Εν Συντομία | Ειδήσεις (23)

21/5 - 21/6/2016

ΕΛΛΑΔΑ

Το Πολεμικό Ναυτικό οδηγείται στην ενίσχυση της ισχύος πυρός των ΤΠΚ Combattante IIIA (c) ΓΕΝ
>Ανοίγει ο δρόμος για την αναβάθμιση του κύριου οπλισμού των τριών πρώτων ΤΠΚ Super Vita (MM-40 Block 3 αντί MM-40 Block 2) και των ΤΠΚ Combattante IIIA (MM-40 Block 2 αντί MM-38), ύστερα από τη συγκρότηση στις 24/5 Επιτροπής Επιτελικής Επεξεργασίας και Τροποποίησης των Γενικών - Ειδικών Όρων για το Υποπρόγραμμα: «Προμήθεια Υλικών Αναβάθμισης των ΣΔΒ Exocet ΤΠΚ τ. ΡΟΥΣΣΕΝ 1,2,3 σε ITL-70A/B3 Προκειμένου να Αποκτήσουν Ικανότητα Βολής Κ/Β EXOCET MM40 BLK 3 και Προμήθεια Υλικών που Απαιτούνται για την Αντικατάσταση των ΣΔΒ των ΤΠΚ τ. ΛΑΣΚΟΣ Προκειμένου να Αποκτήσουν Ικανότητα Βολής Κ/Β EXOCET MM40 BLK 2».

Με βάση τις προθέσεις του Πολεμικού Ναυτικού το οπλοστάσιο των κ/β των μονάδων επιφανείας έναντι πλοίων θα περιοριστεί σε Harpoon και MM-40 μετά την απόσυρση των Penguin και MM-38.
>Στις 7 Ιουνίου έγινε συνάντηση του Γενικού Διεθυντή ΓΔΑΕΕ με εκπροσώπους της εταιρίας «Lockheed Martin Aeronautics Company» και συζητήθηκε η αναβάθμιση των μαχητικών F-16C/D. Παράλληλα η αμερικανική εταιρία παρουσίασε στον Τύπο την πρόταση της, που αφορά την αναβάθμιση των F-16C/D Block 50/52+/52M σε F-16V και των F-16C/D Block 30 σε Block 50M.
Τί περιλαμβάνει η πρόταση της LM για την αναβάθμιση του στόλου μαχητικών F-16 της ΠΑ - μέσω onalert.gr
>Στην έκδοση SH-60F φαίνεται ό, τι επικεντρώνεται το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), αναφέρει το περιοδικό «ΕΑ&Τ». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «e-Άμυνα», επιθυμία αποτελεί η προμήθεια έξι έως δέκα ελικοπτέρων.
>Επιτροπή του ΕΣ στάλθηκε τον Φεβρουάριο / Μάρτιο στις ΗΠΑ για επιθεώρηση OH-58D Kiowa Warrior σύμφωνα με την «ΕΑ&Τ». 
>Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για την πιθανότητα υλοποίησης προγράμματος αναβάθμισης στα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000.
>Η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε τη διαδικασία προμήθειας 12+4 Νέων Εκπαιδευτικών Αεροσκαφών Σταδίου Επιλογής (ΝΑΣΕ), με σκοπό την αντικατάσταση των T-41.
>Σύμφωνα με το «DCI Group» θα υπάρξει δοκιμή του UCAV nEUROn στο κατάστρωμα του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle».
Στην έκδοση -F είναι τα ελικόπτερα SH-60 για τα οποία ενδιαφέρεται το ΠΝ (c) Αμερικανικό Ναυτικό
>Σε δηλώσεις του ο Eric Trappier υποστήριξε ό, τι σκοπός του nEUROn είναι η τεχνολογία stealth και ο απομακρυσμένος έλεγχος, σε μια εποχή που αρκετές χώρες έχουν αποκτήσει θανατηφόρα Α/Α συστήματα, όπως το S-300 και το S-400.
>Το «USNS Grapple» είναι η αμερικανική συμμετοχή στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο.
>Η γαλλική κορβέτα «Jacoubet» συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος.
>Το Πολωνικό Ναυτικό θα συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με την φρεγάτα τύπου O.H. Perry «Kościuszko». 
Αλβανία αποφάσισε να συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με αποστολή σκάφους. 
ο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει στις δυνάμεις της Επιχείρησης «Sophia» να αντιμετωπίσει το λαθρεμπόριο όπλων δια θαλάσσης στη Λιβύη. 
>Η Νορβηγία σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρόγραμμα απόκτησης κοινού στόλου 4+4 A330 MRTT μαζί με την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Πολωνία.
>Ο ινδικός δορυφόρος RISAT-1 εντάσσεται στην ομάδα δορυφόρων του προγράμματος «Copernicus». Ο RISAT-1 αξιοποιεί τη λειτουργία Synthetic Aperture Radar, εκτοξεύθηκε το 2012 και έχει εκτιμώμενη διάρκεια ζωής 5 ετών. 
>Σε 15 έτη υπολογίζεται ο επιχειρησιακός βίος του δορυφόρου Hellas-Sat 4. 

ΚΥΠΡΟΣ
>Σοβαρός τραυματισμός Κύπριου καταδρομέα συνέβη κατά την άσκηση «Αργοναύτης 2016» που δυστυχώς οδήγησε σε ακρωτηριασμό δακτύλου. Στο περιθώριο του ατυχήματος, γνωστοποιήθηκε η χρήση μηχανοκίνητου αλεξιπτώτου από την ΕΦ.
Βρετανική Δραστηριότητα
>Σε 43 ανέρχονται οι επιδρομές της Βρετανικής Αεροπορίας στη Συρία από την έναρξη της επιχείρησης «Shader».

ΤΟΥΡΚΙΑ
>Σε 107 ανεβάζει τα F-35 που θα αποκτήσει η Τουρκία ο ισχυρός άνδρας της γραμματείας αμυντικής βιομηχανίας Ismael Demir, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu». Στα 107 F-35 ίσως περιλαμβάνονται F-35B για τον εξοπλισμό του LHD.
Σε 107 ανεβάζει τα F-35 ο Demir (c) Αμερικανική Αεροπορία
>Φαίνεται ό, τι θα σημειωθεί μια μικρή καθυστέρηση στην τελική δοκιμή και αξιολόγηση του λογισμικού Block 3F για το μαχητικό F-35, με τη διαδικασία να δείχνει ό, τι θα γίνει τον Ιανουάριο / Φεβρουάριο του 2018 αντί το τέλος καλοκαιριού / αρχές φθινοπώρου του 2017. Υπενθυμίζεται ό, τι το συγκεκριμένο λογισμικό θα φέρουν τα έως τώρα υπό παραγγελία έξι τουρκικά F-35A. Με το λογισμικό Block 3F το F-35 έχει πλήρη ικανότητα διεξαγωγής πολέμου.
>Το Τουρκικό Ναυτικό σχεδιάζει τη ναυπήγηση δεύτερου LHD, το οποίο θα λάβει το όνομα «TCG Thrakya», όπως τονίζει ο τουρκικός Τύπος και μεταφέρει η ιστοσελίδα «e-Άμυνα»
>Στις 18/6 καθελκύστηκε η τρίτη κορβέτα Milgem, F-513 «TCG Burgazada». Μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου σκάφους θα ακολουθήσει η ναυπήγηση των τεσσάρων φρεγατών κλάσης Ι «TCG Istanbul» (F-515), «TCG Izmir» (F-516), «TCG Izmit» (F-517), «TCG Icel» (F-518).
>Το Τουρκικό Ναυτικό σκέφτεται την προκήρυξη διαγωνισμού προμήθειας ΑΦΝΣ μεγαλύτερης αυτονομίας από τους δύο σημερινούς τύπους που διατηρεί, το CN-235MP και το ATR-72ASW.
Σύμφωνα με τις απαιτήσεις, και όπως η «ΙΔΒΑΜ» ανέφερε στις «Εν Συντομία | Ειδήσεις (21)», το νέο ΑΦΝΣ οφείλει να πετά για 12 με 15 ώρες σε απόσταση 1.200 έως 1.500 ν.μ. Πιθανότερη υποψηφιότητα θεωρείται το P-8. Μεταξύ άλλων, το P-8 μπορεί να φέρει τον πύραυλο AGM-84L (με εμβέλεια 278km) που βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Αεροπορίας.
>Δεν χρειάζεται άλλο η Τουρκία αμερικανικά οπλισμένα ΜΕΑ, αφού παράγει τα δικά της, ανέφερε σε ομιλία ο Ismael Demir.
>Στις 15/6 έγινε επιτυχής δοκιμή πυραύλου MAM-L από ΜΕΑ Karayel.
>Καθησυχαστικός για την παράδοση του πρώτου υποβρυχίου Type 214TN το 2020 όπως επίσης των κορβετών Milgem παρουσιάζεται ο Ismael Demir. Στα έξι Type 214TN προβλέπεται οπλισμός τορπιλών Mk48 ADCAP Mod6 AT, πυραύλων UGM-84 Harpoon Block II, ενώ μελετάται ο IDAS.
>Οι παραδόσεις των τουρκικών CH-47F εκτιμάται θα ξεκινήσουν τον Αύγουστο.
Το T-70 βασίζεται στο S-70i (c) Sikorsky
>Υπογράφθηκε η συμφωνία ύψους $3,5 δις μεταξύ TAI και Sikorsky για την κατασκευή 109 τουρκικών μεταφορικών ελικοπτέρων T70.
>6.320 κτίρια έχουν καταστραφεί σε πέντε επαρχίες της ΝΑ Τουρκίας κατά τις σφοδρές συγκρούσεις των τουρκικών δυνάμεων και μαχητών του PKK. 
>Τουρκική αναφορά ότι το PKK διαθέτει 50 φορητά αντιαεροπορικά βλήματα.
>Η Τουρκία ξεκίνησε την παραγωγή εγχώριας διατρητικής βόμβας των 2.000 λιβρών για τον εξοπλισμό των μαχητικών της Τουρκικης Αεροπορίας.
>Δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την ανάπτυξη αμερικανικών συστημάτων ΠΕΠ HIMARS στην Τουρκία.
>Ανάπτυξη του Α/Α πυροβόλου Korkut στη ΝΑ Τουρκία.
>Η Ιταλία ανέπτυξε αντιαεροπορικό σύστημα SAMP/T στη ΝΑ Τουρκία. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με τον πύραυλο Aster 30 που είναι ικανός να αντιμετωπίσει σε απόσταση έως 50km στόχους που πετούν σε υψόμετρο μικρότερο των 3km.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

Αλβανία

Αλβανία αποφάσισε να συμμετέχει στη νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με αποστολή σκάφους.
Βουλγαρία
>Η Βουλγαρία επιδιώκει την αναδιοργάνωση του στρατού με κατώτατη οροφή τους 37.000 άνδρες και γυναίκες και την αναβάθμιση των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. 
>Στο κομμάτι των αμυντικών προγραμμάτων προτεραιότητα έχει η προμήθεια 8+8 μαχητικών αεροσκαφών (με πλήρη υποστήριξη και οπλισμό) και η υποστήριξη των διαθέσιμων MiG-29. Υποψήφια στο πρόγραμμα είναι μεταχειρισμένα αναβαθμισμένα F-16, μεταχειρισμένα EF-2000 και νέας κατασκευής JAS 39 Gripen.
>Η Βουλγαρία έχει ζητήσει πληροφορίες από την Πορτογαλία για τον πιθανό εκσυγχρονισμό εννέα αμερικανικών F-16.
>Το Βουλγαρικό Ναυτικό προωθεί τη ναυπήγηση δύο σκαφών πολλαπλού ρόλου, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα δύο περιπολικά Pauk και την πυραυλάκατο Tarantul. Επιπλέον, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν δύο φρεγάτες E-71 θα υποστούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Εάν εκσυγχρονιστούν, οι E-71 θα μείνουν σε υπηρεσία άλλα 15 έτη.Υπολογίζεται πάντως ό, τι τα τρία σοβιετικής προέλευσης ΤΠΚ θα αποσυρθούν έως το 2020.
Το πρόγραμμα προμήθειας 238 στρατιωτικών οχημάτων θα υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο. Για την κάλυψη του νέου οχήματος μάχης, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποψηφιότητα του Piranha III, πέρα από εκείνες του M1117 (στην έκδοση TAPV;) και μεταχειρισμένων M93 Fox. Ενδιαφέρον για την κάλυψη της συγκεκριμένης απαίτησης είχε επίσης δείξει η πολωνική εταιρία Wojskowe Zakłady Mechaniczne με το KTO Rosomak.
Κροατία
>Η Κροατία ενέκρινε €13 εκατ. για τα 16 OH-58D Kiowa Warrior. Δεν περιλαμβάνεται οπλισμός.
Θυμίζεται, πέρα από τα Kiowa Warrior οι ΗΠΑ είχαν προτείνει στην Κροατία τη μεταβίβαση μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60A/L και CH-47D. Παρά το ενδιαφέρον της Κροατίας για τα πρώτα, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη ενώ η προσφορά για τα δεύτερα απορρίφθηκε εξ αρχής.
>Πέρα από τα μαχητικά MiG-21, πρόβλημα φαίνεται ό, τι υπάρχει και με δύο κινητήρες των συγκεκριμένων μαχητικών, τα στοιχεία υλικών των οποίων δεν φέρουν ρητή πηγή προέλευσης.
Μαυροβούνιο

>Την Παρασκευή 10/6 σημειώθηκε πρόσκρουση εξοπλισμένου ελικοπτέρου Gazelle (HN-42M) του Μαυροβουνίου με απολογισμό τον τραυματισμό των δύο χειριστών.
Ρουμανία

>Η Ρουμανία έχει ζητήσει πληροφορίες από την Πορτογαλία για τον πιθανό εκσυγχρονισμό 12 αμερικανικών F-16. 
>Στα €800 εκατ. ανέρχεται ο προϋπολογισμός στο πρόγραμμα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ του Ρουμανικού Στρατού, με το πρώτο όχημα να εκτιμάται ό, τι θα παραδοθεί το 2018 ή 2019. 
>Η Μολδαβία «ψάχνει» συμφωνία Air Policing με Ουκρανία, Ρουμανία. 
Σερβία
>Εξτρεμιστές ιερείς και οργανώσεις χρηματοδοτούμενες από τη Σ. Αραβία (σ.σ. ΙΔΒΑΜ: σε συνδυασμό με την ανεργία και την φτώχεια) ευθύνονται κατά την «New York Times» για τη μετατροπή του Κοσσόβου σε περιοχή στρατολόγησης Τζιχαντιστών.  
>Η Σερβία σκέφτεται να προμηθευτεί επιπλέον δύο ελικόπτερα Mi-17. 

ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Αίγυπτος
Η Αίγυπτος φέρεται να έχει συμφωνήσει την προμήθεια μαχητικών Su-30 ή Su-35 (c) Sukhoi

>Στις 2 Ιουνίου παραδόθηκε στο Αιγυπτιακό Ναυτικό το ελικοπτεροφόρο «ENS Gamal Abdel Nasser».
>Στις 8 Ιουνίου η αιγυπτιακή τηλεόραση ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας απόκτησης για λογαριασμό της Αιγυπτιακής Αεροπορίας 29 μαχητικών Su-30 ή Su-35. Δεν αναφέρθηκε ακριβής τύπος, ωστόσο, επισημάνθηκε οι παραδόσεις των πρώτων αεροσκαφών αναμένονται να γίνουν το 2017, με τα μαχητικά να προέρχονται από την παραγγελία για τη Ρωσική Αεροπορία.
>Η Αίγυπτος συζητά την απόκτηση 12 Rafale.
>Πλησιάζει η ρωσο-αιγυπτιακή συμφωνία ύψους $1 δις για τον εξοπλισμό των δύο Mistral με ρωσικά υποσυστήματα και επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K.
>Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Panoramic Sensor Intelligence Module (PSIM) της πρώτης υπό ναυπήγηση κορβέτας Gowind 2500. Μεταξύ άλλων, το PSIM θα φιλοξενήσει το ραντάρ SMART-S.
>Η ρωσική εταιρία VPK ελπίζει να πουλήσει το θωρακισμένο όχημα Tiger στον Αιγυπτιακό Στρατό.
>Σε φάση κατασκευής είναι τα πρώτα αιγυπτιακά MiG-29M με τα πρώτα δύο μαχητικά να παραδίδονται στην Αιγυπτιακή Αεροπορία εντός του έτους. 
>Οι τελικές παραδόσεις των μεταφορικών C-295 αναμένονται εντός του έτους.
>Κατά μαρτυρίες συχνή παρουσιάζεται η εμφάνιση οπλισμένων CH-4 στο Σινά.
>Σύμφωνα με αναφορά στο Διαδίκτυο, ISIS έπληξε στις 25/5 το στρατόπεδο North Camp των Κυανόκρανων στο Σινά. Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε τούνελ κοντά στο στρατόπεδο. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν μετακινήσει 100 στρατιώτες τους σε άλλη περιοχή.
Ισραήλ
>Το Ισραήλ δοκιμάζει νέο βαλλιστικό πύραυλο ικανό να φέρει πυρηνικό φορτίο, επισημαίνει το «SIPRI».
>Για πρώτη φορά αναφέρθηκε σε δημοσίευμα πρόθεση του Ισραήλ να πιστοποιήσει τους πυραύλους αέρος-αέρος Python V και Derby στο F-35I. Με βάση άλλες αναφορές πάντως δεν «κρίνεται» οικονομικά συμφέρουσα η πιστοποίηση του Python V στο αεροσκάφος.
>Οι ΗΠΑ ενέκριναν στις 19/5 την αποδέσμευση $600 εκατ. για την χρηματοδότηση των ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων Arrow και David's Sling.
Βασικός σκοπός της ανάπτυξης του συστήματος Arrow υπήρξε η προσθήκη στο ισραηλινό οπλοστάσιο ενός αντιπυραυλικού συστήματος που θα ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από το αμερικανικό Patriot. Το David's Sling, αντίστοιχα, στοχεύει στην αντιμετώπιση εχθρικών βαλλιστικών πυραύλων σε αποστάσεις από 40 έως 300km.
>Το Ισραήλ ενδιαφέρεται να προμηθευτεί τουλάχιστον δύο ιπτάμενα τάνκερ KC-46.
>Επιπλέον τρία μεταφορικά αεροπλάνα C-130J θα παραδοθούν στο Ισραήλ εντός του έτους.
Η Ισραηλινή Αεροπορία διαθέτει 30 εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 (c) Alenia Aermacchi
>Ολοκληρώθηκαν στις 7/6 οι παραδόσεις των 30 ισραηλινών M-346. Σε λιγότερο από δύο έτη, τα ισραηλινά M-346 έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 10.000 πτήσεις και συμπληρώσει 7.500 ώρες στον αέρα.

>Η IMI προωθεί πυρομαχικά αέρος-επιφανείας με βεληνεκή έως 200km.
>Το Ισραήλ εξετάζει την προμήθεια 10-15 εκπαιδευτικών ελικοπτέρων από την Ιταλία.
Λίβανος

>Παραδόθηκαν στις 8 Ιουνίου δύο ΜΕΑ, ίσως τύπου BuckEye Arrow, στο Λίβανο από τις ΗΠΑ.
>Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών διαρρέει ότι η Συρία επανεκκίνησε την παραγωγή όπλων για τη Χεσμπολάχ.
Συρία
>Σύμφωνα με το «SOHR», 60.000 συλληφθέντες έχουν πεθάνει σε φυλακές της συριακής κυβέρνησης από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
>Η παραγωγή σιτηρών στη Συρία έχει μειωθεί στα χρόνια του πολέμου κατά το 1/3, επεκτείνοντας την ανθρωπιστική κρίση που παρατηρείται στη χώρα. 
>Σύμφωνα με ιρανικούς ισχυρισμούς η δύναμη των NDF αγγίζει τους 100.000 άνδρες. Κεντρική μονάδα τους είναι το τάγμα, σύνθεσης 400 ανδρών, που περιλαμβάνει από τρία έως δεκαπέντε τεθωρακισμένα οχήματα, υπογραμμίζει ο ερευνητής Tom Cooper. O ίδιος πιστεύει ό, τι οι Ρώσοι στρατιώτες που δρουν στη Συρία είναι 10.000 με 15.000.
>Ο Συριακός Στρατός εισήλθε για πρώτη φορά στην επαρχία της Ράκα από το 2014. 
>Στις 19/6 κατέπεσε στη Χάμα λόγω μηχανικής βλάβης συριακό MiG-21.
>Σε 1.500 άτομα ανέρχονται οι απώλειες της Χεσμπολάχ στη Συρία.
>Σύροι Αντικαθεστωτικοί ισχυρίζονται ό, τι απέκτησαν άρμα μάχης T-90 του Συριακού Στρατού.
>Στιγμιότυπο από βίντεο εμφανίζει Ισλαμιστή μαχητή εξοπλισμένου με MANPADS στην οροφή κτιρίου στο Χαλέπι.
>Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την καταστροφή τεσσάρων ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων και 20 φορτηγών οχημάτων στη συριακή βάση Tiyas από επίθεση Τζιχαντιστών της ISIS. Ωστόσο, η Ρωσία αρνήθηκε το γεγονός. Από την επίθεση θεωρείται πιθανή η καταστροφή των τεσσάρων επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52.
>Αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Tu-142 έχει αναπτυχθεί από τη Ρωσία στη Συρία.
>Κατά τον Γάλλο υπουργό άμυνας, στις τάξεις της ISIS βρίσκονται 12.000 ξένοι μαχητές.
>Μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων επιχειρούν στη Συρία μαζί με μαχητές της κουρδικής οργάνωσης YPG.
>Έχοντας χρησιμοποιήσει περισσότερες από 41.000 βόμβες κατά της ISIS, οι ΗΠΑ στρέφονται σε αποθηκευμένα ανά τον κόσμο αεροπορικά τους όπλα.
>Η έλλειψη πλατφορμών ISR περιορίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή, υπογραμμίζει Αμερικανός διοικήτης.
>Σε 43 ανέρχονται οι επιδρομές της Βρετανικής Αεροπορίας στη Συρία από την έναρξη της επιχείρησης «Shader»
>Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις βοηθούν ενεργά τον New Syrian Army στη ΝΑ Συρία.
>Δεκαπέντε αποστολές πέταξε το γαλλικό E-3F στη Μ. Ανατολή κατά την τρίτη ανάπτυξη του τύπου στην περιοχή. Η παραμονή του ΑΣΕΠΕ στην περιοχή διήρκεσε δύο μήνες.
>Ο Γάλλος υπουργός άμυνας παραδέχθηκε την ανάπτυξη Ειδικών Δυνάμεων στη Συρία από τη Γαλλία.
>Η Γαλλία κατασκευάζει στρατιωτική βάση στη Συρία, στην περιοχή πλησίον του Κομπάνι.
>Κατά την τελευταία μεταβολή της σύνθεσης των γαλλικών δυνάμεων στη Μ. Ανατολή, κατά της ISIS στη Συρία και το Ιράκ επιχειρούν 1.000 στρατιώτες - εκπαιδευτές / «σύμβουλοι» του Ιρακινού Στρατού, οκτώ μαχητικά Rafale, πέντε βομβαρδιστικά Mirage 2000D και τρία Mirage 2000N, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού C-135FR και ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας Atlantique-2. Στην Ανατ. Μεσόγειο βρίσκεται το αντιτορπιλικό «Forbin».

Σχόλια