ΕΛΛΑΔΑ | 4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2014

21/9 - 21/12


Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 4ο του 2014:


Προϋπολογισμός 
Σε 3,25 δις Ευρώ θα ανέλθει ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2015. Από αυτά 700 εκατ. θα διατεθούν για πιστώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ειδικές Δυνάμεις
Το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) αναπτύσσει τους τελευταίους έξι μήνες ταχύπλοο σκάφος που προορίζεται για την κάλυψη αναγκών της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών. Το πρόγραμμα φέρει το όνομα Ωκύαλος. Εν τω μεταξύ, με μη υλοποίηση κινδυνεύει η παράδοση τεσσάρων ΣΑΠ τύπου Mk. V, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού "Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία", αφού θεωρείται πιθανή η αποδέσμευση όλων των σκαφών σε άλλη χώρα.


Στρατός Ξηράς
Το κόστος είναι ο παράγοντας που αποτρέπει την εισαγωγή του άρματος μάχης M-1A1 στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) αναφέρει ο Α/ΓΕΕΘΑ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Η Καθημερινή". Κατά αυτό, "η προμήθεια δεν είναι δωρεάν. Θα μας στοιχίσει 1,9 δις Ευρώ και γι' αυτό από την πλευρά μας έχει απορριφθεί".

Στις 10 Νοεμβρίου έφθασαν τα 460 τεθωρακισμένα οχήματα της οικογένειας M-113 που παραχώρησαν οι ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Τα οχήματα ξεφορτώθηκαν στα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Σε μία άλλη εξέλιξη, στις 3 Δεκεμβρίου έγιναν δοκιμές από την 96 ΑΔΤΕ του πιλοτικού προγράμματος BMP-1/ZU-23. Οι δοκιμές χαρακτηρίστηκαν επιτυχείς.

Υπογράφτηκε το Δεκέμβριο η συμφωνία υποστήριξης των α/α συστημάτων TOR-M1 και OSA-AKM.

Αίτημα για 50 - 60 εξοπλισμένα ελικόπτερα τύπου OH-58D από τον ΕΣ προς τις ΗΠΑ αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Παρόν". Επιπλέον, δόθηκε πράσινο φως για την απόκτηση 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Τα 10 Chinook, πριν παραδοθούν στην Αεροπορία Στρατού (ΑΣ), θα υποστούν πρόγραμμα ανακαίνισης. Το κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 150 εκατ. $. Τέλος, στις 18 Νοεμβρίου και τις 18 Δεκεμβρίου παρελήφθησαν από την ΑΣ το 10ο και 11ο μεταφορικό ελικόπτερο NH-90 TGRA.  

Πολεμικό Ναυτικό
Στις 6 και 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες τελετές καθέλκυσης των υποβρυχίων "Πιπίνος" και "Ωκεανός", κλάσης Type 214 και Type 209/1200 AIP αντίστοιχα. Οι δοκιμές των σκαφών χαρακτηρίζονται επιτυχείς. Τον Ιανουάριο αναμένεται η καθέλκυση του υποβρυχίου "Ματρώζος", τρίτου από τα έξι Type 214 που έχει παραγγείλει το ΠΝ. 

Το πρόγραμμα ΕΜΖ των τεσσάρων φρεγατών MEKO 200HN θα περιοριστεί επί των πλείστω στην αντικατάσταση των κύριων αισθητήρων, ενώ οι εργασίες με τα σημερινά δεδομένα θα γίνουν στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, τονίζει δημοσίευμα του περιοδικού "Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία". Προωθείται επίσης η βελτίωση της υποστήριξης των πλοίων τύπου S σε συνεργασία με τα ΗΑΕ.

Σημαντική τροπολογία πέρασε από το Κοινοβούλιο για το ναυπηγικό πρόγραμμα των τριών ΤΠΚ Super Vita. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η επισκευή της ΤΠΚ "Μυκονιός". Με την επιτυχή παράδοση των σκαφών, η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών θα αποτελείται επί τω πλείστω από νέες ή αναβαθμισμένες πυραυλακάτους. Επιπλέον, το ΠΝ προωθεί τον επανεξοπλισμό των ΤΠΚ Combattante IIIB με πυραύλους επιφανείας - επιφανείας Harpoon. 

Η κάλυψη των απαιτήσεων για Αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) φαίνεται ό, τι θα υλοποιηθεί μέσω εκσυγχρονισμού τεσσάρων, με επιλογή επέκτασης σε ακόμη ένα, P-3B αντί δυνητικού κόστους 394 εκατ. Ευρώ. Τα αεροσκάφη πρόκειται να παραδοθούν έως επτά έτη από την υπογραφή της σύμβασης - κάτι που έχει δημιουργήσει ιδιαίτερη κριτική. Η εναλλακτική πρόταση αναφερόταν στην αγορά πέντε μεταχειρισμένων AP-3C της πολεμικής αεροπορίας της Αυστραλίας, ο χρόνος παράδοσης των οποίων θα μπορούσε να αρχίσει το 2015 με κόστος έως 140 εκατ. Ευρώ.

Πολεμική Αεροπορία
Με την αδυναμία εκκίνησης του ζητήματος του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους (NMA), ιδιαίτερη δυναμική έχει το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16. Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) σκέφτεται την προσθήκη ραντάρ τύπου AESA σε τμήμα του συνόλου αυτών. Ο προς αναβάθμιση αριθμός F-16 που θα εξοπλιστούν με το νέας τεχνολογίας ραντάρ διαφέρει ανάλογα με τα δημοσιεύματα. Φαίνεται όμως δεδομένο ό, τι αυτές οι προτάσεις θα είναι αρκετά ακριβότερες από τις έως πριν λίγα έτη προτεινόμενες επιλογές εκσυγχρονισμού. Παράλληλα, υπάρχει μελέτη για την αντικατάσταση υποσυστημάτων των υφιστάμενων μαχητικών Mirage 2000 με ραντάρ RDM. Στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, τέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απέκλεισε κατηγορηματικά την πώληση μαχητικών F-16 σε άλλη χώρα. Είχε προηγηθεί κείμενο της εφημερίδας "Η Καθημερινή" το οποίο έκανε λόγο για συζητήσεις πώλησης μονοψήφιου αριθμού F-16 στη Βουλγαρία και αναπλήρωσής τους με μισθωμένα αναβαθμισμένα ιδίου τύπου της Αμερικανικής Αεροπορίας. Στο μεταξύ, εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ πρόγραμμα υποστήριξης του στόλου μαχητικών F-16C/D της Πολεμικής Αεροπορίας. Το δυνητικό κόστος ανέρχεται σε 188 εκατ. $.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΠΑ, "την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 13:42, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής τριάδας αεροσκαφών F-16 της 115ΠΜ/343Μ και ενώ βρισκόταν 14 ναυτικά μίλια Βόρεια της νήσου Γαύδου, εκτελέσθηκε επιτυχής εγκατάλειψη από τους δύο Ιπτάμενους του Νο 2, διθέσιου, αεροσκάφους του σχηματισμού, λόγω μηχανικής βλάβης. Στις 14:34, ολοκληρώθηκε η περισυλλογή των δύο Ιπταμένων, σώων, από ελικόπτερο AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο τους μετέφερε με ασφάλεια στην 115 Πτέρυγα Μάχης (115ΠΜ)".

Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 116ΠΜ η τελετή απόσυρσης του ελαφρού βομβαρδιστικού A-7 Corsair II, μετά από 39 χρόνια παρουσίας στο οπλοστάσιο της ΠΑ. Με την απόσυρση του τύπου η 336Μ θα επιχειρεί με μαχητικά F-16C/D Block 52M.

Παράρτημα: Πολυεθνικά Προγράμματα
Στις 27 Νοεμβρίου οι Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν τη χρηματοδότηση του τρίτου δορυφόρου παρατήρησης του προγράμματος CSO. Στο CSO, γνωστότερο ως MUSIS, συμμετέχει και η Ελλάδα.

Υπό την αιγίδα της EDA έγινε συνάντηση αντιπροσώπων των πέντε κρατών-μελών χρηστών του C-27J (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Λιθουανία). Σκοπός της η παροχή κοινών λύσεων σε ζητήματα κατάρτισης και υποστήριξης. Οι πέντε χώρες ανήκουν στο European Air Transport Fleet, μαζί με άλλες 15. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται όλες οι χώρες-μέλη του European Air Transport Command.

Στις 19 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η πρόθεση των Ολλανδίας, Πολωνίας και Νορβηγίας για έναρξη διαπραγμάτευσης με την Airbus για την απόκτηση αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού και μεταφορών A330 MRTT και την κοινή τους χρήση. Η Ολλανδία ευελπιστεί η συμφωνία να έχει υπογραφθεί μέχρι το 2016 ώστε τα A330 να είναι επιχειρησιακά το 2020. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τέσσερα αεροσκάφη. Το Άμστερνταμ φιλοδοξεί τα A330 να έχουν βάση το Άιτχοφεν.Την κίνηση χαιρετίζει η EDA. Τα τρία κράτη, που αποτελούν μέρος των δέκα (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), καλούν κι άλλα να συνδράμουν στο εγχείρημα.

Η ThalesRaytheonSystems ανακοίνωσε στις 13 Νοεμβρίου τη διενέργεια επιτυχούς δοκιμής του νατοϊκού συστήματος ACCS. Το πρόγραμμα, που συμμετέχουν όλα τα κράτη - μέλη του NATO,  υπόσχεται κοινή υποδομή κατάρτισης, σημαντικό μειωμένο κόστος υποστήριξης και αυξημένη ευελιξία επάνδρωσης.

Έπειτα από οκτώ έτη προσπαθειών το ευρωπαϊκό σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης MANSUR, στο οποίο μετέχει η Ελλάδα, κατέστη επιχειρησιακό. Κύριο χαρακτηριστικό του MANSUR είναι ό, τι κάθε κράτος-μέλος μπορεί να συλλέξει ξεχωριστά τα δικά του δεδομένα και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών.  

Σχόλια