ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (5)



21/11/2014 - 21/12/2015

ΕΛΛΑΔΑ
Πράσινο φως για CH-47D, ΤΠΚ και τρίτο δορυφόρο MUSIS 

Η συμφωνία υποστήριξης των SHORAD βελτιώνει την α/α άμυνα των μηχανοκίνητων σχηματισμών - (c) ΓΕΕΘΑ

  • Η εκταμίευση εντός των πρώτων μηνών του νέου έτους 80 εκάτ. Ευρώ από κοινοτικά ταμεία θα επιτρέψει την ολική επιτήρηση του Αιγαίου από το Λιμενικό Σώμα και τις ΕΕΔ, υπογραμμίζει δημοσίευμα του "DefenceNews". Το έργο, που φέρει το όνομα VTMIS ολοκληρώθηκε ως μελέτη το 1996 και το πρώτο τμήμα διαγωνισμού έγινε το Νοέμβριο του 1998.
  • Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο Ισραήλ συζητήθηκε το ζήτημα προμήθειας ΜΕΑ για την κάλυψη των αναγκών της Ελληνικής Αστυνομίας. Κύριες υποψηφιότητες φέρουν οι εταιρίες Bluebird (που παράγει μεταξύ άλλων το SpyLite) και η IAI (με το γνωστό Heron). Σε περίπτωση επικράτησης της πρώτης, στο πρόγραμμα αναμένεται να συμμετέχει η ελληνική εταιρία Altus LSA.
  • Σε συνολικά 3,25 δισεκατομμύρια Ευρώ θα ανέλθει για το 2015 ο αμυντικός προϋπολογισμός. Από αυτά 700 εκατομμύρια θα διατεθούν για πιστώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

  • Ευχαριστημένο από την απόδοση των υποβρυχίων "Πιπίνος" και "Ωκεανός" κατά τις δοκιμές εν πλω εμφανίζεται το Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρει δημοσίευμα του "Defence-Point". Το "On Alert" προσθέτει ό, τι το "Ματρώζος" πρόκειται να καθελκυστεί τον Ιανουάριο του νέου έτους.
  • Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ria Novosti", υπογράφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία υποστήριξης των α/α συστημάτων TOR-M1 και OSA-AKM.
  • Προωθείται το ζήτημα βελτίωσης της υποστήριξης των πλοίων τύπου S σε συνεργασία με τα ΗΑΕ, τονίζει δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά" που αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση".
  • Σημαντική τροπολογία πέρασε από το Κοινοβούλιο για το ναυπηγικό πρόγραμμα των τριών ΤΠΚ Super Vita. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η επισκευή της ΤΠΚ "Μυκονιός". Με την επιτυχή παράδοση των σκαφών, η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών θα αποτελείται επί τω πλείστω από νέες ή αναβαθμισμένες πυραυλακάτους.
  • Στις 5 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε ξένη χώρα, μετέφερε η ιστοσελίδα "e-Άμυνα"
Ο συνδυασμός BMP-1 / ZU-23 αυξάνει την επιβιωσιμότητα των χειριστών του Zu-23 - (c) ΓΕΣ
  • Στις 3 Δεκεμβρίου έγιναν δοκιμές από την 96 ΑΔΤΕ του πιλοτικού προγράμματος του BMP-1/ZU-23. Οι δοκιμές χαρακτηρίστηκαν επιτυχείς, υπογραμμίζει η ιστοσέλιδα "Defenceline.gr"
  • Το Πολεμικό Ναυτικό αναπτύσσει τους τελευταίους έξι μήνες ταχύπλοο σκάφος που προορίζεται για την κάλυψη αναγκών της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, τονίζει ο εκδότης και δημοσιογράφος Σ. Βλάσσης. Το πρόγραμμα φέρει το όνομα Ωκυαλός.
  • Πράσινο φως για την απόκτηση 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού έδωσαν οι ΗΠΑ. Τα 10 Chinook, πριν παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού, θα υποστούν πρόγραμμα ανακαίνισης. Το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 150 εκατ. $.
  • Αίτημα για 50 - 60 εξοπλισμένα ελικόπτερα τύπου OH-58D από τον ΕΣ αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Παρόν".
  • Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά", 115 μαχητικά F-16 φέρονται υποψήφια να δεχθούν ραντάρ τύπου AESA, αν προχωρήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου. Κατά το δημοσίευμα, εξαιρούνται τα F-16 Block 30. 
Το δορυφορικό πρόγραμμα CSO θα αντικαταστήσει τους δορυφόρους Helios-2 - (c) Astrium

  • Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, "την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 13:42, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής τριάδας αεροσκαφών F-16 της 115ΠΜ/343Μ και ενώ βρισκόταν 14 ναυτικά μίλια Βόρεια της νήσου Γαύδου, εκτελέσθηκε επιτυχής εγκατάλειψη από τους δύο Ιπτάμενους του Νο 2, διθέσιου, αεροσκάφους του σχηματισμού, λόγω μηχανικής βλάβης. Στις 14:34, ολοκληρώθηκε η περισυλλογή των δύο Ιπταμένων, σώων, από ελικόπτερο AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο τους μετέφερε με ασφάλεια στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ)".
  • Στις 18 Δεκεμβρίου έφθασε στην Πάχη Μεγάρων το 11ο μεταφορικό ελικόπτερο NH-90 TGRA, αναφέρει η ιστοσελίδα "Αεροπορία Στρατού"
  • Προβληματισμό προκαλεί, όπως τονίζει άρθρο του περιοδικού "Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία", το χρονικό διάστημα εκτέλεσης και ο εξοπλισμός των εκσυγχρονισμένων P-3B. Κατά την προεπισκόπηση του άρθρου, ο τελευταίος "περιλαμβάνει σύγχρονο ραντάρ, σύστημα ηλεκτροπτικών αισθητήρων, σύστημα Μέτρων Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (ESM), επικοινωνιακό σχήμα με ζεύξη δεδομένων Link-11 και σύνολο αυτοπροστασίας, αποτελούμενο από σύστημα προειδοποίησης προσέγγισης βλημάτων και μονάδες εξαπόλυσης αεροφύλλων/ θερμοβολίδων. Στις προαιρετικές επιλογές, οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα ασκηθούν, περιλαμβάνονται σύστημα ακουστικής επεξεργασίας, MAD, συσκευές Link-16 και Link-22, βλήματα εναντίον πλοίων Harpoon ή και Maverick, καθώς και ψηφιακό πιλοτήριο".
  • Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "OnAlert.gr", 18 μαχητικά F-16 της Αμερικανικής Αεροπορίας θα βρεθούν τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα για συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία. Κατά το δημοσίευμα, η αμερικανική αποστολή θα αποτελείται από περίπου 300 άτομα, ενώ το αίτημα αναφέρεται σε παραμονή που θα ξεπεράσει τις 30 ημέρες. Πιθανή βάση φιλοξενίας είναι η 117ΠΜ. Οι προηγούμενες δύο αμερικανικές αποστολές μαχητικών που εξασκήθηκαν με την ΠΑ επί ελληνικού ουρανού αφορούσαν μαχητικά (α) F-15E και (β) F-16CM/DM.
  • Επιτυχής υπήρξε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης 700 παράνομων μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα και το Πολεμικό Ναυτικό νοτιοανατολικά της Κρήτης. Από μέρους του ΠΝ πήρε μέρος η φρεγάτα "Ύδρα".
  • Η ευρωπαϊκή επιχείρηση "Atalanta" στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεάνο κατά της πειρατείας παρατάθηκε ως τις 12/12/2016. Το κοινό κόστος θα φθάσει στα 14,7 εκατ. Ευρώ, με τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν επιπλέον κονδύλια ξεχωριστά. Παράλληλα, εξετάζεται η μετονομασία της επιχείρησης από "Atalanta" σε "Nestor". 
  • Υπό την αιγίδα της EDA έγινε συνάντηση αντιπροσώπων των πέντε κρατών-μελών χρηστών του C-27J (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Λιθουανία). Σκοπός της η παροχή κοινών λύσεων σε ζητήματα κατάρτισης και υποστήριξης. Οι πέντε χώρες ανήκουν στο European Air Transport Fleet, μαζί με άλλες 15. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται όλες οι χώρες-μέλη του European Air Transport Command.
  • Στις 27 Νοεμβρίου οι Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν τη χρηματοδότηση του τρίτου δορυφόρου παρατήρησης του προγράμματος CSO. Στο CSO, γνωστότερο ως MUSIS, συμμετέχει και η Ελλάδα.
Οι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα τάνκερ έχουν σημασία και για την ΠΑ - (c) Airbus Group

  • Στις 19 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η πρόθεση των Ολλανδίας, Πολωνίας και Νορβηγίας για έναρξη διαπραγμάτευσης με την Airbus για την απόκτηση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και μεταφορών A330 MRTT και την κοινή τους χρήση. Η Ολλανδία ευελπιστεί η συμφωνία να έχει υπογραφθεί μέχρι το 2016 ώστε τα A330 να είναι επιχειρησιακά το 2020. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τέσσερα αεροσκάφη. Το Άμστερνταμ φιλοδοξεί τα A330 να έχουν βάση το Άιτχοφεν.Την κίνηση χαιρετίζει η EDA. Τα τρία κράτη, που αποτελούν μέρος των δέκα (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), καλούν κι άλλα να συνδράμουν στο εγχείρημα. Είχε προηγηθεί στις 21/11 συμφωνία μεταξύ του OCCAR και του NATO σχετικά με την έναρξη διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος Multinational Multi Role Tanker Transport (MRTT) Fleet (MMF). Αποφασίστηκε η εκτέλεση σε τρία στάδια που περιλαμβάνουν: (α)  αξιοποίηση υφιστάμενων συστημάτων, (β) βελτιστοποίηση ικανοτήτων AAR του A400M και (γ) απόκτηση του MMF. Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε και η EDA η οποία σύναψε συμφωνία με την OCCAR στις 8/12. Η EDA θέλει να δρομολογήσει πρόγραμμα απόκτησης κοινού στόλου αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού. 


ΚΥΠΡΟΣ
Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

  • Την απόκτηση θερμικών αισθητήρων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής αλλά και την αγορά δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης περιλαμβάνει ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2015.
  • Η Εθνική Φρουρά ενέταξε στις 6/12  στο οπλοστάσιό της το παράκτιο περιπολικό "Αμμόχωστος". 
  • Άσχημη περιγράφει δημοσίευμα του "BBC" την κατάσταση στην ΑΒ Ακρωτηρίου. Το ηθικό των στρατιωτών χαρακτηρίζεται χαμηλό και οι ίδιοι ως εξαντλημένοι. 


ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει τις επενδύσεις

  • Προσωπικό των τουρκικών ειδικών δυνάμεων έχει αναλάβει την εκπαίδευση Ιρακινών Κούρδων μαχητών. Προσωπικό του Τουρκικού Στρατού θα εκπαιδεύσει 2.000 Σύρους αντάρτες στην κεντρική Τουρκία.
  • Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ισχυρίζεται ό, τι από τους 600 Τούρκους μαχητές της ISIS περισσότεροι από 100 έχουν σκοτωθεί.
  • Σε συνέντευξή του ο διοικήτης του Τουρκικού Ναυτικού, αφού πρώτα επεσήμανε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο και την Κύπρο, επεσήμανε την πορεία μετατροπής του ΤΝ σε δύναμη σύγχρονη, πολλαπλών ρόλων, ικανή να αντιδρά γρήγορα στις συνθήκες. Σήμερα η Τουρκία διατηρεί 158 σκάφη, 50 εναέρια συστήματα ενώ φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις ναυτικές της δυνάμεις. Μεταξύ των επιθυμιών αναφέρονται ΜΕΑ, συνέχιση του εγχώριου προγράμματος κορβετών, εκσυγχρονισμού σκαφών και η δρομολόγηση των TF-2000, LPD και Type 214TN.
  • Σύμφωνα με αναφορές στο Διαδίκτυο, το μελλοντικό LPD πιθανώς να εξοπλιστεί με ski jump. Μία τέτοια εξέλιξη θα επανέφερε ίσως στο προσκήνιο το σενάριο προμήθειας αριθμού μαχητικών F-35B.
  • Ο TURKSAT-6A θα είναί ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που θα κατασκευαστεί εγχωρίως από τουρκικές εταιρίες. 
Το LH-10D αποτελεί προϊόν γαλλο-τουρκικής συνεργασίας - (c) LH Aviation

  • Η εταιρία Vestel θα προχωρήσει στην πρώτη πτήση μιας μη επανδρωμένης έκδοσης του αεροσκάφους Elipse, το LH-10D, τον Απρίλιο του 2015. Το LH-10D αποτελεί προϊόν γαλλο-τουρκικής συνεργασίας. Το LH-10D θα έχει αυτονομία έως 24 ώρες, ενώ θα είναι ικανό να φέρει όπλα.
  • Τα τουρκικά F-16 θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με εγχώριο ατρακτίδιο ΗΠ μετά από πέντε χρόνια εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία εγχώριο πρόγραμμα του TUBITAK. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009. 
  • Δοκιμές πυραύλων σε πεδίο βολής στον Εύξεινο Πόντο πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου. Πιθανολογείται η δοκιμή του εγχώριου πύραυλου κατά πλοίων ATMACA.
  • Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας παραπονέθηκε στην 13η ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας Βερολίνου για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από την EDA και παροχή διαβαθμισμένων πληροφοριών. 
  • Σύμφωνα με στοιχεία του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2015, περιλαμβάνεται η δαπάνη 4 δις $ για εξοπλιστικά προγράμματα και η χρηματοδότηση από 5 ως 10% του συνολικού προϋπολισμού σε εγχώρια ιδρύματα / προγράμματα. Ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός για το 2015 θα ανέλθει σε 13,5 δις $. Παράλληλα, θα τρέξει σχέδιο εκταμίευσης 8 δις $ από πρόγραμμα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας.
  • Κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2014 έχει παρατηρηθεί αύξηση 20% στις εξαγωγές τουρκικών όπλων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2013. Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές έφθασαν τα 1,472 δις $ από 1,225 δις.
  • Παρά τη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ την τελευταία δεκαετία, η αδυναμία απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων για την αντικατάσταση των παλιών στην απαιτούμενη κλίμακα, σε συνδυασμό κακών προγραμματισμένων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού, δημιουργούν ερωτήματα για τις δομές οροφών των ΕΔ της Τουρκίας. 
  • Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επέλεξε η τοποθεσία των δύο πρώτων κέντρων συντήρησης του μαχητικού F-35 για την Ευρώπη να βρίσκονται στην Ιταλία και την Τουρκία.
  • Τουρκικό μαχητικό F-16C καπέπεσε στην κεντρική Τουρκία την 1η Δεκεμβρίου. Ο πιλότος διασώθηκε. Πρόκειται για το 34ο αεροσκάφος του τύπου που απωλέσθη από σύνολο παραδιδομένων 270.
Η Τουρκική Αεροπορία προμηθεύεται επιπλέον 15 KT-1T από την KAI - (c) Αμερικανική Αεροπορία

  • Ο Τουρκικός Στρατός παρέλαβε τα εννέα επιθετικά ελικόπτερα T-129A. Πρόκειται για τα ελικόπτερα που παραγγέλθηκαν μεταγενέστερα των 51 T-129B ως ενδιάμεση λύση.
  • Το Τουρκικό Ναυτικό θα προνηθευτεί δύο πλοία γενικής υποστήριξης. Τα πλοία θα έχουν εκτόπισμα 12.000 τόνων και θα διαθέτουν ελικοδρόμιο.
  • Η Τουρκική Αεροπορία θα προμηθευτεί 15 επιπλέον αεροσκάφη KT-1T από την ΚΑΙ για την κάλυψη του εκπαιδευτικού έργο των μελλοντικών χειριστών της.
  • Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου C-130B/Ε "Erciyes" της Τουρκικής Αεροπορίας περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης των κινητήρων T56.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Κροατία και Ρουμανία αυξάνουν τον προϋπολογισμό

  • Ρουμανικό ελικόπτερο IAR-330 κατέπεσε στις 21/11. Από τα 10 άτομα που επέβαιναν σε αυτό τραυματίστηκαν θανάσιμα τα οκτώ. Τα υπόλοιπα δύο έπαθαν εγκαύματα αλλά σώθηκαν.
Η Ρουμανία γίνεται η δεύτερη χώρα-χρήστης του Sniper ATP στη Βαλκανική μετά την Τουρκία - (c) Αμερικανική Αεροπορία

  • Η Ρουμανία είναι μία από τις χώρες που μελετάται περιοδική ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί στη χώρα αλλά και την ηγεσία του ΝΑΤΟ η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαϊκή Χερσόνησο.
  • Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, την Κριμαία και ο κίνδυνος κρίσης στη Μολβαδία, σε συνδυασμό με το στόχο νατοποίησης του οπλοστασίου, έχει αναγκάσει τη Ρουμανία να αιτηθεί δυνατότητα αύξησης των αμυντικών δαπανών από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ κατά 0,3% του ΑΕΠ.
  • Στις 26/11 πραγματοποιήθηκε η πρώτη Solo πτήση Ρουμάνων χειριστών με μαχητικό F-16 της Πορτογαλικής Αεροπορίας. Η Ρουμανία έχει αποστείλει κλιμάκιο προσωπικού στην Πορτογαλία για κατάρτιση στον τύπο. Υπενθυμίζεται ό, τι η Ρουμανία θα προμηθευτεί 12 μαχητικά F-16AM/BM από την Πορτογαλία ως το 2017, γίνοντας έτσι η τρίτη βαλκανική χώρα που αποκτά το F-16 και το πρώτο βαλκανικό κράτος-μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας που θα προμηθευτεί μαχητικό αεροσκάφος νατοϊκής προέλευσης. 
  • Στις 21 Νοεμβρίου ανατέθηκε στην LM η παραγωγή άγνωστου αριθμού ατρακτιδίων στοχοποίησης Sniper ATP για λογαριασμό της Ρουμανικής Αεροπορίας. 
  • Εγκρίθηκε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός των ΕΔ της Κροατίας. 
Η Κροατία θέλει να αποκτήσει 16 UH-60 - (c) Αμερικανική Αεροπορία
  • Στο ζήτημα απόκτησης μεταφορικών και εξοπλισμένων ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ θεωρείται πιθανή η ελάττωση του αριθμού των UH-60 από 20 σε 16 ώστε να εξυπηρετηθεί η μεταβίβαση 16 OH-58. Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν προτείνει την παραχώρηση μεταχειρισμένων UH-60 από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού αντί 6 εκατ. $. Σε περίπτωση εργασιών ανακαίνισης το κόστος ανέρχεται σε 12 εκατ. $. Θεωρείται πιθανή η πώληση ελικοπτέρων τύπου Mi-8 για τη χρηματοδότηση προμήθειας των Blackhawk. Όσον αφορά τα OH-58D, η Κροατία θα είναι η πρώτη που θα επιθεωρήσει ελικόπτερα του τύπου από μία δεξαμενή 300 OH-58D. Εφόσον τελεσφορήσει η αγορά τους, τα Warrior Kiowa θα παραδοθούν σε διάστημα ενός έτους.
  • Η Κροατία υπέγραψε τη σύμβαση αγοράς 12 μεταχειρισμένων πυροβόλων PzH-2000 από τα αποθέματα του Γερμανικού Στρατού. Η σύμβαση έχει κόστος 41 εκατ. Ευρώ.
  • Η Κροατία θα προμηθευτεί πέντε περιπολικά σκάφη εξοπλισμένα με πυροβόλο των 30mm. 
Μετά τα RQ-11 η Βουλγαρία απέκτησε τέσσερα Phoenix 30 - (c) UAV Solutions

  • Η Βουλγαρία παρέλαβε τέσσερα ΜΕΕ τύπου Phoenix 30. Η αυτονομία των συστημάτων ανέρχεται σε 25'.
  • Δύο από τις κυριότερες υποψηφιότητες για την κάλυψη της απαίτησης 100-120 οχημάτων για το Βουλγαρικό Στρατό είναι μεταχειρισμένα M-93 Fox του Αμερικανικού Στρατού και νέας κατασκευής M-1117 Guardian. 
  • Η Βουλγαρική Αεροπορία δεν θα επιλέξει νέο μαχητικό αεροσκάφος έως το 2017 λόγω οικονομικών λόγων, αναφέρει βουλγαρικό δημοσίευμα, καθώς θεωρήθηκε προτιμότερη η διάθεση 300 εκατ. Λέβα στη συντήρηση και βελτίωση του οδικού δικτύου. Εφόσον δεν διατεθούν έγκαιρα κονδύλια για το ΝΜΑ, είναι πιθανή η συνεργασία με τις Ρουμανία / Τουρκία σε ζητήματα αστυνόμευσης του εναέριου χώρου.
  • Το Κόσοβο θέλει να αποκτήσει τις δικές του Ένοπλες Δυνάμεις.



ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μετά τις Gowind οι FREMM και τα Rafale - Σε 33 ανέρχονται πια τα F-35I

  • Ο πόλεμος στη Συρία συνεχίζεται. Οι μάχες μαίνονται στο Κόμπανι και το Χαλέπι, με τους Κούρδους μαχητές και τις κυβερνητικές δυνάμεις αντίστοιχα να κερδίζουν έδαφος. Οι βομβαρδισμοί μαίνονται. Η Συριακή Αεροπορία επανεμφανίστηκε πλήττοντας θέσεις της ISIS. H ISIS ωστόσο δεν παρουσιάζεται να χάνει εδάφη. Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό για να οπλικά συστήματα ύποπτα για παράδοση στη Χεσμπολά. 
Ο πυρήνας του μελλοντικού Αιγυπτιακού Ναυτικού θα αποτελείται από γαλλικά πλοία και γερμανικά υποβρύχια - (c) MER ET MARINE
  • Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 14/11 εμφανίζονται Ισλαμιστές μαχητές της ISIS στρατιωτική βάση στο Σινά να έχουν καταλάβει οχήματα M-60, M-113 και YPR-765 του Αιγυπτιακού Στρατού. Στη Συρία και το Ιράκ η οργάνωση αναζητά εκπαιδευτές με σκοπό την καλύτερη κατάρτιση των μαχητών σε πολεμικό υλικό και τακτικές.
  • Φωτογραφίες στο Διαδίκτυο αποδεικτύουν ό, τι η Αίγυπτος έχει παραχωρήσει μαχητικά αεροσκάφη MiG-21 και ελικόπτερα Mi-8 στη Λιβύη.
  • Η Αίγυπτος παρέλαβε 10 επιθετικά ελικόπτερα AH-64D. 
Τα 33 F-35I θα συγκροτήσουν δύο μοίρες - (c) Αμερικανική Αεροπορία

  • Κατά τη συμφωνία παραγωγής 43 F-35 LRIP γνωστοποιήθηκε η τιμή των δύο πρώτων ισραηλινών F-35. Αυτό καθορίστηκε σε 94, 8 εκατ. $ ανά αεροσκάφος χωρίς το κόστος του κινήτηρα.
  • Το Ισραήλ ενέκρινε στις 30/11 την απόκτηση 14 μαχητικών F-35. Τα 14 αεροσκάφη θα προστεθούν στα 19 μαχητικά της αρχικής παραγγελίας. Σύμφωνα με αναφορές, τα 33 F-35 θα επιχειρούν από δύο μοίρες.
  • Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν με 25,9 εκατ. $ υπόγεια κατασκευή στρατιωτικής εγκατάστασης στο Ισραήλ. Το έργο θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016.
  • Το Ισραήλ πρόκειται να δαπανήσει 5,9 δις $ για τη μεταφορά στρατιωτικών βάσεων στο νότο της χώρας. Η κίνηση αποσκοπεί στην αποσυμφόρηση του Τελ-Αβίβ και έχει ορίζοντα πενταετίας.
  • Στα πλαίσια του προγράμματος ναυπήγησης νέων κύριων μονάδων επιφανείας, η Γερμανία προσέφερε στο Τελ-Αβίβ πακέτος έκπτωσης 115 εκατ. Ευρώ.
  • Το Ισραήλ παρήγγειλε 3.000 βελτιωμένες συλλογές JDAM αντί 82,6 εκατ. $. Στις συλλογές έχει βελτιωθεί η επίδοση ακρίβειας του όπλου. Το Ισραήλ έχει συνολικά παραγγείλει περισσότερες από 14.000 συλλογές JDAM σε τρεις συμβάσεις (700 & 10.350 οι προηγούμενες δύο).
  • Το α/α σύστημα David Sling θα αναπτυχθεί σύντομα για δοκιμαστική χρήση.
  • Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η κατάρτιση των πρώτων μαθητών στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346 Lavi. 
  • Ύστερα από τη συμφωνία για προμήθεια γαλλικών όπλων συνολικού κόστους τριών δισεκατομμυρίων $, ο Λίβανος ενδιαφέρεται για εξοπλισμένα ελικόπτερα (Gazelle / HOT) και αεροπλάνα (Super Tucano / Hellfire). Τα πρώτα όπλα της συμφωνίας δεν αναμένεται να παραδοθούν πριν από τους επόμενους δύο μήνες. 
  • Κατά το νέο έτος οι ΗΠΑ επιθυμούν να μεταβιβάσουν στο Λίβανο πυραύλους, πυρομαχικά, πυροβόλα, ελικόπτερα και αεροσκάφη. 
Γαλλικά δημοσιεύματα παρουσιάζουν το Κάιρο να θέλει το Rafale - (c) Γαλλική Αεροπορία

  • Η Αιγυπτιακή Αεροπορία επιθυμεί να αποκτήσει 23 - 26 μαχητικά Rafale. Εάν αυτό υλοποιηθεί, το κόστος θα φθάσει τα 3,6 δις $.
  • Το Αιγυπτιακό Ναυτικό ενδιαφέρεται να αποκτήσει δύο φρεγάτες FREMM του Γαλλικού Ναυτικού. Η απόκτηση των πλοίων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα οδηγήσει σε μετατροπές όπως η αφαίρεση των κελιών Α70 του VLS SYLVER και η αντικατάστασή τους από A43 ή A50. Η Αίγυπτος επιθυμεί παραλαβή του πρώτου πλοίου στις αρχές του 2015. 


Σχόλια