ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ | ΕΙΔΗΣΕΙΣ (1)

21/7/2014 - 21/8/2014
ΕΛΛΑΔΑ
    Μετά την αδυναμία άμεσης απόκτησης 400 M-1A1, 
    ο ΕΣ έχει στραφεί σε αίτηση παραχώρησης 90 αρμάτων του τύπου (c) DoD
  • Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για συζητήσεις διμερών / διεθνών ζητημάτων και θεμάτων που άπτονται της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας "Το Βήμα", πρωτεύουσα θέση καταλαμβάνουν η αξιοποίηση αεροπορικής βάσης (ΑΒ) για επιχειρήσεις αμερικανικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (MEA - UAVs). Η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη δρομολόγηση της προμήθειας των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47 Chinook, 90 αρμάτων μάχης M-1A1 Abrams και την αναβάθμιση 4+1 Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΦΝΣ) P-3B. Υπάρχει ακόμη περίπτωση να διατυπωθεί αίτημα διαθεσιμότητας αριθμού αντιτορπιλικών τύπου A. Burke, παρόλο που δεν αναμένεται ουσιαστική απάντηση.

  • Απάντηση στην ελληνική αίτηση σχετικά με τη δυνητική πώληση 90 αρμάτων μάχης M-1A1 έδωσε η αμερικανική πλευρά. Έτσι, λοιπόν, το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 560 εκατομμύρια $ ή περίπου 417 εκατ. Ευρώ. Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του "Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ - ISDA)" για την ιστοσελίδα "defence-point.gr", η τιμή ανά μονάδα ανέρχεται σε 6,22 εκατ. $ / 4,63 εκατ. Ευρώ. Στο κόστος περιλαμβάνεται συναφής εξοπλισμός και ποσότητα πυρομαχικών. 
  • Στις 30 Ιουλίου ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας η Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων του Κοινοβουλίου σχετικά με την απόφαση υλοποίησης 42 προγραμμάτων. Τα κυριότερα αφορούν:
    • Αναβάθμιση φρεγατών MEKO 200HN Mod.3 -- 400 εκατ. Ευρώ
    • Αναβάθμιση ΑΦΝΣ P-3B -- 350 εκατ. Ευρώ
    • Προμήθεια πυρομαχικών συστημάτων ΠΕΠ MLRS -- 365,5 εκατ. Ευρώ
    • Εκσυγχρονισμός συστημάτων ΠΕΠ MLRS -- 157 εκατ. Ευρώ
    • Προμήθεια 30.360 βλημάτων για άρματα μάχης με κάνη 120mm -- 148 εκατ. Ευρώ
    • Προμήθεια βλημάτων πυροβόλων με κάνη 155mm -- 37,5 εκατ. Ευρώ
    • Προμήθεια Α/Τ πυραύλων -- 18 εκατ. Ευρώ

Μαζί με την παραχώρηση μεταχειρισμένων MLRS 
προγραμματίζεται η προμήθεια κατευθυνόμενων ρουκετών GMLRS - (c) LM
  • Μαζί με την αναβάθμιση των ήδη διαθέσιμων MLRS, ο ΕΣ αναμένεται να ενισχυθεί με 40(;) μεταχειρισμένα βελτιωμένα συστήματα του τύπου από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Το κόστος της συγκεκριμένης αγοράς εκτιμάται σε 5,2 εκατ. Ευρώ. Όσον αφορά το πρόγραμμα του ΑΦΝΣ, σύμφωνα με το περιοδικό "Π&Δ", έχουν προταθεί η επιλογή αναβάθμισης αεροσκαφών του τύπου από την EADS - πέρα από την LM - αλλά και η προμήθεια μεταχειρισμένων AP-3C της πολεμικής αεροπορίας της Αυστραλίας.
  • Πρόοδος σημειώθηκε στο πολύπαθο πρόγραμμα απόκτησης πυρομαχικών για τα άρματα μάχης Leopard-2A4/A6Hel. Με ανακοίνωσή της η εταιρία Rheinmetall γνωστοποίησε την έναρξη της υλοποίησης της σύμβασης για 12.000 σύγχρονα πυρομαχικά μέσα στο 2014.
  • Φόβους για τη δυνατότητα απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων, την αναπλήρωση αριθμών και τη συντήρηση του υφιστάμενου οπλοστασίου ρωσικής προέλευσης  στις ΕΕΔ προκαλεί ο Κανονισμός αριθ. 833/2014 της Ε.Ε. που έχει ψηφιστεί ως μέτρο πίεσης για την άμβλυση του Ουκρανικού Ζητήματος.
  • Επιτυχή επιχείρηση απεγκλωβισμού 186 ατόμων από την Τρίπολη της Λιβύης πραγματοποίησε τη νύκτα της 31 Ιουλίου η φρεγάτα "Σαλαμίς". Από αυτούς 89 ήταν Έλληνες.
  • Άλλο ένα μεταφορικό ελικόπτερο τύπου NH-90, το ένατο από συνολικά 20, παρέλαβε στις 30 Ιουλίου η Αεροπορία Στρατού. Οι παραδόσεις όλων των ΝΗ-90 θα ολοκληρωθούν το επόμενο έτος.
  • Στις 17 Οκτωβρίου προγραμματίζεται ο επίσημος αποχαιρετισμός της Πολεμικής Αεροπορίας προς το ελαφρύ βομβαρδιστικό A-7. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην ΑΒ Αράξου και θα είναι ανοικτή για το κοινό.
ΚΥΠΡΟΣ 
  • Με αφορμή την ανησυχητική εξάπλωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Ισλαμικό Χαλιφάτο", στην ΑΒ Ακρωτηρίου έχουν μετασταθμεύσει βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado GR4 και αεροσκάφος River Joint. Τα αεροσκάφη έχουν σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικών με τις εξελίξεις στο Ιράκ, ενώ επικουρούνται από δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Voyager τα οποία βρίσκονται στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
  • Για πρώτη φορά στην ιστορία της η πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη UNFICYP πέρασε σε γυναικεία χέρια μετά την ανάληψη της διοίκησής της από την Νορβηγίδα υποστράτηγο Kristin Lund. Παράλληλα, η UNFICYP κατέχει την ιστορική πρωτιά δύναμης του ΟΗΕ που διοικείται από διπλή γυναικεία ηγεσία αφού ήδη το πολιτικό σκέλος διαθέτει γυναίκα επικεφαλής.
ΤΟΥΡΚΙΑ
  • Την εξοπλιστική φρενίτιδα που βρίσκεται η Τουρκία φανερώνουν δηλώσεις του υφυπουργού αμυντικής βιομηχανίας Ismael Demir. Σύμφωνα με αυτές, στην Τουρκία τρέχουν 400 εγχώρια εξοπλιστικά προγράμματα συνολικής αξίας 27 δις $. Ο Demir ωστόσο γίνεται ο πρώτος επιφανής αξιωματούχος που θεωρεί αμφίβολη την ικανότητα εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους, γνωστότερου ως πρόγραμμα TF-X.
  • Το Τουρκικό Ναυτικό επιδιώκει την εγχώρια ναυπήγηση έως και 10 ΤΠΚ με την αίτηση για προσφορές να είναι έτοιμη μέχρι την εκπνοή του 2014. Τα νέα σκάφη πρέπει να φέρουν εξοπλισμό συγκρίσιμο με τις επτά υπό παράδοση ελληνικές Super Vita.
Στιγμιότυπο από την παρθενική εκτόξευση του "Hisar-O" - (c) MSI
  • Σε δοκιμασία πρόκειται να μπει η Otokar το προσεχές διάστημα σχετικά με το αν θα είναι αυτή που θα παραγάγει το εγχώριο άρμα μάχης Altay ή αν είναι μία εκ των BMC ή FNSS. Μολονότι φαβορί για την ανάθεση έργου, γιατί η Otokar έχει δημιουργήσει τα πρωτότυπα του προγράμματος, ο ιδιοκτήτης της δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις με την κυβέρνηση. Στο μεταξύ, μετά την αποτυχία εγκατάστασης γερμανικού ή ιαπωνικού κινητήρα στο Altay, ανατέθηκε στην τουρκική εταιρία Tumosan η ανάπτυξη ενός εγχώριου.
  • Ανεπίσημες συζητήσεις με την ευρωπαϊκή κοινοπραξία κατασκευής του SAMP/T φέρεται να έχει ξεκινήσει η Άγκυρα για την προμήθειά του σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η παραγγελία του κινεζικού HQ-9. Επίσημη δικαιολογία αποτελούν δυσκολίες στη μεταφορά τεχνολογίας. Ο πραγματικός λόγος είναι βέβαια η σθεναρή αντίδραση των ΗΠΑ.
  • Στις 23 Ιουλίου διεξήχθη η πρώτη δοκιμαστική βολή του εγχώριου αντιαεροπορικού πυραύλου "Hisar-O". Ο πύραυλος έχει εμβέλεια 17km.
  • Η Τουρκική Αεροπορία θα παραλάβει 145 νέους πυραύλους αέρος - αέρος μέσης εμβέλειας AIM-120C-7. Είχε υπάρξει προγενέστερη παραγγελία 107 της ίδιας έκδοσης. Στο τουρκικό οπλοστάσιο βρίσκονται ακόμη 350 ΑΙΜ-120Α/Β.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ
  • Η Βουλγαρία επιθυμεί την αντικατάσταση του συνόλου των μαχητικών σοβιετικής προέλευσης το 2020 με αντίστοιχα νατοϊκής. Παράλληλα, θα ήθελε την ενίσχυση του ναυτικού της με δύο - τρία σκάφη επιφανείας και ενός υποβρυχίου. Οι τρεις πρώην βελγικές φρεγάτες τύπου E-71 θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για άλλα πέντε έως επτά χρόνια. Κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη των βουλγαρικών εξοπλιστικών προγραμμάτων θεωρείται όμως αβέβαιη. Για την ενίσχυση των MiG-29 επανήλθαν πάντως σε ενεργή δράση ορισμένα μαχητικά MiG-21bis.


Η εισαγωγή του PzH 2000 θα αναβαθμίσει εντυπωσιακά 
τις επιδόσεις του κροατικού πυροβολικού μάχης - (c) Rheinmetall
  • Η Κροατία θα αντικαταστήσει τα αυτοκινούμενα πυροβόλα 2S1 με 12 μεταχειρισμένα PzH 2000 του Γερμανικού Στρατού. Το κόστος της μεταβίβασης θα ανέλθει σε 40 εκατ. Ευρώ. Η Κροατία αρχικά επιθυμούσε την αγορά 18 πυροβόλων. Με την ένταξή τους σε υπηρεσία, η Κροατία θα γίνεται ο δεύτερος χρήστης του όπλου στα Βαλκάνια μετά τον ΕΣ. Παράλληλα, συνεχίζονται οι παραδόσεις πρώην αμερικανικών MRAP.
  • Η ΠΓΔΜ συμμετέχει με στρατιωτικό προσωπικό στο EUBG 2014-2.
ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
  • Ο τραγικός απολογισμός της πολεμικής διαμάχης Ισραήλ - Χαμάς δεν έχει ακόμη υπολογιστεί. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου και οποιεσδήποτε προσπάθειες ουσιαστικής κατάπαυσης του πυρός και διαπραγματεύσεων έχουν αποτύχει. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών έχουν χάσει τη ζωή τους 1.999 Παλαιστίνιοι (1.434 άμαχοι). Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει απωλέσει 64 στρατιώτες και τρεις αμάχους.
  • Ο Λιβανικός Στρατός επιδιώκει την εκδίωξη Ισλαμιστών μαχητών που πραγματοποίησαν επιδρομή από τη Συρία. Η Συρία βρίσκεται αιματοβαμμένη στον εμφύλιο πόλεμο. Οι αντίπαλες παρατάξεις έχουν ανέλθει σε τρεις (κυβερνητικές δυνάμεις, αντάρτες, Ισλαμιστές) με τους αντάρτες να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, υπό τον κίνδυνο εγκλωβισμού τους μεταξύ των υπόλοιπων δύο παρατάξεων.

Σχόλια