ΤΟΥΡΚΙΑ | 4ο ΤΡΙΜΗΝΟ 2014

21/9 - 21/12

Το παρόν σημείωμα είναι περίληψη των κυριότερων γεγονότων το τελευταίο τρίμηνο, 4ο του 2014:

Προϋπολογισμός
Σύμφωνα με στοιχεία του αμυντικού προϋπολογισμού για το 2015, περιλαμβάνεται δαπάνη 4 δις $ για εξοπλιστικά προγράμματα και χρηματοδότηση από 5 ως 10% του συνολικού προϋπολισμού σε εγχώρια ιδρύματα / προγράμματα. Ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός για το 2015 θα ανέλθει σε 13,5 δις $. Παράλληλα, θα τρέξει σχέδιο εκταμίευσης 8 δις $ από πρόγραμμα εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας. Ο αντίστοιχος αμυντικός προϋπολογισμός του 2014 άγγιξε τα 13,2 δις $.  Η Τουρκία προγραμματίζει να αφιερώσει 70 δις $ σε απόκτηση πολεμικού υλικού ως το 2023. Παρά τη σημαντική αύξηση του ΑΕΠ όμως την τελευταία δεκαετία, η αδυναμία απόκτησης νέων οπλικών συστημάτων για την αντικατάσταση των παλιών στην απαιτούμενη κλίμακα, σε συνδυασμό κακών προγραμματισμένων προγραμμάτων εκσυγχρονισμού, δημιουργούν ερωτήματα για τις δομές οροφών των ΕΔ της Τουρκίας. 

Στρατός Ξηράς
Ο Τουρκικός Στρατός (ΤΣ) παρέλαβε τα εννέα πρώτα επιθετικά ελικόπτερα T-129. Η αρχή έγινε στις 17 Οκτωβρίου οπότε εντάχθηκαν σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό τα πρώτα πέντε από συνολικά εννέα επιθετικά ελικόπτερα T-129A. Η Τουρκία αναμένει επιπλέον την παράδοση 51 T-129B, προϊόντα εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής.

Το πρώτο ΜΕΑ Bayraktar στον Τουρκικό Στρατό θα μπορούσε να παραδοθεί πριν την εκπνοή του 2014 και τα έξι συστήματα της αρχικής παραγγελίας το πρώτο εξάμηνο του 2015. Το Bayraktar δύναται να πετά σε 27.000 πόδια για 6,5 ώρες.

Πολεμικό Ναυτικό 
Σε συνέντευξή του ο διοικήτης του Τουρκικού Ναυτικού (ΤΝ), αφού πρώτα επεσήμανε τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Αιγαίο και την Κύπρο, επεσήμανε την πορεία μετατροπής του ΤΝ σε δύναμη σύγχρονη, πολλαπλών ρόλων, ικανή να αντιδρά γρήγορα στις συνθήκες. Σήμερα η Τουρκία διατηρεί 158 σκάφη, 50 εναέρια συστήματα ενώ φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τις ναυτικές της δυνάμεις. Μεταξύ των επιθυμιών αναφέρονται ΜΕΑ, συνέχιση του εγχώριου προγράμματος κορβετών, εκσυγχρονισμού σκαφών και η δρομολόγηση των TF-2000, LPD και Type 214TN.

Σύμφωνα με αναφορές στο Διαδίκτυο, το μελλοντικό LPD πιθανώς να εξοπλιστεί με ski jump. Μία τέτοια εξέλιξη θα επανέφερε ίσως στο προσκήνιο το σενάριο προμήθειας αριθμού μαχητικών F-35B.

Επηρεασμένη κυρίως από τη ψύχρανση των σχέσεων με τη Γερμανία λόγω του σκανδάλου παρακολουθήσεων Τούρκων αξιωματούχων εμφανίζεται η ναυπήγηση έξι υποβρυχίων Type 214. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που αποτελεί την ακριβότερη ναυτική επένδυση της χώρας ως σήμερα, βαρύνεται επιπλέον από το αμφιλεγόμενο εγχείρημα "τουρκοποίησης" με πληθώρα εγχώριων υποσυστημάτων. Ο αρχικός προγραμματισμός ανέφερε παράδοση του πρώτου υποβρυχίου το 2015, κάτι υπό τις παρούσες συνθήκες εξωπραγματικό. Μια επίσης σημαντική εξέλιξη έγινε στις 14 Νοεμβρίου, όταν παροπλίστηκε το υποβρύχιο TCG "Saliday". Το συγκεκριμένο ήταν το πρώτο από συνολικά έξι υποβρύχια Type 209/1200 που αποκτήθηκαν από το ΤΝ. Έτσι, ο αριθμός των ενεργών τουρκικών υποβρυχίων ανέρχεται πλέον σε 13.

Δοκιμές πυραύλων σε πεδίο βολής στον Εύξεινο Πόντο πραγματοποιήθηκαν το πρώτο 15ήμερο Δεκεμβρίου. Πιθανολογείται η δοκιμή του εγχώριου πύραυλου κατά πλοίων ATMACA.  

Στις 12 Οκτωβρίου συνετρίβη ελικόπτερο S-70B του ΤΝ. Νεκρά ανασύρθηκαν τα πέντε μέλη του πληρώματος. 

Το ΤΝ θα προνηθευτεί δύο πλοία γενικής υποστήριξης. Τα πλοία θα έχουν εκτόπισμα 12.000 τόνων και θα διαθέτουν ελικοδρόμιο.  

Πολεμική Αεροπορία
Στις 14 Οκτωβρίου μαχητικά F-4 και F-16 της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΑ) πραγματοποίησαν βομβαρδισμό κατά ανταρτών του PKK. 

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επέλεξε η τοποθεσία των δύο πρώτων κέντρων συντήρησης του μαχητικού F-35 για την Ευρώπη να βρίσκεται στην Ιταλία και την Τουρκία. 

Τουρκικό μαχητικό F-16C καπέπεσε στην κεντρική Τουρκία την 1η Δεκεμβρίου. Ο πιλότος διασώθηκε. Πρόκειται για το 34ο αεροσκάφος του τύπου που απωλέσθη από συνολικά 270.

Τα τουρκικά F-16 θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με εγχώριο ατρακτίδιο ΗΠ μετά από πέντε χρόνια εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία εγχώριο πρόγραμμα του TUBITAK. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2009. Σύμφωνα με ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική άφεση πυραύλου αέρος-αέρος μέσης εμβέλειας AIM-120C-7 από μαχητικό F-16 σε σουηδικό πεδίο βολής το διάστημα 22 ως 29 Σεπτεμβρίου. 

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου C-130B/Ε "Erciyes" της ΤΑ περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης των κινητήρων T56. 

Η ΤΑ θα προμηθευόταν 15 επιπλέον αεροσκάφη KT-1T από την ΚΑΙ για την κάλυψη του εκπαιδευτικού έργο των μελλοντικών χειριστών της, αλλά τελικά η προμήθεια αναβλήθηκε προς όφελος του εγχώριου Hurkus.

Η εταιρία Vestel θα προχωρήσει στην πρώτη πτήση μιας μη επανδρωμένης έκδοσης του αεροσκάφους Elipse, το LH-10D, τον Απρίλιο του 2015. Το LH-10D αποτελεί προϊόν γαλλο-τουρκικής συνεργασίας. Το LH-10D θα έχει αυτονομία έως 24 ώρες, ενώ θα είναι ικανό να φέρει όπλα.

Παράρτημα Ι: Τουρκία & Όπλα Μαζικής Καταστροφής
Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt" αναφέρεται στις αυξανόμενες ενδείξεις της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών ό, τι η Τουρκία επιθυμεί να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα.

Παράρτημα ΙΙ: Η Ανάμειξη στη Μέση Ανατολή
Προσωπικό των τουρκικών ειδικών δυνάμεων έχει αναλάβει την εκπαίδευση Ιρακινών Κούρδων μαχητών για τον πόλεμο εναντίον της ISIS. Προσωπικό του ΤΣ θα εκπαιδεύσει 2.000 αντικαθεστωτικούς Σύρους αντάρτες στην κεντρική Τουρκία. Από την άλλη πλευρά... ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu ισχυρίζεται ό, τι από τους 600 Τούρκους μαχητές της ISIS περισσότεροι από 100 έχουν σκοτωθεί.

Παράρτημα ΙΙΙ: Διάστημα
Ο TURKSAT-6A θα είναι ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος που θα κατασκευαστεί εγχωρίως από τουρκικές εταιρίες. 

Σχόλια