ΑΦΙΕΡΩΜΑ | ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ (1)

Γεγονότα και Πρώτα Συμπεράσματα

Το πρώτο κύμα επιδρομών έγινε
με πυραύλους Tomahawk από πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού - (C) US Navy
  • Τη νύκτα της 22ας Σεπτεμβρίου - ξημερώματα της 23ης Σεπτεμβρίου το Αμερικανικό Ναυτικό, η Αμερικανική Αεροπορία και οι Αμερικανοί Πεζοναύτες, μαζί με τις πολεμικές αεροπορίες των ΗΑΕ, της Ιορδανίας, του Κατάρ, του Μπαχρέιν και της Σ. Αραβίας εξαπέλυσαν τις πρώτες επιδρομές κατά στόχων της ISIS στα εδάφη της Συρίας.
  • Η αμερικανική επιχείρηση είχε ως αφορμή την εκτέλεση από τους Ισλαμιστές μαχητές δύο Αμερικανών πολιτών. Την περίοδο πριν την έναρξή της είχε προηγηθεί αριθμός αναγνωριστικών πτήσεων, τουλάχιστον από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ).
  • H δράση των συμμαχικών αεροσκαφών δεν έχει την επίσημη έγκριση χρήσης του εναέριου χώρου της Συρίας από το καθεστώς Άσαντ. Επίσης δεν υπάρχει ως τώρα συμμαχική στήριξη των Κούρδων της Συρίας - αντίθετα με του Ιράκ - παρά μόνο του FSA.
  • Οι επιχειρήσεις στρέφονται επί τω πλείστω στην καταστροφή των τακτικών / στρατηγικών υποδομών της ISIS και λοιπών ισλαμιστικών οργανώσεων. Προτεραιότητα δεν έχει η εξουδετέρωση του εξοπλισμού, κάτι που φανερώνει η έλλειψη ΕΑΥ στην περιοχή του συριακού Κουρδιστάν - εκεί βρίσκεται η αιχμή της προέλασης της ISIS.
Το επίκεντρο των βομβαρδισμών κατά την πρώτη ημέρα
 ήταν στην Ανατ. Συρία - (C) Defense Department, Institute for the Study of War via NYTimes
  • Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 14 επιδρομές και εκτοξεύθηκαν 47 πύραυλοι Tomahawk από ένα καταδρομικό και ένα αντιτορπιλικό. Εικάζεται ό, τι οι πύραυλοι ρίχθηκαν σε περισσότερα από ένα κύμα για να υπάρξει καλύτερη καταγραφή των ζημιών μέσω των αισθητήρων τους. Ένα από τα δύο κύρια εμπόδια των επιχειρήσεων είναι η έλλειψη αρκετών στοιχείων για τις κινήσεις της ISIS.
Αμερικανικό μαχητικό F-16. Διακρίνεται πύραυλος αντιραντάρ AGM-88 - (C) USAF
  • Το δεύτερο κύριο εμπόδιο αποτελεί το α/α δίκτυο της Συρίας. Γι' αυτό και υπήρξαν μαχητικά F-16 εξοπλισμένα με πυραύλους αντιραντάρ AGM-88.
  • Στις επιχειρήσεις έλαβε το βάπτισμα του πυρός το F-22. Μαζί του συμμετείχαν αεροσκάφη AV-8B, B-1B, F-15E, F-16 και F/A-18 Super Hornet. Από τις αραβικές αεροπορίες πήραν μέρος F-15 (τέσσερα η Σ. Αραβία), F-16 (έξι η Ιορδανία, τέσσερα τα ΗΑΕ, δύο το Μπαχρέιν) και Mirage 2000-5 (δύο το Κατάρ).
Θέσεις των εγκαταστάσεων διύλισης πετρελαίου που καταστράφηκαν τη 2η ημέρα επιχειρήσεων - (C) DoD
  • Τη δεύτερη ημέρα 10 μαχητικά από τη Σ. Αραβία και τα ΗΑΕ καθώς και έξι των ΗΠΑ έπληξαν υποδομές διύλισης πετρελαίου, πάλι στην Ανατ. Συρία. 
  • Στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου τρεις επιδρομές είχαν αποτέλεσμα τέσσερα κατεστραμμένα άρματα μάχης στη ΝΔ Συρία. Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στόχοι επλήγησαν στη Βόρεια και Ανατ. Συρία.
  • Ο αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός, ιδιαίτερα των αμάχων. Αριθμός που πρόκειται να μεγαλώσει αισθητά εφόσον δεν σημειωθεί σημαντική βελτίωση των ικανοτήτων και μέσων ISR.

Σχόλια