ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (3)

21/9/2014 - 21/10/2014


ΕΛΛΑΔΑ
Χαμόγελα στο ΠΝ - Αποχαιρετισμός στους "Κουρσάρους" - Τέλος τα Abrams;


Το υποβρύχιο "Πιπίνος" είναι το πρώτο που ναυπηγήθηκε ποτέ στην Ελλάδα - (C) ΠΝ
  • Παρουσία Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕΕ η επίσημη τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Τύπου 214 "Πιπίνος". Ο "Πιπίνος", που το προσεχές διάστημα θα πραγματοποιήσει σειρά δοκιμών εν πλω πριν ενταχθεί στο στόλο υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), είναι το πρώτο υποβρύχιο που ναυπηγείται ποτέ στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ό, τι η πατρίδα μας έχει παραγγείλει συνολικά έξι υποβρύχια Type 214, από τα οποία έχει παραληφθεί μόλις ένα.
  • Παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στις 20 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕΕ η επίσημη τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Τύπου 209 "Ωκεανός". Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, ο "Ωκεανός" θα ήταν το πρώτο από τρία υποβρύχια Type 209/1200 που θα περνούσαν προγράμματος αναβάθμισης με κυριότερο στοιχείο την εγκατάσταση συστήματος AIP. Μετά την αντικατάσταση της αναβάθμισης των δύο άλλων από πρόγραμμα ναυπήγησης δύο υποβρυχίων Type 214, το "Ωκεανός" είναι το μοναδικό υποβρύχιο Type 209/1200 AIP του Πολεμικού Ναυτικού.
  • Στο πρόγραμμα ΑΦΝΣ, το οποίο προβλέπει την αγορά ή αναβάθμιση 4+1 αεροσκαφών, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις:
    • Ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την πιθανή αναβάθμιση έως πέντε P-3B (από τα έξι που παρέλαβε τη δεκαετία του 1990 το ΠΝ) αντί μέγιστου εκτιμώμενου κόστους 500 εκατ. $ ή 394 εκατ. Ευρώ. Σύμφωνα με την ενημέρωση, ο ορίζοντας του προγράμματος θα ανέλθει σε επτά έτη.
    • Σε 120 έως 140 εκατ. Ευρώ ανέρχεται η πρόταση-προσφορά της BAE Systems για την προμήθεια πέντε ΑΦΝΣ τύπου AP-3C σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού "Δούρειος Ίππος" Σάββα Βλάσση μέσω της ιστοσελίδας "e-Άμυνα". Στόχος του Πολεμικού Ναυτικού είναι η επανάκτηση χρήσης αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, πέντε έτη ύστερα από την καθήλωση του τελευταίου P-3B της 353ΜΝΑΣ. Σύμφωνα με το κείμενο, τα αυστραλέζικα P-3 θα είναι έτοιμα προς παράδοση από το 2015.
  • Δύο διαδοχικά δημοσιεύματα της εφημερίδας "Η Καθημερινή" έκαναν αναφορά στην πιθανή παραχώρηση μονοψήφιου αριθμού μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στη Βουλγαρία και την ενδεχόμενη ακύρωση απόκτησης μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης M-1A1. Κατά το πρώτο δημοσίευμα εξετάζεται η παραχώρηση έξι μέχρι οκτώ μαχητικών F-16 της ΠΑ στη Βουλγαρία με την προϋπόθεση να αναληφθεί βιομηχανικό έργο από την ΕΑΒ και να μισθωθεί παρόμοιος αριθμός F-16C/D Block 52 από την Αμερικανική Αεροπορία για κάλυψη των εθνικών αναγκών. Στο δεύτερο δημοσίευμα, o Α/ΓΕΕΘΑ φέρεται να αναφέρει σχετικά με τα M-1A1 ό, τι "η προμήθεια δεν είναι δωρεάν. Θα μας στοιχίσει 1,9 δις Ευρώ και γι' αυτό από την πλευρά μας έχει απορριφθεί". Στο θέμα φαίνεται να σχετίζεται η εγκατάσταση αμερικανικών ΜΕΑ στην Κρήτη, με την ελληνική πλευρά να προτείνει διαφορετικό αεροδρόμιο από εκείνο που προκρίνουν οι ΗΠΑ. Με βάση προηγούμενες πρόσφατες εξελίξεις ο ΕΣ σκόπευε να αποκτήσει 90 M-1A1.


Αντίθετα με παλαιότερες προτάσεις αναβάθμισης, το κόστος αναβάθμισης των ελληνικών F-16
με εγκατάσταση ραντάρ τύπου AESA δεν είναι ακόμη προβλέψιμο - (C) ΠΑ
  • Αν και η δυνατότητα ενσωμάτωσης ραντάρ AESA στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16 θα επιφέρει δραματική βελτίωση των δυνατοτήτων τους, εν τούτοις θα δημιουργήσει πρόσθετες τεχνικές απαιτήσεις και θα εκτοξεύσει το κόστος σε τάξη μεγέθους 1,7 δις $ ή θα αγγίξει/ξεπεράσει τα 2 δις $ αν αφορά τα Block 50, 52 plus, 52M ή ολόκληρο το στόλο του τύπου, τονίζει σε αναφορά του το περιοδικό "ΕΑ&Τ". Αυτό άλλωστε φάνηκε από την πρόσφατη ενόχληση της Ν. Κορέας στην απαίτηση των ΗΠΑ και της BAE Systems για διάθεση σημαντικών επιπλέον κονδυλίων από ό, τι ορίζει η σύμβαση αναβάθμισης των F-16 που αυτή έχει. Το συμβόλαιο κέρδισε η ΒAE Systems και περιλαμβάνει την εγκατάσταση του ραντάρ RACR τύπου AESA της Raytheon.


Το A-7H/E Corsair II εισήλθε σε υπηρεσία το 1975 και υπηρέτησε σε πέντε πολεμικές Μοίρες - (C) ΠΑ
  • Στις 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 116ΠΜ η τελετή απόσυρσης του ελαφρού βομβαρδιστικού A-7 Corsair II, μετά από 39 χρόνια παρουσίας στο οπλοστάσιο της ΠΑ. Με την απόσυρση του τύπου η 336Μ θα επιχειρεί με μαχητικά F-16C/D Block 52M.
  • Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και πυρομαχικών στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
ΚΥΠΡΟΣ
Σε ρυθμούς... Shader


Οκτώ βομβαρδιστικά Tornado επιχειρούν από την ΑΒ Ακρωτηρίου κατά της ISIS - (c) RAF
  • Μειωμένος κατά 1,5 εκατ. Ευρώ θα είναι ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Στις 27 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιχειρήσεις βομβαρδιστικών Tornado GR4("Operation Shader") της Μεγάλης Βρετανίας κατά της ISIS στο Ιράκ. Σε αυτές παίρνουν μέρος οκτώ αεροσκάφη του τύπου από την ΑΒ Ακρωτηρίου. Στην ίδια βάση βρίσκονται τέσσερα μεταφορικά ελικόπτερα CH-47. Η διεύθυνση των επιχειρήσεων πάντως δεν βρίσκεται στη συγκεκριμένη βάση αλλά σε άλλη στο Κατάρ.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μεταξύ του Κομπάνι και του PKK
  • Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" αναφέρεται στις αυξανόμενες ενδείξεις της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών ό, τι η Τουρκία επιθυμεί να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα.
  • Ο στόλος των μεταφορικών αεροσκαφών A-400M της Τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησε την πρώτη του αποστολή στο εξωτερικό. Το μέχρι σήμερα μοναδικό αεροσκάφος σε υπηρεσία συμμετείχε σε αποστολή στο Λουξεμβούργο.
  • Στις 12 Οκτωβρίου συνετρίβη ελικόπτερο S-70B του Τουρκικού Ναυτικού. Νεκρά ανασύρθηκαν τα πέντε μέλη του πληρώματος.
  • Στις 14 Οκτωβρίου μαχητικά F-4 και F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν βομβαρδισμό κατά ανταρτών του PKK.
  • Στις 17 Οκτωβρίου εντάχθηκαν σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό τα πρώτα πέντε από συνολικά εννέα επιθετικά ελικόπτερα T-129A. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν τις προσεχείς εβδομάδες. Η Τουρκία αναμένει επιπλέον την παράδοση 51 T-129B, προϊόντα εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
Συνέχεια διαβουλεύσεων για τους εξοπλισμούς στη Βουλγαρία
Ένα σχέδιο βασισμένο στο Wele Nzas (F 073) του ναυτικού της Ισημερινής Γουινέας θα μπορούσε να αποκτηθεί
από το Βουλγαρικό Ναυτικό. Το πλοίο είναι ουκρανική σχεδίαση και ναυπηγήθηκε στη Βάρνα. 
  • Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν για το επόμενο βουλγαρικό εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αυτό προωθεί την απόκτηση οκτώ έως 10 μαχητικών αεροσκαφών δυτικής προέλευσης προς αντικατάσταση του συνόλου των υφιστάμενων αεροσκαφών. Δύο από τις τρεις φρεγάτες τύπου E-71 θα υποστούν πρόγραμμα αναβάθμισης με το οποίο θα αποκτήσουν εκ νέου πυραύλους επιφανείας - επιφανείας, νέους αισθητήρες και ηλεκτρονικά, ενώ υπάρχει πρόνοια για υποστήριξη Μη Επανδρωμένων Ελικοπτέρου (ΜΕΕ). Παράλληλα, θα αποκτηθούν δύο - τρία ταχέα περιπολικά σκάφη και θα ενισχυθούν οι δυνατότητες ναρκοπολέμου. Το Βουλγαρικό Ναυτικό επιθυμεί ακόμη την προμήθεια υποβρυχίου. Θα αγορασθούν επίσης τρισδιάστατα ραντάρ και θα συνεχιστεί η αναδιοργάνωση των χερσαίων μονάδων μάχης. Ο Βουλγαρικός στρατός έχει προγραμματίσει, τέλος, την προμήθεια 100 με 120 τεθωρακισμένων οχημάτων.
  • Ήδη την εμφάνισή τους έχουν κάνει οι εξοπλιστικές προτεραιότητες της Βουλγαρίας για το διάστημα... 2020 - 2035. Έως τότε ο Βουλγαρικός Στρατός θα αυξήσει τον αριθμό μηχανοκίνητων ταξιαρχιών και τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις. Το σύνολο των σχηματισμών θα κάνει χρήση των δικτυοκεντρικών τεχνολογιών, με δυνατότητα ανάληψης δράσης υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Όλα τα αεροσκάφη και ελικόπτερα ανατολικής προέλευσης θα έχουν αποσυρθεί. Η Βουλγαρική Αεροπορία θα αποκτήσει μία μοίρα μαχητικών 5ης γενιάς καθώς επίσης νέα επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα. Η αεράμυνα θα "ξαναχτιστεί" με νατοϊκά συστήματα. Το ναυτικό θα αποτελείται από κορβέτες και περιπολικά σκάφη και θα υπάρξει μέριμνα για τα σκάφη ναρκοπολέμου. Ιδιαίτερη σημασία θα έχουν τα υποβρύχια. Δεν θα λείπουν κάποιες μονάδες αμφίβιων επιχειρήσεων. Οι Ειδικές Δυνάμεις, τέλος, θα αναβαθμιστούν.
  • Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ενέκριναν 15,2κατ. $ για την παραγωγή και μεταβίβαση 10 οχημάτων αναγνώρισης M-117 στη Βουλγαρία. Τα οχήματα αναμένεται να παραχθούν ως τις 30 Ιουνίου 2015. Τρία από τα M-117 αφορούν έκδοση οχήματος διοίκησης.
  • Οι Βούλγαροι αλεξιπτωτιστές, μετά από την προμήθεια νέων αλεξίπτωτων, προγραμματίζεται επίσης να εφοδιαστούν με θερμικές κάμερες.
  • Η Ρουμανική Αεροπορία απέστειλε κλιμάκιο ιπταμένων και τεχνικών στην Πορτογαλία με αποστολή την κατάρτιση στο F-16AM/BM.
  • Στη Ρουμανία βρέθηκε στις 25 - 28 Σεπτεμβρίου τουρκική αντιπροσωπία με σκοπό την ενημέρωση γύρω από τουρκικά οπλικά συστήματα και πακέτα αναβάθμισης. Η Τουρκία ενδιαφέρεται για την υποστήριξη των ρουμανικών F-16, την αναβάθμιση των α/α πυροβόλων 35mm, Gepard και α/α συστημάτων Hawk, τον πύραυλο Stinger, τα α/α συστήματα Hisar-A και το MEA ΑΝΚΑ.
  • Ένα νέο παράγωγο του εκπαιδευτικού αεροσκάφους IAR-99 μπορεί να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2016, το IAR-99TD. Το IAR-99TD στοχεύει στην εισαγωγή χειριστών σε μαχητικά 4,5ης και 5ης γενιάς.
  • Το Αμερικανικό Ναυτικό ανέλαβε τον έλεγχο της ρουμανικής βάσης Devecelu, που θα αποτελέσει την αποκλειστική ηπειρωτική βάση της BMD στη Βαλκανική. Η βάση θα κηρυχθεί επιχειρησιακή το επόμενο έτος.
  • Μετά τις Αλβανία και Βουλγαρία έγινε γνωστό πως η Κροατία απέστειλε όπλα στους Κούρδους τον περασμένο Αύγουστο.
  • Το Μαυροβούνιο μεταρρυθμίζει την υπηρεσία πληροφοριών. Επιπλέον έγινε γνωστή συμφωνία για πενταετή στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία σε ζητήματα εκπαίδευσης.


ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε πολεμικές συγκρούσεις Συρία, Λίβανος και Αίγυπτος - Αναρρώνει το Ισραήλ


  • Συνεχίζονται αμείωτα οι συγκρούσεις στη Συρία, με τη συμμετοχή από τις 22 Σεπτεμβρίου νέων συμμετεχόντων. Οι ΗΠΑ, η Σ. Αραβία, τα ΗΑΕ, η Ιορδανία, το Μπαχρέιν και το Κατάρ πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά της ISIS, που επέκτεινε τη δράση της στη Βόρεια Συρία κατά των Κούρδων. Επί εβδομάδες παραμένει πολιορκημένη η συνοριακή πόλη Κομπάνι. Με τη βοήθεια των αεροπορικών βομβαρδισμών, οι Κούρδοι μαχητές φαίνεται τελικά να επικρατούν των Ισλαμιστών. Η κατάσταση ωστόσο ήταν δραματική για αρκετές ημέρες λόγω της απουσίας αεροπορικών βομβαρδισμών και της στάσης της γειτονικής Τουρκίας.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του UR-77 - (C) bayanay.Info / wikimedia
  • Μεταξύ των περιστατικών που γίνονται γνωστά στη Συρία ξεχωρίζουν:
    • Η ISIS διαθέτει α/α πυραύλους MANPADS, ενώ ισχυρίζεται ότι διατηρεί πολεμικά αεροσκάφη
    • Η Συρία ενημέρωσε τον ΟΗΕ για την ύπαρξη τεσσάρων νέων εγκαταστάσεων που δεν περιλαμβάνονταν στην περσινή αναφορά με θέμα τα χημικά όπλα
    • Αποκαλύφθηκε ό, τι η ISIS έκανε χρήση χημικών τον Ιούλιο του 2014 εναντίον Κούρδων
    • Βομβαρδιστικό Su-24 της Συριακής Αεροπορίας καταρρίφθηκε από ισραηλινή συστοιχία Patriot
    • Η Συρία χρησιμοποιεί οχήματα διάσπασης ναρκοπεδίων UR-77. Τα οχήματα χρησιμοποιούνται για την εξουδετέρωση αντικαθεστωτικών σε αστικό περιβάλλον ισοπεδώνοντας κτήρια
    • Στις 5/10 αντάρτες του FSA κατέλαβαν ρωσικό σταθμό SIGINT, από το εσωτερικό του οποίου διαπιστώθηκαν στοιχεία για τη δομή του ρωσικού δικτύου SIGINT της Μέσης Ανατολής.
  • Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε η διενέργεια αεροπορικών βομβαρδισμών στην περιοχή της Βεγγάζης από μαχητικά της Αιγυπτιακής Αεροπορίας.
  • Ο Λίβανος διαπραγματεύεται με τη Ρωσία την προμήθεια οπλικών συστημάτων. Την χρηματοδότησή τους πρόκειται να αναλάβει η Σ. Αραβία. Παράλληλα, πρόκειται να αποκτήσει γαλλικές πυραυλακάτους, ενώ για ακόμη μία φορά η Γερμανία δεν ήρε την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Βυρηττό. Έτσι, μετά την άρνηση μεταπώλησης βελγικών αρμάτων μάχης Leopard-1, το Βερολίνο απέτρεψε την εξαγωγή τροχοφόρων οχημάτων VAB Mk. III - αν και κατασκευάζονται από τη Γαλλία.
Χάρη στο MF-STAR και τους Barak-8 οι Sa'ar 5
θα μπορούν να αντιμετωπίζουν εναέριες απειλές σε αποστάσεις έως τα 70km
  • Για το έτος 2015 αύξηση 10% θα παρουσιάσει ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ισραήλ, που θα ανέλθει στα 15,5 δις $.
  • Η LM πιστεύει το Ισραήλ σύντομα θα αποκτήσει περισσότερα μαχητικά F-35. Το Τελ-Αβίβ έχει ως τώρα συμφωνήσει την απόκτηση 19 F-35I.
  • Δύο μήνες μετά την έναρξη παραδόσεων των 30 εκπαιδευτικών αεροπλάνων M-346 Lavi, η Ισραηλινή Αεροπορία ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας νέου εκπαιδευτικού κέντρου στην ΑΒ Hazerim.
  • Στην ισραηλινή κορβέτα Eliat, σύμφωνα με φωτογραφίες, έχει εγκατασταθεί για πρώτη φορά το νέο ραντάρ τύπου AESA MF-STAR - το οποίο κατασκευάζει η ΙΑΙ. Το ραντάρ θα εγκατασταθεί στα υπόλοιπα δύο πλοία Sa'ar 5, όπως επίσης οι πύραυλοι επιφανείας-αέρος Barak-8.
  • Μεταξύ των ρωσικών όπλων που συμφώνησε η Αίγυπτος βρίσκεται το α/α σύστημα S-300VM.
  • Για την περίπτωση αναβάθμισης των Mirage 2000EM της Αιγυπτιακής Αεροπορίας, η γαλλική πλευρά είναι διατεθειμένη να προσφέρει ένα πρόγραμμα παρόμοιο με το ινδικό αλλά με το οποίο τα μαχητικά θα περιοριστούν σε αποστολές αεράμυνας, ώστε να συμπιεστεί το κόστος (900 εκατ. Ευρώ αναφέρουν διάφορες πηγές) - ο σπουδαιότερος ανασταλτικός παράγοντας υλοποίησης της αναβάθμισης. Μία τέτοια εφαρμογή προβλέπει τον εφοδιασμό των αεροσκαφών με πυραύλους MICA.

Σχόλια