
Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έγκριση απόκτησης πέντε επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47F. Ένα από τα ελικόπτερα θα διατεθεί για τις μετακινήσεις του Τούρκου Προέδρου. Παράλληλα, δόθηκε "πράσινο φως" για την παραγωγή 35.000 τυφεκίων MPT 76 των 7.62mm.
 
Στις 23 Ιουλίου διεξήχθη η πρώτη δοκιμαστική βολή του εγχώριου αντιαεροπορικού πυραύλου "Hisar-O". Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 17km.

Το πρώτο ΜΕΑ Bayraktar στον Τουρκικό Στρατό θα μπορούσε να παραδοθεί πριν την εκπνοή του 2014 και τα έξι συστήματα της αρχικής παραγγελίας το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το Bayraktar δύναται να πετά σε 27.000 πόδια για 6,5 ώρες.

Πολεμικό Ναυτικό
Σε συνέντευξή του ο διοικήτης του Τουρκικού Ναυτικού (ΤΝ), αφού πρώτα επεσήμανε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο και την Κύπρο, επεσήμανε την πορεία μετατροπής του ΤΝ σε δύναμη σύγχρονη, πολλαπλών ρόλων, ικανή να αντιδρά γρήγορα στις συνθήκες. Σήμερα η Τουρκία διατηρεί 158 σκάφη, 50 εναέρια συστήματα ενώ φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις ναυτικές της δυνάμεις. Μεταξύ των επιθυμιών αναφέρονται ΜΕΑ, συνέχιση του εγχώριου προγράμματος κορβετών, εκσυγχρονισμού σκαφών και η δρομολόγηση των TF-2000, LPD και Type 214TN. 

Σύμφωνα με αναφορές στο Διαδίκτυο, το μελλοντικό LPD πιθανώς να εξοπλιστεί με ski jump. Μία τέτοια εξέλιξη, που έγινε για κυρίως για οικονομικούς λόγους, θα επανέφερε ίσως στο προσκήνιο το σενάριο προμήθειας αριθμού μαχητικών F-35B. Το πλοίο πρόκειται να παραδοθεί το 2019.

Επηρεασμένη κυρίως από τη ψύχρανση των σχέσεων με τη Γερμανία λόγω του σκανδάλου παρακολουθήσεων Τούρκων αξιωματούχων εμφανίζεται η ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Type 214. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί την ακριβότερη ναυτική επένδυση της χώρας ως σήμερα, βαρύνεται επιπλέον από το αμφιλεγόμενο εγχείρημα "τουρκοποίησης" με πληθώρα εγχώριων υποσυστημάτων. Ο αρχικός προγραμματισμός ανέφερε παράδοση του πρώτου υποβρυχίου το 2015, κάτι υπό τις παρούσες συνθήκες εξωπραγματικό. Μια επίσης σημαντική εξέλιξη έγινε στις 14 Νοεμβρίου, όταν παροπλίστηκε το υποβρύχιο TCG "Saliday". Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο από συνολικά έξι υποβρύχια Type 209/1200 που αποκτήθηκαν από το ΤΝ. Έτσι, ο αριθμός των ενεργών τουρκικών υποβρυχίων ανέρχεται πλέον σε 13. 
Το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν συμπεριέλαβε  στα ναυτικά χωρών που θα μεταβιβάσει φρεγάτες τύπου O.H. Perry από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού το Τουρκικό Ναυτικό. Είχε προηγηθεί μη αποδέσμευση δύο πλοίων του τύπου στην Τουρκία το 2012.
Σύμφωνα με πρόσφατη φωτογραφία τουρκικής ιστοσελίδας, στην φρεγάτα τύπου O.H. Perry "TCG Giresun" έχει τοποθετηθεί τρισδιάστατο ραντάρ SMART-S Mk.2 και VLS Mk.41 για χρήση πυραύλων επιφανείας - αέρος ESSM. Έτσι, ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα αναβάθμισης τεσσάρων από οκτώ φρεγατών O.H. Perry που υπηρετούν στο Τουρκικό Ναυτικό. 

Το Τουρκικό Ναυτικό επιδιώκει την εγχώρια ναυπήγηση έως και 10 ΤΠΚ με την αίτηση για προσφορές να είναι έτοιμη μέχρι την εκπνοή του 2014. Τα νέα σκάφη πρέπει να φέρουν εξοπλισμό συγκρίσιμο με τις επτά υπό παράδοση ελληνικές Super Vita.


Δοκιμές πυραύλων σε πεδίο βολής στον Εύξεινο Πόντο πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου. Πιθανολογείται η δοκιμή του εγχώριου πύραυλου κατά πλοίων ATMACA. Στις 12 Οκτωβρίου συνετρίβη ελικόπτερο S-70B του ΤΝ. Νεκρά ανασύρθηκαν τα πέντε μέλη του πληρώματος. 

Το ΤΝ θα προνηθευτεί δύο πλοία γενικής υποστήριξης. Τα πλοία θα έχουν εκτόπισμα 12.000 τόνων και θα διαθέτουν ελικοδρόμιο.  

Πολεμική Αεροπορία 
Στις 14 Οκτωβρίου μαχητικά F-4 και F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΑ) πραγματοποίησαν βομβαρδισμό κατά ανταρτών του PKK. 

Ο Demir ωστόσο γίνεται ο πρώτος επιφανής αξιωματούχος που θεωρεί αμφίβολη την ικανότητα εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους, γνωστότερου ως πρόγραμμα TF-X. Η αδυναμία ανεξάρτητης ανάπτυξης και παραγωγής όλων των υποσυστημάτων του φιλόδοξου προγράμματος TF-X έχει οδηγήσει Τούρκους αξιωματούχους στη γνώμη επανένταξης σε αυτό ξένων εταιριών.
Στις 7 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η έγκριση απόκτησης τεσσάρων μαχητικών F-35A. Τα τέσσερα μαχητικά προστίθενται σε άλλα δύο, ανεβάζοντας τα έως τώρα τουρκικά F-35 σε έξι. Στόχος παραμένει η αγορά 100 F-35. Παράλληλα, εγκρίθηκε η συνέχιση σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής ενός δικινητήριου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους. 
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επέλεξε η τοποθεσία των δύο πρώτων κέντρων συντήρησης του μαχητικού F-35 για την Ευρώπη να βρίσκεται στην Ιταλία και την Τουρκία.  

Στις 2 Σεπτεμβρίου κατέπεσε μαχητικό F-16 στην επαρχία Diyarbakir. Αιτία του ατυχήματος υπήρξε εκδήλωση φωτιάς στον κινητήρα. Δεύτερο τουρκικό μαχητικό F-16C καπέπεσε στην κεντρική Τουρκία την 1η Δεκεμβρίου. Ο πιλότος διασώθηκε. Πρόκειται για το 34ο αεροσκάφος του τύπου που απωλέσθη από συνολικά 270.

Δημοσίευμα της εφημερίδας "Milliyet" κάνει λόγο για καθήλωση οκτώ μαχητικών F-16D, από τα συνολικά 44 που διατηρεί σε υπηρεσία η Τουρκική Αεροπορία, λόγω εμφάνισης ρωγμών στην άτρακτο. Η εξέταση των αεροσκαφών διενεργήθηκε μετά την ανίχνευση παρόμοιων περιστατικών σε F-16D της Αμερικανικής Αεροπορίας.
Τα τουρκικά F-16 θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με εγχώριο ατρακτίδιο ΗΠ μετά από πέντε χρόνια εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία εγχώριο πρόγραμμα του TUBITAK. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009. Σύμφωνα με ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική άφεση πυραύλου αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας AIM-120C-7 από μαχητικό F-16 σε σουηδικό πεδίο βολής το διάστημα 22 ως 29 Σεπτεμβρίου.  

Η Τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει 145 νέους πυραύλους αέρος - αέρος μέσης εμβέλειας AIM-120C-7. Είχε υπάρξει προγενέστερη παραγγελία 107 της ίδιας έκδοσης. Στο τουρκικό οπλοστάσιο βρίσκονται ακόμη 350 ΑΙΜ-120Α/Β.
Ακόμη μία φορά δόθηκε αναβολή στην τελική επιλογή του νέου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας της Τουρκικής Αεροπορίας, στο οποίο είχε αρχικά επιλεγεί το κινεζικό HQ-9. Η αντίδραση των ΗΠΑ για το HQ-9 και ζητήματα μεταφοράς τεχνολογίας - δεν αποκλείεται τα τελευταία να αποτελούν πρόφαση - φαίνεται να δίνουν προβάδισμα στα SAMP/T και Patriot. Παράλληλα, φέρεται να έχει παρουσιαστεί πρόταση εγχώριας ανάπτυξης συστήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας με ορίζοντα παραγωγής την επόμενη δεκαετία. Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία απομάκρυνε τα συστήματα Patriot τον Ιανουάριο. Τα συστήματα βρίσκονταν ανεπτυγμένα στην ΝΑ Τουρκία για την προστασία από ενδεχόμενη συριακή πυραυλική επίθεση, μαζί με αμερικανικά και γερμανικά. Τα ολλανδικά Patriot αντικατέστησαν παρόμοια ισπανικά.
 
Στις 4 Σεπτεμβρίου έγινε η παραλαβή του τρίτου από τα συνολικά τέσσερα ΑΣΕΠΕ Boeing 737 MESA (Ε-7Α).
Στις 22/12 παρελήφθη το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος A400M. Η Τουρκία θα παραλάβει συνολικά 10 αεροσκάφη. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι παραδόσεις να καθυστερήσουν λίγο, εφόσον τα δύο επόμενα προς παράδοση παραληφθούν από τη Βρετανική Αεροπορία μετά από διμερή συμφωνία. 
 
Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου C-130B/Ε "Erciyes" της ΤΑ περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης των κινητήρων T56.  

Η ΤΑ θα προμηθευόταν 15 επιπλέον αεροσκάφη KT-1T από την ΚΑΙ για την κάλυψη του εκπαιδευτικού έργο των μελλοντικών χειριστών της, αλλά τελικά η προμήθεια αναβλήθηκε προς όφελος του εγχώριου Hurkus. 

Η εταιρία Vestel θα προχωρήσει στην πρώτη πτήση μιας μη επανδρωμένης έκδοσης του αεροσκάφους Elipse, το LH-10D, τον Απρίλιο του 2015. Το LH-10D αποτελεί προϊόν γαλλο-τουρκικής συνεργασίας. Το LH-10D θα έχει αυτονομία έως 24 ώρες, ενώ θα είναι ικανό να φέρει όπλα.
Παράλληλα, σημειώθηκε η παρθενική πτήση του MEA Anka-B και εκδόθηκε RfP για την απόκτηση stand-off παρεμβολέων.

Παράρτημα Ι: Τουρκία & Όπλα Μαζικής Καταστροφής 
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" αναφέρεται στις αυξανόμενες ενδείξεις της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών ό, τι η Τουρκία επιθυμεί να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα.

Παράρτημα ΙΙ: Η Ανάμειξη στη Μέση Ανατολή 
Προσωπικό των τουρκικών ειδικών δυνάμεων έχει αναλάβει την εκπαίδευση Ιρακινών Κούρδων μαχητών για τον πόλεμο εναντίον της ISIS. Προσωπικό του ΤΣ θα εκπαιδεύσει 2.000 αντικαθεστωτικούς Σύρους αντάρτες στην κεντρική Τουρκία. Από την άλλη πλευρά... ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ισχυρίζεται ό, τι από τους 600 Τούρκους μαχητές της ISIS περισσότεροι από 100 έχουν σκοτωθεί.

Παράρτημα ΙΙΙ: Διάστημα 
Ο TURKSAT-6A θα είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που θα κατασκευαστεί εγχωρίως από τουρκικές εταιρίες. 
- - - - - - - - - - - -

4. ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

ΑΛΒΑΝΙΑ
Η Αλβανία ολοκλήρωσε τις παραλαβές των τεσσάρων μεταφορικών ελικοπτέρων AS-532AL Cougar. Η ίδια είχε παραγγείλει συνολικά πέντε, αλλά ένα ελικόπτερο χάθηκε σε ατύχημα.

 
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020 προωθεί μεταξύ των άλλων: (1) απόκτηση οκτώ έως 10 μαχητικών αεροσκαφών δυτικής προέλευσης, (2) αναβάθμιση δύο φρεγατών τύπου E-71, (3) προμήθεια δύο - τριών ταχέων περιπολικών σκαφών, (4) ενίσχυση δυνατοτήτων ναρκοπολέμου, (5) προμήθεια υποβρυχίου, (6) αγορά τρισδιάστατων ραντάρ, (7) προμήθεια 100 με 120 τεθωρακισμένων οχημάτων.

Οι Βούλγαροι αλεξιπτωτιστές, μετά από την προμήθεια νέων αλεξίπτωτων, προγραμματίζεται επίσης να εφοδιαστούν με θερμικές κάμερες.
Δύο από τις κυριότερες υποψηφιότητες για την κάλυψη της απαίτησης 100-120 οχημάτων για το Βουλγαρικό Στρατό είναι μεταχειρισμένα M-93 Fox του Αμερικανικού Στρατού και νέας
κατασκευής M-1117 Guardian. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ενέκριναν 15,2κατ. $ για την παραγωγή και μεταβίβαση 10 οχημάτων αναγνώρισης M-117 στη Βουλγαρία. Τα οχήματα αναμένεται να παραχθούν ως τις 30 Ιουνίου 2015. Τρία από τα M-117 αφορούν έκδοση οχήματος διοίκησης.

Η Βουλγαρία παρέλαβε τέσσερα ΜΕΕ τύπου Phoenix 30. Η αυτονομία των συστημάτων ανέρχεται σε 25'.

Η Βουλγαρική Αεροπορία δεν θα επιλέξει νέο μαχητικό αεροσκάφος έως το 2017 λόγω οικονομικών λόγων, αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμα, καθώς θεωρήθηκε προτιμότερη η διάθεση 300 εκατ. Λέβα στη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου. Εφόσον δεν διατεθούν έγκαιρα κονδύλια για το ΝΜΑ, είναι πιθανή η συνεργασία με τις Ρουμανία / Τουρκία σε ζητήματα αστυνόμευσης του εναέριου χώρου. Μεταξύ των επιλογών για την κάλυψη του νέου βουλγαρικού μαχητικού συγκαταλέγονται μαχητικά αεροσκάφη CF-18 της Καναδικής Αεροπορίας.
 
Το 2016 θα τεθεί σε τροχιά ο πρώτος βουλγαρικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος.
 
Έπειτα από οκτώ έτη προσπαθειών το ευρωπαϊκό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης MANSUR, στο οποίο μετέχει η Βουλγαρία, κατέστη επιχειρησιακό. Κύριο χαρακτηριστικό του MANSUR είναι ό, τι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να συλλέξει ξεχωριστά τα δικά του δεδομένα και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών.
 
ΚΡΟΑΤΙΑ
Στις 8 Νοεμβρίου η Κροατία παρουσίασε το πρώτο τάγμα στρατού επανδρωμένο από επίστρατους. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο Κροατικός Στρατός θα διατηρεί δεξαμενή 21.000 επιστράτων.
 
Συνεχίζονται οι παραδόσεις πρώην αμερικανικών MRAP.
 
Η Κροατία υπέγραψε τη σύμβαση αγοράς 12 μεταχειρισμένων πυροβόλων PzH-2000 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού. Η σύμβαση έχει κόστος 41 εκατ. Ευρώ.
 
Μετά την υπογραφή αγοράς 12 μεταχειρισμένων πυροβόλων PzH-2000, αναμένεται η παραλαβή 370 οχημάτων διαφόρων τύπων από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, με τα πρώτα να έχουν ήδη παραληφθεί. 
Το Κροατικό Ναυτικό επιδιώκει την απόκτηση δύο ναρκοθηρευτικών έως το 2016.
 
Η Κροατία θα προμηθευτεί πέντε περιπολικά σκάφη εξοπλισμένα με πυροβόλο των 30mm.
 
Η Κροατία επιθυμεί να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 16 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58. Είναι η δεύτερη αναφορά για απόκτηση αμερικανικών ελικοπτέρων. Είχε προηγηθεί εκείνη για 12 ως 20 μεταφορικά ελικόπτερα Blackhawk. Παράλληλα, φαίνεται ό, τι υπάρχουν επαφές με τη Νορβηγία για αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών F-16. Αντίθετα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πρόθεση πώλησης των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24 και μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-8 (εκτός των 10 της τελευταίας παρτίδας) στην Ουκρανία. Θεωρείται πιθανή η ελάττωση του αριθμού των UH-60 από 20 σε 16 ώστε να εξυπηρετηθεί η μεταβίβαση 16 OH-58. Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν προτείνει την παραχώρηση μεταχειρισμένων UH-60 από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού αντί 6 εκατ. $. Σε περίπτωση εργασιών ανακαίνισης το κόστος ανέρχεται σε 12 εκατ. $. Όσον αφορά τα OH-58D, η Κροατία θα είναι η πρώτη που θα επιθεωρήσει ελικόπτερα του τύπου από μία δεξαμενή 300 OH-58D. Εφόσον τελεσφορήσει η αγορά τους, τα Warrior Kiowa θα παραδοθούν σε διάστημα ενός έτους. 
Η Κροατία επιθυμεί επιπλέον την πώληση έξι εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-9 και δύο μεταφορικών αεροσκαφών AN-32.
 
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την ένταξη του Μαυροβουνίου στη συμμαχία το 2015.
 
ΠΓΔΜ
Η ΠΓΔΜ συμμετείχε με στρατιωτικό προσωπικό στο EUBG 2014-2.
 
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, την Κριμαία και ο κίνδυνος κρίσης στη Μολβαδία, σε συνδυασμό με το στόχο νατοποίησης του οπλοστασίου, έχει αναγκάσει τη Ρουμανία να αιτηθεί δυνατότητα αύξησης των αμυντικών δαπανών από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ κατά 0,3% του ΑΕΠ. Το Βουκουρέστι θέλει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του σε 2% του ΑΕΠ από το 2017.
 
Με παραπάνω 450 στρατιώτες αποφασίστηκε να συμμετέχει η Ρουμανία στην επιχείρηση "Resolute Support" στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση του Αφγανικού Στρατού. Η αρχική συνδρομή αφορούσε 200 στρατιώτες. Η Ρουμανία έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη φύλαξης του αεροδρομίου της Κανταχάρ και μίας βάσης στα νότια της χώρας.
 
Ρουμανικό ελικόπτερο IAR-330 κατέπεσε στις 21/11. Από τα 10 άτομα που επέβαιναν σε αυτό τραυματίστηκαν θανάσιμα τα οκτώ. Τα υπόλοιπα δύο έπαθαν εγκαύματα αλλά σώθηκαν.
 
Στις 26/11 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Solo πτήση Ρουμάνων χειριστών με μαχητικό F-16 της Πορτογαλικής Αεροπορίας. Η Ρουμανία έχει αποστείλει κλιμάκιο προσωπικού στην Πορτογαλία για κατάρτιση στον τύπο. Υπενθυμίζεται ό, τι η Ρουμανία θα προμηθευτεί 12 μαχητικά F-16AM/BM από την Πορτογαλία ως το 2017, γίνοντας έτσι η τρίτη βαλκανική χώρα που αποκτά το F-16 και το πρώτο βαλκανικό κράτος-μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας που θα προμηθευτεί μαχητικό αεροσκάφος νατοϊκής προέλευσης.
 
Στις 21 Νοεμβρίου ανατέθηκε στην LM η παραγωγή άγνωστου αριθμού ατρακτιδίων στοχοποίησης Sniper ATP για λογαριασμό της Ρουμανικής Αεροπορίας.
 
Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των επτά μεταφορικών αεροσκαφών C-27J για λογαριασμό της Ρουμανικής Αεροπορίας. Τα πρώτα δύο C-27J είχαν παραδοθεί στις 12 Απριλίου 2010.
 
Ένα νέο παράγωγο του εκπαιδευτικού αεροσκάφους IAR-99 μπορεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2016, το IAR-99TD. Το IAR-99TD στοχεύει στην εισαγωγή χειριστών σε μαχητικά 4,5ης και 5ης γενιάς.
 
ΣΕΡΒΙΑ
Η Σερβία θα δαπανήσει για το 2015 55 δισεκατομμύρια Δηνάρια (ή 452 εκατ. Ευρώ) για την άμυνά της, ποσό μειωμένο κατά πέντε δις σε σχέση με το 2014. Χρηματικό ποσό τριών δις θα διατεθούν για προμήθειες όπλων, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει την αγορά ραντάρ, α/α συστημάτων ή μαχητικών αεροσκαφών. Διακόσια εκατ. Δηνάρια θα δαπανηθούν για την κατασκευή υποδομών στην ΑΒ Batajnica. 
Τα μαχητικά MiG-21 και MiG-29 της Σερβικής Αεροπορίας επανήλθαν σε πτητική κατάσταση στις 2 Σεπτεμβρίου ύστερα από την άφιξη των απαραίτητων ανταλλακτικών. Τα ανταλλακτικά μεταβιβάστηκαν ως δωρεά από τη Ρωσία.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Δεν αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Παράρτημα Ι: Αμερικανική παρουσία στη Βαλκανική
Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέλαβε τον έλεγχο της ρουμανικής βάσης Devecelu, που θα αποτελέσει την αποκλειστική ηπειρωτική βάση της BMD στη Βαλκανική. Η βάση θα κηρυχθεί επιχειρησιακή το επόμενο έτος. Επιπλέον, στα τέλη του 2015 πρόκειται να σταθμεύσουν περιοδικά σε χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης περί τα 150 άρματα μάχης και ΤΟΜΑ του Αμερικανικού Στρατού. Μία από αυτές τις χώρες θα μπορούσε να είναι η Ρουμανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αμερικανικές δυνάμεις θα περιλαμβάνουν 150 έως 160 M-1 και M-2 καθώς επίσης 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109.
- - - - - - - - - - - - 

5. ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

ΣΥΝΟΨΗ
Η Ανατ. Μεσόγειος αποτελεί την κυριότερη περιοχή έντασης μάλλον σήμερα στον πλανήτη. Στη διαχρονική έριδα μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών που οδηγούν συχνά σε αιματοκυλίσματα, έχουν προστεθεί ο συριακός εμφύλιος πόλεμος και οι εξεγέρσεις Ισλαμιστών σε Μεσοποταμία και Σινά. Αυτές οι εξεγέρσεις αποτέλεσαν αφορμή για την επεμβαση Δυτικών χωρών, με πρώτες τις ΗΠΑ, για ακόμη μία φορά στην περιοχή.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η Αίγυπτος παρουσίασε ρωσικής κατασκευής α/α συστήματα BUK-M2 και Tor-M2. Τα α/α συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-300VM δεν έχουν ακόμη παραδοθεί.
 
Το Αιγυπτιακό Ναυτικό ενδιαφέρεται να αποκτήσει δύο φρεγάτες FREMM του Γαλλικού Ναυτικού. Η απόκτηση των πλοίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα οδηγήσει σε μετατροπές όπως η αφαίρεση των κελιών Α70 του VLS SYLVER και η αντικατάστασή τους από A43 ή A50. Η Αίγυπτος επιθυμεί παραλαβή του πρώτου πλοίου στις αρχές του 2015.

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία επιθυμεί να αποκτήσει 23 - 26 μαχητικά Rafale. Εάν αυτό υλοποιηθεί, το κόστος θα φθάσει τα 3,6 δις $. Για την περίπτωση αναβάθμισης των Mirage 2000EM της Αιγυπτιακής Αεροπορίας, η γαλλική πλευρά είναι διατεθειμένη να προσφέρει ένα πρόγραμμα παρόμοιο με το ινδικό αλλά με το οποίο τα μαχητικά θα περιοριστούν σε αποστολές αεράμυνας, ώστε να συμπιεστεί το κόστος (900 εκατ. Ευρώ αναφέρουν διάφορες πηγές) - ο σπουδαιότερος ανασταλτικός παράγοντας υλοποίησης της αναβάθμισης. Μία τέτοια εφαρμογή προβλέπει τον εφοδιασμό των αεροσκαφών με πυραύλους MICA. 
Ανεξάρτητα από την κατάληξη του ζητήματος προμήθειας του Rafale, η Αιγυπτιακή Αεροπορία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση κατευθυνόμενων βομβών AASM. 

Ο Αιγυπτιακός Στρατός ολοκλήρωσε τις παραλαβές στρατιωτικών οχημάτων KrAZ. Από το 1961, το Κάιρο έχει παραλάβει περισσότερα από 4.000 οχήματα της εταιρίας ενώ εκκρεμεί νέος διαγωνισμός για αγορά άλλων 400.  

Φωτογραφίες στο Διαδίκτυο αποδεικτύουν ό, τι η Αίγυπτος έχει παραχωρήσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-21 και ελικόπτερα Mi-8 στη Λιβύη. Η Αίγυπτος παρέλαβε 10 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D. 

ΙΣΡΑΗΛ
Η πολεμικής διαμάχη Ισραήλ - Χαμάς ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου και με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών έχουν χάσει τη ζωή τους 1.999 Παλαιστίνιοι (1.434 άμαχοι). Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει απωλέσει 64 στρατιώτες και τρεις αμάχους. Μετά από 50 ημέρες εχθροπραξιών 5000 κτήρια καταστράφηκαν. Από εκτιμήσεις θεωρείται πιθανόν το 15% του πληθυσμού της περιοχής να έχει μείνει αστέγος. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Χαμάς εξαπέλυσε συνολικά 4450 ρουκέτες. Από αυτές 221 σε κατοικημένες περιοχές. Το Ισραήλ, αντίστροφα, έπληξε 5226 στόχους.
 
Για το έτος 2015 αύξηση 10% θα παρουσιάσει ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ισραήλ, που θα ανέλθει στα 15,5 δις $.
Η ιστοσελίδα "Bulletin of Atomic Scientists" θεωρεί διογκωμένο το συνολικό αριθμό ατομικών όπλων που το Ισραήλ διατηρεί στο οπλοστάσιό του. Κατά αυτήν, ο αριθμός 80 λογίζεται ρεαλιστικός.
Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν με 25,9 εκατ. $ υπόγεια κατασκευή στρατιωτικής εγκατάστασης στο Ισραήλ. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016. 
Στο Ισραηλινό Ναυτικό παραδόθηκε το πρώτο υποβρύχιο τεχνολογίας AIP. Το INS Tanin τύπου Dolphin-2 θα ακολουθήσει ακόμη άλλο ένα, ενώ ένα τρίτο βρίσκεται υπό ναυπήγηση.
 
Στην ισραηλινή κορβέτα Eliat, σύμφωνα με φωτογραφίες, έχει εγκατασταθεί για πρώτη φορά το νέο ραντάρ τύπου AESA MF-STAR - το οποίο κατασκευάζει η ΙΑΙ. Το ραντάρ θα εγκατασταθεί στα υπόλοιπα δύο πλοία Sa'ar 5, όπως επίσης οι πύραυλοι επιφανείας-αέρος Barak-8. Η εμβέλειά του τελευταίου αγγίζει τα 70 km. 
Το Ισραηλινό Ναυτικό θα ναυπηγήσει τέσσερα πλοία MEKO 80 για να πλαισιώσει τις τρεις κορβέτες SAAR 5. Τα νέα πλοία θα κοστίσουν 2,3 δις Σεκέλ, κομμάτι των οποίων θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία. Το σύνολο των σκαφών θα κατασκευαστεί στη Γερμανία. Στον εξοπλισμό τους θα συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι επιφανείας - αέρος BARAK-8 και ραντάρ τύπου AESA MF-STAR. 
Ρεκόρ σημειώνει το εκπαιδευτικό κέντρο ΜΕΑ στην ΑΒ Palmahim της Ισραηλινής Αεροπορίας. Το κέντρο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 10 χρόνια. Η μεγέθυνση της δραστηριότητας οφείλεται στην αύξηση των μοιρών στο Ισραήλ που επιχειρούν με ΜΕΑ. Την ίδια στιγμή, υφίσταται εκπαίδευση σε αποστολές συνεργασίας ΜΕΑ και επανδρωμένων μαχητικών για συλλογή πληροφοριών.  
Μεταξύ της αρχικής συμφωνίας Lockheed Martin και Αμερικανικού Πενταγώνου για 43 F-35 LRIP-8 περιλαμβάνονται τα δύο πρώτα F-35I της Ισραηλινής Αεροπορίας. Από τη συμφωνία εκτιμήθηκε ό, τι το κόστος του F-35 καθορίστηκε σε 94, 8 εκατ. $ ανά αεροσκάφος χωρίς το κόστος του κινήτηρα. Επιπρόσθετα, υπήρξε χρηματοδότηση ύψους 220 εκατ. $ για τροποποιήσεις στην ισραηλινή έκδοση από τις υπόλοιπες εκδόσεις παραγωγής. Το ίδιο χρονικό διάστημα, εγκαινιάσθηκε η μονάδα παραγωγής πτερύγων του μαχητικού στην ΙΑΙ για λογαριασμό της Lockheed Martin. Παράλληλα, στις 30/11 εγκρίθηκε η απόκτηση επιπλέον 14 μαχητικών F-35Ι. Τα 14 αεροσκάφη θα προστεθούν στα 19 μαχητικά της αρχικής παραγγελίας. Σύμφωνα με αναφορές, τα 33 F-35Ι θα επιχειρούν από δύο μοίρες. 
Το 2017 θα φθάσουν στο Ισραήλ τα πρώτα μαχητικά F-35I της Ισραηλινής Αεροπορίας. Κατά την υπηρεσία του στο Ισραήλ θα λάβει το προσωνύμιο "Ha-Adir" (που σημαίνει "ο Μέγιστος"). 
 
Η Ισραηλινή Αεροπορία θα αναβαθμίσει το στόλο μαχητικών F-15I με ραντάρ τύπου AESA, πιθανώς APG-82(V)1. Η αναβάθμιση θα γίνει λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των μαχητικών F-35I αλλά και την ενίσχυση των αεροπορικών στόλων άλλων χωρών στη Μέση Ανατολή.
 
Η Ισραηλινή Αεροπορία έκανε γνωστή την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης "Barak 2020" σε τμήμα του στόλου μαχητικών F-16C/D. Το πρόγραμμα τερματίστηκε πριν την έναρξη των επιχειρήσεων στη Γάζα.  
Να διατηρήσουν το καθεστώς έκπτωσης για την απόκτηση έξι μεταφορικών αεροσκαφών V-22 καλεί το Ισραήλ τις ΗΠΑ. Η αμερικανική προσφορά είχε λήξει στις 10 Δεκεμβρίου.
 
Το Ισραήλ πρόκειται να δαπανήσει 5,9 δις $ για τη μεταφορά στρατιωτικών βάσεων στο νότο της χώρας. Η κίνηση αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση του Τελ-Αβίβ και έχει ορίζοντα πενταετίας.
Το Ισραήλ πρόκειται να θέσει σε λειτουργία νέο δίκτυο ασύρματης επικοινωνίας βασισμένο στην τεχνολογία RoIP. Το νέο σύστημα θα επισκευάζεται ταχύτερα σε περίπτωση προβλημάτων εντός ευρύτερης περιοχής.
Το ισραηλινό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε την ένταξη σε υπηρεσία του πυρομαχικού ακριβείας SPICE-250. Κάθε μαχητικό F-16 μπορεί να φέρει 16 κομμάτια του τύπου, ενώ κάθε F-15 έως 28!  
 
Το Ισραήλ παρήγγειλε 3.000 βελτιωμένες συλλογές JDAM αντί 82,6 εκατ. $. Στις συλλογές έχει βελτιωθεί η επίδοση ακρίβειας του όπλου. Το Ισραήλ έχει συνολικά παραγγείλει περισσότερες από 14.000 συλλογές JDAM σε τρεις συμβάσεις (700 & 10.350 οι προηγούμενες δύο). Το α/α σύστημα David Sling θα αναπτυχθεί σύντομα για δοκιμαστική χρήση.
Δύο μήνες μετά την έναρξη παραδόσεων των 30 εκπαιδευτικών αεροπλάνων M-346 Lavi, η Ισραηλινή Αεροπορία ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας νέου εκπαιδευτικού κέντρου στην ΑΒ Hazerim. Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η κατάρτιση των πρώτων μαθητών στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. 

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ο Λιβανικός Στρατός επιδιώκει την εκδίωξη Ισλαμιστών μαχητών που πραγματοποιούν επιδρομές στο Λίβανο.
Ο Λίβανος επιθυμεί να αποκτήσει 18 ελικόπτερα γενικής χρήσης Huey II από τις ΗΠΑ όπως επίσης περισσότερα εξοπλισμένα αεροσκάφη AC-208B. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η παράδοση όπλων από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων μικρή ποσότητα αντιαρματικών πυραύλων AGM-114.
Ο Λίβανος διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Την χρηματοδότησή τους πρόκειται να αναλάβει η Σ. Αραβία. Παράλληλα, πρόκειται να αποκτήσει γαλλικές πυραυλακάτους, ενώ για ακόμη μία φορά η Γερμανία δεν ήρε την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Βυρηττό. Έτσι, μετά την άρνηση μεταπώλησης βελγικών αρμάτων μάχης Leopard-1, το Βερολίνο απέτρεψε την εξαγωγή τροχοφόρων οχημάτων VAB Mk. III - αν και κατασκευάζονται από τη Γαλλία. 
Επιπλέον, θα προμηθευτεί οπλικά συστήματα συνολικής αξίας 3 δις $ από τη Γαλλία. Η συμφωνία υπογράφθηκε στο Ριάντ (η Σ. Αραβία βάζει τα χρήματα) στις 8 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, θα αποκτηθούν θωρακισμένα οχήματα VC-90, αυτοκινούμενα πυροβόλα Caesar, αντιαεροπορικά συστήματα Mistral και πολυβόλα των 20mm, μεταφορικά ελικόπτερα Cougar και τρεις ΤΠΚ Combattante FS56. Στο γαλλικό πακέτο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων τέλος, επτά εξοπλισμένα ελικόπτερα Gazelle και ισάριθμα μεταφορικά ελικόπτερα Puma.Σε μια άλλη περίπτωση, η Μεγάλη Βρετανία προχώρησε στη δωρεά στρατιωτικού υλικού αξίας 16 εκατ. $.
Ο Λιβανικός Στρατός θα αποκτήσει 80 οχήματα από την ιταλική εταιρία IVECO, στα οποία περιλαμβάνονται 25 Lince όπως και αριθμός οχημάτων για την κάλυψη αναγκών της αστυνομίας. Επιπλέον, ο Λίβανος θα προμηθευτεί 10 τροχοφόρα VBTP από τη Βραζιλία.
 
Ο στόλος ΜΕΑ του Λιβάνου θα εμπλουτιστεί με επτά συστήματα DVF 2000.  
Ύστερα από τη συμφωνία για προμήθεια γαλλικών όπλων συνολικού κόστους τριών δισεκατομμυρίων $, ο Λίβανος ενδιαφέρεται για εξοπλισμένα ελικόπτερα (Gazelle / HOT) και αεροπλάνα (Super Tucano / Hellfire). Κατά το νέο έτος οι ΗΠΑ επιθυμούν να μεταβιβάσουν στο Λίβανο πυραύλους, πυρομαχικά, πυροβόλα, ελικόπτερα και αεροσκάφη.
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται αμείωτα οι συγκρούσεις στη Συρία, με τη συμμετοχή από τις 22 Σεπτεμβρίου νέων συμμετεχόντων. Οι ΗΠΑ, η Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν και το Κατάρ πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της ISIS, που επέκτεινε τη δράση της στη Βόρεια Συρία κατά των Κούρδων. Οι μάχες μαίνονται στο Κόμπανι και το Χαλέπι, με τους Κούρδους μαχητές και τις κυβερνητικές δυνάμεις αντίστοιχα να κερδίζουν έδαφος. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται. Η Συριακή Αεροπορία επανεμφανίστηκε πλήττοντας θέσεις της ISIS. H ISIS ωστόσο δεν παρουσιάζεται να χάνει εδάφη. Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό για να οπλικά συστήματα ύποπτα για παράδοση στη Χεσμπολά. 
Στα κυριότερα περιστατικά του περιλαμβάνονται:
 • Η ISIS διαθέτει α/α πυραύλους MANPADS, ενώ ισχυρίζεται ότι διατηρεί πολεμικά αεροσκάφη
 • Η Συρία ενημέρωσε τον ΟΗΕ για την ύπαρξη τεσσάρων νέων εγκαταστάσεων που δεν περιλαμβάνονταν στην περσινή αναφορά με θέμα τα χημικά όπλα
 • Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel" ισχυρίζεται ό, τι η Συρία κατασκευάζει μυστικές υπόγειες εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Στον αντίποδα, άρχισε η καταστροφή υποδομών και εξοπλισμού παραγωγής χημικών όπλων.
 • Αποκαλύφθηκε ό, τι η ISIS έκανε χρήση χημικών τον Ιούλιο του 2014 εναντίον Κούρδων 
 • Βομβαρδιστικό Su-24 της Συριακής Αεροπορίας καταρρίφθηκε από ισραηλινή συστοιχία Patriot 
 • Η Συρία χρησιμοποιεί οχήματα διάσπασης ναρκοπεδίων UR-77. Τα οχήματα χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση αντικαθεστωτικών σε αστικό περιβάλλον ισοπεδώνοντας κτήρια.
 • Η εμφάνιση συριακών συστημάτων ΠΕΠ BM-30.
 • Στις 5/10 αντάρτες του FSA κατέλαβαν ρωσικό σταθμό SIGINT, από το εσωτερικό του οποίου διαπιστώθηκαν στοιχεία για τη δομή του ρωσικού δικτύου SIGINT της Μέσης Ανατολής.
 • Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί έναντι της ISIS στη Σύρια έχουν προκαλέσει το θάνατο 500 Ισλαμιστών κατά τον πρώτο τους μήνα.
 • Η συντριβή ιορδανικού μαχητικού F-16 και η αιχμαλωσία του χειριστή από την ISIS.
 • Στο θέατρο επιχειρήσεων στην πόλη Κομπάνι εισήλθαν 50 ως 200 αντικαθεστωτικοί μαχητές αλλά και 150 Κούρδοι από το Ιράκ. Βρετανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συμμετοχή μελών της SAS για την καθοδήγηση των συμμαχικών επιδρομών στην ερειπωμένη πόλη. Οι Βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στην τουρκοσυριακή μεθόριο. 
 • Η Τουρκία ανέλαβε την εκπαίδευση 2.000 "μετριοπαθών" Σύριων αντικαθεστωτικών μαχητών. 
 • Επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. $ θα πιστώσει στους μετριοπαθείς / "μετριοπαθείς" Σύριους αντικαθεστωτικούς η αμερικανική κυβέρνηση. Από την έναρξη του συριακού εμφύλιου πολέμου οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει στο Συριακό 2,9 δις $.
 • Προτεραιότητα για τις ΗΠΑ παραμένει η ανακοπή της δυναμικής της ISIS στο Ιράκ και οι επιχειρήσεις στη Συρία επιδιώκουν το συγκεκριμένο σκοπό. 
 • Η αδυναμία των αντίπαλων προς την ISIS χερσαίων δυνάμεων να ανακτήσουν εδάφη από την ισλαμιστική οργάνωση.
 • Η επανεμφάνιση της Συριακής Αεροπορίας.
 • Η Συριακή Αεροπορία πρόκειται να ενισχυθεί με 10-12 μαχητικά MiG-29 το χρονικό διάστημα 2016-17, ισχυρίζεται η γαλλική έκδοση της "Φωνή της Ρωσίας". 
 • Η νέα ισραηλινή επιδρομή κατά μαχητών της Χεσμπολά, στην οποία σκοτώθηκε Ιρανός αξιωματικός.   
 • Μόλις 56 από τις 393 επιδρομές στη Συρία έγιναν μέχρι τις 13 Νοεμβρίου από συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες πραγματοποιήθηκαν από τις δεύτερες.
 • Η ISIS έχει ανακαταλάβει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στο Shaer και απέκτησε λάφυρα από τις επιχειρήσεις.
Παράρτημα: Αίγυπτος κατά Ισλαμιστών
Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες προβλήματα ασφάλειας στο Σινά αλλά και την Κυρηναϊκή λόγω της ανόδου των Ισλαμιστών. Επίθεση αυτοκτονίας στη Χερσόνησο του Σινά, που έγινε με παγιδευμένο όχημα σε στρατιωτική εγκατάσταση στις 24/10, στοίχισε τη ζωή σε 26 στρατιώτες του Αιγυπτιακού Στρατού. Ακολούθησε το Νοέμβριο επίθεση κατά του Ναυτικού. Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 14/11 εμφανίζονται Ισλαμιστές μαχητές της ISIS σε στρατιωτική βάση στο Σινά να έχουν καταλάβει οχήματα M-60, M-113 και YPR-765 του Αιγυπτιακού Στρατού. Τέλος, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η διενέργεια αεροπορικών βομβαρδισμών στην περιοχή της Βεγγάζης από μαχητικά της Αιγυπτιακής Αεροπορίας.

Σχόλια