ΚΥΠΡΟΣ | 1 - 2014/15
Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο εξάμηνο, από τις 21 Ιουλίου 2014 έως τις 21 Ιανουαρίου 2015:

Προϋπολογισμός
Μειωμένος κατά 1,5 εκατ. Ευρώ θα είναι ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνολικά ανέρχεται σε 319 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων 70 αφορούν την αγορά πολεμικού υλικού.


Eθνική Φρουρά
Την απόκτηση θερμικών αισθητήρων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής αλλά και πλοίων επιτήρησης της ΑΟΖ θέλει προχωρήσει η Κύπρος. Επίσης, τη σύσταση συντονιστικής μονάδας για τις επιχειρήσεις διάσωσης αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη νέα μονάδα θα υπαχθούν όλα τα υφιστάμενα μέσα που υπάγονται σε διάσπαρτες υπηρεσίες, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα υπάρξει προκήρυξη απόκτησης τεσσάρων σκαφών μήκους 15-16m για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης με χρήση κοινοτικών κονδυλίων. Επιπλέον, όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Πολίτης" και αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση", υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ενός σμήνους ΜΕΑ. Η Εθνική Φρουρά ενέταξε στις 6/12  στο οπλοστάσιό της το παράκτιο περιπολικό "Αμμόχωστος".

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη UNFICYP πέρασε σε γυναικεία χέρια μετά την ανάληψη της διοίκησής της από την Νορβηγίδα υποστράτηγο Kristin Lund. Παράλληλα, η UNFICYP κατέχει την ιστορική πρωτιά δύναμης του ΟΗΕ που διοικείται από διπλή γυναικεία ηγεσία αφού ήδη το πολιτικό σκέλος διαθέτει γυναίκα επικεφαλής.

Παράρτημα Ι: Πολυεθνικά Προγράμματα 

Έπειτα από οκτώ έτη προσπαθειών το ευρωπαϊκό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης MANSUR, στο οποίο μετέχει η Κύπρος, κατέστη επιχειρησιακό. Κύριο χαρακτηριστικό του MANSUR είναι ό, τι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να συλλέξει ξεχωριστά τα δικά του δεδομένα και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών.

Παράρτημα ΙΙ: Κατοχικές Δυνάμεις

Στη στρατιωτική παρέλαση των Κατοχικών Στρατευμάτων για την επέτειο ανακήρυξης της παράνομης ανεξαρτησίας του "Ψευδοκράτους" παρήλασαν μεταξύ άλλων άρματα μάχης M-48A5T2, τεθωρακισμένα οχήματα AIFV και M-113 (ως φορέας πυραύλων TOW), οχήματα Land Rover (ως φορέας πυραύλων Konkurs), συστήματα ΠΕΠ T-122, α/κ πυροβόλα M-52T και ρ/κ πυροβόλα M-115.

Παράρτημα ΙΙΙ: Βρετανική Δραστηριότητα

Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιχειρήσεις βομβαρδιστικών Tornado GR4 ("Operation Shader") της Μεγάλης Βρετανίας κατά της ISIS στο Ιράκ. Σε αυτές παίρνουν μέρος οκτώ αεροσκάφη του τύπου από την ΑΒ Ακρωτηρίου. Στην ίδια βάση βρίσκονται τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47. Η διεύθυνση των επιχειρήσεων ωστόσο δεν βρίσκεται στη συγκεκριμένη βάση αλλά σε άλλη στο Κατάρ. Πάντως, άσχημη περιγράφει δημοσίευμα του "BBC" την κατάσταση στη βρετανική βάση. Το ηθικό των στρατιωτών χαρακτηρίζεται χαμηλό και οι ίδιοι περιγράφονται ως εξαντλημένοι. 

Σχόλια