ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (2)

21/8/2014 - 21/9/2014


ΕΛΛΑΔΑ

  • Εντός Σεπτεμβρίου (29 του μήνα) αναμένεται να "πέσει" στο νερό το υποβρύχιο τύπου Type 214 "Πιπίνος", το δεύτερο από έξι παραγγελμένα συνολικά. Σε υπηρεσία βρίσκεται σήμερα μόνο ένα, ενώ σειρά θα πάρει το εκσυγχρονισμένο "Ωκεανός", τύπου Type 209. Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της ιστοσελίδας "onalert.gr" ο αποδεξαμενισμός του "Πιπίνου" θα γίνει μία εβδομάδα αργότερα από την αναφερόμενη ημερομηνία.
Ανάμεσα στα αμυντικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παραχώρηση τεσσάρων σκαφών Mk. V
για κάλυψη αναγκών της ΔΥΚ - (C) USN
  • Στα αποτελέσματα των επαφών του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στις ΗΠΑ - αν και δεν έχουν υπάρξει επίσημα στοιχεία - συγκαταλέγονται η συμφωνία για χρήση αμερικανικών MEA από ελληνική ΑΒ (πιθανότατα η ΑΒ Σούδας), οι συνομιλίες για τα 90 άρματα μάχης M-1A1 και το αίτημα απόκτησης τεσσάρων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mk. V.

  • Στις 4 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ, υπογράφθηκε από τον Υπουργό Άμυνας σύμβαση συμμετοχής της Ελλάδας σε πρόγραμμα διεθνούς διαχείρισης πυρομαχικών αέρος - εδάφους. Στο πρόγραμμα είναι επίσης οι Δανία, Ισπανία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Τσεχία. Οι συμμετέχουσες χώρες, με επικεφαλής τη Δανία, επιθυμούν να εξετάζουν την υλοποίηση καλύτερης συνεργασίας σε θέματα προμήθειας (μέσω δανεισμού, κοινής κτήσης και κοινών διαγωνισμών) όπλων αέρος - εδάφους. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θεωρείται πιθανή η άμεση παραχώρηση πυρομαχικών από μία χώρα - μέλος της δράσης  σε κάποια άλλη από τις έξι.
Η αναβάθμιση των φρεγατών κλάσης "Ύδρα" αποτελεί
υψηλότατη προτεραιότητα για το Πολεμικό Ναυτικό - (C) ΠΝ
  • Το περιοδικό "Άμυνα & Διπλωματία" δημοσίευσε στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2014 τον πλήρη κατάλογο των 42 προγραμμάτων των ΕΕΔ για τα οποία ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας η Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων του Κοινοβουλίου στις 30 Ιουλίου. Όπως αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "e-Άμυνα", σε αυτόν περιλαμβάνονται προγράμματα συντήρησης και αναβάθμισης υφιστάμενων οπλικών συστημάτων / υποδομών και απόκτηση πυρομαχικών με ορίζοντα εκτέλεσης την περίοδο 2014-2020. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνεται η απόκτηση οπλικών συστημάτων που εγκρίθηκε σε προηγούμενο χρόνο ή βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης.
  • Δημοσίευμα της εφημερίδας "Παραπολιτικά", το οποίο αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα "Προέλαση", υπογραμμίζει ό, τι η επαναφορά των τεσσάρων ΑΦΝΣ P-3 θα γίνει σε δύο φάσεις, για να ακολουθήσει η αναβάθμισή τους. Στο πρόγραμμα υπάρχει επιλογή επέκτασης για ένα ακόμη αεροσκάφος. Τα "αναγεννημένα" P-3 θα υπηρετούν με το έμβλημα του Πολεμικού Ναυτικού και θα εξοπλίσουν τη Μοίρα Αεροπορίας Ναυτικού (ΜΑΝ).
Η αναβάθμιση των μαχητικών F-16C/D θα οδηγήσει
στην επαύξηση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων και την ομογενοποίηση του στόλου - (C) ΠΑ
  • Το ΓΕΑ αναμένεται να καταθέσει μέσα στο Σεπτέμβριο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον φάκελο των απαιτήσεων της αναβάθμισης του στόλου μαχητικών F-16C/D σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας "defencenews.gr". Υποψηφιότητα για το πρόγραμμα εκτός απροόπτου θα θέσουν οι εταιρίες BAe Systems, Boeing και Lockheed Martin. Αναφορές του περιοδικού "Almanac 2013-14" υπογραμμίζουν πιθανή τη συμμετοχή στο πρόγραμμα των μαχητικών έκδοσης Block 30 καθώς και την εγκατάσταση ραντάρ τεχνολογίας AESA στα διθέσια αεροσκάφη ιδίας έκδοσης. Κατά αναφορά του "defencenet.gr" η πρόταση της BAe Systems δεν αφορά τα F-16C/D Block 52M, ωστόσο, περιλαμβάνει τη δυνητική τοποθέτηση του ραντάρ RACR στον υπόλοιπο στόλο F-16. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η προσφορά της Lockheed Martin προβλέπει την τοποθέτηση του ραντάρ SABR είτε στα μαχητικά των προγραμμάτων Peace Xenia III & IV είτε σε όλα εκτός του προγράμματος Peace Xenia I. Η αναβάθμιση των αμερικανικών μαχητικών γ' γενιάς της ΠΑ είναι από τις κυριότερες προτεραιότητες των ΕΕΔ. Η ανάδειξη της αναδόχου εταιρίας θα γίνει το 2016 κατά πληροφορίες της εφημερίδας "Καθημερινή".
  • Την Τρίτη 26 Αυγούστου συνετρίβη βόρεια της Κομοτηνής ελαφρύ βομβαρδιστικό A-7E. Ο χειριστής εγκατέλειψε το αεροσκάφος επιτυχώς.

Αεροσκάφη R/F-4E των 338M, 339M και 348ΜΤΑ.
Η ΠΑ είναι η μοναδική ευρωπαϊκή αεροπορία-χρήστης του Phantom II - (C) ΠΑ
  • Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην 117ΠΜ η εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία του μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom. Στην εκδήλωση συμμετείχε προσωπικό και αεροσκάφη από όλες τις Μοίρες που επιχειρούν το F-4, ενώ την παράσταση έκλεψε αεροσκάφος με επετειακό διάκοσμο.


Ο νέος εντυπωσιακός διάκοσμος του "Ζευς" απεικονίζει τον Ολύμπιο θεό, σε περίοπτη θέση
"πίσω" από την Ελληνική Σημαία, έτοιμο να εξαπολύσει τον κεραυνό - (C) ΠΑ
  • Νέο, εντυπωσιακό διάκοσμο απέκτησε το αεροσκάφος F-16C Block 52+ της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 "Ζευς". Πρώτη επίσημη εμφάνιση με το νέο διάκοσμο ήταν στην Ελβετία στις 6 - 7 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την επέτειο 100 ετών από την ίδρυση της Ελβετικής Αεροπορίας. Ο "Ζευς" πραγματοποίησε δύο επιδείξεις τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 200.000 θεατές.
ΤΟΥΡΚΙΑ
  • Ακόμη μία φορά δόθηκε αναβολή στην τελική επιλογή του νέου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλης εμβέλειας της Τουρκικής Αεροπορίας, στο οποίο είχε αρχικά επιλεγεί το κινεζικό HQ-9. Η αντίδραση των ΗΠΑ για το HQ-9 και ζητήματα μεταφοράς τεχνολογίας - δεν αποκλείεται τα τελευταία να αποτελούν πρόφαση - φαίνεται να δίνουν προβάδισμα στα SAMP/T και Patriot. Παράλληλα, φέρεται να έχει παρουσιαστεί πρόταση εγχώριας ανάπτυξης συστήματος της συγκεκριμένης κατηγορίας με ορίζοντα παραγωγής την επόμενη δεκαετία. Εν τω μεταξύ, η Ολλανδία γνωστοποίησε την απόφαση απομάκρυνσης των συστημάτων Patriot τον προσεχή Ιανουάριο. Τα συστήματα βρίσκονται ανεπτυγμένα στην ΝΑ Τουρκία για την προστασία από ενδεχόμενη συριακή πυραυλική επίθεση, μαζί με αμερικανικά και γερμανικά. Τα ολλανδικά Patriot θα αντικαταστήσουν παρόμοια ισπανικά.
  • Δημοσίευμα της εφημερίδας "Milliyet" κάνει λόγο για καθήλωση οκτώ μαχητικών F-16D, από τα συνολικά 44 που διατηρεί σε υπηρεσία η Τουρκική Αεροπορία, λόγω εμφάνισης ρωγμών στην άτρακτο. Η εξέταση των αεροσκαφών διενεργήθηκε μετά την ανίχνευση παρόμοιων περιστατικών σε F-16D της Αμερικανικής Αεροπορίας.
  • Στις 2 Σεπτεμβρίου κατέπεσε μαχητικό F-16 στην επαρχία Diyarbakir. Αιτία του ατυχήματος υπήρξε εκδήλωση φωτιάς στον κινητήρα.
  • Στις 4 Σεπτεμβρίου έγινε η παραλαβή του τρίτου από τα συνολικά τέσσερα ΑΣΕΠΕ Boeing 737 MESA (Ε-7Α).
Έως την αναβάθμισή τους σε -B τα εννέα T-129A
θα εξοπλιστούν με πυροβόλο των 20mm και ρουκέτες των 70mm - (C) TAI
  • Η ΤΑΙ ελπίζει ό, τι θα έχει παραδώσει τα εννέα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα T-129A στον Τουρκικό Στρατό εντός του τρέχοντος έτους. Τα εννέα ελικόπτερα παραγγέλθηκαν μετά τα 51 T-129B για την κάλυψη επειγουσών αναγκών.
  • Η TAI προχώρησε στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του εγχώριου ελαφρού ελικοπτέρου Ozgun. Το Ozgun φέρεται ό, τι σχεδιαστικά "κατάγεται" από το AW-139.
  • Η αδυναμία ανεξάρτητης ανάπτυξης και παραγωγής όλων των υποσυστημάτων του φιλόδοξου προγράμματος TF-X έχει οδηγήσει Τούρκους αξιωματούχους στη γνώμη επανένταξης σε αυτό ξένων εταιριών.
  • Η τουρκική κυβέρνηση προχωρά στην έναρξη προγράμματος για την καλύτερη ασφάλεια υποδομών εντός τουρκικής επικράτειας στρατηγικού χαρακτήρα. Το διάστημα υποβολής προτάσεων ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Οκτωβρίου.


ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
  • Τα μαχητικά MiG-21 και MiG-29 της Σερβικής Αεροπορίας επανήλθαν σε πτητική κατάσταση στις 2 Σεπτεμβρίου ύστερα από την άφιξη των απαραίτητων ανταλλακτικών. Τα ανταλλακτικά μεταβιβάστηκαν ως δωρεά από τη Ρωσία.
Εφόσον δεχθεί την πρόταση των ΗΠΑ,
η Βουλγαρία θα αποκτήσει 10 επιπλέον M-117 - (C) US Army
  • Η Βουλγαρία θα μπορούσε να ενισχυθεί με 10 οχήματα αναγνώρισης Μ-117, τα οποία προσφέρονται δωρεάν από τις ΗΠΑ. Σε υπηρεσία με το Βουλγαρικό Στρατό βρίσκονται σήμερα επτά οχήματα του τύπου.
  • Σύμφωνα με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα (ύψους 680 εκατ. $ / 1 δις Λέβα) της Βουλγαρίας, του οποίου η ολοκλήρωση δεν είναι προβλέψιμη, επιδίωξη είναι να αποκτηθούν μέχρι το 2020:
    • μαχητικά αεροσκάφη
    • α/α συστήματα
    • τρεις μονάδες επιφανείας
    • τορπίλες
    • συστήματα ραντάρ
    • Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη / Ελικόπτερα
    • 100 - 120 τεθωρακισμένα οχήματα
    • τερματικός σταθμός σχετικός με το πρόγραμμα AGS
    • υποβρύχιο
Έως την εκτόξευση του BulgariaSat-1, βουλγαρικές ανάγκες θα συνεχίσουν
να καλύπτονται από τον HellasSat-2 - (C) Space Systems/Loral 
  • Το 2016 θα τεθεί σε τροχιά ο πρώτος βουλγαρικός τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος.
  • Η Κροατία φέρεται να έχει ενδιαφερθεί για 20 ελικόπτερα γενικής χρήσης UH-60 σε περίπτωση μεταβίβασης του στόλου 14 Mi-8 που διατηρεί στην Ουκρανία.
  • Δύο ρουμανικής προέλευσης ΠΕΠ τύπου LAROM φαίνονται σε βίντεο σε ουκρανικό αεροδρόμιο. 
  • H Ρουμανία ανέλαβε υπεύθυνη για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων και επικοινωνιών της Ουκρανίας απέναντι σε διαδικτυακές επιθέσεις.
  • Το Βουκουρέστι έχει εισηγηθεί την παρουσία συμμαχικών μαχητικών στο έδαφός του. Υπενθυμίζεται πως έξι καναδικά F/A-18 παρέμειναν στη Ρουμανία για περίπου τέσσερις μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
  • Αλβανία και Βουλγαρία επιθυμούν την αποστολή όπλων στους Κούρδους. Κατά μαρτυρία Κούρδου αξιωματούχου, τα αλβανικά όπλα έχουν ήδη αποσταλεί.
ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
  • Την επέκταση των αεροπορικών επιχειρήσεων κατά της ISIS και στην επικράτεια της Συρίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Το εγχείρημα δυσκολεύουν (πέρα από τις νομικές πτυχές) ελλείψεις σε ζητήματα πληροφοριών αλλά και η δυνητική αντίδραση της συριακής κυβέρνησης.
  • Επιπρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 500 εκατ. $ θα πιστώσει στους μετριοπαθείς / "μετριοπαθείς" Σύριους αντικαθεστωτικούς η αμερικανική κυβέρνηση. Από την έναρξη του συριακού εμφύλιου πολέμου οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει στο Συριακό 2,9 δις $.
  • Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ έχουν γνωστοποιήσει πως οι τριετείς εχθροπραξίες έχουν επηρεάσει προς το χειρότερο τις ζωές 11 εκατ. Σύριων.
  • Η κατάληψη της AB Tabqa έχει εμπλουτίσει το οπλοστάσιο της ISIS με α/α πυροβόλα και έχει οδηγήσει στην κατοχή ανέπαφων ραντάρ επιτήρησης. Πριν από την επιχείρηση έγινε χρήση ΜΕΑ για την καλύτερη αναγνώριση των συριακών κυβερνητικών θέσεων.
Το Αιγυπτιακό Ναυτικό επιθυμεί να αποκτήσει έξι κορβέτες τύπου Gowind - (C) DCNS
  • Τα προς παράδοση στη Συρία α/α συστήματα μεγάλης εμβέλειας S-300 θα μπορούσαν πιθανώς να παραδοθούν στην Αίγυπτο. Είναι άγνωστο αν αυτά περιλαμβάνονται στις συμβάσεις ύψους 3,5 δις $ που μονογραφήθηκαν στις 17 Σεπτεμβρίου και αφορούν φορητό οπλισμό, α/α συστήματα και πυροβολικό ρωσικής προέλευσης. Πέρα από τη ρωσική αγορά, το Κάιρο επιθυμεί την επέκταση της προμήθειας των κορβετών γαλλικής προέλευσης τύπου Gowind από τέσσερις σε έξι, ενώ φαίνεται πως υπάρχει κατάθεση πρότασης αναβάθμισης του στόλου μαχητικών Mirage 2000EM/BM.
  • Αιγυπτιακή ΑΒ χρησιμοποίησαν μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας των ΗΑΕ (πιθανώς Mirage 2000-9) για να πλήξουν ισλαμιστικούς στόχους στη Λιβύη.
  • Ο Λίβανος επιθυμεί να αποκτήσει 18 ελικόπτερα γενικής χρήσης Huey II από τις ΗΠΑ όπως επίσης περισσότερα εξοπλισμένα αεροσκάφη AC-208B. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η παράδοση όπλων από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων μικρή ποσότητα αντιαρματικών πυραύλων AGM-114.
  • Μετά από 50 ημέρες έληξαν οι εχθροπραξίες Ισραήλ - Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας -- 5000 κτήρια καταστράφηκαν. Από εκτιμήσεις θεωρείται πιθανόν το 15% του πληθυσμού της περιοχής να έχει μείνει αστέγος. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Χαμάς εξαπέλυσε συνολικά 4450 ρουκέτες. Από αυτές 221 σε κατοικημένες περιοχές. Το Ισραήλ, αντίστροφα, έπληξε 5226 στόχους.
  • Στις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε αποτυχημένη δοκιμή αντιβαλλιστικού πυραύλου Arrow-2. Ο πύραυλος δεν κατάφερε να καταρρίψει τον στόχο.
Με την παράδοση του υποβρυχίου INS Tanin το Ισραηλινό Ναυτικό έγινε το δεύτερο
στην Ανατ. Μεσόγειο με υποβρύχιο τεχνολογίας AIP. Είχε προηγηθεί το ΠΝ - (C) kielnavyblog
  • Στο Ισραηλινό Ναυτικό παραδόθηκε το πρώτο υποβρύχιο τεχνολογίας AIP. Το INS Tanin τύπου Dolphin-2 θα ακολουθήσει ακόμη άλλο ένα, ενώ ένα τρίτο βρίσκεται υπό ναυπήγηση.


Τελευταία Ενημέρωση 23/9/24, 9:25 μ.μ.






Σχόλια