ΚΥΠΡΟΣ | 4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2014

21/9 - 21/12


Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 4ο του 2014: 

Προϋπολογισμός
Μειωμένος κατά 1,5 εκατ. Ευρώ θα είναι ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνολικά ανέρχεται σε 319 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων 70 αφορούν την αγορά πολεμικού υλικού.


Εθνική Φρουρά 
Την απόκτηση θερμικών αισθητήρων για την επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής αλλά και την αγορά δύο περιπολικών ανοικτής θαλάσσης περιλαμβάνει ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2015. Η Εθνική Φρουρά ενέταξε στις 6/12  στο οπλοστάσιό της το παράκτιο περιπολικό "Αμμόχωστος".

Παράρτημα Ι: Πολυεθνικά Προγράμματα 
Έπειτα από οκτώ έτη προσπαθειών το ευρωπαϊκό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης MANSUR, στο οποίο μετέχει η Κύπρος, κατέστη επιχειρησιακό. Κύριο χαρακτηριστικό του MANSUR είναι ό, τι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να συλλέξει ξεχωριστά τα δικά του δεδομένα και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών.

Παράρτημα ΙΙ: Κατοχικές Δυνάμεις
Στη στρατιωτική παρέλαση των Κατοχικών Στρατευμάτων για την επέτειο ανακήρυξης της παράνομης ανεξαρτησίας του "Ψευδοκράτους" παρήλασαν μεταξύ άλλων άρματα μάχης M-48A5T2, τεθωρακισμένα οχήματα AIFV και M-113 (ως φορέας πυραύλων TOW), οχήματα Land Rover (ως φορέας πυραύλων Konkurs), συστήματα ΠΕΠ T-122, α/κ πυροβόλα M-52T και ρ/κ πυροβόλα M-115.

Παράρτημα ΙΙΙ: Βρετανική Δραστηριότητα
Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιχειρήσεις βομβαρδιστικών Tornado GR4 ("Operation Shader") της Μεγάλης Βρετανίας κατά της ISIS στο Ιράκ. Σε αυτές παίρνουν μέρος οκτώ αεροσκάφη του τύπου από την ΑΒ Ακρωτηρίου. Στην ίδια βάση βρίσκονται τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47. Η διεύθυνση των επιχειρήσεων ωστόσο δεν βρίσκεται στη συγκεκριμένη βάση αλλά σε άλλη στο Κατάρ. Πάντως, άσχημη περιγράφει δημοσίευμα του "BBC" την κατάσταση στη βρετανική βάση. Το ηθικό των στρατιωτών χαρακτηρίζεται χαμηλό και οι ίδιοι περιγράφονται ως εξαντλημένοι. 

 

Σχόλια