ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ | 1 - 2014/15




Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο εξάμηνο, από τις 21 Ιουλίου 2014 έως τις 21 Ιανουαρίου 2015:

ΑΛΒΑΝΙΑ
Η Αλβανία ολοκλήρωσε τις παραλαβές των τεσσάρων μεταφορικών ελικοπτέρων AS-532AL Cougar. Η ίδια είχε παραγγείλει συνολικά πέντε, αλλά ένα ελικόπτερο χάθηκε σε ατύχημα.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2020 προωθεί μεταξύ των άλλων: (1) απόκτηση οκτώ έως 10 μαχητικών αεροσκαφών δυτικής προέλευσης, (2) αναβάθμιση δύο φρεγατών τύπου E-71, (3) προμήθεια δύο - τριών ταχέων περιπολικών σκαφών, (4) ενίσχυση δυνατοτήτων ναρκοπολέμου, (5) προμήθεια υποβρυχίου, (6) αγορά τρισδιάστατων ραντάρ, (7) προμήθεια 100 με 120 τεθωρακισμένων οχημάτων.


Οι Βούλγαροι αλεξιπτωτιστές, μετά από την προμήθεια νέων αλεξίπτωτων, προγραμματίζεται επίσης να εφοδιαστούν με θερμικές κάμερες.

Δύο από τις κυριότερες υποψηφιότητες για την κάλυψη της απαίτησης 100-120 οχημάτων για το Βουλγαρικό Στρατό είναι μεταχειρισμένα M-93 Fox του Αμερικανικού Στρατού και νέας
κατασκευής M-1117 Guardian. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ενέκριναν 15,2κατ. $ για την παραγωγή και μεταβίβαση 10 οχημάτων αναγνώρισης M-117 στη Βουλγαρία. Τα οχήματα αναμένεται να παραχθούν ως τις 30 Ιουνίου 2015. Τρία από τα M-117 αφορούν έκδοση οχήματος διοίκησης.

Η Βουλγαρία παρέλαβε τέσσερα ΜΕΕ τύπου Phoenix 30. Η αυτονομία των συστημάτων ανέρχεται σε 25'.

Η Βουλγαρική Αεροπορία δεν θα επιλέξει νέο μαχητικό αεροσκάφος έως το 2017 λόγω οικονομικών λόγων, αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμα, καθώς θεωρήθηκε προτιμότερη η διάθεση 300 εκατ. Λέβα στη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου. Εφόσον δεν διατεθούν έγκαιρα κονδύλια για το ΝΜΑ, είναι πιθανή η συνεργασία με τις Ρουμανία / Τουρκία σε ζητήματα αστυνόμευσης του εναέριου χώρου. Μεταξύ των επιλογών για την κάλυψη του νέου βουλγαρικού μαχητικού συγκαταλέγονται μαχητικά αεροσκάφη CF-18 της Καναδικής Αεροπορίας.
 
Το 2016 θα τεθεί σε τροχιά ο πρώτος βουλγαρικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος.
 
Έπειτα από οκτώ έτη προσπαθειών το ευρωπαϊκό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης MANSUR, στο οποίο μετέχει η Βουλγαρία, κατέστη επιχειρησιακό. Κύριο χαρακτηριστικό του MANSUR είναι ό, τι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να συλλέξει ξεχωριστά τα δικά του δεδομένα και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών.
 
ΚΡΟΑΤΙΑ
Στις 8 Νοεμβρίου η Κροατία παρουσίασε το πρώτο τάγμα στρατού επανδρωμένο από επίστρατους. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο Κροατικός Στρατός θα διατηρεί δεξαμενή 21.000 επιστράτων.
 
Συνεχίζονται οι παραδόσεις πρώην αμερικανικών MRAP.
 
Η Κροατία υπέγραψε τη σύμβαση αγοράς 12 μεταχειρισμένων πυροβόλων PzH-2000 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού. Η σύμβαση έχει κόστος 41 εκατ. Ευρώ.
 
Μετά την υπογραφή αγοράς 12 μεταχειρισμένων πυροβόλων PzH-2000, αναμένεται η παραλαβή 370 οχημάτων διαφόρων τύπων από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού, με τα πρώτα να έχουν ήδη παραληφθεί. 

Το Κροατικό Ναυτικό επιδιώκει την απόκτηση δύο ναρκοθηρευτικών έως το 2016.
 
Η Κροατία θα προμηθευτεί πέντε περιπολικά σκάφη εξοπλισμένα με πυροβόλο των 30mm.
 
Η Κροατία επιθυμεί να αποκτήσει από τις ΗΠΑ 16 εξοπλισμένα ελικόπτερα OH-58. Είναι η δεύτερη αναφορά για απόκτηση αμερικανικών ελικοπτέρων. Είχε προηγηθεί εκείνη για 12 ως 20 μεταφορικά ελικόπτερα Blackhawk. Παράλληλα, φαίνεται ό, τι υπάρχουν επαφές με τη Νορβηγία για αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών F-16. Αντίθετα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πρόθεση πώλησης των επιθετικών ελικοπτέρων Mi-24 και μεταφορικών ελικοπτέρων Mi-8 (εκτός των 10 της τελευταίας παρτίδας) στην Ουκρανία. Θεωρείται πιθανή η ελάττωση του αριθμού των UH-60 από 20 σε 16 ώστε να εξυπηρετηθεί η μεταβίβαση 16 OH-58. Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν προτείνει την παραχώρηση μεταχειρισμένων UH-60 από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού αντί 6 εκατ. $. Σε περίπτωση εργασιών ανακαίνισης το κόστος ανέρχεται σε 12 εκατ. $. Όσον αφορά τα OH-58D, η Κροατία θα είναι η πρώτη που θα επιθεωρήσει ελικόπτερα του τύπου από μία δεξαμενή 300 OH-58D. Εφόσον τελεσφορήσει η αγορά τους, τα Warrior Kiowa θα παραδοθούν σε διάστημα ενός έτους. 

Η Κροατία επιθυμεί επιπλέον την πώληση έξι εκπαιδευτικών αεροσκαφών PC-9 και δύο μεταφορικών αεροσκαφών AN-32.
 
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Το ΝΑΤΟ θα εξετάσει την ένταξη του Μαυροβουνίου στη συμμαχία το 2015.
 
ΠΓΔΜ
Η ΠΓΔΜ συμμετείχε με στρατιωτικό προσωπικό στο EUBG 2014-2.
 
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, την Κριμαία και ο κίνδυνος κρίσης στη Μολβαδία, σε συνδυασμό με το στόχο νατοποίησης του οπλοστασίου, έχει αναγκάσει τη Ρουμανία να αιτηθεί δυνατότητα αύξησης των αμυντικών δαπανών από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ κατά 0,3% του ΑΕΠ. Το Βουκουρέστι θέλει να αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό του σε 2% του ΑΕΠ από το 2017.
 
Με παραπάνω 450 στρατιώτες αποφασίστηκε να συμμετέχει η Ρουμανία στην επιχείρηση "Resolute Support" στο Αφγανιστάν για την εκπαίδευση του Αφγανικού Στρατού. Η αρχική συνδρομή αφορούσε 200 στρατιώτες. Η Ρουμανία έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη φύλαξης του αεροδρομίου της Κανταχάρ και μίας βάσης στα νότια της χώρας.
 
Ρουμανικό ελικόπτερο IAR-330 κατέπεσε στις 21/11. Από τα 10 άτομα που επέβαιναν σε αυτό τραυματίστηκαν θανάσιμα τα οκτώ. Τα υπόλοιπα δύο έπαθαν εγκαύματα αλλά σώθηκαν.
 
Στις 26/11 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Solo πτήση Ρουμάνων χειριστών με μαχητικό F-16 της Πορτογαλικής Αεροπορίας. Η Ρουμανία έχει αποστείλει κλιμάκιο προσωπικού στην Πορτογαλία για κατάρτιση στον τύπο. Υπενθυμίζεται ό, τι η Ρουμανία θα προμηθευτεί 12 μαχητικά F-16AM/BM από την Πορτογαλία ως το 2017, γίνοντας έτσι η τρίτη βαλκανική χώρα που αποκτά το F-16 και το πρώτο βαλκανικό κράτος-μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας που θα προμηθευτεί μαχητικό αεροσκάφος νατοϊκής προέλευσης.
 
Στις 21 Νοεμβρίου ανατέθηκε στην LM η παραγωγή άγνωστου αριθμού ατρακτιδίων στοχοποίησης Sniper ATP για λογαριασμό της Ρουμανικής Αεροπορίας.
 
Τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των επτά μεταφορικών αεροσκαφών C-27J για λογαριασμό της Ρουμανικής Αεροπορίας. Τα πρώτα δύο C-27J είχαν παραδοθεί στις 12 Απριλίου 2010.
 
Ένα νέο παράγωγο του εκπαιδευτικού αεροσκάφους IAR-99 μπορεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2016, το IAR-99TD. Το IAR-99TD στοχεύει στην εισαγωγή χειριστών σε μαχητικά 4,5ης και 5ης γενιάς.
 
ΣΕΡΒΙΑ
Η Σερβία θα δαπανήσει για το 2015 55 δισεκατομμύρια Δηνάρια (ή 452 εκατ. Ευρώ) για την άμυνά της, ποσό μειωμένο κατά πέντε δις σε σχέση με το 2014. Χρηματικό ποσό τριών δις θα διατεθούν για προμήθειες όπλων, κάτι που ουσιαστικά αποκλείει την αγορά ραντάρ, α/α συστημάτων ή μαχητικών αεροσκαφών. Διακόσια εκατ. Δηνάρια θα δαπανηθούν για την κατασκευή υποδομών στην ΑΒ Batajnica. 

Τα μαχητικά MiG-21 και MiG-29 της Σερβικής Αεροπορίας επανήλθαν σε πτητική κατάσταση στις 2 Σεπτεμβρίου ύστερα από την άφιξη των απαραίτητων ανταλλακτικών. Τα ανταλλακτικά μεταβιβάστηκαν ως δωρεά από τη Ρωσία.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Δεν αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση του αμυντικού προϋπολογισμού.

Παράρτημα Ι: Αμερικανική παρουσία στη Βαλκανική
Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέλαβε τον έλεγχο της ρουμανικής βάσης Devecelu, που θα αποτελέσει την αποκλειστική ηπειρωτική βάση της BMD στη Βαλκανική. Η βάση θα κηρυχθεί επιχειρησιακή το επόμενο έτος. Επιπλέον, στα τέλη του 2015 πρόκειται να σταθμεύσουν περιοδικά σε χώρες τις Ανατολικής Ευρώπης περί τα 150 άρματα μάχης και ΤΟΜΑ του Αμερικανικού Στρατού. Μία από αυτές τις χώρες θα μπορούσε να είναι η Ρουμανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι αμερικανικές δυνάμεις θα περιλαμβάνουν 150 έως 160 M-1 και M-2 καθώς επίσης 24 αυτοκινούμενα πυροβόλα M-109.

Σχόλια